Teelt van zes minder gekende groenten

In het vakblad “Groenten & Fruit” verscheen een serie van zes artikelen over minder geteelde groenten. Gewassen die je soms op vakantie leert waarderen en waarvan de teelt bij ons ook goed zou kunnen. Ze zijn geschreven door onderzoeker Kees van Wijk van PPO.
Ook voor de echte groenteliefhebber interessant om te lezen!
Klik op de titels om het artikel te zien op de website van “Groenten & Fruit”.

  • Rechte radicchio is als ronde broertje

    Radicchio rosso geeft kleur aan salades en zorgt voor een herkenbare smaak. De langwerpige versie van deze groente is minder bekend. De teeltwijze van de variant lijkt veel op die van zijn ‘ronde broertje’.

  • Wortelpeterselie breed

    Het blad en de wortel van wortelpeterselie kunnen in diverse gerechten dienen als smaakmaker. Vers worden wortel en blad gebruikt in soep(pakketten), de wortel alleen is lekker in salades en aardappelpuree. Vooral de wortel wordt verwerkt, bijvoorbeeld als gedroogd product in soepen uit pakjes.  

  • Aardpeer: een zoete verrassing

    Aardpeer of topinamboer behoort tot de familie van de composieten. Het gewas is afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika. De knollen bevatten veel suikers in de vorm van fructose. Voor aardpeer is toenemende belangstelling als biologisch product, ook de verwerkende industrie legt een hernieuwde belangstelling aan de dag.  

  • Teelt grootbladige spinazie kopie van fijnbladige

    Grootbladige spinazie wordt in België, Frankrijk en Italië geteeld, maar is in Nederland vrij onbekend. Omdat er vanuit de handel in biologische groente vraag naar is, is grootbladige spinazie in Nederland getoetst. De teelt blijkt een kopie te zijn van die van fijnbladige spinazie, op plantgetal en oogstwijze na.          

  • Drie exoten voor Oosterse keuken

    Komatsuna, tatsoi en misome zijn de exotische namen van drie Aziatische bladgewassen. De groenten passen perfect in de groeiende interesse die de consument aan de dag legt voor de Oosterse keuken.

  • Romeinse sla: van korte krop tot lange slungel

    Romeinse sla is een opgaand slatype dat in Nederland steeds meer geteeld wordt voor de snijderij. De oude naam bindsla is verwarrend. Vroeger werd dit slatype dichtgebonden om een geel hart te krijgen, nu gebeurt dat niet meer. De naam Romeinse sla verwijst naar de herkomst en is internationaal meer bekend.


  • Reacties

    Eén reactie op “Teelt van zes minder gekende groenten”

    1. marie lou van raemdonck avatar
      marie lou van raemdonck

      een vriendin van mij heeft een recept van Tilipia (vis)met cajun. heb dit kruid gezocht en vond cajanus cajan. waar vind je dit of kan je dit zelf telen en hoe gebruik je het ?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.