aug 082014
 

Het kwam al eens aan bod in een artikel, de plantdatum van aardbeien. Er is inderdaad wat verwarring daarrond. Tuincentra verkopen volop aardbeiplanten in het voorjaar. En toch, het traditionele planttijdstip van aardbeiplanten is augustus!  Vroeger, als er geen sprake was van frigoplanten, noch van aardbeiplanten in potjes, was dit het enige mogelijke planttijdstip. De aardbeiplant maakt de bloemen aan tijdens het najaar en het is dus goed als de plant dan al op zijn definitieve plek staat. Over die bloemaanleg maakten we vroeger al eens een overzichtelijke tabel >>> groei en bloei bij aardbeien.
In dit artikel wil ik kort nog even de aandachtpunten bij het planten van een traditionele aardbeiteelt op een rijtje zetten. Voor meer info verwijs ik graag naar >>> het dossier aardbeien op GroentenInfo en naar de >>> rubriek aardbeien.

Aardbeien planten in augustus, tien tips voor een geslaagde aardbeiteelt.

1. De grond
Aardbeien groeien best op gronden die in het voorjaar en de vroege zomer het water goed vast houden. Anderzijds mag er in de winter geen wateroverlast zijn. Het is daarom aan te raden aardbeien te planten op een licht verhoogd bed, zodat er zeker geen water blijft staan tijdens de winter.
Heb je een lichte grond (zandgrond) dan heb je ’s winters geen problemen met wateroverlast, maar in het voorjaar wel met droogte. Vooral aardbeiplanten waarvan de vruchten aan het groeien zijn vragen voldoende water. Een iets zwaardere grond (leem, zavel) is ideaal voor aardbeien, zolang er ’s winters geen stagnatie van water bij de planten optreedt.

Ideaal is de grond een viertal weken voor het planten al klaar te leggen. Zo kunnen de meststoffen zich verspreiden en is de grond voldoende bezakt om er dan een folie of doek over aan te brengen. Het doek of de folie leggen we dan best als de grond voldoende vochtig is.

2. De vruchtwisseling
Aardbeien worden pas om de vier, beter vijf jaar opnieuw op hetzelfde stukje grond geplant. Zeker de rassen die gevoelig zijn voor wortelziekten. Wat betreft de voorvruchten is het zo dat aardappelen afgeraden worden, ook al omwille van één van de wortelziekten waaraan ze gevoelig zijn : Verticillium. Ook vlinderbloemigen zijn in dat verband te mijden. En natuurlijk ook de planten die familie zijn van aardbeien zoals frambozen, steenfruit en pitfruit. Professionele telers geven er de voorkeur om aardbeien te planten op omgeploegd grasland.

3. De bemesting
Aardbeien houden niet van veel stikstof. Ook de soort meststof is belangrijk. Het gebruik van minerale meststoffen vlak voor het planten is gevaarlijk voor wortelverbranding. We gebruiken best organische handelsmeststoffen met een hoog kaliumgehalte en weinig stikstof, bijvoorbeeld 130 g/m² 6-5-10 . Stalmest wordt gegeven aan de voorteelt, dat wil zeggen ten laatste  in het vroege voorjaar. Goed verteerde compost kan wel nog voor het planten. Bekalken is bij een aardbeiteelt uit den boze, aardbeien verkiezen een iets lagere zuurtegraad van de grond.

Afbeelding2

4. Het planttijdstip
Aardbeien worden best geplant tot half augustus, ten laatste 20 augustus. Want ze hebben nog een flinke groeiperiode in het najaar nodig om inwendig bloemen te maken. Zeker als de plantjes wat dunner zijn, is het belangrijk ten laatste rond 15 augustus te planten. Te laat planten geeft dan minder bloemen in het voorjaar.

5. Grondbedekking
Aardbeien groeien beter als je ze kan planten op een grondbedekking. Dit kan een zwarte folie zijn, maar beter is nog een worteldoek dat waterdoorlaatbaar is. Zo blijft de grondstructuur tijdens de lange winter beter bewaard.  De grond warmt in het voorjaar sneller op en blijft onkruidvrij.

6. Plantdiepte en plantafstand
Aardbeien mogen niet al te diep geplant worden. Te diep planten veroorzaakt een slechte groei, net zoals te ondiep planten. Deze tekening van www.aardbeiplantje.nl illustreert dit. Afhankelijk van hoeveel aardbeien u teelt kunt u het plantschema aanpassen. Teelt u een redelijk grote hoeveelheid, dan is het best in enkele rijen te planten. Tussen de rijen laat je zo’n 70  cm en in de rij 25 cm. Zo zorg je ervoor dat de vruchten tijdens een regenachtig voorjaar toch goed kunnen opdrogen en minder vruchtrot zullen hebben. Heb je een kleinere oppervlakte, dan plant je bijvoorbeeld op een afstand van 40×40 cm op een bed dat je van beide kanten kan bereiken.  Bij beide plantsystemen kom je aan 6 planten per m², wat eigenlijk voldoende is. Een ander plantsysteem is dat met dubbele rijen. Je plant twee rijen op een afstand van 30 cm tussen de rijen en 30 cm in de rij en laat dan 80 cm over om dan weer twee rijen te planten. Ook zo kom je aan een zestal planten per m². Zie ook de foto verder in dit artikel. Het systeem met de enkele rijen maakt dat het gewas beter opdroogt en luchtiger staat, minder vruchtrot dus.

imagemtenrchh

 

De wortels moeten ook goed gestrekt zijn, dat zie je op deze afbeelding (www.vissers.com)  de foto daarnaast toont een perfecte kwaliteit verse aardbeiplanten (bron foto onbekend). Je maakt dus best een diepe sleuf in de grond met een spade waar je dan gemakkelijk deze lange wortels kan laten in zakken.

tux5kr45Afbeelding3

7. Rassenkeuze
Aardbeien  bij de professionele telers zijn bijna altijd van het ras Elsanta, dit is echter voor liefhebbers niet noodzakelijk het beste ras. Als u al problemen had met wortelziekten, dan is het beter een ander ras te kiezen. Verder is voor de liefhebber vooral de smaak en de ziektegevoeligheid belangrijk. In dit artikel vindt u enkele bevindingen van liefhebbers over enkele rassen >>> Ervaringen met aardbeirassen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van enkele aardbeirassen volgens hun gevoeligheid voor Verticillium.
image
8. De plantkwaliteit.
Aardbeiplanten zijn van betere kwaliteit als het “rhizoom” dikker is. Hoe dikker het rhizoom, hoe meer bloemen het jaar daarna. Dunne aardbeiplanten maken het jaar daarna misschien slechts één tros bloemen, terwijl dit bij dikke rhizomen dit twee of drie trossen zijn. Professionele telers mijden soms de dikste planten omdat ze weten dat deze meer bloemen geven en dat er zo te kleine vruchten ontstaan.

9. Water geven
De plantjes hebben de eerste dagen regelmatig water nodig. Zeker deze met blote wortel. De planten worden na het planten goed aangedrukt en aangegoten. Daarna worden ze dagelijks nat gemaakt en bij zonnig weer meerdere keren per dag. Indien dit laatste niet mogelijk is, dek ze dan bij zonngie weer de eerste dagen af met krantenpapier. Zodat de bladeren niet zoveel moeten verdampen en de bladeren ook koel blijven. Na een week zie je het eerste nieuwe blaadje in het hart van plant, een teken van een geslaagde planting. Op de volgende foto zie je een wel heel speciaal systeem om aardbeien water te geven. Toen ik een tweetal jaren later daar nog eens voorbij reed, stond het systeem er nog bij een nader aardbeiperceel, blijkbaar dus ook een goed systeem. Eén fles per vier planten.

Verder kan je ook een druppeldarm onder de folie of doek voorzien. Zo kan je tijdens de periode van de vruchtzetting voldoende water geven zonder het gewas nat te maken.

Digimax A50 / KENOX Q2clip_image002

 

Deze aardbeien zijn geplant volgens het schema van de professionele aardbeitelers (bron e-learning cursus Inagro)

10. Uitlopers
Na het planten verschijnen soms nog enkele uitlopers, deze worden verwijderd. Hou de planten gezond, controleer vooral op rupsen, dit lijkt mij de meest voorkomende plaag in het najaar bij aardbeien. En hou uw plantjes onkruidvrij, maar dit lijkt mij geen probleem als je grondbedekking gebruikt. Tot slot, ook in september kan het soms nog droog zijn. Geef dan ook nog wat water. Het is belangrijk dat de groei in de planten blijft zodat ze ongestoord kunnen verder gaan met de inwendige bloemaanleg.

aardbeien-kleine-rupsjes

kleine rupsen bij aardbeien in het najaar (bron foto onbekend)

Lees ook het artikel >>> Waar aardbeiplanten kopen ?

  42 reacties aan “Aardbeien planten in augustus? Lees deze 10 tips.”

Reacties (42)
 1. Beste….

  Wij hebben afgelopen juli een nieuwe tuin gekregen en hebben direkt de aardbeienplanten verhuisd naar de nieuwe volkstuin.

  Deze staan nu (half oktober) volop in bloei, mijn vraag is nu: haal ik de bloemtrosjes eraf of laat ik deze zitten?

  Dank, Johan

 2. Beste, kan je aardbeien in dezelfde pot kweken met framboos aardbeien?
  Alvast bedankt voor een snel antwoord

 3. Beste plantaardig,
  Ik heb een aantal jaar geleden nieuwe planten gekocht bij een kweker, mogelijk elsanta, zeker weet ik dat niet meer. Vanaf het begin, elk jaar opnieuw smaakten de vruchten bijzonder vies. Alsof ik ze net te laat plukte, maar ook als ik ze op tijd plukte smaakten ze eender. Een buitengewoon smerige smaak zodat je de aarbei moet uitspugen, moeilijk te beschrijven, smaak: metalig, maar heel erg, enfin. Is dit ook een ziekte, een tekort? Ik vraag u: wat kan de oorzaak zijn? Ik kan mij niet voorstellen dat deze vieze aardbei de bedoeling is.
  In ieder geval probeer ik alle planten eruit te halen en mij lekker oude soort te behouden. Ik zal echter nieuwe planten moeten kopen volgens uw advies, maar ben huiverig door deze ervaring. Groet en dank, maya.

 4. Geldt de periode van planen van aardbeien tot half augustus ook voor Portugal ?

  • Robbie, met Tuinman Peter, in 2015 heb ik zeer veel proeven gedaan met doordragende rassen(dagneutrale soorten). De vroegere rassen konden de goede smaak van junidragers amper benaderen. Uit de proef met de allernieuwste rassen komt voort dat deze allernieuwsten zeker kunnen wedijveren met de juni rassen. Daarom,( indien het 1 jaar later nog van hulp is) stel ik voor om in de lente van 2016 plantjes van de rassen: Favorie, Florin of Sharlotte te planten. De 2 eerste rassen zijn te bestellen bij aardbeiplantje.nl.
   In de landen dichter bij de evenaar kan je zeker een veel hogere opbrengst verkrijgen met deze nieuwe doordragers. Door het warmere klimaat en de langere groeiseizoen zul je zeker veel langer en meer kunnen oogsten. De smaak van deze nieuwe rassen is verrassend goed tot zeer goed, dus daarom moet je het niet meer laten. Wie weet kan deze info nog van nut zijn. Groeten Tuinman Peter

 5. Ik heb dit jaar voor het eerst aardbeien gekweekt en ik moet zeggen het was een goede oogst de grond waar ik op kweek is een zware en vochtige grond ik heb wel stro tussen de plantjes gelegd en mijn plantjes stonden wel onder plastiek en ik heb ze niet moeten bewateren.

  grtjs Jan

 6. Kan ik in augustus doordragende aardbeienplanten planten

  • Het is de gewoonte deze in het voorjaar te planten, als de planten in rust zijn. Dan kunnen ze nog inwortelen en kan je de hele zomer en herfst oogsten. Maar werk je met eigen uitlopers, of uitlopers gekregen van andere tuiniers dan kan je ze nu afnemen van de moederplant en laten bewortelen in potjes. Is er echt een reden om deze in augustus uit te planten, dan kan je dit wel doen. Wel bloemen en uitlopers verwijderen, want die kunnen bij doordragers ook nog in september verschijnen.
   Groeten,
   Luc

 7. Ik heb op dit moment geen aardbeien. Ik wil graag aardbeien in mijn kas zetten. Mijn vraag is is dit mogelijk en welk ras is dan het beste. Graag een reactie!

 8. Ik heb voor de eerste keer aardbeien geplant en ik moet zeggen ze zijn goed gelukt en ze zijn zoet ik hoef er geen suiker aan toe te voegen om ze te eten.
  Ze staan op een zware vochtige grond maar na de tips gelezen te hebben weet ik waar ik volgend jaar moet op letten.

 9. hallo
  ik heb een vraagske ik heb ook aardbeien staan maar ik heb zoveel last van mieren die mijn plantjes benaderen wat doe je daaraan kan je me helpen thxxxx

  • Freddy, eigenlijk moet ik antwoorden met een vraag waar ik al een tijdje mee worstel, kunnen mieren meehelpen aan de bestuiving van aardbeien? Een echt antwoord op die vraag zou veel kunnen verhelderen. Groetjes Tuinman Peter

  • ik had er ook last van enkele weken geleden
   probleem opgelost met netelgier, aan de voet van de planten gieten(verdunning1/10) en de grond goed vochtig houden let wel op dat ge de bladeren van de aardbeien niet verbrand niet verbrand

  • Komkommer schillen leggen

 10. Een vraagje aan amateur-kwekers:

  Mag ik einde september de goed gewortelde uitlopers van enkele planten in potjes uitplanten en vorstvrij laten overwinteren om ze in april buiten te planten ?
  Zullen ze verder groeien in de winter ? Moet (mag) ik ze dan ook water en meststof geven ?
  Zullen die volgend jaar vruchten geven ?

  • U kan de planten zonder probleem uitplanten in potjes
   ikzelf doe het ieder jaar en heb nu reeds de mooiste planten in 10 cm potjes uitgeplant
   ik laat ze in de koude serre overwinteren en plant ze uit in het voorjaar onder plastiek
   in de winter groeien de planten traag verder. beperk met water geven, maar U mag ze niet laten uitdrogen. knip de dorre bladeren regelmatig af (niet aftrekken, wel knippen)
   geef vanaf half februari (of later bij koudeperiode) een beetje meststof bij het gietwater
   als de planten vanuit het hart nieuwe blaadjes aanmaken;

   de planten zullen vele en grote vruchten geven op goed vooraf bemeste grond

 11. bedankt voor de berichtgeving ik zelf heb dit jaar een goede opbrengst van een 7tal kg confituur gemaakt op het laats wel wat rotten door de vele regen het is toch een echt plezir om elke dag verse aardbeiente kunnen trekken niet waar de groeten van jean

 12. Als ik worteldoek gebruik, hoe kunnen de uitlopers dan wortels aanmaken in de aarde om de moederplant?

  • zet potjes op de worteldoek naast de plant en leg de uitloper met een haakje vast . goed vochtig houden en na 2 of 3 weken kan je de uitloper scheiden van de moederplant

   • Aardbeien die nu in potten staan moeten die worden uitgeplant of mag ik ze gewoon buiten laten staan in de pot. Er staan nu kleine groene aardbeien aan. Moet er iets afgeknipt worden ?
    Alvast bedankt !

   • Christine, ik zou zeggen uitplanten maar en die enkele groene vruchtjes zullen wel wegteren deze winter. Groetjes Tuinman Peter.

 13. goed om te weten peter mijn beste dank daarvoor en de beste groeten jan

 14. ik heb ook stro tussen mijn aardbeien gelegd ze staan mooi in bloem nu maar hoe giet ik ze het best tussen derijen of met een sproeier die een grote oppervlakte bestrijkt ?

  • Veelal wordt er bij het aanleggen van een aardbeibed een druppeldarm onder de plastiekfolie gelegd. Bij deze methode worden de planten en vruchten niet nat bij het water geven. Heb je dit niet gedaan bij de aanleg, geen nood. Doorgesneden petflessen ingraven om zo water dicht bij de plantvoet te geven zonder dat het gewas nat wordt is een zeer afdoend systeem. Deze methode wordt zeer veel toegepast bij tomaten en is even efficiënt bij aardbeien. Zeker de planten niet water geven over het gewas om de kans op vruchtrot te verminderen. Groetjes Tuinman Peter.

 15. prima info

 16. Wat moet ik doen met de aardbeien die nu beginnen te bloemen en er ook al groene aardbeien aan komen.Heb de struiken in juli al heel kort geknipt.Bedankt

 17. Hallo,

  Ons tuincomplex wordt eind van dit jaar gesloten. Nu heb ik ergens anders onderdak kunnen krijgen, maar de drainage is daar zeer slecht. Bij elke flinke stortbui loopt alles onder. Nu gaat de beheerder daar een drainagebuis aanleggen in oktober. Daarvoor komt een groot rupsvoertuig sleuven graven. Ik heb aardbeiplanten besteld die eind augustus geleverd worden. Vraag: als ik die stekken in potten zet met potgrond totdat het hele gedoe klaar is , heb ik dan een goede kans op voldoende doorgroei in oktober?

  vriendelijke groet

  • Beste Gart,
   In potten planten is een goed idee. Ik heb geen idee over hoeveel planten het gaat en of je een tunnel of kas hebt, waar je de potten kan plaatsen als het ook overdag vriest? Dan zou ik aanraden om ze pas in het voorjaar uit te planten. Ander kan je ze wel uitplanten in oktober, maar dan stoor je misschien wel de groei en de bloemaanleg die dan bezig is. Verder zullen ze niet al te veel meer doorwortelen voor de winter. Dus indien mogelijk in potten laten, maar dan bij matige vorst de planten dubbel afdekken met vliesdoek of in de kas brengen. Kies dan ook voldoende grote potten. Bijvoorbeeld diamter 12 cm voor één plantje.
   Succes!

   • Hallo,

    Je hebt mijn vraag goed begrepen, ik was bang voor stagnatie. Ik heb nog geen kas, wel een platte bak, die ik kan afdekken met vliesdoek. Het gaat om 50 planten.Potjes heb ik overigens genoeg.Het gemakkelijkste is natuurlijk direct planten, maar ik zal half september aanhouden als uiterste datum.
    vriendelijke groet
    Gart

 18. dank u wel voor de tips

 19. Super leerzaam !
  Dank

 20. Beste mensen.
  Al jaren teel ik mijn eigen planten die ik weer van de uitlopers haal. Kun je hier ongestoord mee doorgaan.wel probeer ik elk jaar enkele planten van een ander ras te krijgen en die er tussen te zetten.en heb wel altijd een goede opbrengst.

  • Dick, in principe zou je regelmatig eens nieuw plantmateriaal kunnen aankopen. Plantmateriaal van professionle telers komt van virusvrije moederplanten. Dat is nu net het gevaar als je jaar na jaar van dezelfde planten uitlopers neemt. Een virus hoeft zich niet te uiten in een zichtbare verslechtering, maar kan voor bijvoorbeeld professionele telers 5% productieverlies geven. Daarbij komt dat de gevoeligheid van nieuw plantmateriaal voor wortelziekten minder groot is. Maar, als jij vindt dat de resultaten goed zijn, kan je doorgaan met zelf plantjes te nemen. Mijn advies is toch om iedere vijf jaar eens nieuw uitgangsmateriaal te gebruiken. En bij problemen eerder.

   • Waarom moeten we doen zoals proffesionele telers ? ik teel mijn aardbeien op stro , geef ze geen water (stro zorgt er voor dat de grond niet uitdroogt) en sommige uitlopers laat ik in potjes , kwa opbrengst geef ik er niet veel om , ben ik niet content zet ik wel meer planten !

   • Andy, helemaal niet verkeerd om zo te tuinieren. Wanneer prof. telers het onderste uit de kan moeten halen is deze methode voor hen niet haalbaar. Voor de prive tuinder gelden er gelukkig andere normen zoals tuinvriendelijkheid, kwaliteit bij de vrijetijdsbesteding en het plantgeluk(geen stress). We moeten onze planten ook de kans geven om op een normale manier te produceren, alles op zijn tijd. Voor iedereen geluk en tevredenheid, het is en blijft een hobby, ja toch of niet? Groetjes tuinman Peter

 21. Ik heb dit voorjaar mijn plantjes verplaatst van een “verloren hoekje” naar een beter toegankelijk perceel met betere kwaliteitsgrond. Uiteraard heb ik dit te laat gedaan. Zoals ik ondertussen reeds weet, gebeurt dit best in augustus/september. Zéker voor de winter. Vandaar ook dat ik dit jaar geen opbrengst meer had. Ik heb de ranken geplant op een zwarte plastiekfolie. Weliswaar niet geperforeerd, wat uiteindelijk een verkeerde keuze bleek. Ik heb vernomen dat, door het gebruik van niet-geperforeerde folie, de wortels (én de grond) daardoor “verhitten”. Eerstdaags ga ik dus mijn werkwijze aanpassen. Meer bepaald : nu verplanten op worteldoek. Ik meen te weten dat aardbeiplantjes in vroeger tijden op stro geplant werden. Welke werkwijze is aan te raden ? Persoonlijk denk ik dat stro een beetje uit den boze is, omdat dat m.i. nogal makkelijk verrot. Zeker in waterrijke grond. Is dit inderdaad zo ?
  In het voorjaar heb ik de ondergrond rijkelijk voorzien van stalmest (koeiemest met weinig stro). Dit alles heb ik goed ingefreesd, zodat alles goed ingewerkt en gemengd is. Is dit een goeie methode ?
  Ik zou het uiteraard ten zeerste waarderen een “deskundig” advies te ontvangen op al deze vragen. Of althans op de meeste ervan. Welgemeende dank bij voorbaat.

  • Beste Jan,
   het stro is vooral nuttig in het voorjaar om de vruchten proper en gezond te houden. Leg stro van zodra de eerste vruchten beginnen “door te zakken”
   Planten op worteldoek is een goed idee. De bemesting in het voorjaar is ook goed. Zorg voor een goede aanleg van het worteldoek. De grond goed aandrukken voor het leggen van het doek, zodat het doek steeds goed blijft aansluiten op de grond. Het mag geen “flodderdoek” zijn. Alleen dan kunt u de aardbeien op de juiste plantdiepte zetten. Zorg dat de grond ook goed vochtig is voor het leggen van het doek. Strooi ook nog voor het leggen van het doek een organische handelsmeststof met veel kalium. Hou de plantjes en het doek de eerste tien dagen na het planten steeds vochtig zonder echter te overdrijven. Plantjes moeten vochtig blijven, maar ook de grond. Maak voldoende ruime gaten, sommigen branden deze er in met een metalen buis en een gasbrander. Met ruime gaten kunt u gemakkelijk planten en in het voorjaar ook gemakkelijk water geven en bemesten. Zoals Herman het doet, een perfect aardbeienbed ook. Maar je moet er dan de tijd voor nemen… http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tuin-moestuin-groentebed-worteldoek-aanleggen/

   • Er is absluut geen gevaar met stro voor verrotting , ik weet niet waar dat vandaan komt ? het is een verteringsproces die van start gaat en zo komen de nuttige bodemorganismen (vb regenwormen) het stro naar beneden trekken om zo de bodem te verrijken ..ik leg 10cm stro over al mijn groentenbedden en laat ze zo overwinteren , dus niet enkel gebruike met aardbeien maar bij alles ..hoe goed er mag uitzien bij die aardbeien met die worteldoek , maar worteldoek is plastiek , een volledig vreemd materiaal voor je bodem en bovendien dood materiaal . ps : ik haal eigenlijk nergens mijn stro weg gedurende het seizoen ..het verteert gewoon en zorgt er voor dat ik geen meststoffen moet gebruiken (behalve lavameel en bentoniet )

 22. Die bruine vlekken, dat kan “oude” echte meeldauw zijn, of het kan een eerder onschuldige verkleuring zijn, het kan ook verbranding zijn. Kan je daarvan een foto sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com ? Het kan ook bladvlekkenziekte zijn. Voorlopig heb ik nog nooit gezien dat bladverbruining vernietigend is voor aardbeien, dus denk ik dat dit wel zal meevallen.
  Behandelen tegen wortelziekte is eerder preventief. Zoveel mogelijk nieuwe grond gebruiken en wateroverlast vermijden en gezond plantgoed, dat heb ik in het artikel vergeten te vermelden. Het verdient aanbeveling zo nu en dan eens professioneel plantgoed in te kopen om opnieuw gezond planten te bekomen. Vele jaren na elkaar kan (maar niet noodzakelijk) de planten zwakker maken. Dit door virusziekten en sporen van wortelziekte. Gelukkig is Korona zeer sterk tegen wortelziekte (zie de tabel in het artikel)en is het best de preventiemaatregelen toe te passen.
  Natuurlijk is aangieten met een gewasbeschermingsmiddel een optie, maar ik zie voorlopig geen middelen bij de vernieuwde lijst van erkende amateurproducten (vanaf 18 augustus) die kunnen dienen om aardbeien aan te gieten.
  groeten,
  Luc

 23. deze tips ga ik zeker gebruiken bij de aanplant van mijn nieuwe bed aardbeien .heb wel vraag hoe behandelen tegen wortelziekte en heb last van bruine vlekken op mijn nieuw plantgoed {het zijn de eerste uitlopers van de aardbeiplanten ras korona ] hoe kan ik deze behandelen.

  grtjs arno

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.