Beide teelten zijn een aanrader voor iedereen. Laat in de herfst oogst u lang bewaarbare bladgroenten zonder al te veel problemen. Lees tips en adviezen om deze najaarsgroenten met succes te kweken.

Plantkundig
Groenlof en roodlof zijn twee typische najaarsgroenten, die plantkundig gezien eigenlijk dezelfde plant zijn. De soortnaam is Cichorium intybus var foliosum en de groente behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen of Asteraceae. Ook witloof behoort tot de soort Cichorium intybus
Groenlof maakt spitse, langwerpige kroppen. Radicchio is een rond of langwerpig compact kropje met wijnrode bladeren met witte nerven.

Synoniemen
Groenlof wordt ook wel suikerbrood genoemd en een veel gebruikte naam voor roodlof is radicchio.

Gebruik
De bladeren van groenlof zijn vrij bitter en worden gestoofd. Het binnenste gedeelte kan, in reepjes gesneden, gebruikt worden in slaatjes waaraan het dan een pittige smaak geeft. Radicchio is decoratief en smaakgevend in slaschotels. Ook hier is de ietwat bittere smaak, typisch voor planten van het geslacht Cichorium aanwezig.

Soorten

Groenlof kent niet zo veel verschillende verschijningsvormen. Enkel de lengte en de vorm van de krop kunnen wat verschillen. Radicchio kent twee types:

 • Roodlof van Chioggia met ronde kroppen en te oogsten voor de winter
 • Roodlof van Verona Dit heeft een meer opgerichte groeiwijze. Het kan net zoals witloof ingezet worden, maar het kan ook op het veld na de winter kleine kropjes vormen. Roodbladig witloof of roodlof is dus een speciale vorm van radicchio.

Vruchtwisseling
Radicchio en groenlof worden heel dikwijls als nateelt geteeld op het perceel van de bladgewassen, of als nateelt na een groente die een niet al te rijke grond nalaat zoals vroege aardappelen of erwten.

Standplaats
Radicchio heeft de zon nodig voor zijn mooie rode kleur. Suikerbrood zal ook goed groeien in halfschaduw. Beide groenten vragen, zoals witloof, een eerder arme bodem. Aparte bemesting is voor de nateelt meestal niet nodig. Voor een hoofdteelt strooien we, op arme grond, maximaal 50 gram per m² samengestelde meststof of een matige organische bemesting. Elke bodem is geschikt om deze groenten te telen.


Hier zie je de Radicchio, tussen andere typische najaarsgroenten, van links naar rechts : andijvie, groenlof, radicchio, krulandijvie en knolvenkel. Allemaal voldoende groot om uit te planten. De opkweek is gebeurd in perspotjes.
Klik op de foto voor vergroting.

Opkweek
Groenlof en Roodlof zijn schietgevoelig. Te lage opkweektemperaturen veroorzaken bloei. Het zijn oorspronkelijk typische herfstgroenten. Nieuwere selecties maken het echter mogelijk radicchio te zaaien vanaf begin april (en deze vroege vorm uit te planten onder afdekking) Groenlof kan gezaaid worden vanaf half mei tot einde juli.

U kan zowel uitzaaien in zaaibakjes of ter plaatse zaaien. Ter plaatse zaaien op een diepte van 1 cm kan dan vanaf half juni. Het zaad kiemt vrij snel. Opkweek van plantjes is echter aan te raden.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/images2006/lgrphoto.php?p=radicchio_planten5.jpg&album=9a6d5719f303_128B4

Radicchio wordt geplant zoals sla. Het perspotje zit net onder het grondoppervlak.

Er wordt immers geplant in de zomer en dan moet je opletten voor uitdroging.

Verspenen
Als het plantje hanteerbaar is wordt er verspeend in perspotjes, trays, bloempotjes. Bij de vroege teelt blijven die binnen. Vanaf half juni plaatst u de planten best buiten.

Planten
Planten van radicchio kan op 30 x 30 cm vanaf begin mei tot half augustus. Groenlof kan gepalnt worden vanaf begin juni tot half augustus. Groenlof wordt een vijf tot tien centimeter ruimer geplant. Plant zoals u kropsla zou planten. Deze groenen vragen weinig zorgen. Onkruidvrij houden en in droge periodes water geven.

In het begin lijkt het alsof de Radicchio alleen maar losse blaadjes zal vormen. Pas na zes weken begint er zich een kropje te vormen.

Oogsten
Oogst als de krop een vaste structuur krijgt. Groenlof kan u tot begin december op het veld laten, ze zijn matig vorstgevoelig, eventueel afdekken met een plastiektunneltjes. Radicchio vertoont sneller slijtage in oogstrijp stadium. Groenlof kan in een zachte winter heel lang voor groente op tafel zorgen. Roodlof wordt best geoogst voor de vorst. Beide soorten kunnen verschillende weken in de koelkast bewaard worden


Bij het oogsten worden de buitenste bladeren verwijderd en er blijft een klein kropje over. Je moet Radicchio tijdig oogsten, zoniet ontstaan er al snel bruine bladeren.
Groenlof vormt al van in het begin een gesloten groeiwijze. Het oogsttijdstip luistert niet nauw bij groenlof. Je kan dus kleine kropjes oogsten, maar je kan enkele weken later ook grote, dikke kroppenootsten.

Ziekten en Plagen

Behalve bladluizen zijn er weinig problemen. Rot door de grijze schimmel (Botrytis)treedt op bij een te stikstofrijke grond. Groenlof en Roodlof moeten dan ook niet veel bemest worden.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  35 reacties aan “Radicchio|roodlof en groenlof| suikerbrood kweken (groenten als nateelt)”

Reacties (30) Pingbacks (5)
 1. Ik heb dit geprobeerd groen en roodlof te bemesten met bladeren ondergespit, en beendermeel en patentkali bijgeven. Bemesting is 6/5/9. Zeg maar 50 gram 12/10/18 per m2, bekend bemestingsadvies? Groenlof doet het goed, roodlof duidelijk minder, wortelt minder diep?

 2. Bemesting groen/roodlof: koemestkorrels culterra tot aan de stikstofbehoefte en patentkali aanvullend lijkt mij de meest logische keuze. Je hebt eigenlijk 2 richtlijnen: bemesten zoals sla/andijvie(14 om 14 gr/m2)(N/K)of standaardbemesting 10/4/15. Zoek zelf maar uit! Mijn ervaring is als je niet bemest de groei er helemaal niet inkomt!

 3. bemesting roodlof/groenlof: het makkelijkst is koemestkorrels Culterra tot de stikstofbehoefte en patentkali aanvullend. Composieten zijn meestal niet zo veeleisend wat de fosfaatbehoefte betreft. Op deze manier kun je vrij makkelijk naar de behoefte van het gewas bemesten.

 4. 😉

 5. Er is een plant, wolfsmelk ( ‘Euphorbia lathyris’ ),
  familie van de kerstster en de christusdoorn, maar deze wolfsmelk heeft een wortel die een bepaalde stank veroorzaakt, waar muizen en ook woelmuizen (woelratten) een hekel aan hebben. Het enige nadeel is dat deze roze bloeiende plant gemakkelijk uitzaait en je ze goed onder controle moet houden, maar het werkt wel. Succes!

 6. In het najaar van 2012 had ik nog een 30 tal radichio kropjes op het veld staan, opeens viel de een na de andere om? Volledig uitgevreten van onderuit door woelratten, zonde zo’n oogst kapot. zonde, kan er mij iemand een middeltje vertellen zodat dit in de toekomst kan voorkomen worden, mijn groentetuin is volledig omzoomd door beken met veel riet. Groetjes Peter

 7. Hoe kan ik groenlof heb beste invriezen? De een zegt: gewoon fijnsnijden en invriezen. De ander zegt: 2 minuten blancheren.

  • Hoi Maria,

   Het beste vind ik het laatste, ik doe het al jaren zo, net als andijvie en snijbiet, goed wassen, snijden en in heet water blancheren, 2 of 3 minuten… daarna afgieten en direct in koud water afkoelen, uit laten lekken en t liefst het vocht verder uitknijpen alvorens het in zakjes te doen. De lucht uit de zakjes duwen bij het sluiten. Zo bevalt het mij het beste en ik vind het o zo lekker :).
   Succes!

 8. Groenlof ofwel suikerbrood, gewoon snijden als andijvie, koken ca 23 minuten, afgieten en er wat honig groentesaus door heen strooien / roeren… heerlijk !

 9. Groenlof (suikerbrood) is ook een goede nateelt voor tomaten in de kas/serre of in openlucht.
  Met teveel voedsel (meststoffen) in de grond als nateelt heb ik nog niet veel problemen gehad.

  Deze bladgroente is weinig of niet vatbaar voor insecten en schimmels. Voor beginnende moestuiniers een ideale teelt!
  In verband met de schietgevoeligheid enkel zaaien tussen 10 juni en 15 juli.
  Indien regelmatig een beetje wordt uitgezaaid dan kan er van deze groente geoogst worden vanaf begin augustus tot einde februari.
  Planten die geen kroppen vormen, kan veroorzaakt zijn door een te kort aan kalium (K-meststof), maar het kan een ook typisch raskenmerk zijn. Sommige rassen kroppen sneller en gelijkmatiger dan andere.

  De kroppen zijn vers (rauw) te gebruiken als vervanger van kropsla en snijsla. Ook in combinatie met rucola (notensla) heel lekker. Deze groente blijft lang houdbaar in de koelkast.
  Na een vorstperiode krijgen de kroppen een zoete smaak.

  Ook te gebruiken zoals witloof of andijvie : stoven in de boter, in de oven met hesp, groenlofpuree (gestampte aardappels met gekookte en fijngehakte suikerbrood), stoven in de wok, …

  Guy

 10. rauw,fijn gesneden met spekblokjes en een lauwe zure ajuinsausje?Lekker!!!

 11. Men kan het rauw fijn snijden en bij aardappelpuree doen.
  Kan ook in de wok gebruikt worden.
  Fijn gesneden en licht gestoofd in de boter met peper, zout en kruidnoot is het heel lekker eventueel een beetje soya room toevoegen.
  De bladderen opvullen met gehakt en dichtplooien en bakken in de pan of oven.
  Heel dankbare groenten in deze tijd van het jaar.
  Frieda

 12. gewoon rauw en vuil invriezen als u ze nodig heeft gewoon bevroren gebruiken

 13. Hello Camp,
  Vroeger, voor de Nederlanders deze soort veredeld hadden, heb ik die soort ook geteeld. Maar die is echt niet oogstzeker en als die mislukt is dat eerder omdat die niet geschikt is voor ons klimaat.
  Dan heb ik jaren de cv. Indigo gekweekt met groot gemak. Nu al enkele jaren Leonardo (Vlaams Zaadhuis). Die geeft grote vaste kroppen die weken blijven staan voor ze opschieten. En met zo’n pakje zaad doe je jaren. Het blijft zeer lang kiemkrachtig.
  Ik zaai in een kweeekplaat, in elk potje een paar zaadjes, houd het beste over en plant uit wanneer de wortels het potje vullen. Succes gegarandeerd.
  Eddy

 14. Hoe kan ik het beste Spaanse en Mexicaanse pepers drogen.

  Vr.gr. Fred

  • Ik laat deze pepers drogen door ze met een naald en een koortje te doorprikken. Zo bekomt men een lange slinger van pepertjes. Ophangen op een droge plaats (in de serre bvb.). Dit lukt heel goed.

 15. Beste Camp

  Een licht aangepast citaat uit het bovenstaand artikel
  “Radicchio kent twee types:
  Roodlof van Chioggia met ronde kroppen en te oogsten voor de winter zoals de foto’s in het artikel. Maar ook is er Roodlof van Verona. Dit heeft een meer opgerichte groeiwijze. Het kan net zoals witloof ingezet worden, maar het kan ook op het veld na de winter, na het afsnijden van het oude blad, kleine kropjes vormen. Roodbladig witloof of roodlof is dus een speciale vorm van radicchio.”

  Dus kan je inderdaad dit jaar geen rode ronde kroppen verwachten. Wel na de winter langwerpige rode kropjes.

  vriendelijke groeten
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 16. Heb half mei plantjes radicchio gezet (uit zaden van Vilmorin genaamd ‘bladcichorei – rode van Verona). Vandaag is de plant volwassen en alle bladeren nog steeds gewoon groen (best te vergelijken met een normale witloofplant).Ik vraag me nu af 1) wanneer die mooie rode bladeren al of niet in krop verschijnen en 2) of ik niet best de huidige groene bladeren op een dikke cm afsnij om nieuwe rode bladvorming te bevorderen 3) of Vilmorin me weer niet heeft beetgenomen zoals met hun wortelen waaraan de wortelvliegen zogezegd zouden afblijven ??

 17. Hello,
  Ik denk niet dat dit te maken heeft met de plantafstand.
  Vroeger, voor er F1 hybriden verkrijgbaar waren, heb ik dat ook gehad. Ik denk dus dat het te maken heeft met de zaadselectie. Uranus van het Vlaams Zaadhuis is echt een aanrader.

 18. Mag ik soms vernemen wat de oorzaak is dat sommige planten geen gesloten vaste krop maken aub? Zou een zeer dichte plantafstand hieraan kunnen verhelpen?

  Dank voor tips!

  • Als een groenlofplant niet wil sluiten dan pak ik alle bladen bij elkaar en doe ik er een elastiek of een touwtje omheen. Dit laat ik zitten tot de oogst.
   Dit werkt altijd prima

  • Denk niet dat de plantafstand verbetering brengt, ik heb mooie dichte kroppen, op afstand van 40x 30cm, ik plant zo’n 100 plantjes, daar komen zeker 80 kroppen van, ik eet zoveel mogelijk het binnenste van de krop, de buitenste bladeren verdwijnen in het kippen- en konijnenhok 😉 .

 19. Suikerbrood klaarmaken
  1. Wij eten het gewoon rauwmet vinaigrette, wie het ooit zo gegeten heeft vindt het lekkerder als witlof.
  2. Stoven: grof snijden, minder dan 10′ stoven in nat van spoelen. Los een kippebouillonblokje op in een weinig water en voeg dit toe, kruid met peper. Voilà

 20. IK ZIT MET HEZELFDE PROBLEEM EN WEET OOK NIET HOE IK SUIKERBROOD MOET KLAARMAKEN.
  OF HET VOOR SLA IS OF DAT IK HET MOET KOKEN.

 21. Graag had ik een manier geweten hoe ik suikerbrood moet
  klaarmaken in de keuken.
  Vriendelijke groet
  Monique

  • hallo,
   suikerbrood vingerdik in repen snijden. dan krokant koken, afgieten en goed laten uitlekken. wij duwen nog het overtollige vocht uit, bekom dan een bal ter grote van een handpalm
   witte kaassaus maken met ham erin, het suikerbrood onderroeren, in ovenschotel doen, beetje kaas erop voor korstje en zo de oven in
   serveren met puree aardappelen
   dit is het lievelingsgerecht van onze kinderen
   zij noemen het hespebolognaise …

  • gewoon koken zoals andijvie indien niet te bitter eten dan pit uitsnijden zoals witlof

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)