Aandachtspunten bij de aanschaf van geënte tomatenplanten
(dit zijn slechts enkele verkoopplaatsen, laat ook weten waar u geënte planten koopt, onderaan dit artikel)

Hier en daar kan je geënte planten op de kop tikken. Zo staan er volgens Madame Tomate geënte planten op de markt in Hulst. (prijs €3,50 voor één geënte plant met twee stengels, hoogte 35 cm)

Ook verkoopt Easyplant geënte planten. Dit zijn planten met als onderstam Maxifort en als ras de F1 hybride Maestria. Dit blijkt een vleestomatenras te zijn dat in Duitsland en in  Noord-Europa vrij populair is. Het is mij niet bekend dat één van de Belgische of Nederlandse zaadcatalogussen dit ras als zaden aanbieden. (prijs voor twee geënte planten met één stengel is  € 4,25)


Met enige verwondering zag ik op 11 april bij AVEVE (België) eveneens planten met dezelfde kenmerken als deze bij Easyplant staan. Ze waren afkomstig van “Superprof”.  Dit waren duidelijk niet de planten die AVEVE in hun catalogus aanbieden. Want het waren geënte planten met één stengel. Niet zoals aangekondigd dus. Want ze waren pas voor de week erna aangekondigd. (prijs voor één geënte plant met één stengel was €3,25)

De aangekondigde planten uit de catalogus van AVEVE stonden er pas een week later. Jammer genoeg zonder aanduiding van het gebruikte ras en de gebruikte onderstam. De planten ware afkomstig van Allégrow. Ook de aangeboden andere tomatenplanten bevatten geen rasaanduiding, wat jammer is. De afbeelding in de catalogus strookt echt niet met de werkelijkheid, de plantjes waren toen (18 april) veel kleiner dan afgebeeld. Op zich geen ramp natuurlijk. (prijs voor één geënte plant met twee stengels is € 3,50)


Ook het Vlaams Zaadhuis biedt ieder jaar geënte planten aan, op bestelling. Dit jaar was dat 24 april. Gelukkig is daarbij wel het ras gekend, het betreft het professioneel tomatenras “Palmiro F1”. Een blinkende, knalrode en goed bewaarbare tomaat met uitstekende smaak. Dit ras behoort dan ook tot het Flandria tomatensegment “Prince”. Een ideale gelegenheid om ook eens een professioneel tomatenras te telen, want voor de liefhebber is geen zaad van dit ras te verkrijgen. (enkel op bestelling, prijs voor één geënte plant met één stengel is € 2,25, voor geënte plant met twee stengels is de prijs € 2,95). Op dezelfde afhaaldag kunt u bij het Vlaams Zaadhuis, het bekendste komkommerras voor de beroepsteler afhalen : Aviance F1. Een meeldauwtolerant komkommerras, net zoals het standaardras voor paprika bij professionele telers : Ferrari. De afhaaldatum wordt steeds aangekondigd in hun catalogus.

AVEVE-maestria-1-stengel AVEVE-twee-stengels Foto’s : Pas aangekochte geënte tomateplanten. Links: geënte plant met één stengel, gekocht 11 april. Rechts : geënte plant met twee stenges, gekocht 18 april. Klik op de foto’s voor vergroting.

Waar op letten?
De grootte
De planten op de markt van Hulst en die bij Vlaams Zaadhuis zijn planten zoals die bij de beroepstuinder afgeleverd worden, dat wil zeggen vrij grote planten waarvan de bloemtros net zichtbaar is, maar nog niet bloeit. Voor die prijs heb je vrij grote planten, de beste rassen én twee stengels die al goed stevig zijn.

De planten bij AVEVE waren op 18 april nog kleiner, vooral het exemplaar met twee stengels moet nog lang groeien vooraleer de bloemetjes zichtbaar zullen zijn. Het exemplaar met één stengel was rond 11 april ook nog niet zo heel groot, maar het was wel een mooie, stevige plant.

Planten met één stengel?
Heb je planten gekocht met één stengel. Niet erg. Je kan makkelijk zelf twee stengels aanhouden.  Als je geënte planten op één stengel koopt, dan hou je de tweede stengel aan van de kopdief. Dit is de dief die zich bevindt in de bladoksel van het blad dat zich net onder de eerste tros bevindt. Deze dief is immers veel sterker dan de andere. De tomaten op de tweede stengel komen er dan wel pas als de tomaten van de tweede tros van de eerste stengel rijp zijn. Je hebt immers een tros minder op de tweede stengel.
Tussen haakjes : dit is ook zo  hogerop bij de meeste tomatenrassen : de dief net onder de eerste, tweede, derde enz… tros is altijd groter en sterker dan de twee dieven daar net onder.

Planten met twee stengels
Als je voor een kleine meeprijs een plant met twee stengels kunt krijgen heeft dit de voorkeur. Je het dan immers twee uniforme stengels die even vroeg in productie komen.

Ziektegevoeligheid
Bij sommige aankondigingen van geënte tomatenplanten vind je de vermelding “resistent tegen de typische tomatenziekte.” De vraag is, wat bedoelt met met tomatenziekte? Is dit “aardappelplaag”? Waarschijnlijk wel.
Resistentie tegen aardappelplaag bij tomaten blijft een heikel punt. Het bestaat niet. Verschil in gevoeligheid misschien wel, maar dat is moelijk na te gaan. Ook bij het vermeende resistente ras Ferline van T&M stelde Herman in 2006 vast dat dit ras absoluut niet resistent was. Hij had toen aardappelplaag op drie variëteiten tegelijk, ook op Ferline. (zie artikel 4, tomaten telen bij Herman 2006).

Het ras Maestria dat door Easyplant gebruikt wordt bij de geënte planten, wordt door veel  beschrijvingen genoemd als “zeer sterk” tegen aardappelplaag genoemd. Maar resistent?

De enige correcte omschrijving is “Geënte Tomaat met hoge ziektetolerantie”. Alle andere maatregelen wat betreft preventie van aardappelplaag moeten bij deze planten dan ook opgevolgd worden.

Er zijn natuurlijk wel heel wat resistenties bij F1 hybriden, die in feite ook bij niet geënte hybriden voorkomen.

De echte reden waarom er geënt wordt, is  de resistentie tegen kurkwortel, laten we dat niet uit het oog verliezen.

Besluit:
Geënte planten zijn duur, maar dat wordt ruim gecompenseerd omdat je probleemloos twee stengels op één plant kan aanhouden. Meer nog, voor wie het niet al te hoog zoekt wat betreft het aantal trossen per stengel zou drie stengels per plant haalbaar zijn.febr 2011 Zopas bevestigd door iemand op de lezing gisterenavond, vier stengels per plant is haalbaar! Zeker als het geen vleestomatenras betreft. De planten van bij het Vlaams Zaadhuis zijn alvast geschikt omdat  het ras Palmiro een tussentype is en niet een zwaar vleestomatenras. febr 2011 Zopas bevestigd door iemand op de lezing gisterenavond, vier stengels per plant is haalbaar!
Daarbij komt dan nog de extra productie en de hogere ziektetolerantie, met uitzondering van de aardappeplaag bij de teelt in open lucht. Maar geënte planten in open lucht telen lijkt mij toch niet echt nuttig.

Weet u ook adressen om geënte tomatenplanten te kopen? Laat het weten onderaan dit artikel in de commentaarbox. Je kan ook mailen met foto’s van de planten naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  15 reacties aan “Tomatenplanten kopen die geënt zijn?”

Reacties (13) Pingbacks (2)
 1. ik heb 300 vleestomaaten Marmade planten om te verkoop prijs 2 euro per st. Rotterdam’ Bel maar 0624674193 Snizhana x

 2. Beste Marcel,
  Het trillen moet u op de middag doen. s’Morgens is het nog te vochtig en s’avonds in het stuifmeel opgedroogd.
  Is het soms ook niet veel te warm in uw serre? Zorg voor heel veel verluchting , zelfs s’nachts.
  Het trillen bestaat er in om eventjes tegen de opbindkoord , of tegen de spiraal of stok te tikken (een paar keren) .
  Wanneer het echt veel te warm is in uw serre , tracht dan ofwel aan de zonkant een schaduwdoek op het dak van de serre te leggen of anders met een speciale verf de vensters wit te maken.
  Bij te hoge t° verdrogen de bloempjes.
  Veel SUC6

 3. Elke dag tril ik de planten (20)in de serre.Maar mijn planten worden niet bevrucht.Er waren 2 planten waar een bloempje op kwam,maar die zijn weggekweend.Wie kan mij helpen en raad geven a.u.b.?

 4. lemmens : pierstraat 12 Reet 03/888 00 35
  Plettinckx : klein mechelen 35 2880 bornem 03/889 20 48

 5. Danny,
  Graag meer info over:
  het adres in Puurs en Reet
  telefoonnummers zijn ook al voldoende.
  vriendelijke grts

 6. alo , heb geentig tomaten gekocht ook in ave kortrijk ze zijn tweestamig

 7. mijn geënte tomaten komen van De Bruyn op de markt in Hulst, gekocht lang voor Pasen. Die De Bruyn staat ook in Oostburg op de wekelijkse markt. Ik heb twee planten gekocht met 2 stengels , heb 3,5 € per stuk betaald. Ik heb nu reeds vruchtvorming.
  Veertien dagen geleden heb ik er aangekocht bij Aveve in Dendermonde. Voor dezelfde prijs. Die waren wel veel kleiner. Ze beginnen nu met bloemen te dragen.

 8. Ook in Oostburg op de markt net over de grens waren er geënte tomatenplanten te koop,
  het waren enkelstammige en geen enkele vermelding van het soort onderstam of geënt ras, de prijs was € 3,25.

 9. Wat een gedoe!? Ik koop mijn geënte planten bij Honkoop plantenkwekerij en tuincentrum in Stolwijk, Zuid-Holland. Daarnaast verkopen ze daar meerdere soorten (trostomaat, saptomaat, vleestomaat en cherry tomaat) allen van perfecte kwaliteit. En als je er toch bent ook verkrijgbaar bloemkool en andere koolsoorten resistent tegen knolvoet.

 10. Ik heb zopas vernomen dat men geênte tomatenplanten, op bestelling, kan verkrijgen bij
  De Bondt in Borsbeek (Antwerpen)

 11. ik koop mijn planten , aan de volks tuin van kuurne
  ook geent en twee stammen
  groeten willy debeuf

 12. Ik heb mijn geënte planten gekocht bij Lemmens in Reet (2,2 € stuk, 2 stengels) bij Plettinx in Puurs ook te verkrijgen aan 2 €

 13. ik koop mijn geënte tomaten planten bij
  Tuincentrum Moerkerk
  Wassenaarse weg 17
  Katwijk
  groetjes
  Henk

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)