Mei 2011 : De droogte en water geven.

De inleiding op de maandelijkse nieuwsbrief van 16 mei 2011, is mede dankzij de mail van Cor eigenlijk een nieuw artikel geworden.

Toen ik zondagavond besloot als inleiding op de maandelijkse nieuwsbrief één en ander te schrijven over de aanhoudende droogte, omdat ook ik ze zo vervelend vindt, kreeg ik het idee even te gaan kijken in het moestuindagboek van Cor. Benieuwd hoe Cor, met zijn vele jaren ervaring de droogte aanpakte. Maar ik vond er niet direct iets van terug. Dus mailde ik hem. En zo komt het dat onderaan dit artikel ook de ervaringen van Cor  en de beregeningsinstallatie van Cor’s moestuin staan.

Hebt u ook goede ervaringen met één of ander beregeningsysteem of watergeeftechniek voor de groenten in open lucht, laat het weten bij de reacties of mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

water-geven-moestuin Het artikel 20 tips bij droogte in de moestuin verscheen al op 20 april en is jammer genoeg nog steeds actueel.

Het is droog, heel droog, te droog, zo droog dat het geen naam meer heeft.  De (on)gelukkige bezitters van de zandgronden, waartoe ook ondergetekende behoort,  zijn er misschien het slechtst aan toe, maar eigenlijk heeft iedereen problemen met deze aanhoudende droogte. Wie groene vingers heeft ziet het allemaal wat met lede ogen aan. Hoe planten en bloemen in de tuin niet tot volle wasdom komen, hoe het gras langzaam verdort, hoe het stof de kleur van het groen doet vervagen……

Wordt dit iets wat in de toekomst regelmatig terug komt? Het lijkt er wel op. Inmiddels staan al vijf  aprilmaanden uit de 21e eeuw in de top tien van de warmste sinds 1901: 2007 (13,1 graden), 2009 (12,2), 2005 (10,4) en 2004 (10,4) en nu ook april 2011.  De seizoenen  verschuiven hoor je de dan zeggen.

Het lijkt er op dat een goede bevloeiing of beregening stilaan tot de standaarduitrusting van de moestuin kan behoren. Hoe dan ook, het is voor veel mensen een hele klus, de moestuin water geven. Zeker als je geen stromend water naar de tuin hebt.

Tot voor kort kon je nog overwegen het planten of zaaien wat uit te stellen tot de droogte minder werd, maar er lijkt geen eind aan te komen, dus ….

Planten… maak in deze droogte het perceeltje waar je gekochte of zelf gekweekte plantjes wil op uitplanten helemaal nat. Dit kan je, zeker op lichte grond, doen door geultjes te trekken. Geultjes maken, laten vollopen met water, laten bezinken, nog eens laten vollopen en dan enkele uren later planten. De geultjes aanvullen met de nog min of meer droge grond van tussen de rijen. En dan nog eens water geven. Zo kunnen ze wel wat hebben.

Bekijk de foto’s van selder planten in kurkdroge, zanderige grond op de Facebook pagina van GroentenInfo. Klik hier.

En het zaaien…, dat stelden velen tot op heden ook uit. Maar regen wordt er in de eerste tien-veertien dagen niet voorspeld. En het zaaien kunnen we niet blijven uitstellen.  Wat je ook wilt beginnen, maak voor het zaaien of planten de grond goed nat.  Ook voor pompoenen en courgettes die je nu plant, maak een grote put en vul die met water. Wacht enkele uren, op iets zwaardere grond 24 uur en plant in dit plantgat.

Als je nog wil water geven kort na het zaaien of planten zal je dit niet altijd in grote hoeveelheid kunnen doend, waardoor de grond niet helemaal doordrongen raakt van vocht. Een goede bevochtiging van de grond vooraf is dus zeker aan te raden. Zodat je de eerste week kan volstaan met de bovenkant vochtig te houden.

Na het planten… zal je de plantjes de eerste dagen blijven controleren, tot ze met de wortels in de grond gaan. Vooral plantjes in perspot, die je kocht in het tuincentrum, mag je de eerste dagen niet aan hun lot overlaten. De perspot droogt dan helemaal uit, waardoor de wortels niet de grond in kunnen groeien. Een uitgedroogde perspot wordt niet meer nat in de grond. Eenmaal ze goed ingeworteld zijn is het niet meer erg dat de perspot uitdroogt.

Na het zaaien… is veel water geven af te raden. Maar hoe kun je dat vermijden? Het is best te na het zaaien de grond af te dekken met doek of jute. Maar ook de zaaigeultjes af dekken met een geschikt grondmengsel (zie dit artikel) , dat minder gevoelig is voor dichtslaan en korstvorming. Het doek of de jute verwijder je dan wel als er ook maar iets zichtbaar is van kieming. (zie dit artikel )

Ondertussen zullen we moeten blijven water geven. Tips om droogte in de moestuin aan te pakken blijven geldig.

Hoe pak je het water geven aan? In ieder geval veel water geven per beurt. Maar veel water geven wil niet zeggen, dat dit op korte tijd mag of moet gebeuren. In periodes van grote droogte moet je de regen zoveel mogelijk proberen na te bootsen. Dat wil zeggen, een fijne druppel, gedurende langer tijd, met kleine volumes. De bergening van Cor, zoals je verderop in dit artikel leest is daarvoor ideaal. Probeer dus, vooral  bij gezaaide groenten de druppelgrootte te beperken, of in ieder geval de druppels te breken. Zo vermijd je korstvorming. Bij al uitgeplante groenten kan je de dag na het water geven de korst breken door te schoffelen. Zo vermijd je een te snelle uitdroging na het water geven. Bij grotere groenten met meer bladoppervlak is korstvorming veel minder een probleem. De grote bladeren van bloemkool, broccoli en sla breken gemakkelijk de druppels.

Hoe dan ook, in de huidige situatie is een bergeningsinstallatie beter dan water geven met de gieter of tuinslang. In dat geval zijn de druppels te groot, en vooral bij onbedekte grond veroorzaakt dit korstvorming. Een beregeningsinstallatie met fijne druppel is beter. Ook mulching tussen de planten kan de druppels breken en er is geen last van korstvorming.

Ik vroeg mij plots af hoe Cor (moestuinpagina van Cor)deze droogte aanpakte. Ik ken Cor immers als de man die voor alles wel een vakkundige oplossing klaar heeft. Ik mailde hem en hij mailde mij terug, hierbij enkele passages uit zijn mail. Zijn systeem van beregening vind ik ook wel heel goed.

Hoi Luc,
Ook hier valt er nauwelijks regen.
Het is erg droog en vooral omdat ik op een soort bosgrond zit, klapzand zeggen ze hier. Ik heb een uitstekende regeninstallatie, zelf samengesteld uit 2e hands materialen. Het zijn buizen uit gesloopte kassen en daarop zaten kassproeiers. Die vernevelen het water zo fijn dat de grond er niet onder lijdt. Die sproeipijpen liggen in steunen van betonijzer op 80 cm van de grond. Als ik regen doe ik dat goed, soms wel een half uur op dezelfde plaats. Dat is beter dan elke keer een beetje nat maken.

Als ik zaai maak ik een gootje waarin ik 1 gieter water doe. Is dat weg getrokken dan zaai ik daar in, het is hier ook werkelijk stof.
Bonen mogen gerust in het stof liggen.

Bloemkool geef ik veel water en men zegt dat koud water juist goed is voor bloemkool. De helft van mijn bloemkool planten krijgen wat extra chilisalpeter, dan zijn er wat vroegere bij.

Toen ik witlof heb gezaaid had ik de dag er voor mijn bloemkool beregend.
Er stond zoveel wind dat de nevel over mijn witlof stuk waaide. De andere dag kon ik daar uitstekend op zaaien.
Wij beschikken op onze tuin over een ringleiding die via een drukvat op een pomp met de waterput zit. [32 meter diep] Over het gehele complex staan kranen. Ik heb toen ik daar kwam een ondergrondse leiding rond mijn tuin kunnen leggen, iets dat nu niet meer mag. Die leiding is namelijk aangesloten direct op de hoofdleiding. Mijn leiding is 32 mm en ook afkomstig van sloop van kassen. Om de 4 meter komt er een aansluiting boven de grond waarop ik een kraan zet en slang aansluit.
Zo heb ik 10 aansluitingen een een brandkraan boven een waterton.
Die slang gaat op mijn sproeipijpen en is ook 3/4 dik. Ik heb zelf een kogelkraan er tussen zitten als afsluiter met de hoofdleiding.

Aan water heb ik geen gebrek maar ik sproei zo weinig mogelijk. Te veel water maakt luie wortels, ze moeten maar zoeken. Op dit moment beregen ik mijn aardbeien – spinazie – sla en koolsoorten. Als de bonen watergebrek hebben, en dat zie je ,beregen ik ook zolang ze in bloem staan.

Ik doe er een paar foto’s bij, het werkt geweldig.  Het vernevelt zo fijn.
Als ik mijn aardbeien plant beregen ik dagelijks, een week lang en meer hebben ze niet nodig in het begin. Een beetje nat maken helpt niet.
Toch hoop ik dat het wat gaat regenen, wel zacht en liefst ’s nachts.
Dat beregenen kost ook allemaal tijd en je bent zo nat als je niet uitkijkt.

Groetjes
Cor de Wildt
www.cordewildt.nl

Korona

Regen

Laat uw ervaringen met water geven en beregeningsinstallaties voor de moestuin weten bij de reacties of mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com


Reacties

6 reacties op “Mei 2011 : De droogte en water geven.”

  1. nicod avatar
    nicod

    Ik heb om de een of de andere reden veel geluk met mijn moestuin,
    ik hen mijn peulerwten en erwten al begin maart gezaaid deze staan nu +/- 130cm hoog en geven mooie vruchten af sinds 2 weken , de sla en worteltjes staan mooi juist de boontjes en rode bietjes lijken wat trager te gaan .

    1. Met het beetje regen van de afgelopen dagen zal het nog beter moeten gaan!

  2. de grond afdekken na het sproeien werkt bij mij ook goed. Heel stevig sproeien, dus niet kinderachtig gieteren maar echt flink nat en dan de bodem afdekken met beste laag stro…..Bij mij werkt het en ik heb tot op heden nog niet echt overlast van de droogte.

  3. verleden jaar een moterwaterpomp op de kop getikt, met bijhorend slangen
    doormiddel van een flinke broeskop, welke ik hoog moet houden, en zwaai beweginen moet maken, lukt het aardig. mijn tuin is gelegen aan een brede sloot, dus water geen gebrek. wel is het steeds een toestand met het uitrollen en weer oprollen van de slangen. midden in de polder kan ik dit alles niet op de tuin laten (diefstal)
    dit pompje heb ik voor een prikkie op internet gekocht
    maar echte groei zit er (nog) niet in

  4. Bosmans Jos avatar
    Bosmans Jos

    Een geweldig artikel. ’t Komt nu zeker van pas. Dank u.

  5. Martin avatar
    Martin

    Voorjaar 2011 wordt stilaan een ramp voor de moestuin.
    Binnenkort dient er plaats gemaakt te worden voor de eerste wintergroenten terwijl de voorjaarsteelt nog niet ingezaaid kon worden.
    De serre is 1 grote wachtkamer geworden van plantjes die dringend de volle grond in moeten.
    Zo gaan mijn volledig mislukkende peulerwten eerstdaags de composthoop op.
    Zo rond het weekend start een nieuwe, vrijwel regenloze warme 10-daagse en dat met juni voor de deur…
    Dit is niet leuk meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.