apr 082012
 

Gisteren, 7 april, was ik bij een zeer groot tuincentrum. Hectisch! Een medewerker, nog een leerling van mij geweest, vertelde dat de afdeling groenteplanten dit jaar meer succes heeft dan ooit tevoren. Als je er de volgeladen tafels en karren met allerlei soorten groenteplantjes bekijkt, dan lijkt het wel of alles nu de tuin in moet. Is dit wel zo? Enkele snelle notities.

  • Wat kan je meenemen?

Slasoorten, broccoli, bloemkool, snijselder, peterselie, plantajuin, pootaardappelen, peterselie, ajuinplantjes, zomerprei, spitskool. Deze kunnen allemaal zonder gevaar de groentetuin in. Afdekken is niet nodig, maar zorgt nu, met het koude weer wel voor een zekere vervroeging. Vergeet niet om deze plantjes af te harden zoals beschreven in het artikel “De groentetuin in april : plantjes kopen?

  • Voor wat is het eigenlijk nog te vroeg?

Rode kool, witte kool, spruitkool, savooikool. Tenzij je al kolen en spruiten wil oogsten begin augustus is het nu nog te vroeg. Met uitzondering van de spitskool, dit is een typische zomerkool.  Voor de herfstteelt planten we sluitkolen en spruitkool half mei, en het kan ook nog later.Ook voor knolselder en bleekselder is het nog te vroeg. Als ze al niet vervriezen (bleekselder), dan zullen ze door de koude zeer schietgevoelig zijn. Je plant ze best vanaf half mei.

  • Wat kan wel mee, ook al is het nog te vroeg om ze te planten?

Tomatenplanten,  paprikaplanten, aubergineplanten. Deze kan je nog een tweetal weken in de huiskamer houden tot ze na 20 april (als er op dat moment geen te koude nachten zijn) de kas in kunnen. Tomatenplanten en andere vruchtgroenten zijn goedkoper als je ze koopt in een (kleinere) perspot. Als je ze nu koopt kan je ze nog overpotten in een grotere bloempot en zelf verder opkweken. Ben je van plan buiten tomaten te telen, dan is het nog te vroeg om tomatenplanten te kopen, tenzij je een kas hebt waar je ze tot half mei kunt verder opkweken. Twijfelgeval zijn de komkommerplanten en de meloenplanten. Deze planten zijn zeer warmteminnend en groeien het beste weg als ze als jonge plant in de kas komen. Daarbij komt dat ze binnenshuis zeer snel zullen groeien, waardoor ze te groot worden. Enkel nu kopen als je zeer jonge plantjes vindt die je dan zelf nog wat verder opkweekt. Pas begin mei planten.

  • Wat neem je nu zeker nog niet mee.

Pompoenplanten,courgetteplanten, augurken met al 3 echte bladeren, want waar blijf je daar mee tot half mei? En als je ze eerder plant, vervriezen ze misschien wel. Beter een jonge plant kopen begin mei. Die je dan kan “afharden” op de terrastafel. En dan binnen halen als het zou vriezen.

  • Voor wat is het eigenlijk niet het seizoen?

Veldslaplantjes die je nu koopt zullen onverwachts en plots opschieten. Je moet er echt wel op tijd bij zijn om te oogsten. Veldsla is een typische herfstgroente en is eigenlijk geen goede keuze voor het voorjaar. Andijvie, daarvoor lijkt het mij ook nog te vroeg. Andijvie wordt best opgekweekt bij hogere temperaturen en voldoende lange dagen, ook andijvie is een typische zomer-  en herfstgroente. Hetzelfde met knolvenkel, groenlof en radicchio. Hou je best in gedachten voor later. Je kan ze zelfs in augustus nog planten. Maar dan vind je wel geen plantjes meer….

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Begin april en het tuincentrum staat vol groenteplanten. Daar sta je dan, als één van de vele beginners. Wat meenemen, wat niet?”

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)