jul 162012
 

Zaaien van andijvie  kan tot 25 juli, met een speling tot uiterlijk eind juli, daarna wordt het echt te laat. Planten kan tot 15 augustus, eventueel tot vijf dagen later. Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15 graden) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Ook lange dagen (meer dan 14 uur licht) tijdens de uitgroei van de krop zijn ideaal om de plant snel te doen bloeien.

Wie nu andijvie zaait kan dit doen bij voldoende hoge temperaturen. De uitgroei van de krop zal verlopen bij korter wordende dagen. De beste teeltperiode voor andijvie is nu aangebroken. Dan kunt u misschien wel kroppen telen zoals in het artikel  andijvie weken van een halve meter en anderhalve kilogram (klik) (met talrijke foto’s).

Zaaien kan tot 25 juli, met een speling tot uiterlijk eind juli,  daarna wordt is het echt te  laat. Planten tot 15 augustus, eventueel tot vijf dagen later. Een laat zaai- en planttijdstip is steeds de moeite waard, omdat de groenten dan ook een langer oogsttraject hebben zodat de overschotten beperkt blijven. Er is natuurlijk steeds een klein risico aan verbonden, maar de laatste jaren valt dit beste mee. Mooie voorbeelden van wat een laat zaai- en planttijdstip kan opbrengen vind je in dit artikel “wat met de bodembedekking na de aardbeiteelt” en “Een mandje vol met groenten dankzij de warme herfst“.

Het is ook gekend dat andijvie in het najaar de grootste kroppen vormt. Kies dan ook een zeer ruime plantafstand. 40 cm tussen de planten is zeker niet overdreven. Als er een voedingsbehoeftige voorteelt stond is het voor andijvie  nodig om opnieuw te bemesten, dergelijke zware kroppen groeien niet vanzelf. Wist u dat krulandijvie moelijker te telen is dan breedbladige andijvie? En dat er binnen de krulandijvie er ook nog een verschil is wat betref moeilijkheid van telen? Rand is bij krulandijvie namelijk een groot probleem. En de types “tres fine maraichère” zijn hieraan heel gevoelig. Kies voor een ras van het type “Wallonne”, als je ietwat wil toegeven op de “fijnheid” van het blad, maar niet graag bruine randjes op de jonge bladeren hebt net voor de oogst.

Lees nog wat teeltinformatie in het artikel over de teelt van andijvie (met talrijke foto’s).

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)