Groenten in potten, specifieke mogelijkheden (de serie, deel 10).

(10) Specifieke mogelijkheden

Combinaties zijn niet altijd even makkelijk, de waterbehoefte moet op elkaar afgestemd zijn, evenals de bemesting. Ook moet er op gelet worden dat de ene plant de andere niet overgroeit.
Sla in potten met in het midden een selder plant. De selderij groeit er boven uit. Spaar ruimte uit door de slaplanten aan de boord van de pot te planten, de sla groeit dan over de potrand.

Werk met de techniek van geleidelijk dunnen, vooral met slasoorten, maar ook met bijvoorbeeld rode bietjes is dit heel goed te doen. Eerst dicht zaaien, dan kleine plantjes uitdunnen, later iets grotere en nog later kom je uiteindelijk tot de definitieve afstand. Ondertussen heb je al wat minigroenten geoogst. Een lange bloembak leent zich uitstekend voor deze techniek.

Gebruik ronde courgettes deze nemen minder plaats in de pot en hoeven niet zo groot te groeien, waardoor de groeikracht van de plant beter behouden blijft. Courgettes kweek je ook best met twee planten omwille van de goede bestuiving. Ronde courgette wordt ook Courgette de Nice genoemd.

De snoeptomaat. Kweek in pot kerstomaatjes die je ondersteunt met stokken, werk met verschillende zijscheuten en maak er een soort struikje van. Wat is er leuker dan nu en dan in het voorbijgaan even een tomaatje te snoepen. Vergeet de bloemetjes niet te trillen, zeker als de plant beschut staat tegen de wind.

Peperplanten blijven klein en zijn toch heel decoratief. Plaats ze eerst toch wel een tijdje binnen, ze vragen nu eenmaal veel warmte. In de volle zomermaanden zijn ze een decoratieve kuipplant(je)

Komkommers buiten zijn best de oude zaadvaste rassen, niet de hybriderassen die veelal veredeld zijn voor binnenomstandigheden. Alhoewel, sedert kort zijn er ook hybriderassen die wel degelijk veredeld zijn voor buitenomstandigheden. Ze zijn wat kleiner van stuk. Je kan de komkommers laten klimmen langs een draadconstructie die in de pot geplaatst wordt.

Grote planten zoals koolsoorten nemen veel plaats in, wat nu net met potten dikwijls niet kan. Kies dan voor minibloemkolen of minikolen, er zijn ook minikomkommers.

Prei en wortelen nemen veel minder plaats in, maar vergen diepe potten. Ook is het voor wortelen, knolselder, radijzien niet zo goed om in veengrond te telen, de vele vezelwortels die ontstaan zijn storend, dikwijls is de loofgroei ook te fel en de wortelontwikkeling slecht.
Probeer hier toch met tuingrond te werken, met een kleine hoeveelheid compost.

Aardappelen in potten. Vul de pot voor de helft met grond. Plant hierin de aardappel. Later bijvullen met grond. Dit in een tweetal keer. Je bootst dan als het ware het aanaarden na.

Pompoenen zijn er ook in struikvorm . Makkelijker in pot dan de soorten met lange ranken natuurlijk. Patissons groeien altijd struikvormig. Ze hebben gele en witte schotelvormige vruchten.

Op een pagina van Kaatjes Tuintips staan ook nog wat tips bij de soorten groenten in potten

Lees hier alle artikels over groenten in potten