aug 162012
 

Willy L stuurde foto’s van een uniek experiment naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Wie mijn artikels  en die van Herman over tomaten telen al gelezen heeft, weet dat wij 100% voorstander zijn van blad plukken of snijden bij tomaten. Maar niet in de mate dat Willy dit doet, of toch zeker niet zo vroeg op het seizoen. Ook leest u nergens dat wij meerdere stengels op één plant aanraden bij de grootvruchtige tomatensoorten. Bij de kerstomaten wel, zie dit artikel.  Willy L. bewijst met zijn foto’s dat ook een ietwat andere aanpak kan werken. Daarom wil ik  jullie zijn teeltmethode niet onthouden. GroentenInfo is immers een website voor, maar ook door hobbytuinders. En foto’s van een geslaagd teeltexperiment van een hobbytuinder met  een zeer grote ervaring horen zeker en vast op de website thuis. Willy stuurde al eens eerder foto’s over zijn meer-dan-één-stengel-experiment bij kerstomaten, zie deze link. Dat experiment was eigenlijk wel logisch en stond ook zo beschreven in het artikel. De teeltmethode die hij ons nu bezorgt is toch wel controversieel en ongebruikelijk.  Te veel blad verwijderen in  zonnige en warme zomers kan de kwaliteit van de vrucht schade doen door groenkragen  en barsten. Ook heeft de plant een minimum aan bladeren nodig om de vruchten te doen groeien (zie artikel groeiperiodes bij tomaten).

Bij Willy lukt alles wonderwel, en daar is zijn jarenlange ervaring natuurlijk ook voor een groot deel verantwoordelijk voor. Veel plezier en inspiratie gewenst bij de bijdrage en foto’s van Willy Laureys.

 

Beste,
Hierbij een paar fotos van een test die ik doe,namelijk trachten te  weerleggen dat men alle dieven moet wegnemen en slechts 4 à 5 trossen kan behouden per plant. Dit dus voor de openluchtteelt van tomaten. Alles is in pot geplant,dat doe ik al jaren, omdat dit mij toelaat om gemakkelijk meststof en water toe te dienen.

De tomaten zijn gezaaid half maart en begin mei buiten gebracht.De grond in de potten is gewone potgrond. Het ras is Pyros F1
De bemesting doe ik met een samengestelde, universele meststof die ik een beetje inwerk.  Ik verwijder heel veel blad of stukjes blad. Ik laat meestal wel 2 kleine blaadjes staan,gewoon voor het zicht. Ik laat ook heel veel dieven staan maar ik kijk wel uit dat het een beetje goed uitkomt.De tomaten worden behandeld tegen de aardappelziekte met een koperhoudend fungicide. Blaadjes van de planten knippen doe ik al zeer vroeg, het hangt er een beetje vanaf wanneer. Eigenlijk knip ik als ze,naar mijn idee een beetje te groot  worden. Je kan het zo zien,ik wil mijn tomaten, zelfs als ze klein zijn, zien hangen !! De bladeren nemen volgens mij de zon weg en ze verbruiken ook voedingsstoffen als er te veel aan de plant hangen. Ik laat 2 blaadjes van één groot blad staan, maar het kunnen er ook 4 of 6 zijn maar dan knip ik ze later wel weg,ik heb daar geen vaste regel voor.

Terloops gezegd,de sla op de eerste reeks fotos is van een andere teelt dan de tweede reeks. Bij mij gaat er geen plaats verloren,zoals u kunt zien op de eerste reeks foto’s staan er radijsjes tussen de tomaten. Op de 2de reeks foto’s staan er sjalotten omdat ik het ganse seizoen door “pijpkes” bij de sla wil. Doorgaans heb ik altijd geplante kweeksjalotten maar wanneer deze weg zijn is het normaal gedaan. Daarom plant ik tussendoor nog altijd een paar oude sjalotten,voilà!

Ik hoop u hiermee een beetje van dienst te zijn en de fotos mag u gerust
gebruiken.
Ik stuur u ook nog een foto van 2 jaar geleden van trostomaten op dezelfde wijze gekweekt, een groot deel was al geplukt gezien de datum,er waren -+25 trossen

Met vriendelijke groeten
Willy Laureys (74 j)

De fotos van 18-6 tonen de jonge planten met alle dieven en geknipte bladeren.

De fotos van 4-8 tonen het tot nu toe behaalde resultaat. Er staan nog 10 tallen bloemtakken te wachten. Ik vind dat al een redelijk geslaagde test!!

Klik op de foto’s om ze te vergroten en te doorbladeren.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  14 reacties aan “Lezersbijdrage : De experimentele teeltwijze, dieven en blad plukken bij de tomaten van Willy L.”

Reacties (14)
 1. dag Willy.
  dit is mooi wat je doet maar dan komen de vragen.
  welke tomaten plant je?
  wat voor grond is er in de pot ?
  hoe ver is de plantafstand ?
  de bij bemesting hoe en met wat gebeurt dat ?
  zijn het ge’ente tomaten ?
  kun je daar iets meer over vertellen ?
  dit zal nog meer tuin vrienden interesseren.
  tot zover voor nu.
  met vriendelijke groeten.
  fil.
  graag een antwoordje a u b. doch geheel vrijblijvend.
  ik ben nogal leer gierig op dit gebied samen misschien met nog vele anderre.
  en ik vind het ook fijn om kennis en ondervinding door te geven (of te ontvangen)daar worden we allen beter van……!

 2. willy.
  bedankt voor de info.
  dit wou ik u nog vragen.
  hoe ver staan de planten uit mekaar.
  plantafstand? en zijn dit geénte planten? op de foto’s
  m v g
  fil.

 3. Zie mijn foto.s die ik heb gestuurd via email

  nvdr : foto’s ontvangen, vriendelijk bedankt, ik reageer nog op uw laatste mail toekomende week (groeten, Luc)

 4. De foto van jou tomaten zoals die er nu bijstaan, is gewoon bijzonder mooi om aan te zien. Ik heb ook steeds het probleem met de bemesting. Kan je meer uitleg geven over welke meststof juist en hoeveel en wanneer.Ondertussen kweek ik ook in een daarvoor speciaal aangebouwde, overdekte afscherming, een serre achtig gebouwtje in de zonne kant.Foto kan ik bezorgen, zo het gewenst is.

 5. prachtig om te zien ik zelf heb een serre dus ik mag ook niet klaagen en uit eigen tuin is nog zo lekker groetjes

 6. Ik kreeg zopas een bericht van Guy dC

  Goed gevonden van deze denker !

  Maar zie ik er nu over ? Nergens lees ik een afstand tussen de tomatenplanten, want de dieven schuin aanbinden, dan kunnen ze ook een helelengte bereiken. Tenzij de takken over mekaar mogen kruisen.
  Iets in die aard heb ik gedaan met RANKPOMPOEN ; 4 planten elk op 1m tegen een hekwerkwerk van 1m hoogte, en gesnoeid volgens de meloenmethode uit jullie boek.Een videootje wordt nu en later gemaakt waaruit foto’s kunnen gemaakt worden. Daar waar de opbrengst een 5-tal pompoenen waren wanneer ik de ranken gerust liet, is de opbrengst nu x 10, dwz de ene ligt naast de andere………..en ze groeien nog !

  Tot schrijvens

  Guy dC

  Zoersel

  • Beste guy,Het was de eerste keer dat ik het zo doe en ik heb een fout gemaakt,ik heb een afsluitingsdraad geplaatst en daardoor was ik beperkt om de dieven te plaatsen.Beter zal zijn. gewoon een stelling te maken van bamboe maar met meer dwars stokken.De afstand is nu 1 meter maar het zal meer mogen zijn de volgende keer.

   • Dag Willy.
    ik heb een vraagje voor u.
    waar teelde jij deze tomaten ?
    en nog een.
    die pot er rond is die bodemloos ?
    graag een antwoordje a u b.
    m v g.
    fil
    met waar bedoel ik in welk land?
    denk niet dat dit in Belgie is.
    zo te zien staan ze wel buiten.

   • Beste Fil,
    Hierbij enkele gegevens over mijn kweek.
    De pot is inderdaad bodemloos,ik gebruik ze altijd zo,ook in de serre.
    Het grote voordeel is dat de wortels van de plant grotendeels in de pot
    zelf groeien en wanneer je de plant nadien verwijderd heb je alles
    mee,alleen een paar kleine worteltjes blijven achter.
    Zo moet je veel minder je grond in de serre vernieuwen !
    De aarde komt tot 3 cm. van de rand.Ik giet de pot vol tot aan de rand.
    Het vergemakkelijkt het water geven,het water moet naar de wortels ,je
    hebt nooit modder en het vet MOET ook naar onder,niks gaat verloren.
    En het is wel degelijk in Belgie,namelijk 9520 Sint lievens Houtem/Bavegem.
    Wij hebben hier een microklimaat zeker ??
    Ik hoop dat ik u en andere tuiniers iets bijgebracht heb zodat ze een
    beetje gebruik kunnen maken van mijn methode.
    Graag gedaan,
    Willy

 7. Willy stuurde zopas de foto’s over hoe zijn tomaten er vandaag bij staan. Heel mooi dus! Klik op de foto’s om te vergroten.
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Tomaten16-08008.jpg[/img]
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Tomaten16-08009.jpg[/img]
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Tomaten16-08010.jpg[/img]

 8. Ik doe precies hetzelfde,alleen ik pluk alle bladeren eraf,werkt ook dus…mocht je foto,s ervan willen zien,maak ik ze wel

 9. Dag Willy,
  met verbazing en bewondering heb ik de foto’s bij uw artikel bekeken. Er rijzen wel wat vragen: wat voor soort samengestelde meststof gebruikt u en hoeveel keer wordt die toegediend. Zijn de planten op de foto’s geënt of gaat het hier om planten met één stam met prachtig uitgegroeide dieven?
  Ik hoor graag van u! Met vriendelijke groet, Jos.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)