okt 022012
 

De moestuinbak, de vierkante moestuin, de nieuwe hype, werd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

In de update van dit artikel over de vierkante meter tuin vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu.  Bij iedere foto vindt u info zodat u het verloop van april tot december goed kan volgen en misschien wel enkele tips zelf kan toepassen.
Hierbij een greep uit de foto’s.

 • Zet uw muisaanwijzer op de foto zonder te klikken en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
 • Klik op de foto om te vergroten én de beschrijving te lezen.


“De hype van de vierkante moestuin wordt nog steeds uitgetest door GroentenInfo. Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!”

From De vierkante moestuin. Posted by GroentenInfo on 5/05/2012 (49 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  13 reacties aan “De vierkante meter moestuin, hoe doe je dat?”

Reacties (10) Pingbacks (3)
 1. hallo,

  ik heb sinds vorig jaar ook een 4 kante metertuin en ik ben er super tevreden en blij mee, nu ben ik alleen tips aan het zoeken voor een overkapping te maken want mijn bak is van steen, heb jij ideeën???

 2. Die vierkante moestuinen zijn fantastisch. Heb er verschillende aangeschaft via The Kitchen Garden (www.thekitchengarden.be ) en je kan er alles in kweken. Heel makkelijk in onderhoud.

 3. Rantje heeft op en top groene vingers, alles groeit en bloeit bij haar als bij geen ander. Ik volg haar op het moestuin forum,en echt geweldig,ook veel kennis van zaken. groetjes Jeanne

 4. Vorig jaar begonnen met een bak. Heel snel hebben we bak 2 gemaakt van een oude pallet.
  Inmiddels is de voortuin omgetoverd tot moestuin en alles groeit gigantisch! In april al regelmatig kunnen oogsten zoals sla, radijs, raapstelen, spinazie en paksoi. Inmiddels ook alweer andijvie, een broccoli en veel salades kunnen maken!
  De tuinbonen staan te bloeien dus dat duurt niet lang meer! Koolrabi begint flink dikker te worden, de zomerprei heeft het naar zijn zin, bietjes krijgen knollen en de paprika, peper, aubergines, courgette en tomaten staan te wachten tot ze naar buiten mogen.
  Je kan dus heel wat kwijt in die kleine vakjes. Sla, 4 in een vakje, oogst ik niet de hele krop maar pluk constant de buitenste bladeren. De sla groeit weer verder en zo kan je nog meer oogsten!! Op mijn blogje zijn foto’s te zien, mocht iemand het leuk vinden om te kijken… http://mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl/
  Maar het is echt een makkelijke manier van een moestuin hebben, je kan veel meer kwijt en ook als je geen verstand hebt van tuinieren kan je flinke succes behalen. In juni wist ik nog net dat een wortel onder de grond groeit, inmiddels is mijn kennis ook flink gegroeid!

  • Hé Rantje,

   Woon jij in Spanje of een andere warme streek??
   Nu al broccoli en andijvie geoogst in open lucht en tuinbonen die staan nu al bloeien en voor zomerprei vind ik het toch ook vroeg.

   Het zou ook kunnen dat uw voorgevel zoveel warmteverlies heeft dat uw voortuin hierdoor minder last heeft van het koude voorjaar.

   Nog veel tuinplezier,

   (een beetje jaloerse) Ikke

 5. mooie foto’s met kleine groenten en veel variatie
  Ik denk dat men niet alle dagen veel groenten zal kunnen eten

  • Hallo Marjo,

   Het ligt er aan hoe je je metertuin indeelt. Wij, gezin van 3 personen, komen aan groenten niks tekort. Ik heb al jaren diverse meterbakken staan, ben ermee begonnen omdat ik geen ervaren moestuinder ben en zo, in eerste instantie op kleine schaal, alles kon uitproberen. Ik zaai en plant alleen groenten die we allemaal graag lusten. Helaas heb ik dit jaar geen oogst omdat de hele tuin op de schop moest. Ik zal blij zijn als ie weer klaar is, ik krijg dan ook een kasje en kan dus nog meer gaan uit proberen en ervaring opdoen. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, dan kan ik een mooie nieuwe start maken. groeten, Janny

   • Ik vraag me af welke groenten je kan kweken in zo’n vierkante meter tuin.
    Ik neem aan geen courgetten en pompoenen …
    Graag jouw ervaringen en tips over vierkantemeter tuinieren waarvoor dank !

   • In principe kan je alle gangbare groenten telen.
    Wat wel belangrijk om te weten is dat het originele idee, SFG (Square Foot gardening) vakken heeft van 30 x 30 cm. De kant en klaar bakjes in de winkel zijn 25 cm, niet zo praktisch dus.

    Een courgette heeft meer dan 1 vakje nodig.
    Om precies te zijn 9 vakken voor een gewone, 4 vakjes voor een compact ras en voor een klimmend ras gebruik je 2 vakken. De laatste heb ik zelf in mijn tuintje staan.
    Pompoen is ook niet een groot probleem, je moet hem laten klimmen en dan heb je aan 2 vakken voldoende. Misschien dat een reuzenpompoen iets meer wilt maar voor mini- en gewone pompoen rassen werkt het uitstekend.
    Veel mensen denken dat je speciaal met mini groenten moet werken met dit systeem maar niks is minder waar. Van bloemkool tot radijsjes, van sla, andijvie tot boerenkool. Heb aardig wat verschillende gewassen staat en kan alleen maar melden dat het super gaat. Van de week de eerste bloemkool geoogst en natuurlijk opgegeten…

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)