Beschouw dit bericht maar als een toepassing van drie artikels op de site Snoeptomaten telenTomaten dieven?Tomaten in pot.

Al drie jaar de meest begeerde kerstomaat ten huize.

Ook dit jaar zijn de snoeptomaten (syn snacktomaten, zeer kleine mini-pruimtomaatjes, Santa-types, rassen Sakata, Santella, Ministar enz…) hier de populairste kerstomaat. Ook de vlak ernaast staande gele peervormige kerstomaten die dit jaar de strijd aangingen om de titel “meest begeerde snoeptomaat” hebben in het zand moeten bijten. Twee jaar geleden was dit ook al zo met de rode kerstomaten en vorig jaar met de oranje mini-pruimtomaatjes. Als er één tomatenras volgend jaar zeker en vast weer de kas inkomt dan zijn het de Santa-tomaatjes. Zowel de smaak als de structuur van de vrucht zijn zeer populair. Alle info over deze tomaatjes in het artikel “Je eigen snoeptomaatjes telen.” Je mag deze tomaten niet verwarren met kleine pruimtomaten, ze zijn echt mini en wegen niet meer dan 10g.

Minipruimtomaatjes in de kas.

Kerstomaten en aanverwante : niet dieven, wel dieven, niet dieven, wel dieven, niet dieven, wel dieven …..

Dit seizoen merk ik dat het gerucht “kerstomaten moet je niet dieven” nog altijd hier en daar stand houdt. Maar wat bekom je als je kerstomaten niet dieft? Onlangs zag ik het opnieuw : een hoop bladeren en een onontwarbaar kluwen van stengels. Met als resultaat bloempjes en vruchtjes waar het licht niet aankan. Dus, kweek je kerstomaten, minipruimtomaatjes of nog andere tomatensoorten die niet groter zijn dan een duivenei dan is het toch best om te dieven, maar niet zoals bij de rassen met grote vruchten.
In het artikel  Tomaten dieven? hebben we het daar al over gehad. Kort komt het hier op neer dat we meerdere stengels per plant aanhouden (“niet dieven”) en deze stengels onderhouden we dan verder alsof het een gewone tomatenplant zou zijn (“wel dieven”)

Eén plant, vier stengels
In het vorige artikel maakte ik er al gewag van dat het mogelijk zou moeten zijn om planten met vier stengels op te kweken. Dit jaar heb ik het dan ook zo gedaan, en met succes!
Als je op zoek bent naar welke dief je best aanhoudt als extra stengel, dan kies je best voor de kopdief. Deze zit in de bladoksel van het blad net onder de tros. Op onderstaande foto zie je hoe je er toe kan komen om vier stengels per plant te houden.

snoeptomaat_met_tekeningen_aantal_trossen

snoeptomaat_met_tekeningen_hoe_zijstengel_aanhouden

Merk op dat de groei van de snoeptomaten zeer luchtig is. Blad plukken is niet nodig ook niet met zoveel stengels vrij dicht opeen. Nadeel is de vrij gerokken groei, waardoor je in lagere kassen in de problemen komt. Je kan de stengel dan over een draad leggen en naar beneden laten hangen.

34,4 euro per plant
Je merkt het 43 trossen!
Vooral de eerste trossen dragen tot 30 vruchten, hogerop wordt dit minder. Laten we de minst ideale situatie nemen en 20 vruchtjes gemiddeld per tros rekenen. Dit is realistisch, want hoe minder goed de plant groeit, hoe minder vruchtjes per tros. Dat merk je aan het kleinere aantal vruchten bij de hoogste trossen en bij de minipruimtomaatjes die in open lucht gekweekt worden.

43 trossen x 20 vruchten = 860 vruchten, 10 gram per vrucht.
860 x 10 gram = 8,600 kg snoeptomaatjes.

De prijs per kg in een bekende discounter was deze maand 4 euro! (de teler ontvangt hier slechts 40% van).
Dus dat is een bruto-opbrengst van 8,6 kg x 4 euro = 34,4 euro!

Minipruimtomaatjes op het terras.

Ook hier : eerst niet dieven, dan wel dieven.
Op het terras kan je gemakkelijke snoeptomaten telen. Jammer genoeg is het dit jaar, net op het moment dat de rijping kon beginnen slechter weer geworden. De groei van de tomatenplanten in openlucht verliep voorspoedig, maar de rijping is wat later op gang gekomen.

Omdat deze plant in openlucht staat zou het te lang duren om telkens met een kopdief te werken. De groei verloopt daartoe te traag.

In plaats daarvan laten we de plant eerst verwilderen. Dat wil zeggen niet dieven tot deze dieven zo lang worden dat ze bijna dreigen af te breken. Daarna kiezen we de sterkste stengels uit, om ze aan een bamboestok (tonkinstok) te bevestigen.

Benodigdheden.
Wat het je nodig om met één plantje “snoeptomaten” twintig trossen snoeptomaten te telen op om het even welk terras dat toch de helft van de dag over zonlicht beschikt?

 • 1 plantje snoeptomaten
 • 1 pot van 20 liter
 • 1 zakje kwaliteits potgrond
 • enkele scheppen tuingrond (mengen met potgrond 2:1)
 • Meststof om bij te bemesten
 • 5 bamboestokken van 1,80 m
 • een zonnige plaats op het terras

Andere groeiwijze  in open lucht.
Bij deze plant in open lucht zijn niet alleen de bladeren kleiner, maar ook de trossen én de vruchtjes zijn kleiner. Er zijn vijf stengels per plant en 20 trossen op één plant. Er zijn 15 vruchten per tros.
300 vruchten dus die slechts 8 gram wegen. Een opbrengst van “slechts”  2,40 kg op 9,6 euro. Een groot verschil met de plant in de kas geteeld. Nochtans hetzelfde ras en zelfde zaaidatum.

snoeptomaat_op_terras_nog_niet_gediefd.

Half juni : snoeptomaat, nog niet gediefd.

snoeptomaat_op_terras_wel_gediefd.

Een kwartier later : vijf stengels ondersteund met stokken.

IMG_4931
Einde juli : de rijping komt op gang.

snacktomaten

De prijs van de minipruimtomaatjes  bij een bekende discounter, afgelopen maand : 3,96 euro per kg.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  24 reacties aan “Iedereen kan dit : met één snoeptomatenplant: 43 trossen, 860 vruchten!”

Reacties (19) Pingbacks (5)
 1. Zeer leuk artikel. Ik durfde wel eens bij kerstomaten met twee stammen te werken. Maar ik vraag me af of je niet hetzelfde resultaat krijgt als je 4 planten zet of 1 plant met 4 stengels. Ze pakken ongeveer dezelfde plaats in. Ik zet mijn planten op 40 cm in een rij.

 2. ik heb met interesse bovenstaand artikel gelezen. Ik heb alleen een vraag. Als er zoveel trossen aangemaakt worden, hoe kan het dan dat ze uiteindelijk ook allemaal tomaten vormen en afrijpen? Ik dacht dat in de buitenteelt maar een paar trossen tot rijping zouden kunnen komen…

 3. beste mensen
  ik wil vragen alles ik wil tomaten zaden naar Sudan sturen voor planten in de kastje aan ik wil vragen welke soort hebben jullie op die moment ik wil in de zakje 6000 tomaten zaden

 4. Wie kan mij helpen aan wat zaadmateriaal van de trostomaat Diamantino.
  cristian

 5. Beste Groenteninfo.

  zouden jullie mij eens kunnen zegen wat een goede soort is van kersttomaat,en ziekte vrij en goed van smaak.bedankt.

  gr Etienne.

 6. Hallo!,

  ik ben sinds pas erg geïnteresseerd in het kweken van tomaat, en wil graag een boerderij in Ghana, West Afrika beginnen voor commerciële tomaten productie.

  ik zoek hiervoor een consultant/adviseur die mij hierbij zou willen ondersteunen met zijn/haar ervaring in tomaten en tomatenteelt.

  alvast dank voor uw reacties.

  mvg Mw Ankrah
  snankrah@yahoo.com

 7. Heb een struik Yellow Plum kerstomaten in mijn hobby serre. Precies heb ik het aantal tomaatjes per tros nooit geteld maar het zijn er minstens 50. Het aantal trossen ligt wel lager, ook al heb ik ook 4 stengels aangehouden. De opbrengst is sowieso fenomenaal … en lekkerrrrrr

 8. Vanuit begin van de plant proberen een nieuwe scheut
  te krijgen ,dan de kop uit de plant halen en deze scheut weer verder laten groeien zoals een nieuwe plant.
  Wel de vruchten controleren op het barsten ,dan minder water geven.
  succes
  Mathieu

 9. Ik giet mijn tomaten maar één keer per week, ik heb een voor gemaakt naast de tomaten (rij van 16 planten) 1 rij kerstomaten en 3 rijen trostomaten.
  Ik laat daar één keer per week bij zonnig weer water inlopen. Ze barsten niet op de plant maar wel als ik ze gewassen heb. Wanneer stopt de groei van kerstomaten want die zijn al 2.5m hoog en staan tot tegen mijn ser bovenaan? In ieder geval bedank voor jullie advies. Gerda

  • Gerda, nu valt mijn euro, na het wassen! Dat is bijna normaal te noemen, helaas. Best zo kort mogelijk in het water houden, zeker geen twee minuten in het water laten liggen.

  • Kerstomaten blijven groeien zolang je de top niet uit de plant haalt. Doe dit boven de bloeiende tros, zo’n vier weken vooraleer je de planten wil rooien. Voor grootvruchtige tomaten nemen we zeker zes weken tussen toppen en einde teelt.

 10. Wat is de reden waarom sommige kerstomaten barsten?

  • beste Gerda.
   een van de mogelijkheden is dat ze te veel water krijgen.
   ik heb hetzelfde aan de hand en heb ze vandaag dus geen water gegeven en ga dit nu om de dag doen.
   hopelijk helpt het. ik zal wel zien.
   je kunt ook proberen ze de helft water te geven.

   met vriendelijke groeten.
   fil.

  • Kerstomaten zijn zowat de gevoeligste soort wat betreft barsten. Zoals Fil zegt minder water geven en bij de huidige bewolkte, regendagen zelfs geen water geven. Zeker ’s morgens water geven, en als er een zonnige dag verwacht wordt. Misschien eerst oogsten, dan water geven. En tijdig oogsten, anders gezegd iedere dag vrij ‘nauw’ oogsten.

 11. Willy Laureys stuurde ons zijn eigen methode om tot een maximale opbrengst te komen. Een zeer goede methode!
  Met deze werkwijze zijn de stengels beter verdeeld en nemen minder plaats in. Hartelijk dank voor uw inbreng en de inspanning om alles in goed beeld te brengen!

  Beste,
  Naar aanleiding van uw artikel over snoeptomaten en vermeerderen
  ervan, heb ik het genoegen u een paar fotos te sturen van mijn plantje.
  Ik doe dat al jaren en met succes zoals u, misschien niet zo duidelijk
  maar u kunt het wel zien,het is nogal moeilijk te fotograferen.
  Het vraagt wel een beetje oppas om de juiste dieven uit te kiezen.
  Ik heb de uitleg direct op de foto gezet.
  U mag eventueel de fotos gebruiken voor uw lezers!
  Goede ontvangst
  Willy Laureys

  Klik op de foto’s om te vergroten
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Snoeptomaten015.jpg[/img]
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Snoeptomaten016.jpg[/img]
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Snoeptomaten017.jpg[/img]

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)