Een groente die tijdens de zomer afsterft, en waar je tijdens de herfst, winter en voorjaar doorlopend kan van oogsten. Misschien niet om in grote hoeveelheid te telen, maar eerder als smaakmaker zo nu en dan. En makkelijk te telen in pot.
Dat is doorlevende prei, oerprei, parellook, drie namen voor de soort Allium ampeloprasum.

De groeiwijze kan je het beste vergelijken met knoflook. De smaak daarentegen eerder met die van prei. Oerprei behoort dan ook tot dezelfde familie als ajuin, sjalot, knoflook en prei. Je kan bijna het hele jaar het groen oogsten, met uitzondering van de zomer, maar dan oogst je de bollen.
Als je een teelt kan starten met een tiental bolletjes, dan heb je na een jaar zeker vijftig, waarschijnlijk nog meer plantjes. Wil je grote prei en later grote bollen bekomen dan moet je de bollen ieder jaar verplanten.

 

SSA52136 (800x800)
Foto 1 (November 2006), oerprei planten.

In september worden er kleine bolletjes uitgeplant, die snel inwortelen en uitgroeien tot miniprei. Of je kan later in het najaar nog steeds kleine preiplantjes rooien en opnieuw uitplanten. Je kan dit dan bijvoorbeeld in een pot doen. Oerprei doet het namelijk heel goed in pot. Gebruik dan een mengsel van kwaliteitspotgrond en 30 % tuingrond. Goed verteerde compost kan ook toegevoegd worden. In vollegrond wordt er uitgeplant op 30 cm tussen de rijen en 15 cm in de rij. De plantdiepte van de bolletjes is 5 cm. Ook als je de  kleine plantjes gebruikt, plant je ze voldoende diep, net iets dieper dan ze zaten voor ze gerooid werden.

De bemestingsbehoefte van oerprei is matig, minder dan prei, meer dan ajuin, liefst een matige hoeveelheid compost gebruiken bij het uitplanten. Een lichte bijbemesting met een samengestelde, maar kaliumrijke meststof, toedienen in het voorjaar om de hergroei te bevorderen. Maar ook zonder extra bemesting en in minder goede grond blijft deze sterke plant gezond.

SSA52888 (800x800)
Foto  2 (april 2007) Oerprei na de winter.
Gedurende de herfst en zachte periodes tijdens de winter blijven de jonge plantjes doorgroeien. De jonge preitjes groeien vanaf het vroege voorjaar snel uit tot grote planten. Rondom de oerprei verschijnen er dan al kleine plantjes, die later ook bollen zullen vormen. Per plant worden jaarlijks ongeveer acht bollen gevormd. Het ganse voorjaar kan er geoogst worden.

SSA53551 (800x800)
Foto 3 (Juni 2007) Oerprei op het einde van de teeltcyclus – Roest.
De plant is sterk tegen ziekten, van insecten heeft de doorlevende prei absoluut geen last. Enkel op het einde van de teelt kan, zoals op de foto, roest de kop opsteken. Net zoals dat ook gebeurt bij knoflook als de teelt ten einde loopt. De roest luidt de natuurlijke verdorring van de bladeren in.

SSA53913 (800x800)

Foto 4 (Juli  2007) Oerprei in bloei.
Vanaf juli verdorren de bladeren, ook deze van de jonge plantjes die zich in het voorjaar al even lieten zien. De bloemen en bloemstelen zijn zeer decoratief en meer dan één meter lang. Je kan er zaden van over houden, maar weet dat de opkweek van doorlevende prei uit zaad lange tijd in beslag neemt. Wil je de bolvorming bevorderen, dan moet je de bloemstengels verwijderen, maar ook met de bloemstengels hou je nog wel voldoende over, zoals je op de volgende foto ziet.  Op het einde van de zomer worden alle planten gerooid. Een deel van de bollen kunt u gebruiken om opnieuw uit te planten, de rest kunt u gebruiken in de keuken.

SSA54569 (800x800)

Foto 5 (September 2007) De zaaddragers en jonge scheutjes.

SSA55140 (800x800)

Foto 6  Snijprei. (November 2007)
Maar je kan er ook voor kiezen om de bollen niet te oogsten. U kunt de planten dan één of meerdere jaren laten staan om dan te oogsten als snijprei. De vele plantjes vormen  als het ware een bos van preiblaadjes. Zo kunt u regelmatig vers groen oogsten, ook in het voorjaar, als de prei uit de moestuin zeldzaam geworden is.

SSA55142 (800x800)

Foto 7 Scheuren (November 2007)
U kunt in het najaar ook een deel van de prei rooien, en de kleine plantjes op eindafstand uitplanten, zie foto 1 in het begin van dit artikel. U merkt het de naam doorlevende prei is terecht! De teeltcyclus is rond.

Doorlevende prei is rijk aan mineralen en vitaminen en kan bereid worden in sausen, soepen en stoofpotten.

© 2008 Copyright tekst en foto’s :  ing. Luc Dedeene.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  34 reacties aan “De teelt van doorlevende prei in zeven (foto)stappen (Oerprei, parellook).”

Reacties (32) Pingbacks (2)
 1. @ Guido
  beste ik zou ze uitplanten het zijn doorlevende planten dus winterhard nu weet ik wel dat jonge wortels erg kwetsbaar zijn, dan kun je de planten ook wat afdekken bij vorst.De planten met wortels die door de pot groeien kunnen indien je ze uitplant reeds in wortelen in de volle grond.
  bij strenge vorst zou ik het nog even uitstellen.
  Maar die is er voorlopig niet dus waarom nog wachten? ?
  m v g.
  fil
  Er zal van links of rechts nog wel reactie komen.

 2. Geachte tuinders van vergeten groenten.
  Midden december heb ik oerprei – daslook – en
  utrechts uitje van vreekens nog ontvangen in een pakket
  tesamen .alles in potjes geplant. nu is voor mij de vraag mag ik allemaal nog buiten planten.ze staan nu is de serre .daslook nog niet uitgekomen maar de wortels komen langs onder uit de pot ,de andere planten komen al langs boven uitgekropenn en zijn reeds een tiental cm hoog , mag dat nu nog naar buiten in de koude grond uit geplant worden .
  graag hulp wat ik daarmee moet doen

  groeten – delaere guido

 3. hallo die tuinliefhebbers, ik ben geintreseerd
  geraakt door de beschrijving om oerprei te planten.

  Wie wil me helpen aan plantjes of knolletjes, ik
  woon in overloon in NB nederland.
  Ik hoop op een reactie.

  Groeten Leo

 4. Hallo beste ,
  > Ik kweek oerprei ,en nu zijn er geen bolletjes in aug wel . Je kan nu planten kopen ,komen halen of ik kan er opsturen maar dat
  > kost wel wat .Ik woon in Brasschaat tuin 5300 m² en ik kweek wat kruiden en vergeten groenten
  > Met vriendelijke groeten ,
  > Hugo

  • Hallo hugo, dank voor u reactie, ik zou graag wat planten willen overnemen, momenteel ben ik met
   caravan in spanje, einde maart zijn we weer thuis.
   Dan wil ik in april langskomen, wilt u het adres
   naar mij mailen,
   Groeten Leo

   • Hallo Leo
    Je kan mij bereiken via mail hugodhooghe@hotmail.com . Hoge Kaart 273 Brasschaat ,eerst best een mail sturen om af te spreken .Ik heb trouwens meer leuke plantjes en kruiden dan alleen oerprei als je een pluktuin met 10 soorten wil waar je in elk seisoen van kunt gebruiken wil ,dan moet je bij Hugo zijn .
    Groeten ,
    Hugo

 5. ik zou graag wat knolletjes willen hebben om ook eens
  oerprei te planten, ik woon in Overloon in ned.
  wie kan mij verder helpen
  Groeten Leo

 6. De kweek van oerprei, zoals hij hier wordt beschreven lijkt mij een vreemde bedoening.
  Sinds decennia kweek ik succesvol oerprei op de wijze hierna uitvoerig
  beschreven. Zij die geïnteresseerd zijn, ook even proberen, succes verzekerd :

  OERPREI

  Deze preiplant vermeerdert zich via knolvorming en dient nooit met insecticiden bespoten te worden.
  Ze vraagt een goed bemeste grond.

  De knollen worden half juli, begin augustus geplant op min. 20 cm afstand in de rij, 10 à 20 cm diep, terwijl de afstand tussen de rijen bij voorkeur ongeveer 30 cm bedraagt.
  Het is aan te bevelen om vooraleer te planten, de rijen in de volle lengte eerst uit te diepen (+ 10 cm), om de plant later te kunnen aanaarden. Op die wijze bekomt men een langer wit stengelgedeelte.
  De platte kant van de knol in de lengterichting planten. hierdoor groeien de bladeren ook in de lengterichting, hetwelk het gemakkelijk maakt om gedurende het groeiproces het onkruid tussen de rijen te verwijderen.
  De knollen komen zeer onregelmatig uit. Na een week tot zelfs na meer dan 2weken zijn alle plantjes aan de oppervlakte tevoorschijn gekomen.

  Gedurende de winter groeit de plant verder, behalve gedurende de meestal korte vriesperiodes.

  Afhankelijk van het weer maakt men in maart/april een keuze :

  – de planten voorbestemd voor consumptie dienen gerooid te worden en eventueel in de diepvries bewaard te worden.
  – De planten die blijven staan komen in aanmerking voor plantgoed. Ze zullen vrij snel een zaadstengel ontwikkelen en zijn dan niet meer zo geschikt voor consumptie.

  Van zodra de zaadstengel zichtbaar wordt dient de zaadknop afgebroken te worden.
  Van dan af gaat de plant knollen ontwikkelen. Indien de zaadstengel niet wordt afgebroken zal er ook geen knolvorming plaatsvinden.

  De knolvorming is beëindigd eind juni tot half juli, afhankelijk van de weersgesteldheid.
  Dit gebeuren is goed zichtbaar aan de stengel die aan het verdrogen is.
  Wanneer de stengel quasi droog is worden de planten (met de riek) gerooid en de knollen worden van de plant losgemaakt.
  Ze worden gedurende ongeveer een/enkele we(e)ken (in de zon) gedroogd. Enkel de grote knollen, een 10-tal per plant, worden behouden en gaan onmiddellijk na die korte droogperiode terug in de grond voor een nieuwe cyclus.

  PS. Muizen lusten zowel de knollen als de ondergrondse preistengel bijzonder graag !

  • Dag Eugène

   bedankt voor uw teeltbeschrijving van oerprei in vollegrond, open lucht. Ik had graag dit berichtje ook eens op de voorpagina gezet zodat nog veel meer lezers dit bericht zullen opmerken/lezen. Mag dat? Natuurlijk met vermelding van de rechthebbende auteur. Hebt u eventueel foto(s) van deze teelt? Dat zou dan helemaal perfect zijn. Alvast bedankt voor uw reactie.

   • Beste

    Geen probleem met uw vraag en voorstel.
    Voor mij kwam het er enkel op aan om al diegenen met een zekere belangstelling voor tuinieren én gezonde voeding, kennis te laten maken met een plant die de klassieke preiplant sterk benadert, ‘spuitvrij’ kan gecultiveerd worden en perfect als evenwaardig vervangingsproduct van prei in onze keuken kan gebruikt worden.
    Mvg
    Eugène

  • 26 mei 2011 Hierbij nog een berichtje van Eugène, samen met zijn teeltresultaat op foto. Dat ziet er goed uit Eugène en bedankt om ons op de hoogte te houden.

   Onder nr 15 van de lezersreacties beschreef ik in december ll. de wijze waarop ik succesvol oerprei kweek.

   Ondanks de natte winter en de uitzonderlijk droge maanden april en mei doen de planten het nog vrij goed.
   Inmiddels is het overgrote deel verhuisd naar de diepvries en staan enkel nog een 200-tal planten te rijpen om mij in een latere fase een nieuwe cyclus oerprei te garanderen.
   Zoals ge op de foto’s kunt merken zijn de zaadknoppen inmiddels verwijderd geworden zodat een optimale stimulus naar de wortels optreedt.
   Afhankelijk van de weersgesteldheid zullen deze planten rond eind juni, begin juli verdroogd zijn en zullen de knollen kunnen gerooid en gedroogd worden om opnieuw in de grond te verdwijnen.
   Groeten
   Eugène De Witte
   Klik op de foto’s om te vergroten
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/SIMG1826.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/SIMG1830.jpg[/img]

 7. Iedereen die oerprei zoekt of andere kruiden stuur mij een mail hugodhooghe@hotmail.com

  Mijn hobby is vergeten groenten en kruiden kweken, en heb vele variëteiten, ik ben ook lid van velt en alles is goedkoop te verkrijgen of te ruilen.
  Maar ga ik ga ook opentuindagen velt 2011 doen met t enkele leuke workshop’s.Je mag altijd in de tuin komen kijken na afspraak. Kom naar Brasschaat .
  met de groeten van Hugo

 8. Helaas zijn mijn preitjes tot mijn grote verdriet door kippen en katten vernield, is er iemand die mij nog een kans gunt en wat bolletjes over heeft, b.v.d. Coosje

 9. beste Victor
  is het mogelijk als je teveel netelgier geeft dat je daardoor ook roest op de prei krijgt ,ik heb nog nooit nee nooit zoveel roest op mijn prei gehad als nu ,ik heb reeds gespoten maar helaas te laat.??

  m v g .
  fil.

 10. prei
  momenteel zijn er woelmuizen mijn prei op te eten ondergronds wat kan ik daar tegen doen?

 11. waar kan ik oerprei kopen ?

 12. hallo beste.
  Indien de roest ontstaan is in september hoef je niet ergs te vrezen. De prei zal zichzelf herstellen en bij de eerste vorst verdwijnt die schimmel.
  let wel dat je die bladeren niet composteert maar wel vernietigd,want de ziekte blijft wel aanwezig in het blad.
  Voorkomen is beter dan genezen en meestal ligt het gebruik van meststof aan de basis.
  Te droge grond kan ook aan de basis liggen.
  Ik gebruik niets meer van meststof en werk gewoon compost in de grond. Prei hoeft niet te veel stikstof. Wil je toch wat stikstof toevoegen gebruik dan netelgier.
  Er bestaan bestrijdingsmiddelen in de handel maar ik hou het bio en heb geen last van roest.
  Beste groetjes, vic

 13. Ik heb de roestziekte op mijn prei,wat kan daar tegen doen?

  • Hallo beste ,

   Als je oerprei kweek heb je dat niet. Het beste is van die stinkertjes tagetes tussen zetten en een gaas overleggen. Ik sproei ik niet, maar ik heb wel enkele duizend oerpreitjes staan.
   beste groeten

   • Roest is een schimmel, dus hebben insectengaas en tagetes geen nut. Deze zijn daarentegen wel bruikbaar om minder insecten te hebben zoals preimot en preivlieg.

 14. Oeprei is inderdaad een aanrader en een specialiteit om te hebben
  Enkel adressen
  http://www.denieuwetuin.be, kijken bij plantgoed, rare uitjes
  http://www.vreeken.nl, trefwoord oerprei intypen
  Ook bij veel vasteplantenkwekerijen, en kruidenkwekerijen
  zoals
  http://www.tuinenverkest.be/
  http://www.ecoflora.be/
  http://www.sanguisorba.be/home.html
  http://www.dewederik.nl
  en nog veel meer …….Even zoeken met Google voor één bij jou in de buurt.

  Mijn pot van oerprei scheur ik binnenkort, als er plantjes over zijn laat ik het weten aan Axel want ik kom toch iedere dag in Roeselare…

  Aan Harry en Coosje stuur ik het emailadres van Yvonne, zij kan er nog wel wat missen zegt ze.

  Ook bij de recente zoekertjes van velt heeft er nog iemand 200 bollen over
  http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_adsmanager&page=show_all&Itemid=206

  Ook op Marktplaats, kapazaa, en andere zijn er regelmatig aanbiedingen, tik maar eens in bij Google…

  • Iedereen die oerprei zoekt of andere kruiden stuur mij een mail hugodhooghe@hotmail.com
   Mijn hobby is vergeten groenten en kruiden kweken, en heb vele variëteiten, ik ben ook lid van velt en alles is goedkoop te verkrijgen of te ruilen.
   Maar ga ik ga ook opentuindagen velt 2011 doen met t enkele leuke workshop’s.Je mag altijd in de tuin komen kijken na afspraak. Kom naar Brasschaat .
   met de groeten van Hugo

 15. Net zoals alle andere lezers wens ik te weten waar we die knollen kunnen krijgen.
  Waarom niet onmiddellijk bij de nieuwsbrief zetten.
  Dank u

 16. Ook ik heb wel interesse in oerprei. Ik heb hier in de buurt wel een bio kwekerij van planten en zaden en ik zal altijd is navraag doen of zij me daar kunnen in helpen en dan laat ik wel iets geworden .
  Beste Klarien. Bieslook geeft prachtige bloemen dat is juist, maar om van je bieslook blijven te genieten op culinair vlak dien je wel de bloemen te verwijderen.

 17. Lijkt me lekker om een pannetje oerpreisoep van te koken.Ook ik heb er nog nooit van gehoord, wel heb ik een soort knof-\bieslook in de tuin staan waar je het lof van kunt snijden (zeer bescheiden oogst) Misschien wel hetzelfde alleen wordt de bloem die schitterend is en waarvan ik wel een foto zou willen bijvoegen als ik wist hoe, geen meter hoog.Update : hierbij de foto die Klarien opstuurde naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  bloem bieslook

 18. Wie kan mij helpen aan deze bolletjes. Lijkt mij geweldig!
  Harry

 19. Leuk net waar ik op zat te wachten. Ik heb in 2007 10 bolletjes geplant en wist eigenlijk niet goed hoe hier mee om te gaan.Het zijn inmiddels polletjes met groene 10 cm hoge uitlopertjes die ik nu ga uitzetten voor het volgend jaar.
  Weer bedankt.

 20. Geweldig, net wat ik zoek. Waar kan ik die bolletjes kopen om het hier te proberen? Dit is voor mij echt de eerste keer dat ik er van hoor, met vriendelijke groet Coosje

  • Er zijn nu geen bolletjes, die zijn er vrijwel alleen in het najaar. Wel is er zaad te koop bij Vreeken.nl van Oerprij.
   In het uiterste geval heb ik wel wat plantjes over, kan ze opsturen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)