Een koud voorjaar in de groentetuinen van Sint-Niklaas

volkstuin-groenten Vorige week vrijdag, 7 mei,  was ik uitgenodigd om een lezing over vruchtgroenten te geven bij de Volkstuin – Werk Van de Akker te Sint-Niklaas. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de groentetuinen, die vlakbij het lokaal gelegen zijn te gaan bekijken. De vele tuintjes lagen er allemaal kraaknet bij.  Ze hadden, door het koude weer, eerder een aanblik van een groentetuin in april dan van één in mei. Het is de afgelopen twee weken dan ook uitzonderlijk koud geweest voor de tijd van het jaar. Met als kers op de taart, de grondvorst, vandaag 14 mei.
Ik nam er verschillende foto’s van diverse teelten die ik graag even van wat commentaar voorzie. Opvallend was de grote voorsprong die groenten in de koude bak en van onder plastiekfolie hebben ten opzichte van de openluchtteelt. Plastiekfolie en  vliesdoek hebben dit voorjaar duidelijk hun nut bewezen.

Klik op de foto’s om de details te zien.

broccoli_koude_bak 
Deze broccoli is al flink uitgegroeid door het telen in de koude bak. De glasplaten zijn er nu wel af, omdat de planten te hoog geworden zijn. Ten laatste begin juni kan deze tuinder al broccoli oogsten, ondanks het koude voorjaar. Bemerk ook de mooie kroppen sla waarvan al volop geoogst wordt. Normaal is dit alles begin maart geplant onder de ramen van de koude bak.

 

broccoli-gaatjesplastiek 
Ook deze broccoli, oorspronkelijk geteeld onder een tunneltje met gaatjesplastiek, heeft al een mooie voorsprong opgebouwd ten opzichte van de teelt in open lucht. De tuinder heeft hier gekozen voor de ondersteuning met stokjes in plaats van aanaarden.

 

kolen-aanaarden-duivenschade-bemesting 
Deze tuinder heeft de boogjes gebruikt om enkele touwen kriskras door elkaar te spannen. Dit is een gekende maatregel tegen het pikken aan de bladeren van bosduiven. Koolgewassen zijn in het voorjaar hun favoriet voedsel. Dat er bovenop de grond meststoffen liggen, vind ik niet zo goed. Het is beter de meststoffen in de grond te werken. Nu zal het veel te lang duren vooraleer de planten van deze meststof gebruik kunnen maken.
Deze planten zijn wel al aangeaard. Het hart van de plant komt nog net boven de grond.

 

asperge-onder-folie 
Meerdere bedden asperges op één tuin.  De zwarte plastiek zorgt ervoor dat je niet alle dagen moet oogsten. Verder zorgt de warmte ervoor dat er een oogstvervroeging is. Voor een klein huisgezin is één bed asperges eigenlijk al voldoende.

 

groene-asperges-oogsten 
Groene asperges telen is natuurlijk veel gemakkelijker, je hoeft geen verhoogde ruggen te maken en geen plastiek te gebruiken. Ook het oogsten verloopt veel sneller.

 

tunnel-gaatjesfoliekoude-bak-insectengaas 
Met deze koude bak gemaakt uit stevige, dubbelwandige, polycarbonaatplaten kan je alle kanten uit. Je kan er achteraf nog een tunneltje op monteren. Of je kan er insectengaas over spannen.

 

rode biet gekiemd 
Ondanks het koude weer en dankzij de directe afdekking met
gaatjesplastiek is deze rode biet toch al gekiemd. In het voorjaar heeft deze afdekking bij het zaaien van diverse groenten meerdere voordelen: extra warmte, vervroeging, geen uitdroging, bescherming tegen ongedierte en katten.

 

knoflook-na-de-winter 
Ondanks de koude winter en het koude voorjaar is deze knoflook toch al goed in de groei. Dit bewijst nogmaals dat de beste plantperiode voor knoflook oktober is.

 

peultjes-erwten-hoge-rond peultjes-erwten-hoge
Peulen worden er volop geteeld in Sint-Niklaas. In zowat ieder tuintje zijn ze aanwezig. Hierbij enkele constructies die gebruikt worden om de hoge soorten, die tot 2 meter hoog kunnen worden, te ondersteunen. Deze peulen/erwten werden voorgeteeld in potjes en begin maart uitgeplant in de tuin.

peulen-sluimerwten-in-kas-serre 
Deze tuinder was terecht trots op zijn mooie peulen in de serre waar al volop van geoogst kan worden. In normale omstandigheden zijn deze net op tijd leeg geoogst om dan plaats te maken voor de tomaten. Dit jaar zal dit iets langer duren dan voorzien. Een mooi voorbeeld dat ook de volkstuinder primeurgroenten kan telen die in de winkel niet verkrijgbaar zijn. Ook deze peulen werden voorgeteeld in potjes (januari) en uitgeplant in de kas half februari.

 

erwten-bladrandkever erwten-bladrandkever-groot 
Een algemeen probleem in alle tuintjes te Sint-Niklaas is wraat aan de blaadjes van de erwten door de bladrandkever. In normale omstandigheden is dit zelden een groot probleem. Door de koude en dus de zeer trage groei valt de schade dit jaar er veel meer op. Op de rechterfoto zie je dat zelfs de grote planten er nog wel wat last van hebben.

 

preiplanjes-opkweken 
Plantmateriaal voor de late planting van prei in juli (winterteelt) kan je in principe in open lucht opkweken. Er word dan op rijtjes gezaaid in april.
Dit jaar zullen de plantjes alleszins een groeivertraging oplopen. Het was beter geweest deze prei onder een gaatjesplastiek te zaaien zoals de rode biet daarnet en deze te laten liggen tot de ergste kou voorbij is.  Het lijkt erop dat er potgrond gebruikt werd om af te dekken.

 

gezaaid-potgrond 
Wat hier gezaaid werd is nog niet te zien. Er werd afgedekt met een laagje potgrond. In het artikel van Herman wordt beschreven dat het beter is een mengsel van potgrond en zand te gebruiken. Naar mijn idee is het grote nadeel van af te dekken met potgrond, dat dit te snel uitdroogt.

 

sjalot-planten 
De sjalotten hebben duidelijk nood aan warmte. Bij deze de opmerking dat je sjalotten nooit helemaal onder de grond stopt bij het planten, want dan komen ze gewoonweg niet boven. De neus van de bol moet nog goed zichtbaar zijn.

 

tunnel-insectengaas

Ook op de volkstuin van Sint-Niklaas is het gebruik van insectengaas al sterk ingeburgerd. Op deze foto zijn er verschillende te zien. De meeste zijn tunneltjes die opgezet werden boven een zaaibed met wortelen, met de bedoeling de wortelvlieg buiten te houden.

 

selder-planten 
In tegenstelling tot kolen planten we selder best niet dieper dan dat ze in de potjes stonden. De plantjes hebben haast geen stengel en het hart van de plant moet boven de grond blijven.

 

tomaten-geënte-sla 
De voojaarsgroenten en de zomergroenten in de serre, samen op één foto. Nogal wat tuinders in Sint-Niklaas telen bloemkool in de serre. Deze wordt gezaaid voor de winter en in januari uitgeplant in de kas. Het principe van de weeuwenteelt. Daar kan men dan al begin mei van oogsten, ondanks de koude winter en voorjaar. De geënte tomatenplanten die aangekocht werden, zijn opgekweekt in een verwarmde professionele serre. In een koud voorjaar als dit zorgt dit ervoor dat de voorjaarsgroenten nog niet weg zijn en de tomatenplanten al groot genoeg om uitgeplant te worden. U merkt dat het geënte planten zijn met twee stengels op één plant.

 

aardappelen-aanaarden-blauwe-korrel 
Aardappelen worden, als ze een 10-20 cm hoog zijn aangeaard en eventueel bijbemest. Maar het is beter de meststof te strooien vlak voor met het aanaarden begonnen wordt. Want deze meststof die bovenop de grond  ligt zal niet volledig door de planten kunnen benut worden. Zie ook het artikel over aanaarden en bemesten.

 

aardappelen-gaatjesplastiek 
Deze constructie zal dit jaar zeker zijn nut bewijzen. Ondanks de koude is het loof van deze aardappelen al hoog uitgegroeid en zal er begin juni kunnen geoogst worden.

Met dank aan alle volkstuinders van Sint-Niklaas!


Reacties

13 reacties op “Een koud voorjaar in de groentetuinen van Sint-Niklaas”

  1. […] Mooie foto die ik herontdekte bij mijn voorbereiding voor de lezing over glasgroenten, vanavond in Brugge. "Bij de overgang van de vroege glasgroenten naar de vruchtgroenten in onze kas/serre kan het soms druk worden. De tomaten moeten geplant, maar de sla en bloemkolen zijn nog niet geoogst. Dit heeft deze tuinder creatief opgelost. Zowel tussen de sla als tussen de bloemkolen werden de tomaten al uitgeplant." Leuke indeling van de kas trouwens. Foto genomen in de Volkstuinen in Sint Niklaas, mei 2010. Meer vind je op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/een-koud-voorjaar-in-de-groentetuinen-van-sint-nik… […]

  2. @ Jo
    Verse mest is hoe dan ook nooit aanbevolen om planten mee te bemesten. Zelfs als die verdund is. Verbranding is mogelijk.

    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  3. Vraag:Om van verse koeienpoep gier te maken om groenten te bemesten wat is dan de de goede verhouding tussen de poep en het water?
    Gegroet Jo

  4. Arie avatar
    Arie

    Gebruik zelf sinds ik tuinier ten allen tijd vloeibare meststoffen in de kas of serre.
    Dit gaat direct de grond in en hebben geen zo’n groot absorptievermogen zoals de kunstmestkorrel.
    Doe om de 14 dagen 3 á 4 dopjes in een gieter van 10 liter, is iets te weinig.
    Giet het bij komkommer, paprika, tomaat, peper enz.

  5. A.Van Woensel avatar
    A.Van Woensel

    Tomatenmeststof dat ik vorig jaar in Lidl gekocht heb. De exacte hoeveelheid kan ik niet precies zeggen, ik heb overal rond de stam een vuistje gestrooid en dan onder geharkt. Had dat tussen de tomatenplanten moeten strooien ipv aan de stam. Ik vermoed dit mede met het gieten aan de stam, dat dit de stamverbranding veroorzaakt heeft…
    Ga vanaf nu plasticflessen of bloempotje in de grond zetten om te vermijden dat er nog water aan de stam komt, tenminste voor de planten die het overleven … Al doende leert men zeker ? Het is nog maar mijn 2e seizoen dat ik een serre heb, dus … leren met scha en schande. Toch is het spijtig; een serre vol triestige planten met onderaan gele bladeren te zien staan:°(.

    Ik heb nu een paar komkommerplanten in de plaats gezet, is het beter dat ik daar ook niet aan de stam giet, want ik heb vernomen dat dit een “gevoeligere” plant is dan tomatenplanten.

    Groetjes,

    Anja

  6. Geachte Van Woensel,
    mijn idee is ook verbranding door overdosis meststof.
    Zeker minerale meststoffen moeten in de juiste dosis gebruikt worden, anders gaan ze werken als vochtopslorpende zouten, die plantenweefsel vernietigen. Kan je ons vertellen welke meststof en hoeveel ongeveer je gebruik hebt?
    Bedankt voor de reactie.

  7. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Bij fusarium, zo staat beschreven op deze site, ontstaat op de voet van de plant gomuitscheiding en rozerode schimmelpluis.
    De vraag gaat over bladeren die geel worden en de stam die zwart wordt.
    Ik zie geen verband tussen de vraag en het antwoord
    Niet dat ik het weet maar het komt wel erg snel na het bemesten dus daar zou ik dan ook eerder aan denken.

  8. beste a v w

    tik bij google eens in ziekten bij tomaten daar vind je allerlei materiaal over uw probleem.
    ik heb eens gekeken en het zou wel eens fusarium kunnen zijn.ik ben niet zeker!
    tik dat ook eens in bij google en het zal u waarschijnlijk verder helpen
    m v g

    fil.

  9. A.Van Woensel avatar
    A.Van Woensel

    Beste,

    1,5 week geleden heb ik tomatenmest rond de stammen van mijn tomatenplanten in serre gestrooid en dit wat in de grond “gekrabt”. Nu blijkt dat de tomatenplanten “treuren”; gele bladeren krijgen, hun kop laten hangen en dat de stam onderaan zwart en dun wordt. Ik heb zelfs al enkele planten uitgetrokken die totaal verloren waren. Zou dit verbranding van de stam kunnen zijn, mede met het warme weer van de afgelopen dagen ?

    HELP , HELP !

  10. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Ik plant mijn uien ook altijd wat dieper. Mix ui/wortel houdt de wortelvlief niet weg. Heb er nu ook afrikaantjes bij gezet. Wist niet dat kamille ook hielp. Ga ik alsnog doen.

  11. Arie avatar
    Arie

    Moet eerlijk bekennen dat ik alle uien soorten in de grondsteekt en bedekt met aarde.Zodat ik de sjalotten, rode en gele uien niet bij de buurman uit de tuin behoeft te halen,
    omdat ze uitgepikt door de vogels zijn.
    Doe dit al jaren heeft me schoonvader mij voor gehouden om dit zo te doen. De uien zien er ieder jaar goed uit en hebben niets te lijden en smaken er niet minder om.
    Zet de wortelen en uien door elkaar heen weg met kamile en afrikaantjes en nooit geen last van een wortelvlieg.

  12. Chantal avatar
    Chantal

    Hallo Plantaardig.com,
    Ik vroeg me af of jullie een redactieadres hebben ?

    Met vriendelijke groeten,
    Chantal Marie Brink

  13. beste
    een tipje voor de sjalottentelers: als je de foto hier kijkt dan zie je dat de nieuwe scheuten niet of slecht uit hun schelp kunnen komen
    Help hen een beetje: maak het hoofdje bloot, verwijder de verdroogde bladeren een beetje daar waar de scheut uit komt dan zal de sjalot u dankbaar zijn, dan heeft ze een vrij hoofd om te kunnen op komen.
    Ze zullen niet zo vervrongen moeten opkomen, met als gevolg dat de pijpjes krom zijn ( ze kunnen er niet door daar de huid te sterk is.)
    Dit doe ik ook voor het planten van plantui(uitje 1)zoals men hier zegt..

    m v g
    fil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.