Inhoudstafel van deze serie

 1. Rekenblad 1 : Maak zelf uw samengestelde anorganische meststof
 2. Huidig artikel : Rekenblad 2 : Maak zelf uw samengestelde organische meststof

image
Gesteund op het principe van het vorige artikel Rekenblad 1 : Maak zelf uw samengestelde anorganische (kunst)meststof is er nu ook een rekenblad met enkelvoudige organische meststoffen. Zo bootst u ook de veelvuldig in de handel aanwezige organische meststoffen na. U kunt de formule precies uitwerken.

Hoe werkt het ook al weer?

U zoekt de samenstelling N+P+K op van de meststof die u wil evenaren.
U gaat na hoeveel u ervan nodig hebt (in gram).
Al deze gegevens zet u in het rekenblad. En u leest de nodige hoeveelheden van iedere enkelvoudige meststof af.

Daarna weegt u de hoeveelheden af, mengt deze en strooit deze ter plaatse. Het is niet aan te raden mengsels vooraf te maken. Gewoon mengen en direct uitstrooien.

Welke enkelvoudige meststoffen?


Stikstof N
Bloedmeel (13-0-0) bevat 13% vrij snel werkende N. Je kan dit (gedeeltelijk) vervangen door Hoornmeel (13-0-0) of Verenmeel (13-0-0) die evenveel stikstof bevatten, maar de stikstof komt trager vrij. De stikstof van bloedmeel komt zeer snel vrij en bloedmeel moet, wegens reukhinder bij aanraking met vocht, onmiddellijk ingewerkt worden.

Bij langlopende teelten (meer dan twee maanden) de helft van de dosis bloedmeel vervangen door hoornmeel of verenmeel lijkt aangewezen.

Het is opvallend dat de organische stikstofbronnen duur zijn. Daardoor zie je dat in de plantspecifieke organische samengestelde meststoffen toch nitraat en ammonium aanwezig is. En ook ureum. Maar als je bloedmeel gebruikt voor de eigen composé is dit niet nodig.

Fosfaten P
Beendermeel (6-16-0) (bevat 6% traagwerkende stikstof en 16 % fosfaten). Er wordt bij de berekening in het rekenblad rekening gehouden met deze stikstof(!).

Dus ook als je enkel bloedmeel gebruikt zal er toch al een klein beetje traagwerkende stikstof in uw mengeling zitten.

Kalium K
De voornaamste organische kaliumbron is Vinasse. Die wordt te koop gesteld onder verschillende benamingen en samengstellingen. o.a. Tuinkali (deze benaming bevat 20% Kalium) is gemaakt op basis van Vinasse. Er zijn nog veel andere soorten vinasse te koop. Het gehalte aan Kalium in Vinasse kan sterk schommelen (van 17 tot 38 tot …). Vinasse kan eventueel vervangen worden door Patentkali, die een delfstof is en dus geen kunstmeststof.

Omwille van de sterk schommelende kaliumhoeveelheden werd het getal K in het rekenblad dan ook aanpasbaar gemaakt.

Patentkali, een delfstof, mag (toch in België) net als alle andere meststoffen waarover hier gesproken werd, gebruikt worden in de biologische teelt. Voordeel van patentkali is de aanwezige Magnesium. Beide kaliummeststoffen (Vinasse en Patentkali) werken snel.

Je kan hier het rekenblad “maak zelf uw samengestelde organische meststof” downloaden (klik)
maar vergeet niet alle uitleg die in dit artikel staat grondig door te nemen.

Let wel : je hebt een wachtwoord nodig om dit rekenblad te openen. Dit wachtwoord staat in de nieuwsbrief. Nog geen abonnee? Abonneer u op de gratis nieuwsbrief en het wachtwoord wordt u onmiddelijk toegestuurd.

Het staat iedereen vrij dit rekenblad aan te passen, uit te breiden en te verbeteren. Stuurt u dan een kopie van de nieuwe versie naar lezersbijdrage@plantaardig.com?

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  15 reacties aan “Rekenblad 2 : Maak zelf uw samengestelde organische meststof”

Reacties (13) Pingbacks (2)
 1. Tip ! Houdt u er rekening mee als u zelf meststoffen in gaat kopen dat er niet te grote hoeveelheden worden ingekocht! Kunstmest verliest een groot gedeelte van zijn werkzame stof naarmate zij ouder wordt.

  Succes

  Peter.

 2. Hoi Luc,

  Nog even een vraagje.
  Ik wil 1 kg meststof namaken 12-8-8.
  Als ik volgens het rekenblad werk kom ik uit op
  692 gr bloedmeel
  500 gr beendermeel
  400 gr tuinkali
  —————–
  totaal 1592 gr .

  Als ik nu volgens de gebruiksaanwijzing 1kg van de na te maken mestsof nodig heb om een bepaalde oppervlakte te bemesten.

  Moet ik dan 1592 gr.van de zelfgemaakte meststof gebruiken?

  met vriendelijke groet
  Karel

 3. Heel erg goed het rekenblad voor organische meststoffen.
  Echter, na een paar uur zoeken op het net heb ik
  nog geen leverancier kunnen vinden van enkelvoudige
  kalium vinasse, hoornmeel, verenmeel en beendermeel.
  Alle aanbod is steeds bijvoorbeeld 3-0-13 etc.

  Wie weet waar ik de enkelvoudige meststoffen kan krijgen.
  Zou zeer dankbaar zijn
  groeten\Karel

 4. Dag Christian,
  als je als samenstelling van blauwe korrel neemt
  12-12-17
  dan heb je in de plaats van 100 g blauwe korrel nodig :
  58g bloedmeel + 75g beendermeel + 57g patenkali.
  Dit berekent met het rekenblad uit het artikel en de samenstelling van tuinkali aangepast naar 30 (patentkali).
  Voor aardappelen is het de regel om het jaar van de teelt geen (!) kalk gebruiken (gevaar op schurft)

  met vriendelijke groeten
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 5. Beste Luc,
  Graag had ik geweten of mijn berekening juist is over de blauwe korrel die ik zelf wil maken
  46gr bloedmeel
  60gr beendermeel
  45gr patenkalie
  Gebruik 151gr per m voor sla met worteldoek
  Verleden jaar heb ik jullie instruksies gevolgd met een zeer goed resultaat.(voor aardappelen)
  Voor aardappelen:
  Gebruik:100gr zeewierkalk/m
  100gr Blauwe korrel/m zelf gemaakt
  50gr. patentkalie
  Ik aard wel de aardappels aan bij het planten,wat het werk minder lastig maakt daar deze nog los ligt.

 6. Dag Bart,
  kalkammonsalpeter is een stikstofmeststof, te gebruiken voor bladgewassen en koolgewassen. Gebruik voor bladgewassen ongeveer 40 g/m² en voor grote koolgewassen 60 g/m².
  Superfosfaat bevat met name fosfor, waarvan de behoefte voor zowat alle planten gelijk is.
  Ik veronderstel dat deze ongeveer 20% fosfor bevat??, dan gebruik je bijvoorbeeld 30 g/m². Gebruik dit dan in het voorjaar, dan kan het de hele zomer zijn werking hebben. Veel moet je er dus niet van gebruiken, want veel van onze tuingronden bevatten al vrij veel fosfor omdat dit een element is dat niet uitspoelt.
  met vriendelijke groeten,
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 7. Meestal wordt er gevraagd wat voor een voeding het beste voor de plant is, maar mijn vraag is nu juist ,waar kan ik mijn meststoffen het beste voor gebruiken, ik heb in een vergeten hoekje nog 5.Kg superfosfaat gevonde en ook nog 5Kg kalkammonsalpeter, voor welke groente kan ik deze het beste gebruiken, dat ik weet niet meer waarvoor ik deze heb aangeschaft, maar dat moet al van lang geleden wezen ,en denk dat het niet overal geschikt voor is .

  Alvast mijn dank Bart de Graaf

 8. Ik ben beginnend tuinier in Noord Drenthe. Ik vind het rekenblad erg interessant. Waar kan ik de grootverpakkingen organische meststoffen kopen?
  gr. Laurens

 9. Beste Marc,
  bedankt voor het meedenken.
  De basis van iedere bemesting is inderdaad het toedienen van organisch materiaal zoals compost.
  Een degelijk bemestingsadvies houdt inderdaad rekening met heel wat gegevens. De grondsoort, het soort gewas, het seizoen, het gehalte aan organische stof, de soort organische bemesting, de pH, de weersomstandigheden zijn er daar maar enkele van.
  De bedoeling van de twee artikels is geenszins een bemestingsadvies te geven. Dat is inderdaad zeer specifiek en eigenlijk afhankelijk van een grondontleding. Wel is het de bedoeling wat meer inzicht te verschaffen in de soort meststoffen die beschikbaar zijn. En de mensen te wijzen op het zeer verscheiden aanbod van de meststoffen in de tuincentra, dat eigenlijk veel eenvoudiger kan.
  Het terug keren naar de basismeststoffen kan daar één van de antwoorden op zijn. Daartoe dient dan ook het rekenblad.
  Compost kan daar (voor mij) een gedeeltelijk of (zoals u voorstelt) een volledig antwoord op zijn.
  groetjes
  Luc

 10. Beste,
  heb enige bedenking bij het gebruik van deze manier van bemesten. één van de belangrijkste zaken in een bemestingsadvies is de zurtegraad (pH). Elke organische meststof werkt pH verhogend. Indien men een bemesting uitrekend moet men dus ook rekening houden met de pH. Het is soms van belang om minder te bemesten om zo de zuurtegraad van de grond niet te basisch te maken want er is GEEN ENKEL middel (milieuvriendelijk middel) dat de pH verlaagt. Als ik een biologisch bemestingsadvies geef aan iemand moet ik op voorhand weten welke messtoffen hij zal gebruiken en wordt de stikstofbehoefte steeds gedekt door compost en niet door andere organische bemesting.

  een bedenking van een biologisch tuinier.

 11. Beste Klaas
  dank om het rekenblad even uit te proberen en uw opmerkingen door te geven.
  In het rekenblad wordt superfosfaat gebruikte, waarvan het gehalte fosfaat schommelt tussen 18 en 20%, afhankelijk van de leverancier.
  Ook superfosfaat is een gekende meststof, het gehalte fosfaten daarvan bedraagt 46%.
  Rekening houdend met uw suggestie heb ik het rekenblad aangepast en het gehalte fosfaat veranderlijk gemaakt zodat u ook tripelsuperfosfaat kan gebruiken.
  Iedereen die suggesties heeft mag die doorgeven of het aangepaste rekenblad mailen naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Zo heeft Jos het rekenblad al aangepast om te kunnen afdrukken op één blad.
  groetjes,
  Luc

 12. Ik heb met belangstelling het rekenblad bekeken, Zeer interessant. Ik heb me alleen afgevraagd wat voor super in de berekening is toegepast. Op de volkstuin waar ik een tuin heb wordt alleen triple super verkocht. Kan hiervoor een extra kolom in het rekenblad worden toegevoegd,daar ik denk dat er wordt uitgegaan van normale super -is dit niet 19%?-
  gaarne uw rezactie hierop

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)