mei 122012
 

Uit het weerbericht van deze ochtend: “Er is gevaar voor vorst aan de grond op zondagochtend”.
Met een luchttemperatuur van 2° in De Kempen en 3°C op de meeste andere plaatsen in Vlaanderen is er gevaar voor lichte vorst aan de grond.
Volgens het Agriholland-weerbericht kan in verschillende regio’s in Nederland de luchttemperatuur naar 1°C zakken. Het is een dubbeltje op zijn kant, een graadje meer of min kan een groot verschil maken. Toch best even checken of bescherming nodig is.

Bij een open, heldere hemel en windstil weer kan het gebeuren dat de tempraatuur aan de grond een paar graadjes lager uitvalt dan de luchttemperatuur. Dan spreekt men van grondvorst. Is het bewolkt, of is er een klein briesje, dan zal dit fenomeen zich niet voordoen.
“Gelukkig” is de grond nat, waardoor deze de zonnewarmte van vandaag veel beter kan vasthouden. Daardoor koelt het alvast minder af boven de grond morgenochtend. Dat er een laagje rijm op het gazon komt zondagmorgen, dat is bijna zeker. Het gras houdt de warmteafgifte van de grond tegen.
Ook in iets lager gelegen en  afgeschermde moestuinen is er meer kans op grondvorst. Koude lucht gaat naar de laagste plaatsen en doordat er geen luchtbeweging is kan die niet gemengd worden met warmere luchtlagen. Ook de randen van de tuin, dicht bij een graskant of haag, waar de grond door de groenbedekking minder goed zijn warmte kan afgeven zijn gevoeliger.
Moeten we iets doen? De meeste planten kunnen dit goed verdragen. Zelf denk ik vooral aan het jonge aardappelloof en de aardbeibloesems. Ik zal vandaag mijn aardappelen aanaarden, voor alle zekerheid. IK wacht het weerbericht van vanavond even af, maar waarschijnlijk dek ik de aardbeibloesems af. Moest u vandaag het idee hebben pompoenen, courgette, tomaten, komkommers, paprika’s buiten te zetten, beter niet doen. Staan ze al buiten, dek ze dan af!
Deze situatie lijkt vrij goed op 2005 toen het nog vroor aan de grond op 18 mei! En sommigen hun courgetteplantjes verloren zagen gaan!
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/uitzonderlijke-late-grondvorst-zorgt-voor-schade/
Lees ook
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/late-grondvorst-verrast-tuinders/

Er zijn heel wat plantjes die een rijmlaagje half mei perfect verdragen.  De enige uitzonderingen zijn : aardbeibloesem, aardappelloof, bonen, courgette, pompoen, komkommer, tomaat, paprika, meloen, suikermaïs, basilicum.

Onderneemt u iets tegen deze nachtvorst of denkt u dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen?

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  11 reacties aan “Gevaar op lentenachtvorst.”

Reacties (10) Pingbacks (1)
 1. “die ziet er wel véél beter” uit bedoelde ik. De tweede rij is dus wel OK (tot nu toe), straks nog eens volledig checken op plekjes.
  Ik dacht dat geënte planten resistenter waren maar de resultaten zijn slechter dan op de andere rassen tot nu toe.

 2. Dag Luc,

  Nu we vollop in de oogst zitten van buitentomaten kan ik je vraag beantwoorden. We hebben deze zomer voor de eerste maal plaag, zoals eerder gezegd nog nooit gehad in al die jaren. Ik begon pas te behandelen met Bordeauxse pap op 29 juli en toen waren reeds wat planten aangetast. Naast behandelen verwijderde ik de aangetaste planten.
  Rassen en uitval in %

  Ministar (maar 1 plant verwijderd toen, twijfelde)
  Paola F1: 15%
  Rivièra F1: 20%
  Coeur de Boeuf: 30%
  Marmande: 30%
  Bloody Butcher: 40%
  Rose de Bern: 80%
  Noir de Criméé: 100% (moet wel zeggen dat ik maar 2 planten had van een vriend).

  Ik was blij verrast om te zien hoe goed die Rivièra F1 het deed, buiten de plant die ik preventief verwijderde heb ik tot hier allemaal mooie vrucheten gekregen met een wat fijnere smaak dan mijn coeur de boeufs. Naar ik hoor hebben kerstomaatjes minder last van plaag en dat is ook hier zo. Ik heb wel véél minder opbrengst op die Ministar dan op mijn andere (naam ras vergeten), amper een paar trosjes/plant ipv van de gekende overdaad op de andere. Smaak ministar is idd wel superieur aan andere kerstomaatjes.
  De 2 als test bij Aveve gekochte geënte tomatenplanten dragen mooie vruchten maar ik heb er tot hier toe nog géén enkele gezonde kunnen van oogsten. Nu zijn we aan de tweede rij en die ziet er wel véél uit, ik denk dat die meer baat had met de toen gestarte toepassingen van Bordeauxse pap, beter laat dan nooit.

  Conclusie voor de Rivièra en Ministar: weinig uitval en rijpen verder perfect af buiten.

  Misschien wordt dit beter verplaatst naar een topic over tomatenplaag maar ik wou je hier gestelde vraag beantwoorden nu de tijd gekomen is om iets over die resultaten buiten te zeggen.

  Mvg
  Sven

 3. Wie weet wat te doen nu mijn vijgenboomen
  vorstschade hebben de net uitgekomen toppen
  bevroren zijn?.
  Wim

 4. En dat het gevroren heeft zondagochtend, zeker weten. Het gras zag wit, en ik had enkele testplantjes buiten gezet. En jawel, dat beetje aardappelloof dat niet ondergedekt was, en die twee potjes met bonen dat over was van de bonen die in de kas geplant zijn, allebei schade door de (hopelijk) laatste lentenachtvorst van 2012.
  Hopelijk is het bij jullie allemaal goed gegaan. Maar aangezien ik slechts op 30 km van de kust woon, zou het kunnen dat het bij jullie nog meer gevroren heeft??
  Bevroren aardappelloof
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/lentenachtvorst13mei2012.JPG[/img]
  Bevoren bonenplantje
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/lentenachtvorst13mei2012-bonen.JPG[/img]

 5. Omwille van de betere smaak tov die in de serre telen we tomaten al 7 jaar buiten en ziten in de serre enkel de “niet streek eigen”-planten en andere exoten. Sinds 5 dagen 40 planten buiten in volle grond na weekje aanpassing buiten onder dak. Nu neem ik het risico gezien we op het hoogste punt (35m boven de Grote markt van de ajuinenstad) zitten en de tuin ommuurd is. Het is zoals men een ommuurde wijngaard in Bourgogne noemt een “clos” en zo steeds warmer dan bij de buren. Ik neem het risico gezien geen vorst voorspeld is hier. Aardbeien, pompoen en courgette (de helft) afgedekt.

  • Hallo Sven, wat doe jij speciaal tegen aardappelziekte bij de tomaten in open lucht, bescherm je ze tegen de regen? Of kies je voor variëteiten met kleine vruchten?
   Ik ben benieuwd….

   • Hoi Luc,

    Ik heb dat al een paar maal beantwoord de laatste jaren in de betrokken topics en polls hier.In kort: uiteraard geen regenbescherming, kan enkel voor problemen geven wanneer ze niet gezond kunnen drogen in de buitenlucht en “serrenat” in de warmte blijven, Zelfs na zeer lange en natte periodes (weken, zoals zomer 2011) blijven ze het goed doen want geen ziekte druk op deze planten die dit gewoon zijn en steeds verder aansterken door buiten te staan en andere problemen zoals in de serre niet kennen. Vandaar ook resoluut gekozen voor oude en nieuwe sterke rassen: Marmande, Coeur de Boeuf, Riviera F1 (verbeterde Coeur de Boeuf, 1ste maal), Rose de Bern, Bloody Butcher, Paola F1 (was idd super vorig jaar), Early Japanese, Mini Star (probeersel, verwacht er veel van gezien Vl Zaadhuis 0,8€/zaadje vroeg in pakje van 10)
    Onze aardappels staan op een veilige maar toch “limiet” –afstand van 5-6m en behandelde ik vroeger soms preventief met cuprex (zie mijn bericht inzake wachttijd vorig jaar bij een artikel van Herman), nu steeds meer Bordeauxse pap dat ik uit de wijnbouw overnam begin 2000. Ik behandel steeds meer vanwege de “paniek” die op sommige fora overheerst hoewel ik nog nooit plaag had, ook wanneer ik niet behandelde…
    Vorstbescherming voor courgette en pompoen wa dit weekend met doek, aardbeibloemetjes met krantenvellen. Geen schade hier boven de ajuinenstad, was misschien wel limiet voor de plantjes zonder bescherming. Hoewel: aardappelloof niet beschermt en 0 schade op 60 poters 8cm boven grond (nog niet aangeaard). De zon daarentegen duwde door nogal wat bladverbleking wel wat tomatenplantjes op achterstand, komt wel goed.
    Opbrengsten buiten zijn niet zo groot zoals in de serre vroeger maar de smaak vind ik wel beter (zoet zuur balans is uitzonderlijk mooi en smaak is complexer) door de langere groeicyclus. Beetje zoals met de absolute Grand Crus of gewoon wijn zoals wijn moet zijn van bij een goede producent , hoe langer de gezonde groeicyclus met de o zo noodzakelijke dag en nacht verschillen in temperatuur, hoe fijner de wijn uit deze druiven. Een hittegolf jaar zoals 2003 bleek na aanvankelijk veel Amerikaanse puntenblabla een tegenvaller in onze Europese topwijnen omdat de phenologische rijpheid net veel te snel bereikt werd: probeer een Grand Cru Chablis van 2003 en zet hem naast een 2005 van dezelfde producent, je proeft het meteen. Laatst “iets” geproefd van druiven die in China 2x/jaar geoogst worden omdat “de rijpingsomstandigheden zo goed zijn”: ze waren zo goed dat het naar druivensap met 15% alcohol smaakte.
    Rijpheid en rijpheid, het is niet hetzelfde, ook niet voor tomaten wanneer de smaak echt telt

   • Hallo Sven,
    inderdaad, ik had de vraag al eens gesteld, nu weet ik het weer. Bedankt voor de uitvoerige informatie. Een trage rijping zal inderdaad de smaak beïnvloeden.
    Goed te vernemen dat Paola F1 het ook in openlucht goed doet, heb ik geen ervaring mee. Benieuw hoe die Ministar En Riviera F1 het zullen doen in openlucht. De zaden van Ministar zijn wel heel prijzig, het is de hoogste prijs voor één zaadje dat ik tot nu toe tegenkwam.

    mvg
    Luc

 6. Mijn, in de serre voorgekweekte,boontjes die ik de voorbije week heb uitgeplant heb ik met plastiek afgedekt voor de komende nachten.Hopelijk is dat voldoende!!!

  • Dat is geen enkel probleem. Staat inderdaad niet vermeld in dit artikel : “alles wat in de serre, kas of tunnel staat (plastiek of glas) loopt geen enkel gevaar”!

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)