klik op foto’s voor vergroting
Het zachte weer kan ook wel voor onaangename verrassingen zorgen. Normaal gezien is de knolvenkel nu al geoogst of op zijn minst binnengebracht in de kas of garage. Dit jaar blijft deze soms wat langer op het veld. Daardoor stijgt wel de kans dat er schimmelinfecties optreden. Zo zijn op deze plant grijs schimmelpluis en bruine vlekken te zien. Een gevolg van een aantasting door Botrytis cinerea.

Met deze hoge nachttemperaturen is het nog zeer goed mogelijk dat enkele knolvenkelplanten aangetast zijn door Sclerotinia. Deze schimmel is zeer goed te herkennen aan het sneeuwwitte schimmelpluis.


De stengels van de knolvenkel groeien ook nog verder door. Daardoor kan het zijn dat de bol gaat openbarsten. De wonden die daarbij ontstaan kleuren bruin en zijn natuurlijk invalspoorten voor schimmels.

Tot slot nog een tip van Tuinclub Velt Jabbeke.

‘Verleden jaar kuilde ik de venkel in de serre in maar vergat één keer weer af te dekken en was natuurlijk de klos. Nu plant ik ze in een kuip in rijnzand. Eerst buiten onder een afdak en dan als het begint te vriezen verhuist de kuip naar de garage die vorstvrij is.’

Je kan hier de foto ervan bekijken.

Lees ook het artikel Knolvenkel, een smaakmaker uit het zuiden

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?”

Reacties (2)
  1. @Jack. Misschien heeft u dan iets aan de gewone bladvenkel (foeniculum vulgare). Deze bloeit in het tweede jaar en kan zich behoorlijk uitzaaien. Er bestaat hiervan ook een met roodbruin gekleurd blad ( de zgn bronzen venkel). Bladvenkel misstaat niet in de siertuin. Mijn exemplaar staat inmiddels al 7 jaar in de tuin.

  2. heb zaad gekocht, is een jarig.
    ik had begreper dat het een meer jarige plant is, het gaat mij om de bladeren en het zaad. is dat andere venkel dan de bolvenkel

    dank u

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)