apr 102012
 

image

6a0147e3ac0efa970b014e88dfe16a970d-800wi6a0147e3ac0efa970b0147e3bc3ff8970b-800wi 6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi  6a0147e3ac0efa970b01538e197371970b-800wi

Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s.

Het is de website “Sjeftuintips”.  http://sjeftuintips.wordpress.com/

Sjef woont in het oosten van Nederland. Tuinieren is zijn hobby. Op zijn weblog vindt u allerlei tips en handigheden voor het verbouwen van groenten.

Zelf  vindt Sjef zijn “grootste tip” die van bonen opkweken op keukenpapier. Kent u dat ook?   U hebt bonen of snijbonen in de tuin gezaaid en lang niet alle bonen komen op. Oorzaak: enkele bonen zijn verrot door de regen of bonen kiemen niet door te droog weer. Je zou kunnen bonen  zaaien op vochtig keukenpapier en de bonenplantjes in de tuin te planten. Hoe dat gaat staat in deze tip beschreven.

Bij mij sprong de tip met “Twee kroppen sla per week” in het oog. Dat je door ter plaatse te zaaien een te grote hoeveelheid sla kunt vermijden kwam niet direct in mij op. Toch staat hier beschreven hoe je tussen mei en augustus wekelijks 1 of 2 kroppen sla kunt oogsten.  Ter plaatse zaaien van sla is niet vanzelfsprekend. Een simpel bloempotje blijkt hierbij een enorme hulp. Het eerste deel gaat over sla binnenshuis zaaien en in een golfplaatkas opkweken.  Het tweede deel over sla zaaien in de volle grond.

Een aantal tips zijn vooral handig bij het tuinieren op zandgrond. Elke tip begint met een aantal foto’s.  Onder de foto’s staat een omschrijving van de acties. Alle foto’s zijn door mezelf gemaakt. Graag wil ik deze tips met iedereen delen. Veel kijk- en leesplezier en hopelijk kunt u wat met deze tips.

Dit zijn de tips van Sjef, stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken! Doe zo verder, Sjef!

Update 12 april 2012. We zijn blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Zijn bijdrage nr 18, vroege preiplanten telen, voeg ik alvast aan mijn hierboven genoemde favorieten toe.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  5 reacties aan “Een verrassende website : de moestuintips van Sjef”

Reacties (4) Pingbacks (1)
 1. Ik heb op mijn beurt de tips van sjef goed bekeken en toegepast. Mijn schoonvader, broer hadden dit jaar de grootste moeite om bonen te kweken, herzaaiden tot 4 keer toe. Ik deed dit op jouw manier en lukte van de eerste keer. BEDANKT !!!!

 2. Ontzettend leuk ,vooral omdat komkommers telen onze broodwinning is geweest { Lepelstraat ,bij Bergen op Zoom ]
  Wij genieten van deze site door de enthousiaste uitstraling !!!

 3. Beste tuinliefhebbers,

  Ik wil in m,n kasje aardbeien telen in potten, rond 15 cm, gaat dit en zo ja welk soort moet ik dan gebruiken.
  mvg. P.C. de Keijzer

 4. Beste,

  ik heb de vele tips bekeken en vind het zeer leerrijk ik ben dan ook ten zeerste verheugd over je samenstelling

  voortaan weet ik sdan ook waar ik naartoe moet kijken om iets op te steken
  dank u en vele groetjes uit nieuwkerken waas oost -vlaanderen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)