Geen teelt die je op zoveel verschillende manieren kan telen als witloofkroppen. Tussen de klassieke teelt onder golfplaten met dekgrond tot de teelt zonder dekgrond in een emmer, kist of vat in de  garage of kelder zien we oneindig veel varianten. Het is juist de teelt zonder dekgrond die het voor iedereen mogelijk maakt wat witloofwortels te forceren tot mooie, goudgele kroppen. In dit artikel vind je een fotoreeks over de het telen van witloof in bakken. Ook zijn we op zoek naar goede adressen om witloofwortels te kopen.

Bij de teelt met dekgrond wordt er een dikke laag aarde op de wortels gelegd. Deze wortels kunnen in de schuur, kas of plastiektunnel staan. Of ze kunnen in openlucht staan, maar dan wordt de laag aarde bij vorst nog eens afgedekt met stro en een plastiekfolie.
Een variant hierop is dat de dekgrond vervangen wordt door stro of bladeren die op de wortels gelegd worden met daar een zwart doek overheen.
De teelt zonder dekgrond is de meest recente variant. Let wel, voor de teeltwijze met dekgrond moet het ras geschikt zijn. Rassen waarbij staat “teelt met dekgrond” groeien moeilijker zonder dekgrond, de kroppen zijn dikwijls te los. Rassen waarbij staat “teelt zonder dekgrond” kunnen zowel zonder als met dekgrond geteeld worden.

Meer gedetailleerde uitleg vind je in het uitgebreide artikel Witloof kweken – de forcerie

Enkele voorbeelden.

 • witlof-onder-golfplaat Deze liefhebber teelt het witloof op traditionele wijze in een kuil in open lucht met stro en folie op de dekgrond en golfplaten om de regen tegen te houden.

Kweekt u zelf de witloofwortels of koopt u ze in?

Geen (moes) tuin? Toch kan je in de wintermaanden witlof telen. Alles wat je nodig hebt is wat ruimte in een koele berging, kelder, garage of schuur,  tuinhuis of desnoods balkon.  En witlofwortels. Om die te telen heb je wel een tuin nodig natuurlijk.

Maar er is ook de mogelijkheid deze wortels aan te kopen. Zo zijn er heel wat volkstuinverenigingen in België die deze wortels via samenaankoop aanbieden aan hun leden. Bij sommige professionle witlooftelers kan je ook wel aan wortels komen. En ook sommige handelaars of tuincentra bieden deze in de herfst te koop aan. Toch is het niet in iedere regio even eenvoudig deze te vinden.

  • Hebt u een goede tip om aan witloofwortels te komen. Laat dan  een berichtje achter in de commentaarbox of stuur uw bericht naar lezersbijdrage@plantaardig.com.

Bij wijze van experiment kocht ik dit jaar een zak witlofwortels bij de plaatselijke volkstuinvereniging.

Witloof in bakken. (Witlof in fust) Een handleiding met foto’s

De wortels klaar maken
De wortels zijn al op lengte gesneden en ook het loof is al afgesneden. Zo dit niet het geval is snij je best de worteltop af zodat de wortels allemaal ongeveer 18 centimeter lang zijn. Ook het loof wordt afgesneden zodat er alleen een kraag van enkele cenitemter overblijft. Rotte blaadjes worden daarbij verwijderd. Meer uitleg over het snijden van de wortels kan je vinden op deze pagina over wortels klaarmaken in het fotoalbum van Cor.

witloofwortels-reinigen1 witloofwortels-inzetten2 witloofwortels-reinigen3

Foto’s (klik voor vergroting) : het verwijderen van verdord, rot en bruin blad. Zoals je op de foto kan zien zijn deze wortels iets te lang in de zak gebleven waardoor ze al aan het uitlopen zijn, met groene blaadjes, want de witte zak liet licht door.

De wortels inzetten
Neem een kist, emmer, bak die minstens 25 cm hoog is. Maak een substraat met de helft tuingrond en de helft potgrond of zeer goed verteerde compost.

Vul de grond van de kist met enkele centimeter aarde. Plaats een rij witloofwortels. Strooi daar wat grond tegenaan. Plaats de volgende rij witloofwortels. Strooi en druk daar dan opnieuw wat grond tegenaan. Ga zo door tot de kist vol is.

4-witlof-telen-in-bak 5-witlof-telen-in-bak
Foto’s : inzetten van witloof in plastiekkisten.

Strooi nu een laag grond van enkele centimeters over de wortels. En spoel dan deze grond tussen de wortels met de tuinslang en sterke waterstraal. Zodat de koppen van de wortels opnieuw zichtbaar worden en bijna vrij van aarde zijn.

6-witlof-aarde-erop

7-witlof-aarde-water-inspoelen 8-witlof-ingezet-dag1

Deze wortels hebben nu voldoende grond én voldoende water. In principe hoeft water geven niet meer tot het einde van de teelt. Laat de bakken enkele uren buiten staan om het overtollige water te laten uitlekken.

witloof-forcerie-trekbakkenDe bakken op de goede plaats
Plaats een kartonnen doos of kist omgekeerd op de kist met wortels. En dek af met folie of zwarte doek. Zo ligt de folie of doek niet op het witloof en blijft het groeiende loof droog. Let er goed op dat niet het minste straaltje licht aan het witlof kan.

Je zet best deze opstelling niet te warm. Want de groeiende witloofwortels produceren ook warmte. Je schrikt er wel even van als je de bedekking wegneemt, hoe warm het onder de afdekking kan worden. Professionele telers hebben koeling in hun witloofcellen!
In een garage met omgevingstemperatuur staan ze perfect. Wil je niet dat ze snel groeien, dan kies je de koelste plaats uit, eventueel buiten onder een afdak. Wil je de groei er in brengen, plaats ze dan in de garage of berging. Vooral als je meerdere kisten tegelijk gevuld hebt is het goed dat je ze bij verschillende temperaturen kan zetten. Let wel : kamertemperatuur is haast altijd te warm, omdat de kroppen dan veel te los zullen groeien.

Pitlengte bij witloofOp onderstaande foto zie je een witloofkrop met korte pit. De pitlengte is rasgebonden. Ook bij oude (uitgedroogde) witloofpennen en bij een te hoge temperatuur tijdens de groei van de kroppen kan de pitlengte veel te groot zijn. De pit moet altijd verwijderd worden, want dit is het meest bittere deel van het witloof. De pitlengte (nabij het stokje) op de foto is heel goed, want slechts 20-25% van de kroplengte.pit-witloof

11-witloof-in-bakken-detail

Na twee weken ziet het er zo uit. Het zijn nog maar losseblaadjes en van een stevige krop is nog maar weinig te bespeuren.
Let op de vele vezelwortels op de witlofpennen.

De oogst
Vier weken na het inzetten zijn de kroppen klaar om te oogsten. Je hoeft niet alles in één keer te oogsten. Als het koel is groeien de kroppen niet meer zo snel. Eénmaal de kroppen open groeien is het beter ze allemaal te oogsten en te bewaren in de koelkast, daar bewaren ze nog wel een drietal weken.

12-witlof-zonder-dekgrond-oogstbaar 13-witlof-zonder-dekgrond-oogstbaar

Oogsten van witloof doe je door de krop van de wortel te kraken. Neem de krop tussen duim en wijs- en ringvinger. Geef er een draaiende beweging aan tot de krop afkraakt.

15-witloof-oogst-uit-bakken 16-witloof-oogst-uit-bakken

Daarna nog even de losse en bruine blaadjes verwijderen.

17-witlof-kroppen

Recepten met witloof

Foto boven : En dit is het resultaat: mooie, stevige kropjes,  vier weken nadat de wortels ingezet werden.

Foto onder : de tweede kist witloof op 3 januari, zes weken na het inzetten, en nog steeds perfect oogstbaar.  Voor wie tijdig met oogsten begint zit er een mooie spreiding op de oogstperiode van het witlof. Daarna kunnen de laatste kroppen nog een tijdje in de koelkast.

witloof-na-6weken
PS : om de zoekmachines terwille te zijn schrijf ik soms witloof (Vlaanderen), soms witlof (Nederland).

In een volgend bericht komt de teelt van de witlofwortels aan bod. Reserveer nu alvast een plekje in de moestuin dat geen stalmest, compost of meststoffen kreeg of zal krijgen dit voorjaar. Een goede wortelteelt lukt enkel op stikstofarme grond!

 • Waar koopt u witloofwortels?
 • Hoe kweekt u witloofkroppen?

  191 reacties aan “Witlof kweken kan zelfs zonder groentetuin”

Reacties (187) Pingbacks (4)
 1. In het seizoen kan u op onze website witlof wortelen en aspergeplanten kopen. Ook kool en slaplanten in het seizoen

 2. In het seizoen kan u op onze website witlofwortelen en aspergeplanten kopen. Ook kool en slaplanten in het seizoen

 3. U kan witloofwortelen kopen op http://www.hermie.eu voor thuislevering naar zowel belgiê als Nederland via PostNL.

 4. Beste allen,

  Bij ons in de buurt kosten de witlofpennen 6,75€ voor 50 stuks! Dat is bij familiebedrijf Jardiservice in 7866 Ollignies (Henegouwen, net over de taalgrens, op een 15-tal km ten zuiden van Geraardbergen). Best wel even bellen of er nog beschikbaar zijn…

  Groetjes!
  Elke

 5. Beste mensen,
  Bedankt voor al jullie tips.
  Ikzelf haal mijn witloofwortelen bij witloofkwekerij Putman uit Deerlijk. Elke zaterdagvoormiddag tussen 8 en 12 uur kan je er witloofwortelen kopen. Per 20, per 50, per 100 en zelfs per 1000 stuks.
  Ik heb voor 50 wortelen 3,75 € betaald.
  Adres: Oude Heerweg 105 / 8540 Deerlijk
  Tel. 056 77 61 10
  Zeer vriendelijke mensen met meer dan 30 jaar ervaring.

 6. waar kan ik nu witlofpennen kopen ?
  ik woon grens Antwerpen-oost vlaanderen
  alvast bedankt !!

 7. Beste tuinman Peter,

  ik heb nog nooit meegemaakt dat er bladluis op de witlofkroppen zat. Zijn er mensen die dit wel hebben meegemaakt?

  Groeten Harry

  • Beste,
   Zou het kunnen dat het witloofvlieg is?
   grts
   Alex

   • koolvlieg….wortelvlieg….uienvlieg…, oke,
    maar witlofvlieg is mij totaal onbekend\

    gr harrie

  • Harrie en anderen even een woordje uitleg. Tijdens de teelt van de witloofwortels heb je weinig last van belagers maar. Tijdens de zomer zijn er wel rondvliegende insecten die hun eitjes leggen tussen de kropbladeren, nu moet je weten dat plantkundig witloof 2-jarig is. De eitjes gelegd tussen de kropbladeren hebben als doel dat ze in de lente van het 2-de jaar: ontluiken, een wormpje geven, een poppetje en terug een volwassen insect en het nageslacht is verzekerd. Dit is buiten onze forcerie van een witte witloofkrop gerekend. Wanneer wij een volgroeide witloofwortel oogsten, afsnijden en intafelen brengen we de groei terug op gang( 2-de groeijaar). De gelegde eitjes zitten tussen de kropbladeren aan de overgang tussen de wortel en het blad. In die 2cm die wij laten staan om het groeipunt niet te beschadigen zitten dus die eitjes. Nadat het groeipunt tot groei komt ontluiken de gelegde eitjes van 2 soorten insecten: bladluizen en witloofmineervlieg.
   Bladluizen: bij de kroppenteelt ondergronds(met dekgrond) gebeurt er niets, geen schade. Bij de teelt zonder dekgrond is het anders, uit de eitjes ontluiken moederbladluizen, ze zuigen vers plantensap en baren levende jongen(eerste generatie) als die jongen na enkele dagen volwassen zijn leggen die massaal eitjes en weer na enkele dagen ontluiken die, zo kun je na 2-3 weken geplaagd zitten met honderden bladluizen op 1 witloofkrop. Veel schade dus.
   Witloofmineervlieg: Dit is een insect waarbij het larfje uit het eitje zich eet in een witloofblad en het maakt daar gangetjes. Een witloofblad welke is aangevreten verkleurt rood. Je krijgt dus een witloofkrop met rode gangetjes in de bladeren. Schade, visueel en voedingskundig. Dit schadebeeld kun je hebben bij de teelt met dekgrond alsook bij de teelt zonder dekgrond.
   Belangrijk: heb je witloofwortels gekocht bij een kweker dan zijn die meestal op het veld tijdens de zomer gespoten met insecticiden tegen die 2 belagers en zo kan het zijn dat wanneer je steeds witloofwortels aankoopt dat je nog nooit last hebt gehad van die 2 insecten. Kweek je nu je witloofpennen zelf en spuit je niet tijdens de zomer dan kan je last krijgen bij de forcerie. Heb je dan altijd last? Neen maar het komt voor. Ik hoop dat deze uitleg verhelderend is. Groetjes Tuinman Peter

 8. Opkweken witlofpennen zonder dekgrond.

  Na het lezen van diverse methoden om witlof zonder dekgrond te telen, valt het mij op dat veel mensen erg omslachtig te werk gaan en veel meer moeite en werklust investeren om mooie kroppen te oogsten dan waarschijnlijk nodig is.

  Daarom hier mijn verhaal hoe ik witlof zonder dekgrond teel; ik gebruik ZOOM F1.

  Hei zaaien van de witlofzaadjes vind ik eigenlijk nog het grootste probleem. Ik heb ondervonden, dat noorderwind dodelijk is voor het zaaisel. Dan is geduld een schone zaak. Liever 2-3 weken wachten i.p.v. toch maar te zaaien. Het gaat absoluut fout bij noorderwind. Als de wind in de goede hoek zit, komt het zaaisel prachtig op. A.U.B. op de windrichting letten!!!

  Eind november rooi ik de pennen. (allemaal tegelijk). Ongeveer 200 stuks. Ik laat de pennen ongeveer twee weken buiten liggen. Daarna snijd ik de bladeren af op ong. 2 cm. Ik kort de pennen in tot ong. 25 cm.

  Ik bewaar de pennen in de schuur. (temperatuur zoals buiten). 200 pennen totaal. Per opkweek zet ik elke twee weken 40 pennen.(3 gezinnen eten mee)

  De eerste zet pennen (40 stuks):

  ik neem 40 pennen, kort de pennen in tot ongeveer 15 cm!! Ik maak een potloodpuntje aan de pennen om buitenblaadjes te verwijderen vanwege smetgevaar. (van mijn opa geleerd) Daarna plant ik ze met een plantschepje in de kruipruimte onder het huis ong. 5 cm diep. De bodem in de kruipruimte bestaat slechts uit wit vochtig zand. Voeding zit in de witlofpen en heeft niet meer nodig dan vocht uit het zand om uit te groeien tot een prachtige witlofkrop.

  Al twaalf jaar gebruik ik deze methode en al twaalf jaar prachtige witlofkroppen.

  Belangrijk: niet de pennen na het rooien meteen op 15 cm. inkorten, maar op 25 cm. Vlak voor het planten de pennen inkorten op 15 cm. betekent een nieuw snijvlak, erg goed voor de vochtopname van de pen.

  Ik heb niet de wijsheid in pacht omtrent de teelt van witlof. Ik wil alleen graag vertellen hoe ik het al een aantal jaren doe met prachtig resultaat.

  Iedereen veel succes met deze teelt en ik hoop dat we allemaal lekkere witlof zullen oogsten en eten.

  Groet Harrie

  • heb je artikel gelezen en vraag mij af het ook in de serre kan gekweekt worden. Ik vind jou artikel heel goed en wil het dit jaar ook zelf proberen. Ik heb dit jaar een serre gezet en heb al lekkere groenten kunnen kweken. graag je antwoord mvg

   • Witlof kweken in serre is m.i. niet zo een succes wegens de te grote temperatuurschommelingen. Een constante temperatuur 10-15 graden lukt perfect.

   • Beste Bart,

    zorg er wel voor dat er absoluut geen licht bij de pennen kan komen. Witlof wordt dan groen.
    Groeten Harrie

  • Beste Harrie,

   Wat bedoel je met ‘ik maak een potloodpuntje aan de pennen’ ?

   Groeten,
   Geert

   • Beste Geert, de bovenkant van de pen spits
    toesnijden, zoals je een potlood slijpt.

    groeten Harrie

  • Witlof kweken in serre is m.i. niet zo een succes wegens de te grote temperatuurschommelingen. Een constante temperatuur 10-15 graden lukt perfect.

  • Hallo allemaal, weet iemand witlofwortels te koop in Friesland of Drenthe??

   Vriendelijke groet
   Anna

  • Beste Harry
   Als je witlof hebt gezaaid in wat vochtige grond ,dan moet je gelijk het zaaibed afdekken met natte jute zakken en deze goed nat houden dan staat je witlof binnen een dag of 10 volledig uit. dit gaat ook goed met worteltjes.gr Ad

   • Dit is zeker juist maar opletten voor slakken onder het afdekmateriaal of de plantjes zijn afgegeten.grts

  • Harrie, heb jij dan nooit last van bladluizen op het groeiende lof? Groetjes Tuinman Peter

  • Kan je na de oogst van de witloof de wortel pennen nog hergebruik of zijn deze voor weg?

   • Nee, er groeien alleen nog wat losse blaadjes op. Jaren geleden gebruikte men (soms) die blaadjes nog voor in soep.
    Goede raad: gebruik de pennen éénmalig en gebruik ze nadien (gewassen) als dierenvoer… schapen, paarden, runderen, konijnen …

 9. Beste telers, al jullie tips ga ik dankbaar gebruiken om op een terras (vijfde verdieping van een ‘blok’ centrum Gent) tomaten, struikboontjes en witloof te kweken…
  Maar het liefst van al had ik een groentenleverancier gevonden die wat seizoensgroenten verkoopt uit zijn eigen (volks)tuintje in Mariakerke, of Gentbrugge… Zo iemand zich geroepen voelt of iemand kent die zijn overteelt wil verkopen, wil dan via deze weg contact opnemen met mij. Vriendelijke groeten, Lucas

 10. beste heb je dit al eerder gedaan (uw wortelen in het water gezet) ik denk het niet.
  zet de wortelen in natte aarde in de bak(enkel de wortel zelf , dus zonder dekgrond)zoals men dat zo schoon noemt.
  de wortel heeft genoeg reserve om het witloof te laten groeien.
  na de wortelen te hebben in gezet gooi je misschien best een beetje zeewierkalk tussen de wortelen.
  daarna de bak dicht doen.
  kijk eens bij groenteninfo de teelt van witloof.(zeker doen)
  met vriendelijke groeten.
  fil.

  • Beste telers, al jullie tips ga ik dankbaar gebruiken om op een terras (vijfde verdieping van een ‘blok’ centrum Gent) tomaten, struikboontjes en witloof te kweken…
   Maar het liefst van al had ik een groentenleverancier gevonden die wat seizoensgroenten verkoopt uit zijn eigen (volks)tuintje in Mariakerke, of Gentbrugge… Zo iemand zich geroepen voelt of iemand kent die zijn overteelt wil verkopen, wil dan via deze weg contact opnemen met mij. Vriendelijke groeten, Lucas

 11. ik kweek witloof in een plastieken bak zonder aarde
  hoe hoog moet het water staan in die bak

  • laat de wortelen voor 3/4 in het water staan koppen ruim boven water en je zult hele fijne witlof oogsten en zonder pen. ik heb het dit jaar voor het eerst gedaan als proef prima resultaat dit met de zelfde wortelen als met dekgrond ook met goed resultaat. wel donker afdekken. gr Ad ps heb nog foto’s ingestuurd weet niet of dat goed is gegaan.14-01-2017

 12. Dag iedereen,

  Dank voor de handige tips!

  Ik heb vandaag mijn eerste witloofwortels gekocht in Jardiservice in Ollignies, zo’n 15 km ten zuiden van Geraardsbergen…

  Grt
  Elke

 13. Beste Vincent, u kan de wortels maar 1 keer gebruiken om echte stronken witlof te kweken. Als u de wortels na de oogst van de stronken terug ingraaft krijg je allemaal kleine zijscheuten, zoals wanneer je het lof te kort zou afsnijden. Deze kleine scheuten zijn evengoed eetbaar maar of het de moeite loont is maar de vraag.
  Groetjes Erik

 14. Dag Vincent naar mijn weten eenmalig gebruik.
  de wortelen kunnen misschien nog dienen voor dieren voeding.
  m v g
  fil.

 15. Vraagje … hoeveel keer kan ik oogsten op 1 wortel ?
  Bedankt.

 16. Wij kopen er aan in de valleihoeve Rooigemstraat 15 – 9750 Huise-Zingem.
  Het betreft hier de Focus soort.
  Prijs 3€ voor 25 wortels. Steeds goede kwaliteit.

 17. Ik zoek ook witloofwortels in Limburg Belgie.
  wie weet een adres waar ik ze kan kopen.

 18. kan iemand mij vertellen waar ik omgeving van arnhem witlofwortels kan kopen

 19. Ik vroeg me af of iemand mij kan vertellen waar ik witloofwortels kan kopen in omgeving van Drenthe?

  Het zal nu buiten het seizoen zijn?

  of zijn er hier ook mensen die het vanaf zuid nederland / belgien kunnen opsturen?

  Mvg Manuela

 20. Pieps,

  Ik moet zeggen dat witloof in de garage kweken verrassend goed gaat.

  Ik heb ze nu een goeie week geleden gepland in zwarte plastieke bak van 45cm diep. De wortels had ik geknot tot zo’n 20 cm en het loof verder afgescheden tot 1 cm of minder. Dan alles bedekt in zo’n 5 tot 10 cm aarde.
  Nu na een goeie week komen de witte blaren mooi in dikke punt uitsteken.

  Ik denk eraan om dit weekend de eerste stronken te rooien. Ik weet wel niet wat ik dan met de wortel ga doen.

  Volgend jaar koop ik er zeker meer.

  Groetjes,

  Pascal

 21. Dit jaar hebben wij zelf witlof gezaaid. Ik was van plan de witlofpennen in emmers te doen, te bedekken met grond en stro en dit geheel in een zwarte plastic vuilniszak te doen. Heeft iemand hier ervaring mee?
  Vriendelijke groet
  Anna

 22. Waar kan ik witloofwortels bekomen in de regio van….
  Het is een veelgestelde vraag op GroentenInfo. Deze vraag was dan ook ideaal om iets nieuws op te starten bij GroentenInfo : Het prikbord.
  Dit prikbord kan alleen maar nuttig zijn als jullie, beste lezers, er aan meewerken. Dus liet je ooit een adres achter hier bij dit artikel of heb je nog een nieuw adres waar men witloofwortels kan kopen, schrijf ze dan op het prikbord. Zo bekomen we een mooi overzicht van leveranciers van witloofwortels in België en in Nederland. En wordt het bestand opnieuw up-to-date
  Het prikbord vind je hier :
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/prikbord/tip/waar-koop-jij-witloofwortels-witlofpennen/
  Laat iets achter op het prikbord a.u.b, alleen zo kan dit initiatief slagen.
  (17/11 : het prikbord veroorzaakte een overbelasting op de site, is nu buiten gebruik)

 23. Graag zoet ik wiloofwortels kopen in oost vlaanderen of kort bij
  Groeten Hubert

 24. Ik ben op zoek naar het typische zwarte doek gebruikt voor witlofteelt. Waar kan ik dit vinden?

 25. Van vorig jaar weet ik dat het ook in mijn schuur vriest,is dat een bezwaar voor de teelt van witlof in bakken?

 26. ik wil ook witloof tappen kopen rond de streek brakel

 27. Ik ben op zoek naar witloofwortels in Limburg of in de streek rond Leuven.

  Alvast bedankt.

 28. Ik ben op jullie site terechtgekomen omdat ik op zoek ben naar iemand waar ik witlofwortels kan kopen in West Vlaanderen. Liefst in de regio rond Roeselare.
  Alvast bedankt

 29. Witloofwortels te koop bij de valleihoeve in Wannegem-Lede. In zakken van 25 wortels aan 3€ per zak.

 30. kan ik nu nog witloofwortelen kopen zo ja waar ergens
  dank bij voorbaat .

  • Beste Dirk, ik denk dat je een paar maanden te laat bent. De wortels worden gerooid eind september begin oktober en dan ingekuild. Ik had mijn eerste witlofoogst eind januari. Prof telers durven de wortels bewaren in frigo’s om zo de oogst te spreiden maar ik denk dat je nu nergens wortels kunt kopen.
   Groetjes Erik

 31. ik woon in de antwerpse kempen waar kan ik ergens witloofwortels kopen

 32. hallo,

  ik zoek informatie over hoe je de bladeren van de witloof krop kan verwijderen. ik weet dat ik de losse en bruine blaadjes van de witloof moet verwijderen… maar ik weet niet zeker waar ik met de blaadjes moet stoppen verwijderen. is dat heeft te maken met de lengte of de diameter van de witloof? of de bodem van de witloof?

  bedankt
  laura

  • Beste Laura, ik begrijp uw vraag niet goed. Heb je het over het loof verwijderen voor inkuilen of het lof afsnijden voor consumptie.
   Groetjes Erik

 33. beste al jaren kweek ik zelf witloof , nu de laatste jaren heb ik bij het rooien last van naaktslakken wat kan ik hiertegen doen gr willy

 34. kan iemand mij vertellen hoe je aan de rode witlof komt.?
  al vast bedankt
  HENK BHAROS

 35. Uitlopers kunnen 2 oorzaken hebben; het loof of de bladeren worden tekort afgesneden, er moet van de bladeren ongeveer 3 à 4 cm overblijven, of de wortel is aangetast door slijmrot. Goed controleren vooraleer in te kuilen of het loof slijmrot vertoont, zo ja, wegsmijten.
  Groetjes Erik

 36. Ik heb meestal Zoom F1 witlof, maar mijn grootste probleem is nadat ik ze in een emmer met grond gezet rond de kop allemaal kleine uitlopertjes komen dat natuurlijk niet ten goede komt van de hoofdkrop. Ik breek ze weleens af maar dat is dweilen met de kraan open.
  Wie weet raad?

  bedankt Harry

 37. ik heb jullie artikelen gelezen.
  maar ik zoek de wortel van de rode witlof
  hoe kom ik eraan.?
  al vast bedankt.

 38. Beste mensen.

  Graag zou ik willen weten of iemand weet waar ik de wortelstokken kan kopen dat schijnt nog al moeilijk te zijn. kan ze niet vinden maar zou het graag wel willen. wie kan helpen????

 39. Hier in Australië kan ik aan witlof zaad komen.
  Deze moet ik dan zaaien in mijn moestuin, en als de plant in de winter groot genoeg is dan de krop van de wortel scheiden en de ontstane wortel herplanten in een bak die ik volledig kan verduisteren.

  Kan ik de plant die uit het zaad groeit en in het licht staat ook eten?
  Is dat misschien een soort andijvie of zo?

  En als de wortels vervolgens witlof hebben opgeleverd, zijn die wortels dan opnieuw te gebruiken en zo ja, hoe bewaar ik ze?

  Een boel vragen maar misschien ook een tip voor mensen die niet aan de wortels kunnen komen.
  Zakje zaad bestellen online en zelf wortels kweken kan dus kennelijk ook, al is het wat omslachtig misschien.

  Ik heb graag al dat zaaien en herplanten er voor over want witlof kan ik hier wel vers krijgen, maar nooit voor minder dan 9,00 dollar de kilo en dat vertik ik toch echt! (Hollander he?!)

  Maar het is zo vreselijk lekker als het met kaas gegratineerd uit de oven komt…mmm, of in een salade samen met manderijnpartjes, in plaats van sla op een vegetarische hamburger…oh ik kan niet wachten!

  • Jannine, Als je zelf witlof wortels teelt, dan kan je de wortels oogsten, als de wortel een diamer heeft van +/- 25 – 30 mm, de wortels kan je bijna 1 jaar bewaren in een koeling die net 2 graden C onder nul is met een hoge vochtigheid tijdens het inkoelen, (zo komen ze in het ijs te liggen en drogen niet uit), de wortel is slechts 1 keer te gebruiken voor witlofteelt, daarna is het voer voor dieren, witlof kan je in de grond (donker) telen maar ook heel goed op water kultuur, (is schoner) en……, je kan bij water teelt de temperatuur van het water en de lucht regelen, (hoge water temp. hoge pit) en bij hogere lucht temp. langere bladeren, dus je kan het zelf regelen, de grond waar de pennen in moeten groeien is al duidelijk in bovenstaande beschreven, maar het groeien van de witlof zelf, wordt in het donker gedaan, (ik weet niet hoe het smaakt als het groen is), zelf had ik een witlof kwekerij in Nederland en produceerde daar 20 ton witlof per week, als je op water gaat trekken, moet je wel een monster van je water laten nemen om te kijken welke voedingstoffen je nodig hebt, water over de wereld verschilt nogal!!

   • beste Case (Kees ??),

    lezend in de informatie over witlofteelt kwam ik jouw bericht tegen.

    als Nederlander in Kroatie ga ik eens proberen witlof te telen, voor eigen gebruik (en om het anderen te leren).

    de informatie op deze website, hun nieuwe encyclopedie en al die reakties van diverse plaatsen in de wereld, prachtig allemaal.

    met een hoop te doen, te planten en te genieten, groet ik je, vanuit Kroatie, Pim de Vos.

 40. Hallo,

  een goede tip om knolselder te bewaren. Wij planten hem met een goede kluit in onze bloembakken vanaf men vriesweer geeft. De lelijke groene bladeren verwijderen we.
  Deze bakken zetten wij in onze, niet verwarmde veranda, en geven zo af en toe water. Nu, half februari, eten wij nog steeds elke week een lekkere knolselder.

  Charly

 41. hallo allemaal
  Ik ben Poolse, vond ik uw pagina over cichorei en ik ben onder de indruk, omdat de Poolse kant kon niets vinden over de groeiende interesse in cichorei een jaar en ik ga proberen dit jaar voor de eerste keer. Ik zou u vragen naar de mogelijkheid om het ras dat niet vereist veel zorg en waar kan ik kopen zaden geven, ik bedoel een online winkel.
  Hier is mijn e-mail odi.2 @ wp.pl
  Sorry voor fouten in het schrijven

 42. beste, wij hebben tot begin december wortels om te forceren te koop, tradioneel geteeld, te koop op bestelling, 100 wortels voor 8euro. Streek Neerijse-Huldenberg.0476/891740 of 016/477110.

 43. Even enkele tips in verband met witloof telen.

  – witloofwortels moeten geteeld worden op stikstofarme grond dit betekent geen compost of andere stikstofhoudende meststoffen toedienen. Enkel wat patentkali in de grond aanbrengen. Het beste is dat je een stukje grond een jaar laat braak liggen en er dan wortels op teelt. Bij wortels geteeld op stikstofrijke grond ontstaat er rot bij de forcerie, je kan dit een beetje voorkomen door zolang mogelijk te wachten met het rooien van je wortels, tot december.

  – bij de forcerie is het van belang dat de witloofwortels goed kunnen inwortelen, dit betekent humusrijke grond, aarde met compost bijvoorbeeld, ook niet te vlug op een warme plaats brengen, laat de wortels 2 a 3 weken bij buitentemperatuur inwortelen en breng dan naar een warmere plaats.

 44. Dag Eric, Het is momenteel het regenseisoen, de grong is dan altijd nat,meststoffen had ik ook niet toegedient.Ik heb nog een paar wortels in volle grond, ga deze een beetje afdekken.En dan nog eens proberen!Alvast bedankt voor je uitleg.Als je nog meer weet over de eventuele problemen, kun je me dat laten weten? Het zou echt fantastisch zijn als hier ook witloof kan geoogst worden.
  Warme groeten vanuit de Filippijnen

 45. Beste Gaspart, kweek je zelf de wortels? Het heeft volgens mij niets te maken met het water dat je erop gegoten hebt maar het is hoogstwaarschijnlijk “slijmrot”.
  Slijmrot is reeds in de wortels aanwezig. De wortels goed controleren vooraleer in te kuilen is aangewezen maar slijmrot is niet altijd visueel waarneembaar. Lees mijn reactie van 21/09/09 eens.
  Groetjes Erik

 46. Witlof begon al na enkele dagen te schieten(groeien) maar na 10 dagen werd het resterende deel van het groene lof rot en dus ook de nieuwe blaadjes. Wie kan me zeggen hoe dat komt ? Moet wel zeggen dat ik na het potten, water op de bodem, maar ook water op het afgesneden groene lof gegoten had, zou het daardoor komen ?
  Ik herhaal dit doe ik op de Filippijnen !
  Dank

  • Het is misschien een beetje laat, maar ik kom nu pas in aanraking met de site.
   Misschien kun je eens proberen witlof te kweken in een oude koelkast?? Is donker, en de temperatuur is in ieder geval beter te regelen als buiten.

 47. geachte

  zijn er wortels te koop in de streek
  van dendermonde ( buggenhout )

  dank U

 48. luc willems kantijne 6 093798676

 49. Beste Donald, bedankt voor deze tip en inderdaad dit is maar 15km van Lovendegem dus ik zal die Mr Willems zo spoedig mogelijk contacteren.
  Is dit katijnestraat of gewoon katijne en heeft die Mr een telefoon nummer ?
  Groeten en nogmaals bedankt
  Franky

 50. beste je kan vanaf 1 oktober witloof wortels kopen bij meneer willems in sint laurens katijne nr 5 tevens mooie streek om eens rond te rijden franky das maar een paar kilometer van eeklo verwijdert (5km)

 51. Weet er iemand waar ze in Oostvlaanderen zo tussen Gent en Eeklo witloof wortelen verkopen

  Met vriendelijke groeten

 52. ik zoek adres voor witlofwortels /omgeving tongeren /maastricht

 53. Bedankt voor het berichtje. Ik heb er ondertussen gevonden en reeds ingelegd

  Marie Paule

 54. beste je kan vanaf 1 oktober witloof wortels kopen bij meneer willems in sint laurens katijne nr 5 tevens mooie streek om eens rond te rijden

 55. beste jozef
  indien je knolselder nodig hebt en hij is groot genoeg uit doen zou ik zeggen.
  als ge hem niet kunt gebruiken zou ik zeggen laten staan.
  indien je zegt hij is dik genoeg kun je hem uit doen.
  je kunt hem laten staan zolang het niet vriest.
  als de nachtvorst te sterk word zul je hem moeten uitdoen anders gaat hij bevriezen…
  m v g .

  fil.

 56. is het reeds de moment om knol selder te oogsten
  boer jef dank u

 57. Beste Jos, als je met tappen wortels bedoeld: nee, de zijtappen of aftakkingen niet afsnijden. Loof afsnijden op ± 4 cm en inkuilen.
  Van zulke ongekutste vertakte wortels had ik altijd het mooiste lof.
  Groetjes Erik

 58. ik heb reeds enkele witloof tappen uit gegraven maar er zijn verschillende tappen die aftakkingen hebben mag ik die af snijden om ook met de andere tappen in de groei bak te steken bedankt op voorhand jos

 59. Ik heb begin september enkele potten Witlof (gestoofd) gewekt.
  Hoewel het nu volop vers te koop is moesten we natuurlijk een pot proberen. (na 3 weken).
  Het resultaat viel alles mee. Uitstekend van smaak.
  Ga ik meer doen.
  Piet Cornelissen.

 60. @ Gaspart van de voorde
  beste Gaspart ik oogste mijn eerste witloof op 28/8/10
  legde het in ,in een pot waar tomaten instonden wel met andere grond ,en dus met dekgrond op 2/09/10.
  en oogste het vandaag op 27/09/10.
  het stond dus wel in pot in de plastic tunnel boven gronds..
  ik dacht eerst dat het te warm zou geweest zijn maar het viel 100 procent mee.prima witloof ( ik heb het nog niet gegeten dat zal voor morgen zijn of een van de dagen.
  dat is mijn ervaring dit jaar)…..
  dit is misschien voldoende om uit te maken wanneer ge uw witloof moet bewerken om uw vrouw te verrassen…
  m v g
  fil.

 61. Eric, hartelijk dank voor je reactie, maar Eeklo is toch wat ver uit de buurt.

  MP

 62. Aan Marie Paul:in de Bosstraat in Eeklo koopt ik altijd mijn wortels. Ik rij er blindelings naar toe maar ik moet het juiste adres en telefoonnummer opzoeken. Als het u interesseert laat het dan weten, ik zoek het dan wel eens op voor u.
  Groetjes Erik

 63. Ik woon in het pajottenland ( 1570 ) . Wie kan mij aan adressen helpen waar ik witfofwortels kan kopen aub

  Hartelijk dank

  Marie Paule

  • Witloofwortels kan je kopen in de Moulin de Moulbaix bij Ath. Een zeer mooie uitstap, niet zo ver als Eeklo en een bezienswaardige molen die bio bloem maalt op zaterdag – als er wind is de winkel verkoopt ook massa verschillende bloemsoorten, veel ter plekke gemalen. Het seizoen is nu voorbij, oktober en best eerst bellen en navragen of er al zijn.

   • beste anette , mag ik het juiste adres weten waar U de witloofwortels koopt in ath of ook eeklo Woon in opwijk en ben een verwoed tuinier en wil nog wel iets leren
    groeten karel

  • beste marie paule woon in opwijk en ben op zoek naar mensen die witloof wortels verkopen , liefst niet te ver groeten karel

 64. Heb hier in de Filippijnen ook witloof gezaaid, daar ik voor het verjaagdagfeest van mijn vrouw(15nov) vers witloof wil serveren, zou ik willen excact weten wanneer ik de wortel moet oogsten, om dan op tijd klaar te hebben. in de koelste plaats die hier heb is het altijd 20°.Wanneer moet de wortels uit de grond nemen en wanneer moet ik ze in het donker potten ? Heb het gezaaid eind maart, juist voor de zomerperiode hier(april-mei).Is het groene lof ook eetbaar.
  Warme groeten en alvast bedankt, voor julie vlugge antwoord

 65. beste piet,

  bewaren van witlof is moeilijk, maar vorig seizoen had ik teveel wortels om in een korte periode te forceren.
  de wortels heb ik bewaard in de koelkast, en af en toe de nodige uitgehaald om te forceren…dat is uitstekend gelukt, de laatste werden geoogst in januari, of het nog langer kan zou je zelf eens moeten proberen…

  mvgr. jan

 66. Ik ben weinig ervaren met groente teelt , maar ben bewust op zoek gegaan omdat witlof onze lievelings groente is. We zijn veel in Hongarije waar witlof onbekend is.
  Ik ga zeker voor de aardigheid kweken en ervaring opdoen.
  Daarbij geholpen door al deze boeiende berichten.
  Mijn concrete vraag is , hoe kan witlof langere (lange) tijd bewaard worden. Zijn er ervaringen met wekken, invriezen of drogen?
  Het liefst aten we ook in de zomer witlof.
  Vast bedankt voor uw moeite en hartelijke groet.
  Piet Cornelissen

 67. Beste Luc, ik heb nog steeds witlof ingekuild staan. Dit weekend moet alles weg want ik heb die plaats nodig. De opbrengst is enorm en de smaak is fenomenaal.
  Ik voeg een foto bij.
  Groetjes Erik

 68. Dit is de eerste keer dat ik hier van hoor. Het lijkt mij altijd het proberen waard

 69. beste,

  Vandaag 29 mrt 2010, even wat zaad gaan halen bij een tuincentrum, …ik was nogal verbaasd toen ik bij de groentenplantjes WITLOF zag staan in persblokjes.
  is er soms iemand die daar reeds ervaring mee heeft???
  is het een methode om goed plantgoed te bekomen???

  mvgr.jan

  • Mijn ervaring met gekochte witloofplantjes:
   Ik heb vorig jaar voorgezaaide witloof gekocht. Er stond immers geen naam bij dus ik wist niet wat de eigenschappen waren van het goed. Het was om te testen of dit goed zou gaan.
   Resultaat: Kromme pennen die langs elkaar gegroeid waren. Kleine en dunne pennen.
   Moraal: Zaai liever zelf of koop ergens pennen van een mooi kaliber.

 70. Dag Willy,
  Echt Bedankt voor de tip. Als ik vanhieruit wat kan doen of helpen, laat het me dan weten aub.
  Suleyman.

 71. Beste Redactie, en Lezers,

  Met deze wil ik graag u en de mensen bedanken die mij witloofzaden hebben toegestuurd naar Turkije. Voorlal Mijnheer Luc en zijn vrouwtje uit Roeselare in Belgie en Ton en zijn vrouwtje die gereageerd hebben uit Nederland.
  Ik ben een beetje te laat met reageren omdat ik en redelijke zwaar ongeval heb gehad, maar met deze, wil ik echt mijn dank betuigen.
  Als ik van hieruit iemand wat kan toesturen, betreffende turkse fruıt of groenten, dan graag. Mijn email: akpinarsuleyman1@gmail.com
  Gezonde en ongevalvrije wensen aan iedereen.
  En Nogmaals bedankt.
  Suleyman

 72. aan s akipinar : de door u gezochte zaden kunt u vinden en bestellen bij http://www.vreeken.nl of nog
  ,www.tabernal-zaden.nl
  ik heb deze 2 sites onlangs ook ontdekt en mijn bestellingen zijn zeer stipt uitgevoerd, want ja ik ben maar een zeer kleine klant bij die mensen .

 73. Hoi Luk,

  Waar komen de luizen op de kamerplanten vandaan?
  Dat weten we ook niet zo goed, maar opeens zijn die er toch ook!

  Jan

 74. Bedankt Jan, ik zal het ook eens zo proberen.
  Vraag me wel af vanwaar die luizen komen: zitten die in de grond, op de wortels, of komen ze op een of andere manier van buiten?

  Ga toch eens volgend middeltje proberen:
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/luizen-gaan-plat-voor-cola/

  Luk

 75. Wat is of zijn luizen?

 76. Hoi Luk,

  Wij telen al jaren witlof ( zoom F 1 )zonder al te veel problemen. Luis is ook wel eens voorgekomen.
  Maar wij beginnen in oktober de eerste wortels te rooien, voldoende voor een emmer van 10 liter.
  wij doen geen grond in de emmer maar alleen water ongeveer 3 liter zeker niet meer anders gaat het rotten. wij zetten de emmers eerst in de garage achter tempexplaten, vervolgens staan er 2 emmers op de zolder bij de cv onder de kartonnen doos, dan staan er 2 emmers tussen keuken en kamer in.
  Die emmers gaan ook onder een kartonnen doos. na ongeveer 4 weken hebben wij ons eerste witlof. dit is nog wel wat los, maar hoe verder in het seizoen hoe mooier de kroppen worden. zo hebben we over een langere periode witlof.
  wel met schone emmers beginnen en het water regelmatig bijvullen anders wordt het bitter.
  Nooit plastic gebruiken om af te dekken. dan komen de luizen, je kunt wel een oude deken over de doos gooien.

  groeten,
  Jan en Mia

 77. Dag allemaal,
  heb al jaren volgend probleem: ik kweek zelf de wortels, en plaats ze gewoon in een verduisterd tuinhuisje. De kroppen zijn pas oogstbaar in februari, maart (dus na 3-4 maanden).Probleem is echter dat ze dan telkens overwoekerd worden door luizen. Iemand hier een remedie tegen?
  Dank voor elke hulp
  Luk

 78. Dag Gezellige Mensen,

  Eerst wil ik iedereen bedanken die deze website zo gezellig en duidelijk verstaanbaar behouden voor iedereen.

  Het is echt prachtig en fijn dat alles wordt uitgelegd tot in de fijnste details en wat nog toffer is, zijn de prachtige mensen die hun teeltkunsten en kennis ter beschikking stellen van eeenieder..

  Hiermede wil ik dan ook alle mensen een zeer gelukkige en gezonde nieuwe jaar wensen, ook al is het een beetje laat.

  Beste mensen, vrienden, eigenlijk ben ik iemand die er alles om wil geven om witloofzaad en wortels. Jaren terug woonde ik in Nederland en heb gewerkt als leeraar voor Turkse landgenoten (3 jaar. Nog altijd bedankt voor de gastvrijheid) en de smaak van witloof daar watertand ik nog van. Mijn Nederlands is niet zo goed dus sorry, maar ik zou heel blij zijn als iemand mij zaden of/en wortels kon opsturen naar Turkije, ik wil op voorhand de kostprijs en onkosten via bank of via postgiro storten.

  Jullie zouden me echt plezier mee doen. Als julie naar Turkije komen, mijn deur staat altijd open voor U, of als u wat van hier nodig heeft, dan met alle plezier.
  (hier kennen ze geen witlof mensen)

  Alvast bedankt voor alles en voor de eventuele reactie.
  mijn email is: akpinarsuleyman1@gmail.com

  Dag lieve mensen en bedankt.
  Suleyman

 79. Deze week raar witlof geoogst. Een gedraaide wortel, het zijn precies twee wortels welke in elkaar gedraaid zijn. Heb dit nog nooit gezien. Ik moet zeggen dat de oogst dit jaar zeer goed meegevallen is. Ik heb drie wortels gehad met slijmrot. Foto opgestuurd naar lezersbijdrage@plantaardig.com
  Erik
  Rare kwast, die witloofwortel!

 80. Ik heb vandaag het eerste witlof geoogst. Het is dit jaar vroeger, dit komt door het warme weer van de laatste maanden. Ziet er veelbelovend uit. voeg er een foto bij.

 81. wie kan mij zeggen waar ik witloofwortels kan kopen, omgeving in Roermond
  mail mij
  puri_holland@hotmail.com

 82. Hallo Ina, enkele weken geleden kocht ik 14 kg. witloofwortels bij Mies tel 1653 79328 in de Wouwse Plantage (onder Roosendaal) aan 50 €cent per kilo . Ik heb nu 3 emmers koel en donker staan en 1 warm ttz ca.18 °C en die maakt reeds aardige stronkjes aan !. Ga er ’s namiidags heen ( de wortels staan in de koeling) maar bel misschien vooraf ! Mies is een grote rabarber- en witloofkweker in de Wouwse Plantage , die zijn minder fraaie maar nog prima bruikbare wortels verkoopt.; Je mag er zelf de beste uitzoeken en daarna afwegen.

  Hieronder een foto van mijn werkwijze

  mvg

  jos

 83. Aan John, ik heb de wortels in 2 keer geoogst, kwestie van niet alles gelijk te hebben. Deze wortels waren nog groter, en wat belangrijk was: geen enkele rotte erbij. Ik heb al eens gespiekt naar de wortels die begin oktober ingekuild zijn. Wel ik moet zeggen, als ik geen tegenslag krijg, dat belooft. Normaal is mijn witlof oogstbaar rond eind januari.
  Groetjes Erik

 84. Dag Jos, mag ik dan het adres hebben van die witlofkweker in Roosendaal, ik woon namelijk op tholen, en mijn witlof wortels gaan ook rotten. te veel kunstmest gebruikt denk ik.
  dus nu wil ik er kopen.
  gr. Ina

 85. Ik vind deze bijdrage nu op google maar weet niet wanneer deze verschenen is.
  In ieder geval,de beste en gemakkelijkste manier om aan witloof wortels te geraken is gewoon het veld opgaan terwijl de boer witloof aan het uitrijden is.
  Hem vriendelijk vragen of je de wortels die naast de machine zijn gevallen mag oprapen.
  En het zijn er heel wat !!!
  In de meeste gevallen zegt die ja want zij kunnen zich daar niet mee bezighouden.
  Nog een mogelijkheid is hem te vragen waar hij zijn,voor hem, te kleine wortels na de triage stort.
  Daar haal je dan de,voor u, beste uit,het zijn kleintjes maar die geven het zogenaamde babywitloof.
  Dat is nog het lekkerste !!

  Hopelijk kan ik hiermee iemand helpen.

  Willy Laureys
  9520 Bavegem

 86. @Erik : wauw ! Voor mij is het de eerste keer dat ik witloofwortels gekweekt heb, hopelijk heb ik volgend jaar ook zo megawortels (of een kleine gsm :) ).
  mgv

 87. Beste Luc,
  zoals beloofd het resultaat van dit jaar. De witlofwortels zijn goed gelukt dit jaar. Slechts 2 aangetaste wortels gevonden. Het is dit jaar wel droger geweest dan vorig jaar. Ik heb 4 zaken anders aangepakt: de wortels in het verlengde van de westenwind gezaaid, geen mest of compost ingevoerd, gesproeid met bordeause pap en de afgevallen blaren regelmatig opgeruimd. Ik voeg een foto bij, mijn gsm ligt erbij om een idee te krijgen van de wortelgrootte.
  Groetjes Erik
  Erik heeft de foto opgestuurd naar lezersbijdrage@plantaardig.com, deze wordt hierbij gepubliceerd

 88. beste fil,

  de andzere jan is er ook…

  het beste voor het inkuilen van witlof, dat u gebruik maakt van bakken of potten zonder gaten, ik plant mijn witlof wortel in een milieubox (zie vroegere reactie) water wordt gegegeven via een buisje onderaan, dit voorkomt heelwat problemen, want water op de wortels kan oa. tot schimmels leiden

  mvgr.Jan

 89. beste Jan s
  bedankt voor de info.
  ik ook heb potten van de bakker maar ik kan wel de aarde zien in de pot.voorlopig staan er in een paar tomaten dus wel met gaten in ik denk niet dat het kwaad kan.
  zijn uw potten misschien zwart gekleurd of zo.
  m v g
  fil 6/6/09 20.12u

 90. beste fil,
  sorry had het niet gezien dat de boodschap voor mij bestemd was (zijn met twee jan !)
  er wordt geen enkel gat in de vetstof emmers gemaakt, zijn niet lichtdoorlatend, en er wordt ook geen deksel noch enig plastic tot afdekken van de emmers geplaatst.
  Groeten
  Jan Segers

 91. beste jan segers

  ik wacht nog steeds op een antwoordje van uwen twegen
  omtrend de witloof potten die ge vuld of er gaten in zijn en of ge de potten afdekt daar ze lichtdoorlatend zijn.hopelijk krijg ik nog wel een antwoordje.
  met vriendelijke groeten

  fil.
  6/6/09
  14.08u

 92. beste jan

  ik had nog een paar vraagjes voor u
  maak je geen gaten in de bodem van uw potten en doe jij het deksel er op of niet?doe je misschien een donkere doek of zo over uw potten want die zijn toch lichtdoorlatend.

  mvg
  fil
  15/05/09

 93. Beste Harry, heb het dit jaar ook meegemaakt. Ik had prachtige grote wortels die spijtig genoeg aangetast waren door slijmrot en ik dacht dat deze die “niet teveel” aangetast waren wel kroppen konden voortbrengen. Niets is minder waar, veel zijscheuten, het waren precies asperges, die ik trouwens geoogst en opgegeten heb. De wortels waren gekweekt in licht bemeste grond met resten van compost van het containerpark (2 jaar geleden ingevoerd, niet goed dus). Het heeft in het voorjaar en in de zomer wel veel geregend, de bladeren stonden voortdurend nat. Ik had een perceel 1 maand later gezaaid in dezelfde grond en de raad van mijn broer opgevolgd, nl spuiten met bordeause pap. De bladeren nog de wortels vertoonden sporen van slijmrot. Nu zijn we eind januari en ik heb goede resultaten, geen rotte kroppen, prima witlof. Wat doe ik dit jaar? Spitten zonder mest in te voeren, goed uitdunnen en regelmatig bespuiten met bordeause pap.

 94. Ik woonde in Zaandam in een oud rijtjeshuis van rond 1930
  Achter de voordeur bevond zich een kruipluik waaronder de watermeter geplaatst was, dit was ook een ideale plaats om lofwortels te plaatsen.
  Half September plaatste ik daar de wortels in de grond en in December had ik de mooiste kroppen witlof.
  Ik heb ze ook wel in een emmer onder het kruipluik gezet.

 95. ik woon in Holten en wil graat zelf witlof telen. Mijn vraag is waar koop ik deze witlofpennen in de buurt. Holten ligt in Overijssel

 96. Waar vind ik de gebogen, gegalvaniseerde golfplaten zoals er te zien zijn op de foto? Graag afmetingen, adres + prijs per stuk.

 97. Beste lezers
  Wie kan mij vertellen wat het beste is.
  Ik gebruik altijd gewoon grond uit mijn bloementuin. Lekker vochtig, 25 tot 30 cm, dan maak ik met een puntstok gaten en zet de pennen er in, geef nooit meer water en heb altijd prima witlof, een pen heeft voedsel genoeg voor de krop te laten groeien, is mij verteld.
  Ik wilde weten wat de beste pennen zijn van dikte, voor het beste resultaat, dit jaar heb ik pennen van een colafles dik en een bierfles en dunner wat zijn de beste? groetjes Ad van As

  • Dag Ad,
   Algemeen wordt door telers aangenomen dat de ideale dikte een diameter van 3,5 tot 4,5 centimeter is. Dunner dan 2,5 wordt door beroepstuinders niet meer goed bevonden. Dikkere wortels kunnen ook, al wordt aangenomen dat wortels dikker dan 5,5 geen kwalitatieve kroppen meer leveren. Maar dat gaat dan natuurlijk over het uitzicht en de vorm van de krop, niet over smaak bijvoorbeeld. Dus voor de hobbytuinder zijn ook dikke wortels bruikbaar. Om geen te dikke wortels te hebben wordt bij het dunnen van het witloof gestreefd naar een plantafstand van
   Om gelijke wortels te verkrijgen moet het dunnen goed uitgevoerd worden en moet bij het dunnen gekeken worden dat er steeds plantjes van gelijke grootte blijven staan. Het is in de praktijk zo dat men nogal eens de neiging heeft de grootste plantjes weg te nemen omdat je die makkelijker kan grijpen. Staat het witloof in rijen van 30 cm, dan is 12 centimeter een goed afstand in de rij. Staat het witloof in rijen op 40 cm, dan is 9 cm het ideaal, op 50 cm rijafstand mag je om de 7 cm een plantje laten.
   groetjes,
   Luc

 98. voor het inleggen van de witloofwortels ga ik als volgt te werk:
  ik neem een curverbox plaats twee plastiek buisjes overhoeks in de curver en doe er een 3 tal centimeter rijnzand in. Vervolgens plaats ik mijn curver wat schuin, leg een laag bloemaarde tegen de zijkant, een rij witloofwortels – terug bloemaarde – terug witloofwortels, tot de bak vol is +- 25 wortels. op het einde strooi ik nog een handvol zeewierkalk over de wortels heen. Dan nog wat water in de bak via de buisjes,en opbergen in de kelder met een dun zwart vel plastiek (waar kleine gatjes zijn in geprikt)
  Als je wil dat het witloof wat trager groeit geef dan wat minder water (b.v. een twee dagen niet) gebruik een stokje om het waterpleil bij te houden via de plastiek buisjes. Om de drie weken een bak opstarten en heb je de volle winter witloof van Nov. tot Maart.

 99. Ik heb tegenvallende resultaten met het zelf kweken van witlofpennen. Ik woon in Boskoop, een veengebied en kennelijk niet de goede grondsoort om witlofpennen te kweken en ben daarom op zoek naar een adres waar ik witlofpennen kan kopen. Liefst niet al te ver weg.
  Elk adres is welkom.

 100. beste Alex,
  bruine bladeren aan de buitenkant komen wel eens voor als je vroeg zaait, iets later zaaien zelfs in juni geeft goede resultaten, en verkleint de verrotting van de buitenste bladeren
  mvgr.jan

 101. IK kweek de wortels zelf,maar deze vraag heb ik:bij het afsnijden van het loof,de kroonblaadjes vanaf het 3de en ook het 4de blaadje buitenkant vertoond bruine rotachtige kenmerken wie weet de oorzaak?En wat is er aan te doen????
  Groetjes
  ALEX

 102. Mijn berichtje was eigenlijk een antwoord op het berichtje van luc (maar er is blijkbaar iets mis gegaan).

  Het gaat hier dus over Tuincentrum Peeters Leugenberg 88 2180 Ekeren (03/664.16.96)

 103. Inderdaad – hier verkopen ze ze nog steeds. De winkel is enkel in de namidaag open en zaterdag de ganse dag (zondag meestal ook). Je kan ook op voorhand altijd even bellen om ze te bestellen (best ook in de namiddag) 03 664 16 96

 104. Hallo Witloofkwekers;

  Ik heb zeer goede ervaring met het opgroeien van aangekochte witloofwortels die ik in het seizoen koop per kg.bij een kweker op de Wouwse Plantage Nl- bij Roosendaal . De wortels in een emmer dek ik af met een oude pullover of oude trui. Hierdoor kan geen licht aan de wortels en verloopt de waterhuishouding perfekt( geen rot !!!) . Bovendien is warmteverlies beperkt door de isolerende werking van de trui.

 105. Wie kan mij helpen aan een adres waar ik witlof pennen kan kopen.
  Ik heb een volkstuin in Amsterdam dus graag een beetje in de buurt van Amsterdam.

  Bij voorbaat vast bedankt.

  Ton

 106. Ik ben op zoek naar witloofwortelen voor in te kuilen,
  met dekgrond.
  Graag adres in west vlaanderen.

 107. ik kweek mijn witloof in een oude frigo dat ik op zijn kant laat liggen buiten en dat gaat perfect

 108. Dag Luc,
  Wij houden ons reeds jaren aan de weersvooruitzichten van RTV Kempen. Verwachten zij een vorstperiode dan begin ik de op het veld staande witofplanten te bedekken met de bijeengegaarde bladeren en wordt er een, op 6 paaltjes steunende, ijzeren plaat van ca 3 m lang en 1 m breed 50 cm boven de planten gelegd ter bescherming.

  We hebben de laatste jaren wel wat geluk gekend mbt tot vorst en is de plaat niet geplaatst geworden. Ik heb de eerste week van dit jaar pas de laatste witlofwortels gerooid en in de emmer gezet in de koude serre.

  Zie je de bijeengegaarde bladeren hebben hun nut. Niet te veel eikenbladeren (teveel aan looizuur) gebruiken !

  Ze worden na de winter vermengd met aangekochte potgrond voor het planten van de eenjarige bloemen en verpotten van de andere bloemen.

 109. Hallo Jan
  bedankt voor deze praktische teeltbeschrijving.
  Ik had nog een vraagje. Je vermeld dat je telkens een halve rij wortels rooit, als je de andere halve rij inzet. Tot hoe lang ga je dan door met oogsten? En hoe bewaar je de wortels bij eventueel vroeg intredende vorst?
  groetjes,
  Luc

 110. Beste,
  Wij tuinieren in de zandgrond van de kempen.
  De bovenlaag van deze zandgrond wordt op ongeveer 1m diepte door een keiharde “schurftlaag” gescheiden van onze “witte” zandlaag, soms tot 40 m diep, wit zand door iedereen gekend voor de productie van alles en nog wat. Voordat wij kunnen gaan tuinieren dient de harde schurftlaag doorboord, of met de spade gebroken te worden. Onze kempense zandgrond is ook gevoeliger voor vorst , vroeger en langer dan elders.

  Wij zaaien ons witloof, Zoom F1, reeds begin mei, wel op 30cm rijafstand, de wind moet er door kunnen, op onbemeste grond, dit 10 rijen van 3m lang.
  Na opkomst wordt gedunt op 15 cm en krijgen de plantjes wel een kleine hoeveelheid patentkali meststof. Tot nu toe hebben wij weinig of geen last van gesplitte wortels. Vanaf begin september worden de wortels, per halve rij gerooid, en blijven 3 tot 7 dagen op het veld liggen. Dan worden de bladeren op ongeveer 2cm afgesneden, de wortels zelf worden gefatsoeneerd en op ongeveer 18 cm gekort. Ik heb mij bij een warme bakker de emmers, waarin zij vetstof geleverd krijgen, ca 40cm hoog en een doormeter van ca 30 cm, aangeschaft. Eén emmer wordt met uit de koude serre fijngemaakte grond tot ca 20 cm gevuld, hierin worden dan een 15 tal wortels geplaatst, de kraag juist boven de aarde. Hierin giet ik dan 3 liter water. Dan laten we deze wortels een tweetal dagen opdrogen en wordt de emmer met fijngemaakte tuingrond vermengd met zelf fijngemaakte bladeren tot aan de rand gevuld.Bladeren die we zelf in de herfst bijeen gegaard hebben.
  Elke week wordt heel het gedoe herhaald. Dwz telkens we wortels in een emmer plaatsen wordt een halve rij op het veld gerooid ter opdrogen, zodanig dat er steeds een 6 tal emmers in de koude serre staan.
  Witloof eten doen wij vanaf oktober tot maart. Vaste kroppen, niet bitter, elke week een emmer.
  Vroeger ook proeven met een buis in de emmer en die vullen met water, potgrond als dekgrond gebruiken, kalk toevoegen aan de grond in de emmer. Wij vinden dat de beschreven methode voor ons het beste lukt.
  Maar ieder zijn wijsheid wel zeker ? Toch succes !!!

 111. hoe voorkomt men slijmrot?

 112. Beste Ad,
  dit gaat eigenlijk over het hoofdstukje “Pitlengte bij witloof” in dit artikel. De harde stengel is eigenlijk het begin van de vorming van een bloemstengel, die witloof normaal in zijn tweede groeijaar maakt.
  Twee factoren spelen een rol en moeten tegelijkertijd vervuld zijn
  – de ouderdom van de wortel, de wortel is al lang gerooid

  – de temperatuur bij het forceren is te hoog (meer dan 18°C.

  Het “warm” forceren van een “jonge” wortel zal dus geen pit veroorzaken.
  Koel forceren van een oudere wortel is ook goed.
  Als de tuinder te veel stookt en oudere wortels gebruikt, dan is er een grotere pitlengte. De pitlengte is één van de keuringscriteria in de veiling. Witlof met een te lange pit wordt als minderwaardig beschouwd. Wie Flandria (keurmerk) witloof koopt zal normaal geen problemen hebben met deze harde stengel in de krop.

 113. beste Luc
  Kan jij mij of een van de andere lezers vertellen waarom
  er een harde stengel in witlof zit die uit de winkel komt. en die ik zelf in emmers of bakken op kweek,tot het einde kan wegsnijden zonder harde stengel?
  vrg ad

 114. Mijn manier van witlof telen.
  Ik raap wortels bij een boer hier in de buurt, dat zijn meestal wat dunnere pennen.
  Ik vul 3 emmers met zwart zand, driekwart vol.
  Daar steek ik mijn pennen in tegen elkaar en daar gaat een donker plastiekzak over niet dichtbinden (voor ontluchting).
  Eén gaat naar de vliering 14 gr warm
  Eén in de kelder en
  Eén in de schuur (het koudst)
  14 dagen en ik eet witlof, als het te snel gaat dan zet ik de emmer koeler om het af te remmen.
  vgr ad van as

  Een mooi voorbeeld van “temperatuursspreiding” is dat!

  hier heb ik nog een paar foto’s van mijn witlof.

  Witloofwortels ingezet in emmer
  witlof in het donker
  witloofkroppen zelf geteeld

  Hebt u ook verhelderende foto’s die passen bij uw bericht? Stuur ze op naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Ze worden zo snel mogelijk bij uw bericht geplaatst.

  • Ik neem een zwarte plastiekzak,anders ga ik op dezelfde manier tewerk.’k Dacht dat het mij uitvinding was om ze zo op te kweken,haha niet dus.

 115. Nee, dat is zeker niet het geval, want er komt ook een hoofdkrop uit maar dus met vele kleine zijspruiten.
  Harry

 116. Loof te kort afgesneden denk ik.

 117. Hallo,
  Heeft iemand enig idee, waarom sommige witlofpennen onder de kop allemaal dunne zij-uitlopers maken?

 118. Hallo Ad,
  foto’s zeggen meer dan 1000 woorden, je kan ze opsturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com
  dan zet ik ze bij jou bericht.
  groetjes,
  Luc

 119. ik denk dat je met 1 milieubox net geen hoogte genoeg hebt, je kunt het misschien eens proberen, ik zou dan zeker de verdelingen in het deksel verwijderen

 120. Aan Jan,
  goed idee van die mileubox,
  Ik heb geen idee of deze milieubox ook in Nederland bestaat, daarom deze foto van een milieubox hierbij

  Misschien zou het zelfs lukken om het lof in het donker te zetten met het deksel alleen in plaats van een tweede box of heb ik het verkeerd voor?

 121. Aan Erik,
  ik had het dus blijkbaar verkeerd begrepen. Ik dacht dat het de wortels die jij kweekte die aan het rotten gingen. Niet dus…..
  groetjes
  Luc

 122. Beste Luc, ik weet niet wat de boer als meststof gebruikt heeft.
  Ik weet wel dat het witlof welke ik zelf gezaaid heb niet rot.
  Groetjes Erik

 123. al eens geprobeerd witloof te kweken in een milieubox ?
  je zoek twee afgedankte milieuboxen, met wat geluk zijn er bij de buren zelfs nog niet gebruikte exemplaren te vinden, je zaagt er de deksels af,bevestig daarna in een box een stukje pvc buis in de hoek, dit om makkelijk water te geven, verder om iedere kant een plaatje, dit voorkomt het verschuiven van de tweede box die je na het vullen omgekeerd op de eerste zet… het vullen in heel gemakkelijk omdat de bak wat schuin is,als je die op de zijkant legt, goed voor ongeveer 25 wortels… wie durft nu nog te zeggen dat de milieuboxen verloren geld waren? echt nietwaar je moet er alleen de juiste toepassing voor vinden
  alvast smakelijk

 124. De helft van mijn witlof kon ik op de mesthoop smijten, het rotte vlugger dan het groeide. Heb dit jaar mijn wortels zelf gezaaid. Ik heb echt ongekutste (vertakte) wortels omdat ik de kluiten niet gebroken heb na het spitten. Daardoor zoeken de wortels gangen en zijn ze van alle vormen. Ze geven mij wel de mooiste kroppen.

  Bedankt voor de reactie Erik. Witloofkroppen die snel rotten heeft dikwijls te maken met “rijke” wortels, rijk aan stikstof. Geen idee of dit bij U het geval is, maar het zou interessant zijn voor de lezers te weten of het perceel waar de witlofpennen op geteeld werden een bemesting met minerale mest, stalmest of compost gekregen heeft de winter voor het zaaien? mvg, Luc

 125. Ik koop mijn witloofwortels op de valleihoeve
  bij
  annick van caster-devaere herman
  rooigemstraat 15
  9750 zingem
  tel&fax 09/383 63 43
  gsm 0472/74 14 04

 126. Ik heb weet van dit adres
  Peeters A (Tuincentrum) Leugenberg 88
  2180 Ekeren (Antwerpen)
  waar ze een paar jaar geleden althans witloofpennen verkochten in het seizoen. Waarschijnlijk is dit nu nog het geval

 127. Ik ben zelf op zoek naar wortels regio Herselt/Aarschot/Diest/Herentals/Lier. Het kweken van de wortels, levert mij voor het derde jaar op rij weer zo goed als niets op. Hopelijk publiceren jullie ook adressen in deze omgeving.
  Dank u voor het interessante artikel.

 128. Beste mensen,

  Op onderstaand adres in Zeeland (NL) koop ik altijd mijn witlof pennen:

  Fam F. de Kok
  Nieuwe Kraaijertsedijk 22
  4456 AA Lewedorp
  T: +31 (0) 113 613341

  De kosten zijn 0,05 eurocent per pen. Zelf had ik er 200 pennen vorig jaar en dit jaar 400 pennen.

  Wel even van te voren afspreken of iemand aanwezig is. Het is een boerenbedrijf waar ook vleesvee gehouden wordt. De boer, Frans Kok is regelmatig naar zijn beesten toe.

  Ze telen zelf ook witlof kroppen en je kunt er dus gelijk ook een maaltje witlof meenemen.

  Met vriendelijke groeten,
  Karel de Vries

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.