jul 162012
 

image_thumb[12]Zodra de uitlopers verschijnen kan je ze in potjes zetten, zonder ze van de plant te snijden. Geef de voorkeur aan de plantjes die het dichtst bij de moederplant staan

De junidragers mogen nu, na de oogst “gemaaid” worden, dat wil zeggen dat het oude blad verwijderd wordt en dat er slechts enkele bladeren blijven staan in het hart van de plant. Sommigen durven al eens, bij grotere oppervlakten de grasmaaier boven halen voor dit karwei, op de hoogste stand weliswaar. Maar de snoeischaar zal toch wel beter werk opleveren in dit verband. Bladsnoei doen we bij junidragers die nog maar één seizoen vruchten gedragen hebben. Alhoewel niet onmogelijk is dit niet aan te raden als er al twee jaren geplukt werd. Deze worden best gerooid. De kans op kleine vruchten, die wat droog aanvoelen is echt wel heel groot bij een drie- of meerjarige teelt van aardbeien..
Waarom we die aardbeien na één seizoen eigenlijk best “maaien”? Dat is nodig om de plant niet te zwaar te laten worden. Laten we te veel blad staan, dan wordt de plant te dik en zal ze het volgende jaar veel te veel bloemtrossen dragen. Met kleine vruchten tot gevolg. Bladsnoei bij aardbeien zorgt dus het volgende jaar voor grotere vruchten. Het is ook nog niet te laat om uitlopers op de plant te laten inwortelen. Gezien het late tijdstip is het best om de plantjes vast te zetten in een bloempotje gevuld met een mengeling van potgrond en tuingrond. De eerste plant op de uitloper is de zwaarste. Zo bekom je na een paar weken een bewortelde plant en kan je het plantje losknippen van de moederplant. Dit kan dan in de loop van de maand augustus uitgeplant worden, bij voorkeur niet later dan 20 augustus. Bij de doordragende aardbeien laat je nu niet teveel bloemen komen, om te kleine vruchten tot vermijden. Bij de aanhoudende regen zijn de doordragers dankbaar voor regenbescherming door middel van een tunneltje. Wat vloeibare bijbemesting tijdens de teelt zorgt voor een vlotte doorgroei. Bij veel regen spoelt ook veel meststof door. Verwijder rotte vruchten onmiddellijk. De doordragende rassen blijven immers vruchten dragen tot in oktober.

Lees ook : wpe1.jpg (2711 bytes)het dossier aardbeien, met veel info over aardbeien. Er is ook het artikel “aardbeien telen in bakken” (een lezerstip).

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  12 reacties aan “Aardbeien in de groentetuin : verzorging van de de junidragers na de oogst en van de doordragers”

Reacties (12)
 1. ik heb dit jaar aardbeienplantjes gekocht en heb ze in een grote bloempot geplant. in de ene pot hangen er al een paar vruchtjes aan , maar in de andere pot heb ik heel veel blad en maar 3 vruchtjes, moet ik van de pot een deel van bladeren afknippen ? er hangen ook uitlopers aan waarvan ik er al 2 in een potje heb gezet.
  Ik ben echt een leek hierin en dit is het eerste aardbeienplantje dat ik wil proberen. Moet ik de plant gewoon laten groeien?
  Ik denk dat het een doordravende plant is (n.a.v opzoekingen) het is Sweet eve plant . Kan iemand mij hier met info bij helpen? alvast bedankt voor uw reactie

 2. hallo,

  Ik mag hier bij een buurman aardbeiteler planten gaan rooien om in mijn tuin te planten maar we zijn nu 15/6. Hoe pak ik dit best aan? Uitlopers proberen te laten wortelen want dat zijn ze zeker nog niet? Zijn planten rooien en herplanten na bladsnoei. het betreft het ras darselect.

  alle tips zijn welkom.
  En dan nog een vraagje, kan ik die meteen in de serre planten of lukt dat zo niet?

  groeten

  piet

  • Piet, ik denk dat het de beste oplossing is om de sterkste plantjes, deze die eerst op de uitloper zitten, te stekken en deze in een potje met gewone potgrond te zetten, potjes van 9 cm is groot genoeg. Leg er de eerste dagen een folie over en zet ze in de schaduw. Controleer na een week op wortelvorming. Niet direct in de serre planten. Kweek de plantjes op in potjes, in open lucht. En plant ze eind december, begin januari in de serre.
   groeten,
   Luc

   • Heb een redelijk succes, van alle uitloper die ik uitgeplant was er nog geen enkele met wortels en ongeveer de helft groeien en hebben intussen wortels gemaakt. Wat wel opvalt is volgende een deel van de potjes had ik in plastic plantenbakken geplaats en een overschot had ik gewoon op de grond laten staan. Van de potjes die op de grond stonden is er geen enkele die groeit.

    alvast bedankt voor de tips

   • Piet, al eens nagedacht over mijn methode? Laat de jonge plantjes nog vast aan de moederplant en zet een potje met aarde eronder, leg op de plant in de pot een keitje zodat het niet verschuift. Na 14 dagen zijn alle plantjes perfect ingeworteld en kun je ze losknippen. Iets meer werk, 100% resultaat. Groeten Tuinman Peter

   • Dag Peter,

    Natuurlijk is uw methode beter maar ik had de kans niet. Het zijn stekken van bij een prof teler en een paar uur nadat ik de stekken gaan halen ben hebben ze de oude planten reeds uitgetrokken zodanig dat ze de serre’s kunnen opruimen.

    groeten

    piet

 3. Hallo als ik de bladeren af knip kan ik dan ook de uitlopers af knippen graag reactie

  • Ja, de uitlopers worden ook verwijderd als je nier van plan bent plantjes op te kweken.

  • Aan Luc, groenteninfo: wanneer je tijdens de winter oudere doordragende aardbeiplanten rooit en scheurt in delen van maximum 2 groeipunten( zoals een vaste plant), terug poot op een nieuw perceel, dan krijg je in het volgende seizoen een nieuw jong gewas. Rooien en terug aankopen van pootgoed is met deze methode niet elk jaar nodig. Groeten Tuinman Peter

 4. Als je uitlopers met een grote wortelkluit wil kweken, laat dan elke uitloper in een bloempotje zonder bodem groeien. Je kunt heel handig een bollenplanter gebruiken om de bloempotjes in de tuingrond te zetten. Zie ook tip 26 op mijn weblog (Sjeftuintips).
  groeten, Sjef

 5. Hallo welke vloeibare mest is het beste voor doordragende aardbeien dank U.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)