jul 162012
 

Laat bloemkool en broccoli telen betekent dat je pas zal oogsten in november, zelfs begin december. Het voordeel is dat je de oogstperiode veel meer kan spreiden. Het is niet, zoals in de zomer, dat alle kolen in één week te oogsten vallen. Er zit een zeer grote spreiding op, soms zelfs van een maand. Met een beetje geluk moet deze late teelt lukken. Alleen een vroege winterprik eind november kan dan roet in het eten gooien. In dat geval oogsten we ook de niet volgroeide bloemkool of broccoli en is niet alles verloren. Maar, zoals gezegd, bloemkool, broccoli of romanesco oogsten met kerstmis is echt wel mogelijk!  Zie dit fotoalbum van eind 2011 over torentjesbloemkool met eindejaar.

Bloemkool

Door de regen is ook de oogst van zomerbloemkool zeer goed. Wie bloemkool nog wil zaaien, moet dit echt wel op 15 juli doen om te kunnen planten de eerste dagen van augustus.  Het risico bestaat dat deze extreme late teelt bij vroege vorst wat tegenvalt, maar ook afgelopen herfst waren mijn ervaringen met deze teelt “tegen de deadline” positief te noemen. Nu nog bloemkool zaaien, betekent oogsten in november. Groene bloemkool leent zich uitstekend voor een late teelt. En als je de bloemkool in pot teelt, dan, komt het zeker goed, want je kan ze dan binnen plaatsen. Lees : Bloemkool telen zonder groentetuin?
Lees ook Late groene bloemkool smaakt voortreffelijk.

 

i3moiozdRomanesco of torentjesbloemkool is een zeer sterke koolsoort die zich uitstekend leent om in de herfst te telen. Verwacht geen te grote opbrengst per plant, want de bladgroei is overweldigend en de kool vrij klein. Maar met een uitstekende culinaire waarde.


Broccoli

 

Vind je het risico op een minder geslaagde teelt van bloemkool bij deze late zaaidatum te groot, kies dan voor broccoli.  Deze kan nu nog net gezaaid worden en geplant worden de eerste tien dagen van augustus. De groeiduur van broccoli is immers een tiental dagen korter dan van bloemkool. Je kan dan broccoli oogsten in november! Na 20 juli  is het ook voor broccoli  te laat om nog te gaan zaaien. Heb je plantjes dan kan je nog planten tot begin augustus.

lzpylgrsWees tijdens de zomer beducht op eitjes van vlinders op de koolsoorten. Als je deze opmerkt, wrijf ze dan kapot.

Zie artikels De teelt van broccoli en Gezonde broccoli groeit ook goed in potten

Lees ook Broccoli kweken, een tweede oogst

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)