geënte paprika Vorig seizoen had ik de kans om twee geënte paprikaplanten uit te testen. Tot mijn verbazing bleek dat deze eigenlijk niet beter groeiden dan de niet geënte. De oorzaak was mij niet helemaal duidelijk, en ik twijfelde dan ook of dit wel degelijk een gevolg was van het enten of van het ras. Tot ik op proefresultaten van het proefcentrum Hoogstraten stootte. De vette, onderlijnde tekst in het citaat hieronder geeft precies weer wat ik vorig jaar vaststelde. Er was inderdaad wel een goede vruchtzetting, maar de gewasgroei bleef achter. De plant bleef het hele seizoen duidelijk kleiner dan niet geënte.

Je vindt het onderstaand bericht via deze link. Wie wat wil bijleren over het (professioneel)gewasonderhoud van paprika, vindt er trouwens nog wel wat interessante proefresulaten.(foto: let op de verdikking onderaan, dit is de entplaats)

 

De bedoeling van het enten van paprika is om met een groeikrachtige onderstam met een sterk wortelgestel een verhoogde groeikracht van het gewas en een groter productiepotentieel te bekomen. De resultaten van proeven die enkele jaren geleden werden uitgevoerd waren erg wisselend en in de gangbare teelt wordt het enten dan ook niet toegepast. In 2004 leverde het enten van Solution op onderstam NR 15 10 tot 14 % meer op, bij Derby geënt op NR 15 kwam er echter geen meerproductie uit de bus. De proeven van 2005 leverde opnieuw wisselende resultaten op. Diverse cultuurrassen werden op verschillende onderstammen geënt, bij slechts enkele objecten lag de productie hoger. Uit deze proeven bleek wel duidelijk dat het enten van paprika een generatief karakter geeft aan de planten tijdens de eerste maanden van de teelt. De zetting gaat vlot maar de gewasgroei blijft achter, pas naar de zomer toe is de groei beter.  Met de geteste onderstammen is geen significante en consistente productieverhoging mogelijk.

Iemand onder jullie die geënte paprika al geteeld heeft?

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  14 reacties aan “Paprika enten?”

Reacties (13) Pingbacks (1)
 1. Dc,
  Paprika’s en pepers kruisen heel gemakkelijk met elkaar. Als je ze raszuiver wil houden dan moet je de verschillende rassen ver van elkaar houden.

  Guy

 2. heeft iemand een goede tip, heb pepers gezaaid en ze staan prachtig vol met vruchten op de koude grond, dus geen kas, maar hoe krijg ik ze rood? groene vind ik niet zo lekker m vr gr mieke

 3. hallo

  ik heb voor de aardigheid een aantal paprika zaadjes in een pot gedaan tegen verwachting in komen er plantjes uit het is nu september kan er nog echt iets uit komen ?? wat kan ik verder doen om planten te krijgen ??? binnen zetten of gewoon buiten laten ze zijn nog niet zo hoog misschien een centimeter of 3 eigenlijk was het een probeersel kan iemend mij helpen

  vriendelijke groet lien

 4. Hallo,

  Heb dit jaar in een jaarlijske serre verschillende soorten paprika en peper samen gezet.
  Zo heb ik “beaver dam” samen met enkele pikante pepers. Nu bij de oogst moet ik vaststellen dat sommige van mijn beaver dam paprika’s tamelijk pikant zijn terwijl deze normaal gezien een zoete paprika is.

  Kan het zijn dat het samen kweken met de pikante pepers hiervoor iets tussen zit?

  Ik dacht namelijk dat een kruising met de pikante pepers enkel in het zaad zou zitten en eventueel tot uiting zou komen in de vruchten volgend jaar gekweekt uit dit zaad?

  Alvast bedankt voor uw feedback.

 5. Hoi Guy,

  Ja Paprika is een zelfbestuiver..

  Hier kun je meer info vinden.. : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/paprika-kweken-bestuiving-en-bevruchting/

 6. prachtige opkweek zeg ! maar ik zelf heb maar één paprika-rood in een pot en hoop dat het zelfbestuivers zijn (is) Kan jij dat bevestigen of moet ik met een struisvogelpluim stuifmeel bij de buren “halen” ?
  dank op voorhand

 7. Beste Dokun

  Heel erg bedankt in naam van alle lezers voor deze mooie update. Het plastiek geeft mooie resultaten, zeker om te proberen. Opvallend dat ook hier de geënte paprika’s meer generatief groeien, wat hier zeker een voordeel is, want sneller vruchten.
  Hierbij de foto’s [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Geënte Paprikas overzicht-1.jpg[/img]
  Geënte Paprikas overzicht-1.jpg
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/6 Paprikas onderaan de plant.jpg[/img]
  6 Paprikas onderaan de plant.jpg

  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/12 Paprikas aan de plant en nog vele tientallen onderweg.jpg[/img]
  12 Paprikas aan de plant en nog vele tientallen onderweg.jpg

  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Gezaaide Paprika met bloemen.jpg[/img]Gezaaide Paprika met bloemen.jpg

  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Gezaaide Paprikas bijna even groot als de geënte.jpg[/img]
  Gezaaide Paprikas bijna even groot als de geënte.jpg

  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/(Peper) Madamme Jeanette met de eerste bloemknoppen.jpg[/img]
  (Peper) Madamme Jeanette met de eerste bloemknoppen.jpg

 8. Bijna één maand later, een (geënte) Paprika update..

  Met de geënte snack paprika’s gaat het uitstekend, aan de meeste zijn nu 4 tot 6 volgroeide paprika’s aan het rijpen en zitten er nog tientallen kleine niet volgroeide paprika’s aan en er zitten vele bloemen in..

  De (geënte) planten blijven ook hard groeien, elke dag zien we duidelijk verschil.

  De gezaaide paprika’s doen het ook goed, maar daar beginnen nu pas de eerste bloemen in te bloeien.., qua grote zijn ze nu bijna net zo hoog als de geënte maar lang niet zo breed (veel minder volume)en ze hebben een veel dunnere stam.

  Ook de door mij gezaaide pepers Madamme Jeanette doen het zeer goed, dat zijn nu 12 mooie planten geworden en er zitten veel bloemen/bloemknoppen in.

  Ik denk dat het gebruik van het plastic op de bodem voor het grootste deel verantwoordelijk is voor deze mooie planten. Bij de andere tuinders op het complex zijn de peper plantjes pas 10 tot 15cm hoog en groeien zeer slecht (net zo als de onze vorig jaar). En de door mij gezaaide (Hilton F1) paprika’s die ik aan de andere tuinders gegeven heb zijn nog niet eens de helft in hoogte en minder dan 25% van het volume van de planten die ik op plastic heb staan..

  Heb weer een paar foto’s gemaakt, hoop dat die toegevoegd zullen worden..

  Dokun

 9. Hierbij de foto’s van Dokun,
  bedankt voor de foto’s en de info over jouw teelt.
  Interessante teeltwijze,op de plastic. Inderdaad, groot groeiverschil!
  1 : Paprika Gipsy, geënt.

  2 : Paprika Gipsy, geënt

  3 : Paprika Hilton F1 met rechts boven vier stuks zichtbaar.

  4 : Paprika Hilton, gezaaid

 10. Ik heb een paar foto’s gemaakt van de Paprika’s en hoop dat ze toegevoegd kunnen/zullen worden..

  De geënte paprika’s groeien duidelijk harder dan de door mij gezaaide paprika’s. De geënte (bij easyplant gekochte) plantjes waren bij ontvangst kleiner dan de door mij gezaaide maar nu zijn ze al een stuk groter en veel voller en er zitten op elke plant al diverse bloemen.

  De door mij gezaaide paprika is het soort “Hilton F1” en de geënte is de snack paprika Gypsy. (dus misschien wel niet te vergelijken)

  Beidde soorten zijn opgekweekt in een koude (plastic) kas,en zijn uitgeplant op grond waar ik ongeveer 6 weken daarvoor zwart plastic op heb gelegd (om de grond warmer te houden)

  Ik bemest de paprika’s met “Chili focus” vloeibare mest.
  Deze mest had ik eigenlijk gekocht voor de peper plantjes ( madame Jeanette) omdat die ook geschikt is voor paprika’s gebruik ik die ook voor de paprika’s.

  Ik weet niet of het plastic ermee te maken heeft, de door mij gezaaide paprika’s die ik aan mede-tuiniers gegeven heb zijn zeker de helft kleiner dan de die van mij op plastic..

 11. Hoi,

  Ja dat zal ik doen. Ik zal ook even een paar foto’s nemen..
  De laatste dagen groeien ze echt heel hard en zijn de eerste bloemen in aantocht.. 🙂

 12. Beste Dokun

  zie je kans ons na afloop op de hoogte te houden van de ervaringen?
  Alvast bedankt.

 13. Ik heb 12 geënte (snack) paprika’s staan, tot nu toe groeien ze goed. Ik zie duidelijk verschil tussen mijn geënte en de niet geënte van mede-tuiniers…

  Ik heb de paprika’s buiten staan en de bodem is bedekt met zwart plastic ( om de grond warmer te houden).

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)