jul 102012
 

IMG_4854

Sofie Devalckeneer stuurde foto’s over hoe zij te werk gaat bij het telen van witloof. Sofie maakt gebruik van de koude bak, die op die manier ook in de winter een nuttige bestemming krijgt. Sofie woont in Sint-Pieters-Leeuw, midden de streek van het Brussels grondwitloof (www.grondwitloof.be), dat geteeld wordt in de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven. De foto’s vindt je onderaan dit bericht. Eerst wat uitleg, geschreven door Sofie.

“Ik probeer altijd de eerste tafel zo eind september, begin oktober in te zetten. Normaal (afhankelijk van de temperatuur in oktober) kan ik dan een eerste keer proeven rond Allerheiligen. Dat is dan ook meteen de periode dat de laatste (grotere) tafel erin gaat bij mij. Ik doe zo om de 2 weken een tafel. En dan kan ik toch wel tot maart of april volgend jaar oogsten. De werkwijze is misschien niet die volgens het boekje, maar het is gewoon de wijze die ik van mijn grootvader zaliger heb geleerd.

Koude bak
Ik gebruik dus de koude bak. Er staat eind september nog voor de helft sla in, maar toch begin ik dan al met het inzetten van de witloofwortels. Ik graaf die systematisch ongeveer een spade diep uit en doe de overtollige aarde langs de zijkanten als extra vorstbescherming tijdens de winter. Er zijn planken gezaagd op de breedte van die bak. Die duw ik tegen de wortels en pin ze vast met stokjes zodat die overeind blijven. 2 op elkaar, zodat de bovenste een 10-tal cm boven de koppen van de wortels uitkomt. En dan doe ik er 7 à 8 cm (droge!) dekgrond op. Wordt het flink koud dan komt er nog een laag stro op. Dit kunnen ook droge bladeren zijn, maar ik werk toch liever met stro.

Golfplaten
Over de bak komen die typische (heel oude…) ijzeren gebogen golfplaten. Het zijn bij mij wel gehalveerde want de klassieke overspannen al snel 2m en zoveel plaats heb ik niet…

Eerste oogst.
Ik heb vorige zondag (28 okt) eens gespiekt en er een 3-tal kropjes uitgehaald, ze zijn nog klein, maar ik heb de blaadjes bij de laatste sla gedaan, zalig van smaak, niks bitters aan, om zo op te knabbelen! Nu ja, ik laat ze zelden zo dik/groot worden als deze in de handel en al zeker niet zo vroeg op het seizoen (ongeduld 🙂
). En bovendien heb ik er zeker meer dan genoeg…
Ik ga trouwens vandaag nog (2 nov),tussen de buien misschien),of morgen de laatste 150 wortels in leggen De oogst daarvan zal in maart zijn. Bij een zeer zachte winter wat vroeger, als het lang koud blijft, wat later.
Ik zal dan zo’n 600 wortels ingelegd hebben dit jaar… met dank aan een gulle kweker, die bij elke bestelling er zo’n 50 tot 70 wortels bovenop cadeau deed… dat wordt witloofsoep, witloofwok, witloof in hesp, witloofsalades dus deze winter…
En zal er best ook wel wat uitdelen wellicht…

Wortels kopen?
Hier vind je ze op de wekelijkse markt bij iemand die allerlei groenteplanten verkoopt. Maar die is niet uit onze buurt zelfs, dacht Buggenhout. Er zijn nog kwekers die wel wat wortelen willen verkopen, maar ze hebben dit jaar erg veel tegenslag met de teelt, hoor ik overal, dus begrijpelijk dat ze niet verkopen. Ze hebben maar een klein deel op het ideale moment kunnen zaaien, en het late voorjaar was te koud, De oogst is dit jaar later, met niet al te dikke wortels.

In Kampenhout is er een witloofkweker die wortelen verkoopt.

Verkoop witloofwortelen voor eigen teelt, tot eind december.
Wellens Francois – Streekweg 14 – 1910 Kampenhout
email:
monique.van.steenweghen@telenet.be

Maar niet iedereen kan wortels kopen in Kampenhout. Daarom doet GroentenInfo een poging om alle adressen waar witloofwortels te koop zijn, te verzamelen. Dus, heb jij een goed adres waar je witloofwortels koop, zet het zeker op
Het prikbord Gezocht, witloofwortels van GroentenInfo. (17/11 : het prikbord veroorzaakte een overbelasting op de site, is nu buiten gebruik)

Wil je meer weten over de teelttechniek van witloofwortels lees dan ook deze artikels:
Witloof, de forcerie Witloof telen zonder groentetuin

Hieronder de foto’s van Sofie.

.IMG_0908

De koude bak, eind september. De eerste ronde witloofwortels is ingezet.

IMG_0909IMG_4850 (1)

De wortels om in te zetten zijn onderaan al ingekort. Dit omdat ze machinaal gerooid zijn en dan meteen “op maat” worden gesneden.

IMG_4851

Het loof wordt bijgesneden (2 à 3 cm) en de rotte blaadjes verwijderd.

IMG_4854

De wortels zijn ongeveer 18 cm lang bij het inzetten.

IMG_4861

De plank zorgt ervoor dat de wortels mooi rechtop kunnen ingezet worden.

IMG_0911

Er wordt een tweede plant bij geplaatst en afgedekt met ongeveer 8 cm aarde.

IMG_4987

4 november. Dit is een eerste oogst, de kroppen zijn nog niet volgroeid, maar het is moeilijk te wachten natuurlijk. De rest kan nog wat bijgroeien.

IMG_4988

Deze kroppen komen van de zijkant en hebben wat licht gezien, waardoor de punten wat groen zijn.

IMG_4989

Met dank aan Sofie voor de foto’s en de tekst.
Hoe zetten jullie de witloofwortels in?

Ook nog :

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  21 reacties aan “Witloof telen in de koude bak”

Reacties (20) Pingbacks (1)
 1. Beste,

  Ik zoek een adresje Regio Antwerpen waar ze witloofwortels verkopen. Niet voor mij laar voor vrienden.
  Mensen die er zoeken in West-Vlaanderen : Putman Marc te Deerlijk. Verkoopt ze in zakken van 50 stuks

 2. Voor de witlofwortels en zelfs een witlof kweek set verwijs ik u naar: http://www.witlofkweekset.nl
  Deze worden met verzendkosten naar u opgestuurd.

  Groeten Gerdi Kaspers

 3. Misschien iemand die weet waar witlofzaad te verkrijgen is of iemand heeft dit? Liefst biologisch zaad.

 4. ik zet mijn koude bak in de kelder en daar zijn geen muizen.
  wat men zegt van “bloembakjes” is overdreven, je hebt al een redelijke bak nodig om de wortel kans te geven.
  en…. mijn schoonvader is bancultuur gaan toepassen, toen hij de tuin nit meer in kon, en ik doe het zelf al 15 jaar, dus, het werkt, maar zorg voor een muis vrije plaats

 5. kunt u mij vertellen of je de wortel na de oogst kunt bewaren voor een volgend seizoen?
  Gr. André

  • Interessante vraag. Gezien witloof (Cichorium intybus) een doorlevende plant is (die wij weliswaar als tweejarige kweken) moet zij zich toch zo gedragen als de ons zo goed bekende paardebloem. Deze kan je afmaaien zo veel en dikwijls je wil, ze komt altijd terug.
   Ik acht het wel voor mogelijk dat bij deze herhaalde behandeling onze gekweekte witloofplanten zich meer en meer kunnen ‘terug ontwikkelen’ en zo hun oorspronkelijke wildvorm aannemen. Van lekkere ‘chicons’ ware dan wel geen sprake meer. Maar misschien hadden we dan wel weer een mooie bloem?
   Of hoe men een vraag met een nieuwe vraag beantwoordt. 🙂

   • Vorig jaar heb ik de afgesneden onderkant – ongeveer 3 cm lang – (dus met worteltjes er aan) van prei en bosuitjes gewoon weer in de grond gezet en die gingen weer groeien. Het worden niet echt mooie planten maar goed genoeg als je maar een beetje prei of bosui nodig hebt, b.v. voor in de sla of omelet.

  • wortels die witloofkroppen hebben hebben gehad ,kunnen niet meer dienen voor het hergebruiken
   ze kunnen eventueel ingekuild worden voor witloofzaad,of opgevoederd worden voor de beesten.

 6. ik ook heb witloofwortels gekocht in Kampen hout bij het
  opgegeven adres,maar de wortels waren heel dik,wat heel dikke kroppen geeft,de boer houdt de normale
  wortels voor zich,en verkoopt zijn dikke wortels,ik heb schoon witloof,maar de prijs van de wortels waren aan de hoge kant.

 7. Ik zet de witlof op in een plastix vat, hoog ongeveer 45 cm en in doorsnee van 35 cm Op de bodem een laag tuin-of potgrond,de wortels,na een paar dagen buiten te hebben gelegen op gelijke lengte maken en stijf tegen elkaar zetten in de vochtig gemaakte grond.Midden in de ton tegelijk met de wortels een plastix pijp van 40/50mm in een lengte dat deze boven de dekgrond uitsteekt.Dekgrond aanbrengen van voldoende dikte,kloppen tegen het vat zodat ook wat van die grond tussen de wortels komt en het geheel vochtig maken en lichtdicht afsluiten door een deksel of zwarte plastix.Met tussenpozen doe ik oogsten en opzetten opslaan zolang het niet vriest, buiten op een koele plek.Een vat zet ik dan in een verwarmde ruimte,en ga op die manier de groei forceren.Goed afgedicht zal de grond vochtig blijven en om dit op peil te houden geef ik water via de boven de dekgrond uitkomende pijp Op die manier kun je plan matig oogsten en je hebt geen last van ongedierte.

 8. Hallo, ik heb mijn witlof voor het 2e jr, in metselkuipen gezet, vorige jaar redelijke resultaten, wat het dit jr,word ben benieuwd.
  Trouwens is het nu wel of niet nodig om elk jaar te laten ploegen, kan ik tot het voorjaar wachten om lekker te frezen ??

 9. Bravo SOFIE.
  Wij wonen in KANEGEM, het bekendste ‘BLOEMENDORP’ van onze West-Vlaamse provincie.
  De ‘wortels’ van het witloof verzorgen wij precies als jou. Bij het ‘inplanten’ maken we dat we onder de wortels een 30tal cm humusaarde hebben die bedekt wordt met een laagje ‘paardenmest’. Daar bovenop komen de wortels die we dan eveneens bedekken met een 15tal cm teelaarde. Nu geven wij het ‘plantgoed’ een ferme scheut regenwater en we bestrooien de bovenste laag met een handvol ‘kalkpoeder of zeewierkalkkorrels’.
  Nu prevelen wij een ‘schietgebedje’ – we zijn immers ook het geboortedorp van kardinaal-emeritus Godfried Danneels – en straks genieten wij van stevige en smakelijke witloofstronken.

  • Dank je wel.

   Hebben jullie geen problemen met rotting (door die flinke scheut regenwater?). Als ik per ongeluk een klein beetje inloop heb als het regent, is het algauw sukkelen met rottingverschijnselen op die plek.

   • Sofie,

    Ik geef de wortels wat water vooraleer ze tot bovenaan gevuld zijn met aarde, en zorg dat het bovenste stuk droge aarde en bladeren zijn en heb helemaal geen problemen met rotting. Mijn tonnen zijn afgeschermd voor de regen.Geen water meer bovenop!

   • Ik heb met aandacht al de reacties gelezen .
    Ik beschik over een grote tuin .Ik begin in oktober met het rooien van de eerste wortels
    Ik laat ze in het tuinhuis enkele dagen drogen en verwijde de rotte blaadjes aan de kroon .
    De overige wortels laat ik buiten staan en strooi er een dikke laag bladeren door .Ik rooi ze naar behoefte de ganse winter door .
    Ik vind de reacties plezant en leer veel bij .
    Marcel

 10. Hallo, ik leg ook witloofwortels in met succes.
  Ik rooi de wortels en laat ze een weekje afsterven op het veld. Dan kuis ik ze op net zoals Sofie dat doet. Voor het inleggen van de wortels gebruik ik grote emmers en tonnen, daarin doe ik een deel potgrond en plaats de wortels vertikaal naast elkaar, zorg dat de potgrond tot iets onder de kop van de wortels komt en geef dan wat water bovenop, laat de wortels een paar dagen buiten staan en als ze bovenaan wat opgedroogd zijn doe ik er een laagje droge aarde op (ong. 5 cm) en daarboven droge bladeren. De emmers dek ik af met een plaat of plank zodat er geen regen in komt, maar zorg dat er bovenaan toch een beetje lucht binnen kan. dan laat ik ze gewoon buiten staan. Na een paar weken haal ik de eerste emmers binnen in de garage waar het warmer is en spoedig witloofkropjes gevormd worden, door regelmatig de volgende emmers binnen te brengen kan ik de oogst heel goed regelen, en tussen de droge bladeren kan ik goed de groei van het witloof volgen, en moet zelfs ‘s winters niet buiten voor de oogst!.

 11. Hallo,
  2 jaar geleden heb ik het ook geprobeert maar de muizen aten de wortels op en geen witlof.
  maar ik werkte met stro en i.p.v. aarde als dekkleed ,
  wordt het witlof niet erg smerig door de aarde die zo op de wortels ligt. of heb ik het niet goed begrepen?

  • WITloof wordt niet smerig. De krop groeit kompakt als een speerpunt door de dekaarde. In het ergste geval kunnen de buitenste bladeren een beetje ‘vuil’ zijn maar laten zich heel eenvoudig in de keuken afwassen. Het is niet zoals bij prei waar aarde gemakkelijk tussen de losse, groene bladeren komt.

  • Wat betreft stro of dekgrond, omdat er ook al op facebook en vraag over was, er zijn rassen die uitsluitend met dekgrond kunnen geteeld worden. Dan kan je die niet met stro telen. Enkel deze die geschikt zijn om zonder dekgrond te telen kan je afdekken met stro. Haal je wortels bij telers uit de streek van het grondwitloof, dan is dekgrond noodzakelijk. En, nee kroppen worden niet smerig door aarde te gebruiken, het is zelfs een Europees erkend streekproduct, het grondwitloof zie http://www.grondwitloof.be

  • Wel , teel witlof in metselkuipen, gaat erg goed, leg er plastic en een deken over , ook gaas voor de muizen, en heb er nu al 3 maal,van gegeten niets lekkerder dan je eigen witlof.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)