Veldsla (met radijsjes) voor dummies.
veldsla-december-klein Heb je nog nooit geen groenten geteeld? Wil je het nu direct proberen? Of zie je het niet zitten om in deze droge periode te zaaien? Zaai dan eens veldsla in een bloembak.  En zaai er dan meteen wat radijsjes als tussenteelt bij, want het duurt wel een tijdje vooraleer de veldsla de bak helemaal vult.

Hierbij het teeltrecept, dat  prima geschikt is voor de absolute “moestuinleek”.
Te zaaien vanaf half augustus tot de eerste dagen september om nog een goede uitgroei van de radijsjes te bekomen.

“Veldsla met radijsjes voor dummies”

Benodigdheden:

 • 1 bloembak, lengte zelf te kiezen.
 • 1 zak kwaliteitspotgrond.
 • 1 zakje radijszaad
 • 1 zakje veldslazaad
 • 1 stokje

Bereiding

*Zaaigrond
Vul de bloembak met kwaliteitspotgrond. Vul de bak volledig tot aan de rand en druk daarna met de hand of een plankje de grond aan.

*Zaaivoortjes
Trek met een stokje drie lijntjes van één centimeter diep. Twee lijntjes helemaal tegen de beide kanten van de bloembak aan, het andere precies in het midden.

*Zaaien
Leg in de buitenste twee rijen veldslazaadjes, om de twee centimeter een zaadje. In de middelste rij leg je radijszaadjes, om de centimeter één zaadje. Deze zaaiafstand is gekozen in de veronderstelling dat niet alles kiemt. Dek de zaadjes af met een 0,5 cm fijn gemaakte (liefst gezeefde) potgrond.

*Water
Begiet de grond met water, met een fijne straal, bijvoorbeeld met een nevelspuitje, maak de grond de eerste maal voldoende vochtig.  Plaats de bak in de schaduw, zo vermijd je verrassingen met uitdrogen. Hou de vochtigheid van de potgrond in de gaten en hou de grond steeds vochtig, maar niet doorweekt.

*Kiemen
Bij warm weer kiemen de radijsjes al na een vijftal dagen, enkele dagen later de veldslazaadjes. Haal onmiddellijk vanaf de opkomst de bak uit de schaduw om zwakke plantjes te vermijden.

*Dunnen
Ongeveer een week na opkomst moet je misschien dunnen. Dunnen is enkel nodig bij de radijsjes. Hou anderhalve centimeter tussen de plantjes. En trek de overbodige radijsplantjes uit de grond.

radijs dunnenzaailingen dunnenuitgedunde zaailingen

*Verzorging
De verzorging bestaat uit de controle op water geven en de bak beschutten tegen al te gure weersomstandigheden. Plaats de

*Oogsten
Wie nu zaait kan halfweg oktober dit resultaat verwachten. Oogst nu de radijsjes en laat de veldsla verder groeien. radijs-veldsla

lidl-koude-bak

 

Vanaf nu gaat het vrij traag. Wil je de veldsla sneller klaar, plaats de bloembak dan in een mobiel kasje (koude bak) dat makkelijk een plaatsje vindt op het terras, zoals op de foto hiernaast.

 

Ergens in november-december, afhankelijk van het weer en de plaats waar de bloembak stond, krijg je dit mooie resultaat, voldoende om één of twee maal te oogsten, smakelijk!veldsla-december

zaaibed-klein Droog?
Tijd om veldsla te zaaien, maar te droog in de tuin? Je kan dan best na het zaaien afdekken met geperforeerde folie of vliesdoek. Bij hoge temperaturen is een vochtopslorpende jutezak of doek nog beter. Zomaar water geven na het zaaien kan nadelige effecten hebben, zoals korstvorming en uitdroging van de kiempjes.

Welke maatregelen je kan nemen om in deze droge periode toch met succes veldsla te zaaien kan je lezen in het antwoord op deze veelgestelde vraag “Water geven bij het zaaien?”. (GroentenInfo, juli 2005)

——————————————————————

 vedsla-klein Veldsla voor (half)gevorderden.
Het veldslaseizoen neemt een aanvang als het voor veel andere groenten stopt. En als  de eerste voorjaarsgroenten in de tuin staan is het tijd om de laatste veldsla te consumeren. Je kan met veldsla al starten in augustus en er mee doorgaan tot het vroege voorjaar. In open lucht of onder bescherming of in de kas.  De vraag naar veldsla bij de consument neemt nog ieder jaar toe. Maar bij de tuinliefhebber is de teelt al lang een klassieker. Het is daarenboven een teelt die, éénmaal de kieming geslaagd is, een grote oogstzekerheid heeft.

Lees het artikel
Alles over het kweken van veldsla, een gezonde groente.
(GroentenInfo, okt 2008, 7 pagina’s)

———————————————————————–

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  22 reacties aan “3x Veldsla : voor dummies, half gevorderden en gevorderden.”

Reacties (21) Pingbacks (1)
 1. Hallo
  Heb radijs gezaaid maar deze knollen niet!
  Kan iemand mij de oorzaak verklaren?
  Dank bij voorbaat en groetjes.
  Roland

  • Zowel binnen als buiten. Dunner zaaien of dunnen op een afstand van 2-3cm in de rijtjes, de rijtjes op minimum 10cm. Gewoon doen en altijd een goed resultaat. Groetjes tuinman Peter

 2. Graag zou ik wat meer willen weten over het kweken van groente in een zeer warm klimaat. (midden thailand )

 3. 18 augustus heb ik nog radijsjes gezaaid in volle grond (weet de naam niet meer maar het zijn de meest courante),een viertal weken later uitgedund, oogst begin deze maand:5 mooie ronde en voor de rest spichtige radijsworteltjes die half boven de grond platliggen. Wat kan er mis gegaan zijn, had in het voorjaar een schitterende oogst?

  Mieke

 4. Dag Els, dat klopt, dat moet zijn “plaats de bak wat beschut tegen te veel regen en uit de schaduw”, dacht ik zo ongeveer, want het was al een tijdje geleden dat ik dit schreef

 5. In het deel voor Dummies is een stuk tekst niet af, kijk maar:

  *Verzorging
  De verzorging bestaat uit de controle op water geven en de bak beschutten tegen al te gure weersomstandigheden. Plaats de

  Kan dat aangevuld worden?

 6. Dag Jozef

  Zijn slakken of veldmuizen eventueel een optie, of is dat bij voorbaat uitgesloten? Want, aangezien je zegt dat alles op één dag weg was, is dat het enige wat voor de hand ligt.

  mvg
  Luc

 7. Enkele weken heb ik veldsla gezaaid van vilmorin het is opgekomen, plm 1 centimeter en verleden week op een dag was alles verdwemen heeft er iemand soms ondervinding met dergelijk voorval? Het was afgedekt met een raam van plastiek alvast bedankt voor een inlichting daaromtrent!

  Derijcke jozef

 8. Zaad winnen van veldsla doe ik elk jaar van de in het voorjaar doorschietende plantjes,omdat in een zakje veldsla meestal niet zoveel zit gezien de grootte en zwaarte van de zaadjes. Ik zaai meestal zo’n 4 ramen.
  Het doorschieten, bloeien en zaadschieten gaat erg snel; als je denkt dat de zaadjes een paar weken moeten afrijpen a/d plant dan liggen ze plotseling op de grond.
  Wat doek of plastic onder de plantjes zorgt ervoor dat het meeste wordt opgevangen.

  Overigens zaaien in dec/jan (onder glas vd platte bak)doe ik ook wel. Groeit niet hard maar het komt wel op.

  • Dag harry,

   Moest je nog actief zijn op deze site heb ik een vraagje voor u. Ik zou dit jaar voor het eerst ook zaad willen oogsten van veldsla. De plantjes zijn momenteel aan het bloeien (in tunnelserre). Ik lees dat je bij de pinken moet zijn of dat het zaad op de grond ligt. Wanneer denk je dat ik zaden kan verwachten als ze momenteel vollop in bloei staan

   Groeten

   Piet

   • Hoi Piet,
    Eerlijk gezegd kan ik dit niet precies zeggen ( 2weken schat ik), maar al tijdens de bloei gaat het erg hard en als je denkt het bloeit nog dus geen zaad klopt niet. Bloem en zaad komen haast tegelijk. Wat ik al opmerkte probeer het bloeiende en meest lange gewas wat om te buigen en leg daaronder een doek o.i.d. Of als het eerste zaadje gevallen is knip het gewas subtiel af en laat het een week nadrogen op een krant of zo. De grond zeven met een grove zeef kan ook best als je tenminste over de juiste maat zeef beschikt. Ik was ook weleens te laat en heb dan t zaad met wat grond gedroogd, ziet er niet uit, maar is later prima te gebruiken. Geef geen water meer dan gaat het harder. Succes

   • Harry,

    Bedankt voor de reactie. Ik zal voor de zekerheid wat plastiek tussen de rijen leggen. en volgend jaar zal ik wat plantjes in bloempotten of bakken zetten en deze kan ik dan makkelijk op plastiek zetten. En de plantjes strijken als ze bloeien zodanig dat de meeste zaadjes op de plastiek vallen.

    Groeten

    Piet

 9. Veldsla zaaien onder glas kan zeker en vast!
  Dit vanaf september.
  Lees eens de hoofstukjes Zaaien in de kas & planten in de kas uit dit artikel
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/alles-over-de-teelt-van-veldsla/

  mvg
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 10. dag
  mag ik veldsla in de serre zaaien
  vr.gr.arseen

 11. Alhoewel mijn zaadjes altijd makkelijk opkomen, heb ik ook een keer gehad dat ze dat niet deden. Wat bleek? De platte bakgrond had een seizoen lang niet open gelegen. Geen regen erop dus. De grond ging toen ook wat wit uitslaan en duidde bij nader onderzoek op een te hoog zoutgehalte. Veldsla schijnt erg gevoelig te zijn voor een hoog zoutgehalte

 12. Leen, is het ook bij u zald-leemgrond?
  Waar ik vroeger woonde (streek Zottegem) was het zwaardere grond en daar kon je veldsla kweken zonder problemen.

 13. ik zit met hetzelfde probleem;ik ben nieuw zaad gaan kopen, heb dit goed vochtig gehouden en na 3 weken nog geen spoor; dit is al meerdere jaren het geval.
  Wat loopt er mis? leen

 14. Aan baldewijns: bedankt voor de reactie, ik zal maar eens een ander zakje kopen en nogmaals proberen!!

 15. Aan Jan
  mijn inziens is er iets mis met je veldslazaad, ik heb reeds in vijf verschillende beurten gezaaid, en heb een volledige opkompst ,de eerst zaaien zijn we reeds aan het eten en vandaag heb ik nog gezaaid ; ik heb wel vochtig gehouden tot de opkompst(met de gieter met kop op en ik heb er ook nat gespoten in de zaaigeul voor het zaaien ) alles met goed resultaat

 16. Mag ik van iemand vernemen hoe het zou komen dat mijn veldsla niet kiemt? Ik zaai in een ondiep voortje, hou het zaaivoortje goed vochtig en toch zie ik na 14 dagen geen kieming.
  Is er iemand die eventueel al geprobeerd heeft om voor te kiemen? Ik heb vroeger een geprobeerd het zaad een nacht in water te laten weken doch de zaadjes kleven teveel aaneen wanneer je ze na af te gieten door een zeef wil zaaien…….tenzij er iemand een goede of betere methode weet?

  Dank u!

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)