Herman wil u in dit artikel graag overtuigen van het nut en de veelzijdigheid van de koude bak om groenten in te telen. Dit aan de hand van  enkele voorbeelden  zoals sla, wortelen, prei en boontjes. Ook de opbouw van zijn koude bak is de moeite waard om te bekijkenInleiding

Sinds jaren tuinier ik, maar had tot een viertal jaren geleden geen koude kas. Sinds mijn pensioen en de verhuis naar een andere locatie, wou ik op een vaste plaats in de nieuw aangelegde groentetuin een degelijke koude bak opbouwen.

Voordien had ik  een stevig gebouwde koude bak opgebouwd met betonplaten en afgedekt met de goeie ouwe “éénruiters”. Nadelen van deze constructie was de onmogelijkheid om deze bak gedeeltelijk te demonteren én de slechte isolering van de betonnen constructie.

Nu ik meer vrije tijd heb wilde ik, als gedreven knutselaar, iets beter maken.  Zo kwam ik uiteindelijk tot een oplossing die het mogelijk maakt de bak in verschillende modules te demonteren.

Bedenkingen

Na twee jaar intensief gebruik van deze “koude bak”, voor de eerste vroege teelten en de opkweek van plantgoed (voor uitplanting in volle grond), geef ik de voorkeur aan de koude bak boven de koude kas. Dit betekent niet dat de koude kas in het voorjaar overbodig is, maar dat, voor sommige teelten, de combinatie van de beide het meest logisch is.

Inderdaad, met uitzondering van bv. snijsla, oogstbaar vlak na de winterperiode, zijn aan het gebruik van de koude kas voor de vervroegde teelt van allerlei voorjaarsgroenten nogal wat vervelende obstakels verbonden zoals

 • Een vroege groenteteelt in de kas maakt dat er geen mogelijkheid is de kasgrond, kort na de winter te spoelen. (zie in dit artikel  “zoutconcentratie ”)
 • Bepaalde vroege zaaiingen of plantingen zijn soms nog niet oogstbaar als de tomatenplanten klaar zijn om uit te planten. (zie in dit artikel ‘”hoe ziet een ideale tomatenplant er uit?”)
 • Tijdens zonnige periodes in het vroege voorjaar zijn sommige teelten, zoals lente-kropsla, niet gelukkig met de hoge temperaturen in de koude kas. Minder goede kropvorming is daar dan ook wel eens het gevolg van. (zie artikel “liefhebbersteelt van kropsla”)

Ik ken genoeg collega’s hobbytuinders die geen koude kas bezitten en met eenvoudige middelen een vaste of verplaatsbare (eventueel telkens terug op te bouwen) koude bak opbouwden met goed resultaat. Dit vereist eventueel elk jaar wel wat planning i.v.m. de plaats van opbouw en het nodige werk daaraan verbonden.

Ten behoeve van de gedreven knutselaars zal ik, in een later artikel, en als ik foto’s ter beschikking heb, eens de constructie van mijn koude bak in detail uit de doeken doen.

Graag wil ik met enkele voorbeelden van de groenteteelt in koude bak, overtuigen van het nut ervan, om het even hoe deze  bak opgebouwd is.

De opbouw

opbouw koude bak moestuin De  bovenstaande foto geeft ook een goed beeld weer van de gedeeltelijk gedemonteerde voorzijde van de koude bak.

 

 • De totale lengte is ongeveer 5,40m, verdeeld in 3 gelijke segmenten. Elk segment is apart afsluitbaar door een schutsel uit hout of met fijn gaas.
 • De breedte (1,42m) stemt overeen met de maat van de zogenaamde eenruiters (78cm x 145 cm).
 • De hoogte verloopt, omwille van de afvoer van regenwater, van 40 cm naar 35 cm.
 • Alle wanden zijn samengesteld uit tuinhout-planken (met pen en groef) en allemaal individueel verwijderbaar.

 

Het teeltverloop in de koude bak

15/02/08 het spitten en bemesten

 

Na grondig en diep omspitten wordt er bemest zoals volgt :

– 100 gr/m2 zeewierkalk

– 300 gr/m2 koe-kip-paard mestkorrels

– 100 gr/m2 blauwe korrel (12-12-17)

– 30 gr/m2 patentkali (30% K + 10% Mg)

De klaargemaakte grond wordt nu gedurende een paar weken, om op te warmen en te drogen, afgedekt met de glazen eenruiters.

08/03/08 Zaaien en uitplanten van de vroege teelten

 

koude bak met sla, wortelen, prei,

Bovenstaande foto (genomen op 03/05/08) toont de resultaten van inzaaien en inplanten van :

 • gezaaide vroege worteltjes (Mokum) die geoogst werden vanaf 20/05/08 tot 16/06/08.
 • 14 geplante, aangekochte, kropslaplantjes.
 • 10 geplante groene krulslaplantjes
 • gezaaide herfst-winterprei (Mako Star) uitgeplant in volle grond op 11/06/08
 • gezaaide Limax en Sylvesta kropsla;opmerkelijk is hier de slechtere kieming van Sylvesta t.o.v. Limax, wat later, in volle grond, terugkwam als kenmerk. Ook in mijn artikel “zelf kropsla telen” werd dit vastgesteld

20/05/08 De toestand  vandaag

Koude bak, sla , prei

koude bak, peen, wortelen, mokum 

Bovenstaande foto’s geven een zicht op:

 • de jonge preiplantjes (gezaaid op 08/03/08)
 • de ondertussen uitgedunde Limax en Sylvesta slaplantjes (gezaaid op 08/03/08)
 • de bijna oogstbare jonge worteltjes (afgedekt met een net tegen de katten)

23/05/08 Eerste oogst van jonge worteltjes.

Een primeurteelt van wortelen! Vanaf nu tot 16/06/08 kon er regelmatig geoogst worden.vroege oogst wortelen mokum

 

06/08/08 Late zaaitest van struikprincessen (Valdor)

Niettegenstaande het late tijdstip, doe ik toch nog een test van het zaaien van “Valdor” boterboontjes in een afgedekte koude bak. Boontjes in open lucht worden best gezaaid voor 15-20 juli om zeker te zijn van een goede oogst. Door het gebruik van een koude bak kan de groei wat versneld worden en de invloed van koude en natte periodes, die zo nadelig zijn voor bonen, geminimaliseerd worden. (zie ook artikel “de teelt van bonen”). Misschien dat op die manier een later zaaitijdstip dus ook nog kan?

De kieming verliep uitstekend. Of het nog tot volledige oogst zal komen is nog een dubbeltje op zijn kant!

22/10/08 De toestand van de struikprincessen.

struikbonen, boterbonenTot mijn verwondering zijn de struikprincessen zeer mooi opgegroeid en een eerste plukbeurt is nu mogelijk.De planten staan er bijzonder gezond en volop in bloei bij.

Gezien het tijdstip(einde oktober) is verdere ontwikkeling van de gevormde bloemen uitgesloten.Dit was ook te voorzien.

De test toont aan dat de koude bak,mits een vervroeging van het zaaitijdstip met een viertal weken,voor een laatste oogst van struikprincessen,een haalbare oplossing kan zijn.

stambonen, boterbonen

Conclusies

 • Een koude bak een uitstekend instrument om, naast het voordeel van het vroeg telen van groenten in het voorjaar, slechte weersomstandigheden te omzeilen in volle zomer en het najaar.
 • Zaaien in de koude bak en daarna uitplanten vanuit de koude bak is is  een zeer goede teeltmethode (sla, prei, bloemkool…)
 • Het omgekeerde, uitplanten vanuit vollegrond naar de koude bak (bv. uitdunnen vanuit een vollegrond slabed), om de teelt langer te kunnen aanhouden, behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Voor wie ook een kas heeft, is de combinatie met telen of opkweken voor uitplanten naar volle grond of kas eveneens een echte meerwaarde.

Zoals steeds zijn reacties, tips of eigen oplossingen, steeds welkom in het speciaal daartoe voorziene hoofdstuk, onderaan dit artikel. Alles kan inderdaad nog beter. Laat het ons weten…

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  34 reacties aan “Het nut van de koude bak, het jaar rond.”

Reacties (25) Pingbacks (9)
 1. Dit is een beetje off-topic maar goed.
  Kan iemand misschien een vraag voor me beantwoorden a.u.b.?
  Ik heb bij de Praxis beschermingsfolie voor groenten en tomaten gekocht. Het was in de aanbieding dus ik dacht: proberen! De folie is groen van kleur van het merk Farilia. Ineens schiet het me te binnen dat de kleur groen misschien bedoeld is om de zon te temperen ipv op te warmen.
  Heb ik dan een miskoop gedaan want in ons landje heb je juist te weinig zon en niet te veel.
  Alvast bedankt, Rita

 2. Beste Riet,
  Je hebt niets gemist hoor.De foto’s voor het artikel zijn nu allen beschikbaar maar gebrek aan tijd(ik ben op pensioen !!)en tgv mijn prioriteitenlijstje,is dit artikel er nog niet gekomen.
  Als je denkt dat je al heel vlug wil starten met de opbouw van een koude bak en daarvoor de nodige knutselervaring in huis hebt,kan ik jou foto’s,via lezersbijdrage@plantaardig.com ,laten opsturen.
  Zo krijg je alvast een duidelijk idee van de moeilijkheidsgraad van de opbouw.
  Laat maar iets weten.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman..

 3. Op 22 februari 2009 schrijft u:Ten behoeve van de gedreven knutselaars zal ik, in een later artikel, en als ik foto’s ter beschikking heb, eens de constructie van mijn koude bak in detail uit de doeken doen.

  Zit met spanning te wachten op de bouwtekening voor de platte kas. Komt dat al bijna of heb ik iets gemist?
  Vriendelijke groet

 4. aan l.dekeyzer

  Ik vraag mij af waarom ge witloof gaat zaaien in potjes?
  Wanneer er witloof gezaaid word is de temperatuur reeds goed. Waarom dan voor zaaien? Ik vind het werk zoeken, daar ge het makklijk ter plaatse kunt zaaien. Mijn medetuinder plant zelfs zijn uitgedunde witloof plantjes uit met een zeer goed resultaat.

  m v g fil.

 5. Beste Herman,

  Bedankt voor uw antwoord. Mijn naam is niet ‘Lid d” maar ‘Lieve’.
  Mijn man gaat binnenkort met pensioen. Misschien kan hij zo’n eenruiters in elkaar timmeren alhoewel hij niet zo’n handige Harry is! Ik laat jullie het resultaat weten.
  De plastiek bakken die in de handel verkocht worden waaien weg of vallen uit elkaar.

  Ondertussen: mocht iemand eenruiters te veel hebben en willen verkopen, graag een seintje. Drie stuks zou prima zijn.

  Vriendelijke groeten.
  Lieve.

 6. Beste,
  Welkom op de site.Als je bepaalde artikels wenst op te volgen telkens er een nieuwe reactie op komt,vergeet dan niet onderaan de reacties dit aan te vragen.
  Wil je per email op de hoogte gebracht worden van nieuwe artikels,dan kun je je,op de home page,inschrijven voor de nieuwsbrief.

  Wat uw vragen betreft:
  1)Eenruiters zijn grote ruiten in glas die vervat zijn in een houten kader(standaard maat van het kader is ongeveer 78×145 cm).Ze werden frekwent gebruikt door
  professionele groentenkwekers in de zestiger jaren.
  Ikzelf heb er in 1975 een aantal in occasie kunnen kopen van een groentenkweker die stopte met zijn bedrijf.Vandaag heb ik er in Belgie,bij de professionelen geen meer gezien.
  Ik ben nog steeds op zoek naar eenruiters…

  2)Een verplaatsbaar afdak,dat bovendien ook nog tegen een stootje moet kunnen en dan goed licht moet doorlaten
  is geen eenvoudige zaak.Ik vraag mij af of het geraamte van een oude hobbytent,gefixeert op een een stevige rechthoekige kader,geen oplossing zou zijn.Best dan ook nog eens de hoogte van het skelet reduceren en indien mogelijk de plastiek(doorschijnend) dakbedekking verwijderbaar maken.Werk voor een goede knutselaar dus!!

  Misschien dat er lezers zijn die reeds iets degelijk in
  mekaar geknutseld hebben?
  Graag een reactie in dat geval.

  Met vriendelijke groeten,
  Herman..

 7. Beste,

  Ik ben voor het eerst op deze website terecht gekomen en vind het erg interessant.
  Bedankt hiervoor. De website komt direct bij ‘mijn favorieten’.

  Ik heb twee vragen:
  1. Over de koude BAK.
  U spreekt over ‘eenruiters’ bij de beschrijving van uw koude bak. Wat zijn eenruiters en waar kan ik ze kopen.

  2. Over een koude KAS.
  Ik zou ook graag een demonteerbare koude kas bouwen voor tomaten, komkommers en paprika’s.
  Nu sla ik elk jaar palen in de grond, mijn man maakt daar bovenop een houten raster en dan spannen we daar plastiek over.
  Vroeger had ik een glazen koude kas (2m x 3m) maar die heb ik afgebroken. Ik vond er nogal wat nadelen aan en heb liever iets dat in de winter weg kan (zodat ik het zicht op het veld achter ons huis terug heb), aangepast aan het aantal planten dat ik er in wil en, omdat de groententuin niet zo groot is, gemakkelijker te integreren voor de wisselteelt.
  Heeft iemand zo’n demonteerbare koude kas. Welke materialen zouden we kunnen gebruiken en waar zijn ze dan te koop?

  Heel hard bedankt voor uw reacties.

  Lieve.

 8. Beste Inge,
  Vooreerst welkom bij het “clubje”.Aarzel dan ook niet
  om jouw vragen aan ons voor te leggen.

  Wat betreft combinatieteelt vor de koude bak is het inderdaad niet zo evident om op een geringe oppervlakte
  echt goed rekening te houden daarmee.
  De slasoorten,andijvie,suikerbrood,,zijn gelukkig qua combinatieteelt niet zo critisch.
  Elk jaar begin ik wel met de eerste teelten aan de andere kopzijde van de bak.
  Eigenlijk gebruik ik de koude bak hoofdzakelijk voor:
  -1ste teelt(tot oogst) van gekochte slaplantjes(feb)
  -2de teelt(tot oogst) van zelf gekweekte slaplantjes
  -3de slateelt,gezaaid in bak,uitgedund en verplant in
  volle grond;de rest opgeweekt in bak tot oogst.
  -zaaien van prei(maart-april) voor uitplanten later
  -zaaien van andijvie(juli) en uitplanten in volle grond
  -idem voor suikerbrood
  -een late slateelt(tot oogst) op de plaats waar prei-en
  andijvieplanten stonden.

  En zo gaat het maar door,telkens de weersomstandigheden
  me verplichten om meer beschermd te gaan telen.
  Op die manier heb ik bvb permanent soorten sla gans het jaar door in koude bak,vollegrond en nu ook op worteldoek.In de koude kas is het bij de minste zonnige dag véél te warm voor slateelt.In de koude bak is dit
  minder het geval en ook beter in de hand te houden door het geheel of gedeeltelijk wegnemen van zijwanden en
  eventueel afdekken met rieten matten.

  Naast de slateelt is er midden juli ook nog wel,met kans op een goede oogst,mogelijkheid tot het uitzaaien van de allerlaatste struikprincessen(oogst sept-oct).

  Ik houd mij streng aan de bemestings-hoeveelheden en tijdens de winter is de bak volledig ontmanteld en ongebruikt zodat hij goed kan uitspoelen.

  Natuurlijk zijn er nog wel andere teelten mogelijk maar
  ik ben nu eenmaal verzot op sla én tomaten.
  Zo heb je een beetje meer zicht gekregen op wat ikzelf
  doe met mijn koude bak maar zoals gezegd:de noden zijn verschillend van persoon tot persoon.
  Ik wens je nog véél succes in jouw groententuin.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman..

 9. Hallo Herman,

  Ook ik ben al een tijdje lid van het ‘clubje’, en al heb ik tot nu toe nog niet van mij laten horen, ik lees elke mail die binnenkomt van begin tot eind aandachtig door. Ivm de koude kas zit ik nog met een vraagje : wat met combinatieteelt of opvolging van gewassen ? Doen die er niet toe in een koude kas ? Vul je gewoon systematisch de vrijgekomen plekjes op ?
  Omdat ik het ene jaar wel, het andere jaar geen aardappelen en aardbeien zet en omdat ik ook met combinatieteelt rekening probeer te houden, moet ik daar elk jaar hard aan sleutelen. En nu vroeg ik me af hoe dat precies in elkaar zit voor die koude bak, want het lijkt mij echt wel een fantatisch idee hem ten volle te benutten op de manier die je ons in je artikel beschrijft.

  met vriendelijke groet,

  Inge

 10. Beste Wilfried,
  Wat bekalking aangaat verwijs ik,zowel voor koude bak als koude kas,naar volgend artikel van Luc Dedeene nl:

  onderhoudsbekalking-uitvoeren-in-februari/

  Hieruit blijkt dat zeewierkalk een beetje een uitzondering is op de regel dat bekalking een aantal
  weken voor de bemesting dient te gebeuren.
  Als je dan toch zeker wilt zijn bekalk dan één of twee
  weekjes vroeger(goed en voldoende diep inwerken ook).

  Het bemestingsschema van het dit sla-artikel kan verschillen voor andere groenten!!
  Voor tomaten is dit bvb 100 gr/m2 blauwe korrel en 30 gr/m2 patentkali.de kalk en koe-kip-paardkorrels blijven
  dezelfde.

  Je mag dezelfde hoeveelheden aanhouden voor koude bak en
  koude kas of volle grond.

  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 11. Hallo,
  Kunt u mij helpen bij de volgende vragen m.b.t. het bemestingsadvies voor de koude bak; de zeewierkalk (in mijn geval in poedervorm) moet je toch apart geven en nooit in combinatie met de drie andere (koemestkorrels/blauwe korrels/patentkali)? Mij werd verteld dat als je dat wel doet er een ongewenste verbinding ontstaat. Als dat zo is, hoeveel tijd moet daar dan tussen zitten? En de volgende vraag; is dit bemestingsadvies ook zo voor 100% over te nemen voor een kasje?? Bij voorbaat dank voor antwoord.

 12. @Frans Aarts
  Beste Frans,
  Jouw vraag beperkt zich dus tot hoe kweek ikzelf in bakken en/of pot(jes) mijn eigen plantjes om uit te planten in volle tuingrond of koude bak.Het antwoord:
  Dit is verschillend voor alle groenten die hiertoe de
  mogelijkheid geven.

  Een zeer goed naslagwerk van Luc Dedeene geeft voor alle groenten,alle teeltinformatie.Bovendien krijg je alles over grondbewerkingen,bemestingen per groente,,,teveel om op te noemen.Dit werk was tenandere voor mij het begin van het vergaren van echte goede informatie over het kweken van allerlei groenten.
  Een echte aanrader om,relax in je zetel,rustig door te lezen,en het na bezinken,nog eens opnieuw te lezen.

  Zaaien van kleine plantjes die op het gepaste ogenblik
  verspeend worden vanuit het zaaibakje naar definitieve
  (grotere) potten,alvorens uit te planten in de tuin,worden gezaaid in zaai/stekgrond en verspeend in goede potgrond(geraniumgrond),waarna men ze kan verhuizen naar de koude kas tot uitplanting in de tuin.

  Zaaien in defintieve potjes(zonder verspenen dus), vooraleer uit te planten in de tuin,gebeurt dan weer onmiddelijk in de geraniumgrond.

  De omstandigheden voor kieming,verspening,verder opkweken tot plantbare plantjes is verschillend volgens
  het soort groente.Naast de encyclopedie is er op de site, in het interactieve gedeelte,links op de pagina,alles mooi gerangschikt per groente,om daar nog concreter informatie over te vinden.

  Ik geef je hier reeds een aantal links die nuttig kunnen zijn voor sla en tomaten:

  De encyclopedie van Luc Dedeene

  Over het kweken van tomaten

  Tomaten telen
  tomaten-planten/

  tomaten-verspenen/

  Over kweken van sla
  gratis-brochure-saladegroenten-kweken/

  sla-in-het-vroege-voorjaar/

  saladegroenten-meer-vitamines-in-het-bloed/

  /zelf-kropsla-telen-van-zaadje-tot-krop/

  Meer dan genoeg lectuur dus maar wel noodzakelijk om alles zo goed mogelijk te doen slagen.

  Als er specifieke vragen zijn,kom gerust terug naar ons.
  Met vriendelijke groe(n)ten,
  Herman…

 13. Beste Tuin-vrienden,
  -zoals U ongetwijfeld bekend worden witloof, schorseneren, en groenlof ter plekke op het definitieve bed gezaaid.
  -dusdoende wordt beschadiging van de wortels voorkomen.
  -beschadiging van het wortelgestel van witloof en schorseneren veroorzaakt nl. een niet regelmatige ontwikkeling van het wortel-gestel,en derhalve een minder product (witlof-pen)
  -ik wil zaad (F1 hybride) van beiden zaaien in turfpotjes 4×4 cm.plaatsen in de koude bak, en na kieming/plantvorming op definitief bed inplanten.
  -turfpotje vergaat gedurende het seizoen.
  -voordelen : 1/ een sterke plant (opkweek koude bak) 2/ absoluut geen wortelbeschadiging.
  -is er iemand met ervaring op dit gebied.?
  -zou die iemand mij dan svp. op de mail willen “bijpraten”?
  -waarvoor bij voorbaat dank.!
  -vriendelijke groet Leo Keijzer.

 14. Beste Herman,
  -hartelijk dank voor je mail plus inhoud.!
  -geinig toch dat je elkaar zo kunt bereiken.!
  -ik heb de tijd nog gekend,en jij waarschijnlijk ook,dat een telefoon heel bijzonder was,en spoedberichten per fiets (auto’s waren nog zeldzaam!!) werden bezorgd.
  -jouw koude bak, geen moer, geen bout,alu profielen het is een vereenvoudiging van wat ik heb geproduceerd.!
  -knap gevonden,minder complex en waarschijnlijk minder kostbaar.!
  -affin je ziet je leert nog weer is wat.
  -betonplaten verticaal in de grond, 40 cm.uiteraard en prima voorziening tegen mollen en dergelijke.
  -ik heb echter de 200 m2 gehuurd,en dan is een dergelijke voorziening wel zeer ingrijpend.!
  -ik denk na en probeer wat anders.
  -dubbeltjesgaas,van voor de euro,is wellicht toch een voorziening.
  -ik wil de bak echt het jaar rond gebruiken (veldsla,winterbloemkool,winterpostelein,wintersla ed.)
  -ik wens je nog veel plezier en sukses met je geweldige tomatenteelt.
  -ik lees je artikels meerdere keren, en prent de details dusdoende in de “bol”!!
  -de foto’s zijn geweldig !
  Daaag vriendeljke groet Leo keijzer

 15. Beste Leo
  het eerste deel van uw vragen werd al beantwoord door Herman.
  Uw tweede deel is eigenlijk ivm het gebruik van organische versus anorganische meststoffen.
  Omdat dit een belangrijk punt is wil ik daar graag later eens op terug komen om dan een zo volledig mogelijk antwoord te geven.

 16. Beste Leo,
  Als je op 77-jarige leeftijd nog zo creatief bezig bent kan ik je daarvoor alleen maar bewonderen.
  Maar terzake.Luc Dedeene(moderator,docent en auteur)
  zal hier het best geplaatst zijn voor je vragen omtrent
  grond,bemesting,ecologische aspecten…

  Ik beperk mij dus tot het eerste stuk van jouw reactie.

  Maar wat een mooie bak heb jij en dan nog in degelijk materiaal,goed demonteerbaar en goed gericht in je tuin.Enige verschil met die van mij(komt in een later artikel nog aan bod) is dat mijn koude bak in amper 5″
  volledig gedemonteerd is,omdat er geen enkele bout in
  gebruikt is maar alle wanden in Alu-profielen bmv met
  haakjes(geplooide kepernagels) vastgehouden worden.

  -Aangezien gans mijn tuin én de bak omgeven worden door betonnen paden en dat onder elk pad een oude betonnen plaat van 40 cm vertikaal de grond ingaat,heb ik alle mollen en andere hiermee de toegang tot mijn tuin definitief ontzegd.
  In de winterperiode is de bak ongebruikt en laat ik hem zoals de rest van de tuin goed uitspoelen om resterende zouten weg te krijgen.Ik doseer dgelijk de bemesting..
  Muizen en ratten krijg je eigenlijk alleen maar als er nog eten te vinden is zodat ik nooit de nood had om enige vorm van afscherming aan te leggen tegen ongedierte.Misschien is onroestbare dunmazige kippedraad op 40 cm diep in de kasgrond aangelegd,één
  van de mogelijke oplossingen?

  -uw keuze van degelijk onbehandeld hout was zonder meer ok.Enige opmerking is dat,voor de duurzaamheid van het hout,dit laatste best behandeld zou “kunnen” worden
  met een ecologisch verantwoord product tegen ongedierte.
  Misschien is dit niet eens nodig voor azobe hout.

  Als ik het je zo hoor uitleggen,heb je met je bak een
  echte toegevoegde waarde voor jouw groententuin gemaakt.
  Tracht met tuinieren uw vrije tijd maar verder in te vullen.Bezig zijn en creatief zijn ontspant nog altijd het best en houdt je goed gezond.
  Ik heb de induk dat je “goed bezig bent” en met succes.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

  -in de keuze van een bak die ter plaatse blijft staan,
  zie ik geen reden tot ongerustheid.Daarom koos ik ervoor van de bak volledig ongebruikt te laten tijdens de winterperiode teneinde alles goed uit te spoelen.
  Mijn bak is gebruikt vanaf half februari(ten vroegste)

 17. BESTE HERMAN,

  Bedankt voor je reactie op mijn vraag.
  Het is inderdaad zo dat ik kweek in potten en bakken met grond uit de tuin gemengd met zelf gemaakte compost.
  De zaadjes die ik in die poten etc doe zijn voor sla,peultjes,tuinbonen,tomaten etc etc,en om die dan inderdaad uit te planten in mijn groententuin.
  Ook wil ik wel kweken in de kas zelf(ook in potten etc) maar weet nog niet goed wat voor groenten of bloemen of ????.
  Heel graag tips hierover van je Herman.
  Tot mail,s met hartelijke groeten Frans Aarts

 18. Beste Herman,

  -en last but not least,wellicht komt er tengevolge van onze discussie over deze onderwerpen op deze side een gedachten-wisseling op gang waar belangstellende met name vwb. de mest- en grondproblematiek een “graantje”kunnen meepikken.!!
  -let wel ik pretendeer geenszins hoe dan ook de wijsheid in pacht te hebben, zelfs wanneer je 77 bent wordt er gelukkig nog altijd geleerd.!!
  -een “hot-item”de laatste jaren (milieu!) is de vervuiling van de bodem en oppervlakte-water door het gebruik van anorganische meststoffen.
  -ook in de moestuin van de amateur wordt nog veelvuldig anorganische mest gebruikt.!
  -afin, ik hoop nog wat van je te horen, vriendelijk groet Leo Keijzer

 19. Beste Herman
  -met aandacht kennis genomen van je verhandeling over de koude bak.
  -ik heb recentelijk een koude bak gebouwd 3.20m lang, l5l breed (ivm. afm.ruiters) achterschot 60 cm hoog, voorschot 20 cm. hoog.(derh. een sterk afschot/water)
  -door hoogte/laagte verhouding een maximale lichtinval!
  -bak is noord/zuidwest geplaatst,ontvangt maximaal licht.
  -materiaal keuze : azobe hout, zeer hard materiaal, gaat zeer lang mee!
  -bak is demontabel gebouwd (bouten moeren m8) en valt na demontage uiteen in 6 secties tw. 2 zijkanten, 2 achterkanten( 60 cm. hoog) en twee voorkanten (20 cm. hoog)
  -situering van de bak : geheel in het “vrije”omgeven door weilanden, op een moestuin van 200 m2.
  -ik heb een aantal vragen en wil gaarne jouw mening kennen!
  ratten,muizen, en ander ongedierte kunnen op enig moment de bak binnen dringen,en een teelt vernielen.
  -je zou kunnen stellen dat door het ondergronds aanbrengen van dubbeltjes gaas een kan worden voorkomen.
  -maar zijn jouw wellicht ook nog andere middelen bekend dan gaas, wellicht eenvoudiger te hanteren, met goed resultaat, en geringe kosten?
  -ik heb gekozen voor azobe-hout, is onbewerkt, derhalve neutraal, en zeer duurzaam.
  -toch is er op enig moment de overweging geweest te kiezen voor het zgn. gewolmaniseerde tuinhout.
  -ik heb ten laatste niet voor “bewerkt” hout gekozen, vanwege de mogelijke risico’s(chem.stoffen)voor de plantengroei!
  -wat is jouw kennis terzake deze mogelijke problematiek?
  -vraag ik me af, en zoals vermeld is de bak prefab gemaakt, is het rendement van deze extra arbeid op termijn echt lonend?
  -maw. is de bodem-moeheid van de koude bak, resp. het ontstaan van de beruchte knolvoet en andere ziekten verschijnselen, inderdaad op enig moment van een dusdanige intensiteit, dat de bak moet worden verplaatst?
  -het zelfde geldt in feite voor de bodemzouten tengevolge van het gebruik van anorganische bemesting.
  -de koude bak zal, afhankelijk van de soorten die worden geteeld, de periodes welke worden benut,(voorjaar,zomer,najaar dan wel winter) regelmatig niet zijn afgedekt, de invloed van de natuur is dan ten volle aanwezig.!
  -gaarne jouw bespiegeling mbt. deze problematiek.!
  –uitsluitend organische bemesting zoals compost.paardemest,rundermest,bloedmeel(N) beendermeel (P) Patentkali,gesteente-poeder lijken voor de hand liggend.!!
  -ik zie je reactie/adviezen met belangstelling tegemoet, en groet vriendelijk
  Leo Keijzer

 20. Beste Inge,

  Misschien eerst een antwoord op de vraag: “kan je potgrond meerdere jaren na elkaar gebruiken? ”
  Feit is dat de structuur van de potgrond na een jaar wat minder is. Vooral de zuurstofhoudendheid gaat achteruit en het substraat wordt natter. We mogen immers niet vergeten dat potgrond een organisch materiaal is dat ook verdere omzettingen ondergaat.
  Verder zal natuurlijkk ook de voeding in die potgrond verminderen, maar dat kan je oplossen door bij te bemesten. Doe dit dan met een gedroogde organische, traagwerkende meststof (verschillende merken, verschillende samenstellingen) of doe dit met een traagwerkende meststof (type osmocote) aan 40 g op 10 liter potgrond. Of voor vruchtgroenten kan je de voorraadbemesting uit het artikel van Herman gebruiken Teelt van tomaten in potten of het mengsel verderop in het commentaar gebaseerd op organische meststoffen. Het grondmengsel van Herman lijkt trouwens waarschijnlijk tamelijk veel op dat van u.
  Tijdens de teelt in potten kan je ook regelmatig bijbemesten. Lees daartoe ook eens Bemesting bij groenten in potten
  In uw geval echter is de potgrond gemengd met tuingrond, wat inderdaad aan te raden is bij het gebruik van grote containers. Daardoor zal de structuur van dit mengsel niet zo snel achteruit gaan.
  Dus kan je volgens mij toch wel twee jaar eventueel drie jaar voort met dit mengsel. Enkel als het substraat niet meer doorlatend is of slijkerig wordt zal je toch moeten vervangen. Natuurlijk zal je wel de vruchtwisseling moeten respecteren. Twee jaar na elkaar groenten van één familie in dezelfde pot is absoluut af te raden.
  Als je twijfelt over de structuur zou je, om te besparen, ook kunnen kiezen voor de helft oud grondmengsel en de helft nieuw grondmengsel.

  groetjes
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com (zie ook groenten in potten op pagina 44,45,46)

 21. Sinds 2 jaar moestuinier ik in 2 grote houten bakken(op senioren hoogte!),diverse speciekuipen en bloembakken, omdat ik geen plaats heb voor een echte moestuin. Moet ik nu de grond ieder jaar vervangen in de speciekuipen en de kleinere potten? Of is deze grond te verrijken/verbeteren voor hergebruik? Tot nu toe gebruikte ik potgrond en tuinaarde,(met zo nu en dan bemesting),maar die is na 1 a 2 jaar misschien niet meer geschikt. In boeken over tuinieren in potten en bakken vind ik hierover geen informatie.
  Vriendelijke groet, Inge

 22. Beste Frans,
  Voor alle duidelijkheid:het gaat hier weldegelijk om een
  tuinkas(serre voor de Belgen) en niet om een koude bak
  zoals de foto’s van het artikel tonen?
  Als ik het goed begrijp plaats je dus potten en bakken in die kas en gebruik je dus eigenlijk niet de grond in de kas zelf.
  Dan heb ik een paar vraagjes:
  * Is het de bedoeling van in de bakken en potten te
  zaaien en daarna de plantjes uit te planten in de moestuin bvb of in de volle grond van de kas?

  * of is het de bedoeling van groenten te kweken in de potten en bakken tot en met het oogsten ervan?

  * welke teelten heb je in gedachten hier(sla,tomaten,andere,,)?

  Laat jij mij weten wat precies de methode zal zijn?
  Vriendelijke groeten,
  Herman…

 23. Beste Herman,

  Sinds eind seizoen vorig jaar ben ik in het bezit van een tuinkas, waarin ik wil gaan kweken vanuit potten en bakken.
  Mijn vraag is, hoe moet de samen stelling van de grond in die potten en bakken zijn?
  Is zelfgemaakte compost met tuinaarde voldoende, of moet er kunstmest of wat ook bij?
  In afwachting van uw antwoord, met vriendelijke groeten Frans Aarts

 24. Beste Christelle,
  Aangezien ik weinig details heb omtrent de mogelijkheden van uw tuin,moet ik soms in algemene termen antwoorden.
  1)de bak mag gerust in volle zon staan,tenslotte zijn er middelen om de hevige zon af te schermen..
  2)een verplaatsbare koude bak wordt gewoon bovenop de gewone (goede) tuinaarde geplaatst.Een koude bak die op een vaste plaats blijft staan zal op een diepte van 30 cm bestaan uit een grondmengsel van goede tuinaarde en potgrond.
  3)Als je met opbouw van een bak bovenop een vaste onder-
  grond bedoelt,een opbouw op een betonnen vloer of klinkers bvb,dan zie ik een probleem van afwatering zoniet is er drainage onderaan de grond nodig
  4)Ik heb persoonlijk geen weet van info-avonden,tenzij
  Luc Dedeene of Guy Dekinder( http://www.houtwal.be ) clubs in
  het Gentse kennen.Misschien eens een emailtje sturen naar Guy (woont in Melle en is mede-auteur van de Groente & Fruit Encyclopedie( zie http://groenten-boek.plantaardig.com ;een aanrader!!)
  5)Degelijke zaden zijn er genoeg te vinden zoals bij:
  -Aveve vestigingen
  -grote GB–Brico’s
  -Eurotuin in Merelbeke
  -Het Vlaams zaadhuis in Waarschoot.

  Een koude bak kan gebruikt worden om bvb voor sla’s,worteltjes,, te telen vanaf zaaien tot oogsten.
  Heel vaak wordt hij verder gebruikt om jonge plantjes op te kweken om ze daarna te verplanten in de volle tuingrond(als je die beschikbaar hebt natuurlijk) en ze daar uiteindelijk op te kweken tot aan de oogst.
  Misschien heb ik jou toch al een beetje op weg geholpen.
  Heb je nog vragen,aarzel niet om ze hier te posten.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 25. Beste,

  Ik zou nu ik wat meer vrije tijd heb ook groenten willen kweken, ik heb echter geen grote tuin, geen ervaring en de laatste jaren worden we overspoeld van de slakken.

  Mijn vragen zijn oa : dient zo’n bak in de volle zon te staan ?
  Dient de ondergrond in volle aarde te worden voorzien of kan mits voldoende diepte dit ook op een vaste ondergrond ?

  Zijn er in de regio Gent interessante infovergaderingen ?
  Waar zijn in de regio Gent de beste zaden te koop ?

  Met dank voor een reactie en vriendelijke groeten,

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)