Zelf een groentebed op worteldoek aanleggen

Ter inleiding

DSC00135 Dit artikel vormt één geheel met het artikel “slateelt op worteldoek“. Daar vindt u ook de talrijke voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van gronddoek in de groentetuin. Deze uiteenzetting behandelt één mogelijke methode om het worteldoek-bed op een degelijke manier aan te leggen. Je kan dit groentebed op worteldoek ook gebruiken voor andere teelten mits de afstand en de diameter van de plantgaten aan te passen.

Een zo perfect mogelijke plaatsing van het worteldoek verzekert u van de beste teeltresultaten. Ook omdat het groentebed op worteldoek op het einde van het tuinseizoen wordt verwijderd om het jaar daarna terug te plaatsen, dringt een vlotte en goede werkmethode om dit doek te plaatsen zich op. Vandaar dit artikel…

De eisen waaraan een degelijk worteldoek-bed moet voldoen

  • Het bed moet voldoende vlak zijn (en blijven) om geen ophoping van water te krijgen onder het doek.
  • De afstanden en de grootte van de plantgaten dienen aangepast te zijn aan de soort teelt.
  • De zijwanden (randen) van het bed moeten mooi verticaal afgewerkt zijn. Zo is het mogelijk om het doek zo vlak mogelijk op te spannen.
  • De plantgaten mogen niet uitrafelen.
  • De basisbemesting van de tuingrond moet op voorhand toegediend te worden.

Het worteldoek, hier besproken, is specifiek gemaakt voor het inplanten van slasoorten, andijvie, suikerbrood,…

Het voorbereiden van het doek

Wat is er nodig?

  • Een stuk worteldoek (de breedte varieert volgens merk van 2,00m tot 2,07m). De lengte = de lengte van het bed (de afstand tussen het eerste en laatste plantgat) + 0,80 m.
  • Een gasfles + roofingbrander
  • Een ronde dikwandige buis (buitendiameter 8 cm) voor het inbranden van de plantgaten.
  • Een ronde houten mal (diameter 8 cm) met een opening van 12 mm in het midden.
  • Een rode stift (waterproof) voor aftekenen van de plantgaten op het zwarte doek.
  • Een stuk elastische metsersdraad + 2 zware stenen

DSC00141 De foto toont 5 rijen met elk 16 plantgaten. De afstand tussen de rijen en de plantgaten is telkens 30cm. Het doek is dus (15 x 0,30m) + 0,80m= 5,30m lang. Na plaatsing zal het worteldoek een zichtbare breedte en lengte van respectievelijk 1,6 m en 4,9 m hebben. Daarbij zijn er 16 x 5 = 80 plantgaten beschikbaar.

DSC00143
De foto toont de verschillende elementen die nodig zijn voor het aftekenen en branden van de plantgaten

Werkwijze

  • Het doek wordt uitgespreid op een harde ondergrond. In de lengterichting worden 5 rijen, op 30 cm afstand van elkaar, met de stift uitgetekend  op de kop-uiteinden.
  • Door middel van de metsersdraad worden, met de stift, alle plantgaten met een kruisje aangeduid op het doek.
  • Alle plantgaten worden met de houten mal en de stift afgetekend. Omdat de mal een gat heeft in het center,kan men haar mooi over de eerder aangeduide kruisjes positioneren.
  • Onder het doek wordt een stuk houten plaat (bv. vezelplaat) gelegd op de plaatsen waar men de plantgaten zal inbranden.
  • Met de roofingbrander wordt het uiteinde van de buis voldoende opgewarmd en kunnen normaal gezien, tussen de opwarmbeurten, gemiddeld 4 gaten gebrand worden. De buis zal, zolang ze voldoende opgewarmd is, mooie ronde plantgaten maken, waarbij het uitgebrande deel volledig los dient te komen uit het doek, zoniet betekent dit dat de temperatuur van de buis te laag geworden is.

Best eerst eens uittesten op een stukje overschot van worteldoek om te leren hoeveel er moet opgewarmd worden.

Grondvoorbereiding

Omspitten van benodigde grondoppervlakte

De om te spitten oppervlakte = de zichtbare doekoppervlakte (in dit geval 1,60m x 4,90m) + rondom 30 cm extra.

Basisbemesting

Voor slasoorten is de basisbemesting (voldoende voor minstens 2 x uitplanten in dezelfde plantgaten) als volgt :

– 100 gr/m2 zeewierkalk

– 300 gr/m2 koe-kip-paard gedroogde mestkorrels

– 80 gr/m2  blauwe korrel (12-12-17)

– 45 gr/m2 patentkali (30% + 10% Mg)

update : klik hier om meer info over dit bemestingsadvies te lezen

Inwerken van basisbemesting en egaliseren van de oppervlakte.

De omgespitte grond wordt nu bij voorkeur ongeveer 20 cm diep ingefreesd.

Daarna dient de gefreesde oppervlakte mooi vlak gemaakt worden na een paar keer rollen, teneinde  inzakken van de grond te vermijden in de loop van het teeltseizoen.

Het aanleggen van het worteldoekbed gebeurde  op 16 juni 2008 ;vroeger had dus zeker gekund.

Plaatsen van het doek

Hiervoor zijn nodig :

  • Eén grote dunne (3 mm min.) beschermplaat zoals een kartonnen (Unalit) plaat van 1,25 m x 2,50m om het platte grondoppervlak intact te houden tijdens het plaatsen van het doek
  • een planttouw (metserskoord)
  • een kruiwagen en graafschop
  • een plantspade (zie foto) of ander gereedschap om langs de plantdraad een mooi rechte,diepe gleuf te maken.
  • twee unalit platen (40 cm hoog,ongeveer 70 cm lang,3 mm dik) om langs de zijkanten te plaatsen.

Het plaatsen van het doek *Zie ook de stap-voor-stap foto’s onder deze beschrijving.

Het  planttouw wordt op een onderlinge afstand van 1,60 m uitgezet.

Na het plaatsen van het planttouw (beginnend aan linker-langszijde van het bed) wordt het doek overgeplooid bovenop het bed zodat het planttouw vrij op de grond ligt.

Nu wordt de beschermplaat bovenop het doek, voldoende dicht bij het planttouw gelegd,teneinde de grond te kunnen betreden en met de kruiwagen te berijden zonder de grond in te drukken;

Met de plantspade wordt een mooie diepe en mooi verticale gleuf gemaakt vlak naast de plantdraad. Men doet dit in stukken van 1,5 meter; onmiddellijk daarna duwt men de twee unalit platen (40 cm hoog) in de gemaakte gleuven

Hierna wordt, met een gewone schop, de grond rondom het bed, schuinweg uitgehaald  tot men de unalit platen raakt. De grond wordt in een kruiwagen gedaan.

Hetzelfde herhaalt zich verschillende malen tot men de volledige linkse zijde afgewerkt heeft. Eventueel kan ook de greppel aan de kopzijde van het bed al  uitgegraven worden maar dit kan ook nog later.

Als de linkse langszijde klaar ligt, wordt de eerder overgeplooide worteldoek mooi recht,en goed gespannen in de greppel overgeplooid en onmiddellijk met een verschillende hoopjes aarde(vanuit de kruiwagen)vastgelegd. Met het vastleggen van het kopeinde van het bed wordt gewacht tot alle drie zijden (rechtse langszijde+ voorste kopeinde) afgewerkt zijn.

Op dezelfde manier wordt, in wijzerzin de besproken methode herhaald voor alle zijden van het bed.

Nu volstaat het alleen nog de greppels, rondom het bed, vol te storten met aarde en goed aan te drukken met de voet.

Het midden van de plantgaten aan de zijkanten van het bed bevindt zich op ongeveer 20 cm van de kant, zodat er ruim plaats is om sla te telen aan de buitenzijden.

Stap-voor-stap (klik op de foto’s)

DSC00133

 DSC00135

DSC00136DSC00137   DSC00139

 

Opmerkingen:

*Voor een worteldoek van 2,07 m breed i.p.v. 2,00 m (o.a. te koop bij Makro; 50 €/50m) verandert de afmeting van het bed niet maar wordt er 3,5 cm doek meer langs beide langszijden in de greppel overgeplooid.

*De afgebeelde plantspade is een eerder professioneel type maar kan vervangen worden door een ander(eventueel zelfgemaakt) gereedschap. Het komt erop aan om vlak naast het planttouw een rechte, voldoende diepe(25 cm is minimum) gleuf te maken waarin de unalit platen kunnen geplaatst worden.

*Het beschikbaar zijn van een tweede kruiwagen of ander recipiënt om de aarde in te deponeren kan handig zijn als het groentebed wat langer is.

*De gemaakte plantgaten stemmen overeen met de diameter van de zogenaamde bollenplanter die op de foto’s te zien is.

*De dikwandige buis voor het inbranden van de gaten in het doek is door mijzelf voorzien van een handvat en dus niet verkrijgbaar in de handel.

*Op het einde van het tuinseizoen (november) kan het worteldoek- bed, door losgraven van de zijwanden, opgeborgen worden en het volgende jaar terug aangelegd worden.

Voor voorbeelden en bespreking van de slateelten op worteldoek verwijs ik naar het artikel “slateelt op worteldoek

Een eerste inplanting van uitgedunde slaplantjes is alvast te zien op onderstaande foto(157) genomen op 20/06/08.DSC00157

Deze unieke teelttechniek op gronddoek is zeker en vast toepasbaar voor iedere hobbytuinder! Veel succes!

  • Uw eigen ervaringen en tips bij het plaatsen van worteldoek om groenten te telen in de tuin zijn heel welkom in de commentaarbox hieronder.


Reacties

34 reacties op “Zelf een groentebed op worteldoek aanleggen”

  1. Annemie Schoenmaker avatar
    Annemie Schoenmaker

    Ik heb een probleempje in het vooruit.Wat en hoe moet ik het doen als ik b.v. de krop sla of andijvie er uit haal en er weer een nieuw plantje erin moet doen . Ik vind het toch wel moeilijk om er een in te zetten met andere grond en lossee grond in het gaatje. Beetje moeilijk maar misschien snapt U mij.

    1. Dag Annemie, waarschijnlijk was jij ook in Koekelare zopas? De gaten moeten inderdaad voldoende ruim zijn, en je kan eventueel een emmer met grond bij de hand hebben om aan te vullen en dan bij het planten netjes aan te drukken en dan aan te gieten, dan zal je zien dat losse grond geen probleem meer is!
      Groeten,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

    2. Dag Annemie.

      Tik eens in bij google

      de moestuin van fil anno 2012
      bekijk de foto’s ze zullen mogelijk een beetje klaarheid brengen naar mijn mening.
      vriendelijk groetend.
      fil.

  2. Komend seizoen (2014) heb ik ook een volkstuin, en ik ga als experiment alles op worteldoek zetten, ben al druk doende om alle gaten in het worteldoek te branden. Ook best gemakkelijk toch? alle plantafstanden zijn meteen duidelijk. Per groentesoort heb ik een doek gemaakt. Ben reuze benieuwd naar de resultaten.

  3. kris avatar
    kris

    Eigenlijk, tot nu toe heb ik ze laten liggen. Na zware vorst zal ik ze eraf halen om te bemesten met paardenmest of zoiets. En in de lente terug bedekken.
    Dat is het plan althans.

  4. willy verbelen avatar
    willy verbelen

    Kan het doek tijdens de wintermaanden blijven liggen?

  5. kris avatar
    kris

    Het gaat perfect, ik heb er rode biet, snijbiet, raapstelen, courgette, pompoen, 5 koolsoorten, struikbonen, venkel, sjalot en ajuinen mee gekweekt. Voor “dunnere” plantjes als bonen heb ik kleinere gaten gebrand (diam. 10 cm).
    tegen de slakken: de klassieke truuk, een afgesneden petfles her en der, met bier en wat suiker in een gat ingraven. Wat wel belangrijk is, is dat de doek goed vastligt en niet wappert met de wind, anders worden de plantjes afgesneden door de rand van de gaten. Hiervoor heb ik wat oude bakstenen en pannen her en der op het doek gelegd.

    1. Bedankt voor de update Kris, blijkbaar kan zowat alles op worteldoek! En bedankt voor de ‘slakkentip’ om zo slakken onder het worteldoek te verdelgen. Foto’s altijd welkom op lezersbijdrage@plantaardig.com

    2. Bedankt voor de foto’s, Kris. Zeer mooie resultaten!
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/groentetuin-worteldoek-gronddoek-moestuin1.JPG[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/groentetuin-worteldoek-gronddoek-moestuin10.JPG[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/groentetuin-worteldoek-gronddoek-moestuin11.JPG[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/groentetuin-worteldoek-gronddoek-moestuin15.JPG[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/groentetuin-worteldoek-gronddoek-moestuin16.JPG[/img]

  6. Richard avatar
    Richard

    Ik pas deze methode al een paar jaar toe voor de teelt van courgettes.
    Het idee is gekomen bij onvoldoen
    de tijd om in de tuin te werken.
    Het interessante van het daarvan is, in het voorjaar blijft de grond langer warm, geen onkruid, de vruchten blijven proper, en als laatste voor de jacht op slakken.

  7. […] De methode van Aardappelen telen onder worteldoek wordt door Marc van volkstuinen Oostende beschreven in dit artikel. De aardappelen worden geplant in de plantgaten van een worteldoek. Het worteldoek is natuurlijke geen onbekende voor onze lezers. Herman teelt er al enkele jaren sla op en heeft zijn uitstekende methode om een worteldoek in de moestuin aan te leggen al uitvoerig beschreven. Je vindt zijn methode in het artikel Zelf een groentebed op worteldoek aanleggen […]

  8. Marcella Erens avatar
    Marcella Erens

    Ik heb een vraag die een van de lezers misschien kan oplossen? Hoe kan ik zelf turfpotjes maken?
    In de hoop dat iemand dat weet, groetjes van Ella.

  9. Het gronddoek is goed water doorlatend, dus dat is het probleem niet.

  10. Sjef v Blerck avatar
    Sjef v Blerck

    Goede middag,
    Ik heb een tip voor al de moestuinders.
    Misschien weet u het al of doen jullie het al.
    Voor het opkweken van andijvie tot een mooie gesloten krop en een gedeelte wit of geel aan de onderkant van de krop (want zo hoort het wel te zijn) gebruik ik p.v.c pijp van een diam 80mm en een lengte van 120 mm.
    Neem een plantje en poot hem in de aarde zet daarna het pvc pijpje over het plantje en de rest gaat vanzelf, wel op tijd water geven!
    Veel tuinplezier
    Sjef v Blerck.

  11. Sjef v Blerck avatar
    Sjef v Blerck

    Ik heb dus een bed gemaakt en afgedekt met worteldoek.
    De gaten werden er in gebrand om reden dat het doek dan niet kan rafelen.
    Ook is worteldoek niet op een verhoogd bed aangelegd, maar wel is de grond mooi en vlak gemaakt (zonder kuiltjes en bulten ). Ook de gaten die er ingebrand zijn, zijn wel wat groter als bij sla en werden voorzien van tomaten en paprika. Ik moet zeggen: het werkt perfect.
    Alleen er komen pissebedden dat is nu mijn handikap. Wat moet ik daar aan doen?
    Wat ik u nog wil vertellen, deze teelt gebeurt in mijn tunnelkas, dus de vochtigheid is wel groter dan buiten
    Groetjes,
    Sjef v Blerck.

  12. tuinders,
    Mijn tip heeft feitelijk niets te maken met gronddoek, maar wel over de vermelding gebruik een koolkraag.
    Ik hoop dat jullie zich geen breuk lachen met wat ik nu ga schrijven, want mijn buur deed dat ook en een jaar later deed hij krek hetzelfde.
    Vergeet kragen en dergelijke bij welke kool soort ook, doe echter voor je het plantje in het plantgat stopt een blokje (1cm op 1 cm is al voldoende) rabarber erin kooltje erop en dicht de zaak.
    Toen ik de eerste keer kolen plante had ik net als al mijn buren (met en zonder kragen (alla de kolen natuurlijk niet de buren) meer wortelrot dan goede kolen.
    De tip over de rabarber had ik ergens gelezen en gezien ik die toch voldoende had staan….
    Geen enkel (zegge en schijve 0) plantjes aangetast. En de buren die hadden ervan. Weer een jaar verder hadden die het ook niet meer, want ze deden als ik, rabarber planten onder de kooltjes.
    Zelfs al geloof je me niet DOEN.
    groeten en succes Gérard

    1. Jan Schoenmaker avatar
      Jan Schoenmaker

      wij hebben het ook uitgeprobeerd het werkt fantasties.Ik geef aan collegas door dat ik het op de belgische manier doe. en lachen zoals je schreef.Erg bedankt

  13. Herman avatar
    Herman

    Beste,
    De hoogte van het bed is niet relevant. Het kan evengoed op hetzelfde niveau van de naastliggende grond liggen of indien u wenst lichtjes hoger.
    Ik heb, dacht ik, nergens hoogtes in mijn artikel vooropgesteld. Als u van reacties op bepaalde artikels wil verwittigd worden met een email, telkens er een nieuwe reactie is, kan u gewoon, onderaan het artikel in kwestie, klikken op de hiertoe voorziene plaats.
    Nog veel succes met de realisatie uw project.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  14. J.A.C.v.Blerck avatar
    J.A.C.v.Blerck

    Ik heb met veel aandacht uw artikel gelezen en ben daar daar serieus mee bezig. Mijn vraag is de hoogte van het bed is zelf te bepalen of zegt u het moet 10cm zijn. Ik heb de maat van 10cm aangehouden. Wat ik bezit aan moestuin is 350 vierkante meter, daar staat een tunnelkas op lengte 14m en breed 5.50m hoogte 2.90 m.en daarom heen nog genoeg grond om te telen. Ook blijf graag op de hoogte van uw nieuwe ontwikkelingen.Tot horens.

  15. Herman avatar
    Herman

    Beste Yvonne,Naast slasoorten,andijvie en suikerbrood zijn er nog andere groenten op worteldoek te telen zoals ajuin, sjalotten, prei, wortelen
    (zie deze link
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/ajuin-planten-onder-worteldoek )
    Ik verneem van Luc Dedeene dat hijzelf in 2008 met succes broccoli,bloemkool,rode kool en savooikool teelde op worteldoek.
    Een paar opmerkingen in dat verband:
    De koolplanten diep inplanten tot vlak onder het hart(aanaarden is hier onmogelijk).
    Tegen de koolvlieg is toch nog een extra koolkraag of insectengaas of gewasbescherming nodig.
    Bemesting is hetzelfde als in volle tuingrond.
    Knolvoet aantasting zou eventueel kleiner kunnen zijn omdat de grond niet zoveel dichtslaat door de regen.

    Tomaten op worteldoek zou ook mogelijk zijn.Het doek zorgt inderdaad voor warmere grond en geen opspattende aarde.Eventueel is er eventueel minder controle op de vochtigheid van de grond en zal het plantgat voldoende groot moeten zijn om water te kunnen geven.

    Als je testen doet dit jaar,laat ons iets weten,tenslotte is daar nog weinig over gepubiceerd en is uitproberen de beste leerschool.
    Met vriendelijke groeten,Herman…

  16. yvonne avatar
    yvonne

    zou je deze methode voor meer soorten groenten kunnen gebruiken? bv kool ivm de koolvlieg, of tomaten ivm de warmte die het worteldoek(zwart) opneemt?
    graag uw mening hierover

  17. Herman avatar
    Herman

    Beste Tom,
    Hoe ik het doe is als volgt :
    1)Diep omspitten op één spadesteek(ongeveer 30cm)
    2)Oppervlakte opmeten
    3)Meststoffen nauwkeurig afwegen volgens de oppervlakte
    4)Meststoffen uitstrooien op de omgespitte grond.
    eerst de zeewierkalk(indien nodig noodzakelijk ivm pH)
    ,vervolgens de andere meststoffen één per één.
    5)Alles goed diep(20 cm) inwerken(ideaal is infrezen)
    6)Effen maken van de grond + voldoende bollen.
    7)leggen van de worteldoek zoals uitgelegd.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  18. Die basisbemesting, wordt dit allemaal gemengd, uitgestrooid en vervolgens ingespit of heb ik dit verkeerd?

    groeten,

    Tom

  19. Herman avatar
    Herman

    @ Henk
    Beste Henk,
    Zojuist deed ik een test van waterdoorlaatbaarheid van
    de anti-worteldoek(gekocht bij Makro/geleverd door
    sanac/Belgie http://www.sanac.be ) en blijkt dat 10 liter water
    op een paar seconden tijd door het doek heen gaan alsof
    er geen doek geweest was.

    Op de gebruiksaanwijzing van een nog ongebruikte rol
    welke ik in stock had,staat uitdrukkelijk vermeld :
    “perfect waterdoorlaatbaar ;laat ook meststoffen door).

    Allicht heb jij een andere soort doek gebruikt,die
    speciaal bedoeld is om water tegen te houden(bvb in wegenbouw).In elk geval zal met mijn doek alle regenwater mooi terechtkomen onder het doek.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  20. Marc Jagt avatar
    Marc Jagt

    Bij de Lidl was vorig jaar teeltdoek te koop voor een luttel bedrag. Ik heb daar mijn sla-plantjes op geplant. De openingen voor de plantjes heb ik gemaakt d.m.v. een kruisje te snijden in het doek. Voordeel van dit doek is dat het water en lucht normaal doorlaat dus een bui of gietwerk heeft hetzelfde effect als zonder doek. De planten bleven schoon en er groeide geen onkruid.
    Het doek is herbruikbaar.

  21. Herman avatar
    Herman

    @Henk,
    Beste Henk,
    Ik heb tijdens mijn testen verleden jaar nooit waterplassen gezien op mijn teeltbed na een regenbui.
    Omdat mijn doek mooi plat lag zal het water dan afgelopen zijn naar gebruikte en ongebruikte plantgaten?

    Na verificatie met een bevriende boomkweker,die ook
    worteldoek gebruikt om siertuinplanten op te plaatsen
    in afwachting van verkoop,blijkt dat idd de waterdoordringbaarheid minimaal is.
    Het is mij nog niet duidelijk wat “minimaal” dan wel betekent.Bij gelegenheid ga ik dat eens testen op een
    overschotje doek.
    Op volgends site http://www.gronddoek.com/ vond ik veel
    soorten gronddoek en in de specificaties was er wel een
    parameter voor waterdoordringbaarheid alleen brengen
    die waarden mij niet veel verder,vandaar een test.

    Naar mijn oordeel wijzigt dit niets aan de waarde van de beschreven teelt.Na inplanten van de sla,moet sowiezo,gedurende een paar weken en afhankelijk van het weer,nog water gegeven worden in de plantgaten.
    Tijdens de verdere opgroei is dit eigenlijk niet meer nodig en doet de natuur de rest.
    Bedankt voor jouw reactie,zo leert iedereen bij.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  22. Herman avatar
    Herman

    Beste,
    De laatste twee jaren waren er uitzonderlijk veel slakken en ikzelf had daarvoor voldoende slakkenkorrels
    gebruikt rond mijn wortelbed en mijn andere vollegrond
    teelten.Als je gras of boomgaard rond de groententuin
    hebt(zelfs afgemaakt met betonplaat),vindt je de slakken toch nog terug in de groenten.Het is dus nodig
    om hierop te waken.
    Bovendien is het worteldoek inderdaad een ideaal verblijf voor slakken.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  23. Merckx G.M. avatar
    Merckx G.M.

    Heb deze methode al ongev.toegepast , maar onder het worteldoek kweekte ik ontelbare slakken.
    G.M.Merckx Zemst

  24. Henk avatar
    Henk

    Hallo tuinlui

    Ik gebruik gronddoek zoals wij dat noemen ook voor aardbeien en sla.
    Water met voeding geef ik door een 30mm pvc pijpje wat in gat tussen 4 planten zit.
    Het doek is ook te krijgen in 4 en 5 meter breed wordt in de wegenbouw gebruikt voor het verkrijgen van 25% meer stabiliteit van de grond.
    Anti worteldoek is niet waterdoorlatend en wordt rechtop geplaatst tussen maaiveld en grondwater.

    Met vriendelijke groeten,

    Henk

  25. Herman avatar
    Herman

    Beste,
    Bij aanplanting wordt er onmiddelijk voorzichtig water gegeven in het plantgat,zoals dat gebruikelijk is bij inplanten in volle grond.

    In de eerste paar weken kan je rustig,als de noodzaak er is,nog aangieten in het plantgat.

    In het geval er schaduwdoek gebruikt is(echt de moeite om het effekt daarvan eens te testen),kan je met de gieter rustig op het schaduwdoek water geven om de planten te verfrissen.Ik doe dit gewoonlijk s’avonds als
    de zon onder is en het een beetje koeler wordt.

    Eens de planten volledig open en bloot in de buitenlucht
    vertoeven,zal de natuur met een fikse belgische regenbui
    ,via de minuscule gaatjes van het anti-worteldoek,de grond onder het doek vochtig houden.
    Het doek is dus perfect water doorlatend en de watergifte gebeurt hier heel geleidelijk aan.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  26. henri kennis avatar
    henri kennis

    hallo,
    ik vraag me steeds af hoe je de planten die in gronddoek zijn geplant voldoende water geeft in de zomer,moet je dan water in het plantgat gieten?wat me nogal moeilijk lijkt als de planten reeds goed gegroeid zijn,

  27. Herman avatar
    Herman

    @Marcel,
    Beste Marcel,
    De bemesting vraagt wel om enige verduidelijking.
    1)De bekalking is inderdaad overbodig als je door meting een goed pH-resultaat bekomt.De aangeraden bekalking moet idd gezien worden als een onderhoudsbekalking om de 2-3 jaar(op lichtere gronden die snel verzuren)en dit als je geen echte meting van de pH gedaan hebt.

    2)Wat de patentkali betreft:
    Voor een slateelt op lichte grond wordt professioneel meestal 2-2,5kg/are geadviseerd voor één teelt.

    Met de gegeven hoeveelheid kom ik tot 2,71 kg/are.
    Die waarde is verdedigbaar voor meerdere(2) teelten op lichte grond.Voor lichte grond en twee teelten zou ik de opgegeven hoeveelheid dus aanhouden.

    Op zwaardere grond of voor één teelt van bladgroenten zou men de 45 gr/m2 patentkali kunnen weglaten als we bovendien rekening houden met de mindere uitspoeling door het worteldoek.

    Conclusie:de opgegeven hoeveelheden zijn dus te gebruiken voot twee teelten op lichte grond en op voorwaarde dat de meststof goed over een diepte van 20 cm verdeeld wordt.

    Jouw opmerking was dus zeker terecht.Bedankt om mij hierop attent te maken.Zo is hopelijk alles duidelijk voor onze lezers.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  28. beste,

    Ik vraag me af of u niet te veel meststoffen strooit onder de worteldoek.U spreekt van kalk, maar als de pH in orde is, is deze overbodig dacht ik. U strooit ook blauwe korrel met 17 % Kalium en dan voegt u nogmaals extra Kalium toe.
    Verder wil ik zeggen dat ik voor deze methode wel te vinden ben, omwille van minder onkruid wieden en steeds eetklare sla.
    mvg marcel

  29. […] Dit artikel behandelt dus uitsluitend het uitplanten van slasoorten op worteldoek. Een ander artikel toont de methode om een degelijk worteldoekbed aan te leggen. (klik hier) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.