Met dit bericht starten we een nieuwe serie : Een uitgebreid antwoord en analyse op zorgvuldig geselecteerde lezersvragen, verzameld tijdens de afgelopen 12 jaar GroentenInfo.

Naast deze analyse van het probleem hoop ik vanzelfsprekend dat er ook nog andere oplossingen aangereikt worden. Want samen weten we veel meer. We lezen het graag op lezersbijdrage@plantaardig.com of rechtstreeks in de commentaarbox hieronder.

Vandaag gaan we drie jaar terug in de tijd, met een vraag van Alex.

De Lezersvraag
Sent:
Monday, July 09, 2007 8:46 PM

Subject: Peterselie

Beste,

Als beginnend tuinliefhebber had ik graag wat goede raad gekregen.

Na het zaaien van gekrulde peterselie en gladbladige peterselie in de groetentuin bleek alles goed te verlopen tot de peterselie +/- 5 à 10 cm groot was.
De stengels en het blad werden roestbruin en op enkele dagen waren de 2 zaaibedden volledig aangetast en vergaan.
Na het toevoegen van zaai- en stekgrond en kalk opnieuw gezaaid, maar nu zit ik weer met hetzelfde probleem.
Het zaad is elitezaad, zodat ik vermoed dat het daaraan ligt, vermoedelijk iets in de bodem.
Weet er iemand raad?
met vriendelijke groeten,

Alex

Inventaris van mogelijke problemen bij peterselie.

1. Een zwak wortelgestel dat niet wil doorgroeien. De inworteling laat te wensen over. De plant blijft min of meer los in de grond zitten.

 • Te grote planten bij het uitplanten.
 • Een te droge perspot bij het uitplanten
 • Structuurbederf van de grond na plotse, hevige regenbuien
 • Een teelt op worteldoek zal minder onderhevig zijn aan structuurbederf.

2. Een aantasting door geelroodverkleuringsvirus.

 • Dit virus wordt overgebracht door  bladluizen. Deze bladluizen vallen bij gekrulde peterselie bijna niet op, daar ze zich bevinden tussen de plooien van het blad.
 • Om bladluisaantasting te vermijden is het belangrijk onder insectengaas te telen.
 • Het virus is vooral actief in de maanden mei, juni, juli. Bij laat geplante peterselie schijnen er minder problemen te zijn.
 • Info : Het virus wordt benoemd als Carrot motley dwarf disease  Overdracht van het virus gebeurt door door bladluizen vanaf het planten tot en met juli. Andere schermbloemigen in omgeving kunnen de aantasting bevorderen. De bladeren verkleuren geel en/of rood. De wortelpunten oranjebruin. De planten hergroeien moeilijk of kwijnen weg. De virusoverdracht gebeurt door de wilgenbladluis Cavariella aegopodii.

3. Een aantasting door de wortelvlieg

 • Dit is één van de nadelen van peterselie ter plaatse te zaaien, met name op lichte grond. Het blijkt dat de aantasting van wortelvlieg dan vrij veel voorkomt. Peterselie behoort tot de familie van de schermbloemigen en is dus ook een waardplant voor wortelvlieg. Bij uitgeplante peterselie is mij geen schade bekend. Gezaaide peterselie kan wel afsterven. De oorzaak is waarschijnlijk dat de wortelvliegmaden bij geplante peterselie nog wel schade doen aan de wortels, maar de plant er niet door afsterft. Bij gezaaide peterselie kunnen enkele maden voldoende zijn om de plantjes te doen afsterven.
 • Om dit te vermijden is zaaien van peterselie ter plaatse in openlucht best onder insectengaas uit te voeren

4. Een te zonnige en droge plaats.

 • Het is algemeen gekend dat peterselie geen extreme zonneklopper is. Peterselie houdt wel van een beetje schaduw.
 • Daardoor dat ook hier het insectengaas van pas komt.

5. Bladvlekkenziekte

 • Een minder voorkomende oorzaak van mislukking bij peterselie is de aantasting door bladvlekkenziekte (Septoria), die vooral gekend is bij selder. Peterselie behoort tot dezelfde familie en kan ook door deze schimmel aangetast worden. Veel regen, maar ook te veel water geven op de bladeren van een dicht gewas kan deze schimmelziekte bevorderen.

 

Oplossingen van diverse problemen bij peterselie.

 • Te grote planten.
  Als je plantjes koopt of zelf teelt, zet ze dan bijtijds in de vollegrond. Peterselie kan niet tegen verplanten als de plantjes te groot zijn. Koop plantjes peterselie als je zie dat ze nog maar enkele blaadjes hebben. Vermijd planten te kopen die al enkele weken in het tuincentrum staan. Deze zijn te herkennen aan de lange slierten wortels die uit de perspot hangen
   
 • Ter plaatse zaaien.
  Indien mogelijk, zaai peterselie ter plaatse. Dat is niet echt voor beginners, aangezien de lange kiemduur van peterselie, zeker in het voorjaar als de grond nog koud is kan dit oplopen tot verschillende weken. Ter plaatse zaaien zorgt voor het beste wortelstelsel, want peterselie heeft van nature een penwortel. Deze kan in de groei belemmerd worden als je gaat zaaien, verspenen en uitplanten.
 • Wortelvlieg vermijden
  Als je ter plaatse zaait en in uw tuin zijn er regelmatig problemen met wortelvlieg, neem dan uw voorzorgen en zaai rechtstreeks onder insectengaas.
 • Bladluizen vermijden.
  Dek ook uitgeplante peterselie af met insectengaas, dit helpt zowel tegen wortelvlieg als tegen bladluizen. Daarbij komt dat dit ook zorgt voor extra schaduw.   
 • Worteldoek.
  Plant misschien, als je daar de mogelijkheid toe hebt, wat peterselie op worteldoek, om zo de grond luchtiger te houden.
 • Platte peterselie.
  Gladbladige peterselie lijkt minder gevoelig voor de meeste van bovenstaande problemen. Overweeg eens deze teelt uit te proberen.

Diagnose bij de lezersvraag
Het probleem van Alex is hoogstwaarschijnlijk een aantasting door wortelvliegmaden. Bladvlekkenziekte zou ook kunnen, maar deze schimmelziekte zal zich eerder manifesteren vanaf half-augustus op oudere planten en ook op een groter en dichtgegroeid gewas dat lang vochtig blijft. Wortelvlieg kan jonge plantjes direct kapot maken vandaar deze diagnose.
Verder lijkt het mij dat het toevoegen van kalk geen oplossing kan bieden en misschien eerder kwaad dan goed kan doen aan de jonge kiemplantjes.

Naast deze analyse van het probleem hoop ik vanzelfsprekend dat er ook nog andere oplossingen aangereikt worden. Want samen weten we veel meer. We lezen het graag op lezersbijdrage@plantaardig.com of rechtstreeks in de commentaarbox hieronder.

  6 reacties aan “5 oorzaken van moeilijke groei en bladverkleuring bij gekrulde peterselie.”

Reacties (6)
 1. Hoi, mijn peterselie doet reeds enkele jaren slecht, vooral vergelen en strage groei. Bedankt voor de schaduw en de insectengaas tips. Ga ik onmiddellijk uitproberen….
  mvg, sven

 2. veel dank voor de nuttige tips!!

 3. sedert ik onder insectengaas zaai, krijg ik mooie peterselie; deze staat nu ingeveer 20cm hoog.
  Mag ik het insectengaas al verwijderen?

 4. Vervolg2 bij Parcel of Zwolse Krul :
  Ook te koop bij :
  http://www.denieuwetuin.be/75-kruiden-eenjarig-net-iets-anders
  fonz

 5. Vervolg Parcel:
  Hier de beschrijving van Parcel bij Thompson & Morgan
  http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/609/2.html
  fonz

 6. Beste,

  Sinds ik in het vroege voorjaar naast een goede laag verteerde compost(5cm) 1 soeplepel KALKCYANAMIDE en 2 soeplepels PATENTKALI strooi per m2 heb ik geen last meer van deze problemen.
  Ik geef echter de voorkeur aan platte of Italiaanse peterselie. Deze is veel smakelijker en minder vatbaar voor ziektes.
  Een aanrader is ook PARCEL (zwolse krul), een kruising tussen selder en peterselie, is zeer fijn gekruld en de smaak zit tussen selder en peterselie. Al mijn buren en vrienden komen bij mij deze plantjes halen omdat ze ze zo lekker vinden. Te koop bij Thompson &Morgan GB en mss ook bij Vreekens Zaden NL. Met 1 pakje kom je jaren toe.
  Fonz

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.