okt 262012
 

Geen koudeprikje met wat grondvorst dit jaar om ons te waarschuwen. Maar onmiddellijk een flinke duik onder nul. De eerste herfstnachtvorst  laat zich goed voelen. In veel regio’s (binnenland en meer noordelijk) wordt, misschien ook al morgenochtend, maar zeker en vast zondagochtend  -4°C luchttemperatuur voorspelt.

Het ziet er dus naar uit dat we  eigenlijk onmiddellijk naar de tweede fase van herfstnachtvorst gaan. Ik adviseer dan ook om op zeker te spelen en  alle groenten die in de onderstaande tabel in de tweede kolom een “-“ meekregen tijdelijk af te dekken. Het is niet zo dat deze groenten onmiddellijk helemaal kapot zouden zijn, maar de bewaarbaarheid en houdbaar in de tuin zou kunnen aangetast worden. Het zou kunnen dat de oogstbare delen van deze groenten glazig worden door de vorst van zaterdag op zondag. Glazigheid gaat later over in rot en dus moet je deze groenten dan in korte tijd consumeren. Dek je de groenten af, dan kan je vanaf zondagmiddag  de afdekking wegnemen en is het alsof deze koudeprik er nooit geweest is. Het alternatief voor afdekken is oogsten wat je in de eerste week kan gebruiken of wat je langere tijd kan bewaren. Maar waarschijnlijk ontbreekt de tijd daar nu toe.
Door af te dekken kan je enkele vriesnachten overbruggen en het oogstseizoen van minder goed bewaarbare groenten misschien wel enkele weken verlengen. Dek dus de groenten af die in de onderstaande tabel een “–” meekregen in de tweede kolom.

 

En oogst nu eventueel nog de groenten die in de eerste kolom een “-“ meekregen, dit zijn deze die hieronder opgesomd worden.

.

Herfst1 = Herfstnachtvorst, één of twee nachten: slechts enkele verspreide nachten grondvorst, eventueel één graadje onder nul in de vroege ochtend.
Herfst2= Herfstnachtvorst :De luchttemperatuur gaat meerdere dagen tot drie graden onder nul. Eventueel af te remmen door afdekking met vliesdoek. Afdekking van groep “Herfst1″ helpt nu niet meer.
Winter = : december tot februari, vriestemperaturen, aanhoudend, dikwijls ook overdag

+ : bestendig

: niet bestendig, verdraagt dit weertype niet.

± : risico op beschadiging, soms rasafhankelijk

Opmerking: door af te dekken met plastiekfolie of vliesdoek kunt u de vorstgevoeligheid één trapje verbeteren. Zo kan je door afdekken de bestendigheid “opwaarderen” van “Herfst1″ naar “Herfst2″. Of van “niet bestendig” tegen nachtvorst naar bestendig tegen het type “Herfst1″.

Tabel vorstgevoeligheid groenten najaar en winter.

Herfst1 Herfst2 Winter
Winterajuin + + +
Boerenkool + + +
Knoflook + + +
Koolraap + + +
Pastinaak + + +
Prei + + +
Rabarber + + +
Savooikool + + +
Schorseneer + + +
Snijselder + + +
Spruitkool + + +
Veldsla
roosjes
+ + +
Zeekool + + +
Artisjok + +
Kardoen + +
Keukenraap + +
Peterselie + +
Rode kool + +
Spinazie
Winterspin.
+ +
Veldsla langbladige + +
Warmoes Snijbiet + +
Groenlof
Suikerbrood
+ ±
Witloof + ±
Wortelen + ±
Bloemkool +
Chinese
kool
+
Groene selder +
Groene
witte kool
+
Knolselder +
Radicchio
Roodlof
+
Radijs +
Rammenas +
Andijvie ±
Rode biet ±
Broccoli ±
Knolvenkel ±
Slasoorten ±
Aubergine
Augurk
Bleekselder
Bonen
Courgette
Komkommer
Koolrabi
Meloen
Nieuwz. spinazie
Paprika
Patisson
Pompoenen
Suikermais
Tomaten

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  9 reacties aan “Eerste herfstnachtvorst 2012: onmiddellijk een duik naar fase 2!”

Reacties (9)
 1. Het is zeker niet ieder jaar dat het zoveel vriest in oktober. Fil stuurde ons een foto van zijn “wintertuin”. Tot -4°C daar in Mol.
  Het lijkt er op dat in heel veel regio’s toch wel wat schade zal zijn in de moestuin, iedereen was immers verrast. Hoe is deze tweedaagse winterprik bij u afgelopen?

  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/winter-in-mol-fil.jpg[/img]klik op de foto.

  Hier in Ruddervoorde viel het wel mee, dank zij de buien en de ermee gepaard gaande windstoten die deze nacht van over zee kwamen aangewaaid. Heel lichte vorst aan de grond. Waarschijnlijk wat glazige sla in de tuin maar voor de rest niks aan de hand….

 2. Ook in Nederland de eerste echte vorst gehad. Op het kaartje van het KNMI kun je zien dat bij ons in Veenhuizen (in de n.w. hoek van de kop van Drenthe) de vorst heeft toegeslagen. Volgens het KNMI -0,5 graden op 1,5 meter hoogte. Aan de grond in het open veld echter 4,8 graden. En dat is te zien aan alle gewassen die niet echt tegen de vorst kunnen. In de tunnel en kas bleef het gelukkig wel ruim boven nul 4,2 en 5,8 graden.
  Vriendelijke groet, Otto.

 3. luc,
  hoe winterhard is venkel?

  • Knolvenkel verdraagt weinig vorst, de luchttemperatuur mag niet echt onder nul als je ze nog een tijdje wil bewaren, zeker afdekken volgende nacht. Of (enkele exemplaren) oogsten of overzetten met grote grondkluit naar de serre.

 4. Hallo tuinvrienden ,hier in Holland valt het nog wel mee, vooral aan de kuststrook en 30 km landinwaarts, de plantjes staan nog fier overeind.

 5. Update zaterdagochtend, hier op 25 km van de kust geen vorst en geen grondvorst. Luchttemperatuur 3°C. Nu nog volgende nacht afwachten en dan weer een tijdje gerust…
  De soep wordt dikwijls minder koud 🙂 gegeten dan die opgediend wordt, getuige de volgende cijfers, deze ochtend 8u in Vlaanderen.
  Kleine-Brogel -1,7
  Melle 0,8
  Middelkerke 3,6
  Ukkel 0,9

  Ook in Nederland lijkt het nog mee te vallen, in het westen boven nul, vorst vanaf het midden tot het oosten, oosten meest vorst. Zie volgende temperatuurkaartje.
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/tempgmt.png

 6. Heel veel dank voor de zeer nuttige info !

 7. Wat met de aardbeien? ook afdekken voor zeker te spelen !!!

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)