aug 162012
 

Onlangs liet Johny een berichtje na bij het artikel ” Broccoli in pot kweken ” Dit leidde uiteindelijk tot een aantal foto’s die nogmaals bewijzen dat groenten in potten telen echt wel een zeer degelijk alternatief is voor een moestuin. Dit bewezen we vorig jaar deze tijd al met de bijdrage van Connie over groenten in potten

Johny stuurde zijn foto’s en korte uitleg over zijn teelttechniek naar lezersbijdrage@plantaardig.com.

Beste lezers van GroentenInfo,

Ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan. Mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot die 730 gram weegt en een diameter heeft van 25 centimeter. Ik heb deze zeer goed en regelmatig bemest en veel water gegeven.
Graag zou ik mijn teeltmethode “Groenten in Potten” willen delen met jullie.

Ik koop gewoon potgrond van goede kwaliteit, 9.95euro voor 70 liter meng deze met gewone zuivere zwarte aarde 50/50 en goed veel koe/kippemest in korrelvorm.
Ik heb de broccoli tomatenmest gegeven wat ook goed is voor andere vrucht gewassen, een goeie hand per pot. Dat zijn zo van die groen/grijze bolletjes goed voor 6 maand werkingsduur.Daarnaast heb ik ook soms wat rose korrel bijgeven en natuurlijk veel water.
De plantjes zaai ik zelf in maart in een verwarmde propagator. Het zaad is Marathon F1 hybride, gekocht bij Aveve-tuincentrum.
Daarna heb ik ze omgepot in potjes van 1 liter tot ze enkele gewone blaadjes hadden, daarna omgepot in grotere potten van 5l (1 plant per pot) 10l(2 planten) 20l(3 planten).

Ik heb er ook foto’s bijgedaan van mijn minikomkommers,tomaten en rode paprika alles in pot. Dit met dezelfde grond en bemesting.

Brocolli : totaal 11 (11planten)(1ste oogst 12/07/2012)
hoofdknop 730gr hoofdknop 240gr hoofdknop 200gr hoofdknop 284gr hoofdknop 271gr hoofdknop 272gr hoofdknop 234gr hoofdknop 179gr hoofdknop 256gr hoofdknop 212gr
hoofdknop 230gr zijscheuten voorlopig nog niks

Ik hoop dat hier mensen uit leren hoe leuk het kan zijn om te kweken in pot.

groeten, 

Johny Berloznik

De eerste drie foto’s tonen de broccoli van 730 gram. De broccoli doet het zeer goed in potten, zoals je op de andere foto’s ziet. Maar ook het mooie rijtje goed groeiende en goed verzorgde minikomkommers is een unieke en inventie teeltwijze. Ze groeien net zo goed als de tomaat en paprika in pot.

 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  14 reacties aan “Lezersbijdrage : Groenten in potten bij Johny.”

Reacties (14)
 1. hoi,

  daar bedoel ik gewone zwarte aarde mee.

  • Hoi wat gewelding zeg van die broccoli. Kan ik dat in Suriname ook telen in een grote pot. Welke merk zaden broccoli moet ik dan gebruiken?
   Ik hou ook zelf van tuinieren en eet groente van mijn eigen tuin.

   groetjes, Seurni

 2. ik weet niet het hoeveelste jaar, maar dit jaar word de “bakcultuur” serieus uitgebreid, door opeenvolgende rug operaties van echtgenoot, kan die niets meer in de tuin,tot ik oude postbakken, kreeg, eentje onderaan, verzwaard met stenen, eeentje bovenop, gaatjes erin, potgrond erin, en kijk, echtgenoot kan rechtopstaand tuinieren,

 3. Hoi Johny, wat bedoel je met zuivere zwarte aarde?

 4. hé Johny ik heb dit jaar ook broccoli gekweekt in potten heb al het hele jaar rond broccoli kunnen eten ze wegen allemaal zo rond de 500 grammen ik heb er nu weer mooie staan volgend jaar staan ze weer op mijn kweekschema connie

 5. Ik ga volgend jaar met pensioen maar ga in Indonesie wonen. Ik heb dan de tijd om echt iets te doen.
  Hebben Julie enige ervaring om daar hollandse tuin groenten te kweken ? Ik heb het wel eens gedaan maar het ging niet.Ik dacht aan andijvie want daa heb je dat niet en ik vind dat lekker.Graag informaties.

 6. hoi conny,

  het ras van de tomaten weet ik niet omdat ik deze zaden gekregen heb.
  dit jaar ga ik een andere gebruiken een trostomaat omdat grote tomaten hier niet gesmaakt worden.
  dit jaar gebruik ik premio f1 hybride tomaten,komkomers zijn dezelfde (klein)beth alpha f1 hybride, en de grote zijn futura f1 hybride.
  deze komen allemaal van aveve.
  dit jaar ga ik ook eens een paar ondersteboven hangen gelijk jij gedaan hebt en een paar staande.
  ben benieuwd.

 7. zeer knap van je gedaan Johny ik teel ook in potten maar heb mijn ogen uitgekeken op je tomaten en komkommers in pot mijn tomaten worden altijd ziek wat voor ras gebruik je als tomaat Connie

 8. Ik ga dit het volgend seizoen zeker eens uitproberen. Dat komt goed uit, want ik heb knolvoet in mijn tuin. Tomaten kweek ik inmiddels ook in potten één en ander naar aanleiding van de tips van Herman en Cor. Gaat geweldig. Volgend seizoen de rode kool in potten proberen.

  Ron

  • Voldoende kalk in verband met knolvoet wordt bekend verondersteld, maar let ook goed op voldoende fosfaat bijgeven in de bemesting!

 9. Begrijp ik goed dat je ook een plant in een 5 liter pot hebt? Hoe werkt dat? Ik bedoel gaat dat ook goed?

  Dank.

 10. Beste .Johny/Herman,

  Op zich een zeer interessant artikel: het nodigt uit om het volgend jaar zelf ook eens te proberen.
  Een opmerking: Het komt mij voor dat je wel erg zwaar bemest. Loop je dan niet het risico dat er bijvoorbeeld teveel nitraten in je groenten terecht komen?

 11. men lachtte me uit, toen ik iemand aanraadde in potten te tuinieren, want “te moeilijk”
  ik heb jaren tomaten, komkommer , sla en radijsjes in piotten gekweekt, nu dit jaar ook, door stommeiteiten, een pootaardappel tussen de bloemenaarde in een grote ( 40 X 60 cm ) bloembak, ook aardappels in bloembak

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)