sep 282012
 

Kan je aardappelen telen zonder aan te aarden. Kan je aardappelen eigenlijk gewoon bovenop de grond telen? En kan je vermijden dat je ze achteraf uit de grond moet graven?
Als je het doet op de gangbare manier kan dit natuurlijk niet. Want de knollen zouden blootgesteld worden aan het licht en het resultaat zou een oogst zijn van donkergroene, niet eetbare knollen.
Het lijkt niet mogelijk en toch hebben twee van onze lezers deze methode onafhankelijk van elkaar uitgetest en voor zichzelf succesvol bevonden.  Ook al hou je het liever bij de gewone plantmethode, je krijgt er zeker en vast nieuwe inzichten door, waar je uw voordeel kan uithalen.
Lees hier de experimenten van Marc en van Michel

Aardappelen onder worteldoek

De methode van Aardappelen telen onder worteldoek wordt door Marc van volkstuinen Oostende beschreven in dit artikel. De aardappelen worden geplant in de plantgaten van een worteldoek. Het worteldoek is natuurlijke geen onbekende voor onze lezers. Herman teelt er al enkele jaren sla op en heeft zijn uitstekende methode om een worteldoek in de moestuin aan te leggen al uitvoerig beschreven. Je vindt zijn methode in het artikel Zelf een groentebed op worteldoek aanleggen

Aardappelen boven de grond, onder een dikke mulchlaag

Michel Dobbelaere, alias De Woelmuizenier, woont in Oost-Duitsland en antwoordt regelmatig op de lezersvragen bij GroentenInfo . Zijn reacties getuigen telkesn weer van een grote deskundigheid. Zijn rijke ervaring belet hem echter niet regelmatig nogal gewaagde en speciale experimenten uit te voeren in zijn groentetuin. Michel is dit voorjaar een blog gestart waarin hij zijn niet alledaagse teelttechnieken wil delen. Michel schrijft over zijn blog “Als er één iemand iets aan heeft ben ik al blij mijn ervaring meegedeeld te hebben”  Zo is hij een fervent aanhanger van het Tuinieren zonder spitten. Zijn inspiratie haalt hij o.a. bij Bill Mollison, de vader van de permacultuur en Ruth Stout, bekend van haar “No Work” tuinboeken. Dit jaar beschreef hij in zijn blog zijn experiment met het bovengronds telen van aardappelen. Hieronder vind u de links naar de vier berichten die hij op zijn blog publiceerde.

Bovengrondse aardappelen (het begin)

Over de voorbereiding van het stuk grond, al van voor de winter. En over het planten van de aardappelen boven de grond, onder een dikke laag hooi. Lees hier.

Bovengrondse aardappelen (tussenstand – einde juni)

Over het kweekgras dat Michel zijn experiment bijna deed opgeven. Maar, wonder boven wonder, een simpele ingreep deed de aardappelen plots herleven. Lees hier.

Bovengrondse aardappelen (de oogst)

De regenrijke zomer deed de aardappelen van Michel alvast deugd, want hij teelt op zandgrond. Op 11 augustus doet hij een proefrooiing. Bekijk hier het resultaat.

Bovengrondse aardappelen (epiloog)

In dit bericht maakt Michel een evaluatie van zijn experiment en vergelijkt het met de ‘gangbare’ telet van aardappel zoals hij het de vorige jaren uitvoerde. Lees het hier.

Natuurlijk is deze methode niet aan iedereen besteed. Maar we weten nu dat het mogelijk is. Hoeveel mensen hadden vooraf durven zeggen dat dit zou lukken? Er zit vast wel iets in dat we in het achterhoofd kunnen houden voor als de gelegenheid zich voordoet. Denk je dat de besparing aan arbeid en de besparing op grondvocht voor u een voordeel is, dan moet je enkel nog op zoek naar een grote hoeveelheid hooi om volgend jaar aan de slag te kunnen. Het hooi is niet verloren, het jaar daarna brengt het humus in de grond.  Rest er mij nog Michel te bedanken dat hij zijn experiment met alle moestuinders wilde delen.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  8 reacties aan “Voor u getest: aardappelen telen boven de grond!”

Reacties (7) Pingbacks (1)
 1. Goedendag, Ik teel al jaren aardappelen onder worteldoek wegens het type grond dat we hier in bourgondie hebben (zeer straffe klei van graniet en dus ook kalkarm) deze grond droogt in de zomer sterk uit en krijgt dan het karakter van beton. Onder doek blijft de grond veel beter vochtig. Mijn moestuin, ongeveer 250 m2, kan ik daarna ook beter bewerken met de frees. Wegens het weer deze zomer, 4 maanden geen regen en temperaturen tot 40 graden viel de opbrengst , afhankelijk van de soort tegen. Ongeveer de helft van het jaar ervoor. Door het weer wilde veel groente niet kiemen en had ik wat ruimte over in de tuin. Ook had ik nog wat oude aardappels over in de cave. Normaal gaat dat op de composthoop, maar dit jaar wilde ik eens proberen wat er gebeurt als je laat nog piepers plant en tevens als je niet aanaard. In het begin wilden de aardappels niet bovenkomen en beschouwde ik het al als mislukt, maar begin augustus kwamen ze toch nog boven. Na nog wat late overlast van coloradokevers die ik heb kunnen wegvangen bleef het gewas er heel mooi bij staan. Eind oktober heb ik het geheel gerooid, weliswaar een maand te vroeg, maar de opbrengst was behoorlijk groot. Alleen de gourmandines hadden niet veel gedaan. En over het geheel had ik maar enkele kleine aardappeltjes die groen waren verder niets. Het probleem hier met vroege teelt is dat het nog wel eens nat wil zijn en dan verzuipt de helft van de poters. Van ziekte geen sprake, geen phytophtera of niks terwijl enkele jaren daarvoor mijn hele tomatenoogst hierdoor in 3 dagen op de composthoop belandde. Komend jaar ga ik ook een experiment doen met vroege aardappels in een kuip in de kas, kijken wat dat oplevert.

 2. Is het ook beter om de bloemen en eventuele bessen van de aardappelplant te verwijderen? Ik kan mij voorstellen dat dit de plant extra kracht kost. Of is dit juist fout.

  • Hallo Louis,
   laat de bloemen en de bessen gerust daar waar ze zijn. En probeer je voor te stellen dat een aardappelplant die niet bloeit niet veel te bieden heeft. Een bloeiend aardappelveldje belooft mooie knollen. Als kind heb ik dikwijls de bessen geplukt om ze op mijn kameraden af te schieten. Een andere reden kan ik mij niet indenken. 😉

 3. Zelf heb ik de methode gebruikt om de moestuin te breiden. De aardappels op het gras leggen, bedekken met een flinke schep compost en dan een laag stro eroverheen. Zonder spitten van gazon naar moestuin.
  Ik had vroege aardappels “gepoot” , zodat er daarna een nateelt van savooijekool in kon, die eerst in potjes waren opgekweekt. Ook de hele wintere blijft er een dikke laag stro op liggen, zodat het bodemleven de hele winter z’n gang kan gaan.
  Doordat de slakken mijn aardappels behoorlijk hadden opgepeuzeld, was de aardappeloogst van dat stukje helaas niet zo groot.
  Volgend jaar moet de slakkenoverlast een stuk minder zijn, want de nematoden hebben uitstekend werk geleverd. Er zijn al een hele tijd geen slakken meer te bekennen en ze hebben dus ook niet voor nakomelingen kunnen zorgen! Zelfs tientallen meters van de plaatsen waar ik ze uitgezet heb kom ik nog aangetaste slakken tegen.

 4. Hoewel deep-mulch-gardening eigenlijk niet nieuw is zijn er toch niet veel tuinders die zich wagen het te proberen.
  Ergens blijft drempelvrees een grote rol spelen. Ook het feit dat deze methode wel eens hier en daar vermeld wordt zonder er dieper op in te gaan zorgt er voor dat deze techniek als ‘marginaal’ bekeken wordt en als ‘alternatief’ bestempeld wordt waarbij ‘alternatief’ niet verstaan wordt als ‘op een andere manier’ maar eerder als ‘extravagant, iets voor freaks’.
  En toch biedt deze methode enorme voordelen: niet alleen is zij minder arbeidsintensief, zij bevordert ook de grondkwaliteit.
  In de gangbare literatuur worden Ruth Stout, Bill Mollison, Masanobu Fukuoka, Emilia Hazelip, Lady Balfourt, Dr. Müller en Rusch, Zepp Holzer en nog enige andere pioniers met moeite vermeld.
  Daarom wil ik dit forum nog eens misbruiken en mijn dank uitdrukken dat Luc door zijn enorme ‘openmindedness’ de moed heeft ook andere ziens- en handelswijzen te belichten en ons zo de mogelijkheid biedt ervaringen uit te wisselen waardoor
  tuinieren niet langer meer een hobby is dan wel de praktische uiting van een wereldbeeld.
  Thanks.

 5. Na het zien van een documentaire over Ruth Stout, die je overigens ook op youtube kunt vinden, zelf ook aan de slag gegaan. Gewoon de piepers op de grond gegooid en een dikke laag gras en hooi eroverheen gelegd.
  Ik was aangenaam verrast toen ik ging oogsten, geen hele grote opbrengst maar toch een genoeglijk aantal patatten, en dat zonder er naar om te kijken de hele zomer! En de grond onder de mulchlaag was mooi vochtig en rul. best wel een succes mag ik zeggen.

 6. Ook ik heb dit jaar aardappelen boven gronds geteeld.Nu een echte meevaller was het niet,maar ook niet echt tegen geslagen.Ik had veel rotte er tussen,enkele niet gekiemd en klein met enkele dikke per tros.Dit wil niet zeggen dat ik niet terug ga proberen want men heeft niet altijd een goed aardappeljaar.Ik heb ook twee soorten rode en witte gezet.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)