jul 162012
 

gn0hgth4Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei . Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook stond, er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn. Strooi dus op humusrijke grond toch nog zeker 100 gram per are minerale samengestelde meststof of 150 gram samengestelde organische meststof. Plant de prei in geultjes en maak om de 8 à 10 cm een plantgat met een plantstok. Als je plant in geultjes moet je de plantgaten niet dieper maken dan tien centimeter. Zijn er geen geultjes dan mogen de plantgaten vijftien centimeter diep gemaakt worden. Toch is het beter een geultje trekken, want prei groeit minder vlot weg in de te diepe plantgaten. Laat het plantje in het plangat zakken, het hart van de plant moet boven blijven. Eventueel de diepte van het gat aanpassen aan de plantlengte. Laat daarna water in de geul lopen zodat de plantgaten vollopen met aarde en water. Eind augustus en eind september zullen we aanaarden. Eerst door het geultje dicht te maken, de tweede keer door een kleine rug met aarde tegen de schacht te brengen. Preiplanten vind je momenteel dikwijls op de wekelijkse markt in het dorp of de stad.
Misschien heb jij een andere planttechniek voor de prei? Laat het weten.

De preimot is nu ook volop actief. De tweede generatie van de preimot is actief tijdens de zomermaanden, met name op recent uitgeplante herfst- en winterprei. Op korte tijd kan de rups de prei grote schade toebrengen. Controleer vanaf nu zeker twee keer per week de prei op schade en grijp onmiddellijk in. Had je vorig jaar veel schade van dit insect, dan is de kans dit jaar extra groot op aantasting. Er zijn gelukkig een drietal -biologische- rupsenmiddelen om de preimot te bestrijden.
In dit bericht vindt u de levenswijze, het schadebeeld, de bestrijding, de preventie en duidelijke foto’s van de preimot (Acrolepiopsis assectella)

Klik hier om het artikel over de preimot te lezen

Als je geen gebruik wil maken van het biologische bestrijdingsmiddel “Conserve” tegen preimot, kan je een insectengaas overwegen. Zorg voor een plaats met voldoend luchtbeweging indien mogelijk, kwestie van najaarsschimmels.

Straks kunnen we ook nog preiroest verwachten of beter gezegd nu al, want ik zag ze al op mijn plantjes die nog staan te wachten op hun definitieve plaats wegens te natte grond momenteel.

Het lijkt gek, maar het artikel over schimmels die veel voorkomen in het najaar in de moestuin is nu al een beetje actueel.

jygu4u1n

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  5 reacties aan “Winterprei planten in de moestuin gebeurt in juli.”

Reacties (5)
 1. Ik heb winterprei in te tuin en vraag mij af wanneer de beste oogst tijd is.

 2. Dag Mascha,

  Ik denk niet dat het in wezen de buur groenten zijn die de oorzaak zijn van mindergoede groei van de prei. Als ge een indeling gaat maken in de verschillende groenten in kader van vruchtafwissseling ga je de prei best op het perceeltje van de bladgroenten gaan planten en niet op het perceeltje van de peulen. Echter het kan perfect dat ze naast elkaar staan zonder dat het daar problemen van komen. Trouwens mijn winterprei plant ik dikwijls in het gerooide veldje van de vroege aardappelen.
  Ik denk eerder dat de prei een te lage bemesting gekregen heeft en daardoor niet voldoende gegroeid is. Als het winterprei is die je staan hebt kun je hem vanaf dat het een beetje warmer wordt nog een beetje bij bemesten en je zult zien dat ze bij de hergroei aanzienlijk dikker gaan worden.
  Anderzijds zijn er natuurlijk talrijke ziekten en plagen die de prei zodanig kunnen aantasten dat er geen groei meer in zit, denk aan roest, papiervlekkenziekte, trips etc.
  Op de site kun je hier een bom aan informatie over dergelijke problemen vinden, ik zou eens beginnen met volgend artikel: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/prei.htm#prei_42

  groetjes

  Piet

 3. Hallo,

  Naast welke andere groenten plant u de prei, de mijne stonden vorig jaar naast de sperzieboon en doperwt, maar hadden er weinig zin in?

  Mvg
  Mascha

 4. elk jaar hebben wij last van kleine wijngaardslakjes in het hart van de preiplanten, zou het helpen rond de preiplanten slakkenkorrels escargo te strooien?

  iemand ervaring hiermee?

  • Waarschijnlijk houden die slakjes zich ook langer tijd schuil in het hart van de planten, dan zullen deze ecologische, natuurvriendelijke slakkenkorrels niet helpen voor deze die in het hart zitten….. Of het zou moeten zijn dat ze er echt door aangetrokken worden, even proberen zou ik zeggen, misschien verlaten ze wel hun schuil- en voedingsplaats voor deze ecologische en natuurvriendelijke slakkenkorrels.
   groeten,
   Luc

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)