Groenten kweken in februari – beschutte teelt.

aardappelen-primeur-bewerktZonnig weer op komst, met koude nachten.  Gelukkig is het al een beetje vroege lente in de serre. Het kriebelt om te beginnen maar in open lucht is het natuurlijk nog te vroeg, de grond is nog kil en nat. In de serre, kas of plastictunnel komt de grond al op temperatuur. 
Wat de mogelijkheden zijn om in februari in de kas of plastic tunnel te telen vind je in dit artikel. Je kan immers heel wat groenten vervroegen in een bak, kas of tunnel.

Basisregels
Voor een koude kas of plastiektunnel of koude bak : je kan “koude” teelten tot acht weken vroeger planten of zaaien. Onder folie of directe afdekking zoals agryldoek is de vuistregel tot vier weken vroeger planten/zaaien.

Het voordeel van het vervroegen.
Je bent de natuurlijke levenscyclus van veel plagen en ziekten voor. Je hebt eigenlijk geen last van koolvlieg, wortelvlieg, rupsen en bladluizen en aardappelplaag.

Welke groenten lenen zich om te vervroegen?

  • Aardappelen : 1 februari starten in de kas of tunnel t.o.v. 1 april zonder folie in open lucht. Na het planten in de kas in februari is afdekken met vliesdoek een aanrader. Met folieafdekking kan je starten begin maart. Natuurlijk is voorkiemen bij een vroege teelt heel belangrijk. Zoniet heeft het vervroegd uitplanten geen zin. Teeltplan aardappelen.
  • Sla en slasoorten kunnen vanaf 1 februari in de kas of tunnel, onder folie vanaf 1 maart en vanaf 15 maart in open lucht
  • Wortelen(peen) in de kas of tunnel vanaf begin januari. Onder bedekking of agryldoek vanaf februari. Zonder bedekking vanaf maart. Mokum of Amsterdamse bak zijn voor deze teeltwijzen aanbevolen rassen. Teeltplan wortelen. Misschien wordt dit wel een primeurteelt wortelen
  • Spinazie in de kas of tunnel vanaf januari. Ook al eens in oktober om dan in de winter te oogsten. Gebruik vroege rassen. Open lucht vanaf maart. Teeltplan spinazie. Ook hier kan je een echte primeurteelt verwezenlijken. (primeurteelt spinazie)
  • Bonen half maart in verwarmde ruimte in potjes zaaien. Begin april uitplanten in tunnel of kas.
  • Veldsla kan de hele winter en voorjaar gezaaid worden in de kas of tunnel. Na februari geen aanrader meer omdat de veldsla dan veel te snel opschiet. Teeltplan veldsla
  • Rode biet kan gezaaid worden vanaf februari in de kas. Vanaf einde maart in open lucht. Teeltplan rode biet
  • Plantajuintjes zijn makkelijk in januari en februari in de kas te telen om jong te oogsten als pijpajuin, niet voor de bewaring van de bollen.
  • Radijsjes zaaien, neem voor de vroege teelten de ronde knolletjes die aangeduid staan als “geschikt voor onder glas” of met “kortloof” of met “broei”. Dit opdat de loofgroei de knolgroei niet zou overheersen.
  • Erwten en peulen voorkiemen en zaaien in potjes om dan achteraf af te harden en uiteindelijk in open lucht te telen. Teeltplan peulen.
  • Tuinbonen (labbonen) voorweken en zaaien in potjes in de kas of plastictunnel om dan uit te planten in open lucht in maart. Teeltplan tuinbonen.
  • Vroege bloemkool planten van plantmateriaal uit de weeuwenteelt.
  • Bloemkool, broccoli, spitskool zaaien in de kas. Verspenen in potjes. Zo teel je plantmateriaal voor einde maart.
  • Je moet je wel haasten, maar het is misschien nog net de tijd om enkele aardbeien uit de tuin in potten te verplanten om te vervroegen.
  • Divere slasoorten zaaien en daarna verspenen in potjes. Om uit te planten vanaf half maart in open lucht.
  • Raapsteeltjes, kelen of bladmoes is bij veel moestuinders uit het Noorden een favoriet om in de koude bak te telen, maar in Vlaanderen praktisch onbekend. (tip van Ad)

Wat zijn uw favoriete groenten om te vervroegen in de kas?


Reacties

37 reacties op “Groenten kweken in februari – beschutte teelt.”

  1. christian glorieux avatar
    christian glorieux

    ik kweek al 25 jaar met bloed&hoormeel,beendermeel,patentkali,volgens mij wel het meest biologische(zeewierkalk inbegrepen)compost gebruikt ik ook maar heb er niet teveel,ik begrijp niet dat hier niemand op deze manier werkt,nooit heb ik réacties ,wat doen jullie dan als bio,met deze wil ik wel niemand beschuldigen zulle,maar toch graag eens een antwoordje over jullie bio MVG Christi

    1. Dirk avatar
      Dirk

      Wij telen al jaren bio,
      de grond is altijd bedekt met mulch, bemesten doen we zeer weinig en dan nog met organische mest, en wat patentkali, ook gebruiken we compost, sproeien is taboe. In de winter lopen de kippen rond en zorgen ervoor dat wij weinig slakken hebben.

  2. Ilse avatar
    Ilse

    Ik ben vooral benieuwd naar het oprekken van het seizoen met de koude bak/tunnel. Ik begrijp dat het mogelijk is om tot ver in december/januari nog groente te oogsten, waaronder winterpostelein en andere wintergroentes. Zaai ik deze wintergroentes dan ook later of is het vooral het gespreider oogsten van deze groentes door gebruik van tunnel of koude bak? Dus als ik bijvoorbeeld winterpostelein heb gezaaid ter plaatste en ik zet er in de loop van oktober een tunnel overheen blijft het dan beter doorgroeien?

    1. Er zijn inderdaad twee mogelijkheden :
      – maximaal twee weken later zaaien dan de uiterste datum in open lucht, maar dan rechtstreeks onder tunnel of koude bak.
      – het uiterste zaaimoment bij de teelt in open lucht toepassen en dan later vanaf eind oktober, november een overkapping erover. Dit om de groente te beschermen tegen (vries)kou en regen (sneeuw). Bij een zachte herfst is luchte wel aangewezen onder deze overkapping.

  3. […] Groenten kweken in februari – beschutte teelt. […]

  4. Marleen van Hooijdonk avatar
    Marleen van Hooijdonk

    Wij hebben een serre met de afmeting van 3 mtr.breed – 2 mtr. schouderhoogte – 2,75 mtr. nokhoogte en 4,5 mtr.lang. Het dak is matglas en heeft 2 dakvensters met automatische openers. Nu is mijn vraag : bij welke buiten (of binnentemperatuur) moet ik deze instellen om automatisch open te gaan.

    1. Beste Marleen,
      luchten in de kas is steeds een complex gegeven, daarom nog wat meer straks, maar eerst het antwoord in het eerstvolgende punt hierna
      *Het hangt ten eerste af van de teelt.
      Zijn het enkel groenten zoals sla, spinazie, wortelen, dan kan je al luchten bij een graad of 12.
      Voor tomaten en komkommers en vruchtgroenten zou je kunnen luchten bij een graad of 18. In de zomer zou ik al beginnen luchten bij 15, om zo de “traagheid” wat op te vangen. Want de temperatuur kan op een zonnige dag zeer snel gaan stijgen.
      Als bij die temperaturen de ramen opengaan zit je goed. Want de temperatuur zal bij zonnig weer toch nog hoger gaan dan die 12, 15 of 18°C.
      *Het hangt ten tweede af van dag en nacht. Het is goed om ’s nachts altijd te luchten als het respectievelijk meer dan 5 (bladgroenten) of meer dan 15 is (vruchtgroenten). Maar dat is natuurlijk niet mogelijk met die automatische raamopeners.
      * Het hangt ten derde af van het seizoen, weersomstandigheden. Vergeet niet dat luchten niet enkel voor de temperatuur is, maar ook om vocht af te voeren. Het kan zijn dat het wel degelijk niet te warm is in de kas, maar dat het vocht alom aanwezig is op de planten of op het glas. Er zijn dan ook heel wat omstandigheden dat een minimumluchting nodig is om vocht af te voeren. Denk aan bladgroenten in de herfst, of aan vruchtgroenten in de zomer. Voor vruchtgroenten in de zomer raad ik zelfs aan om de kas vanaf half juni tot eind augustus nooit volledig te sluiten, op voorwaarde dat de planten niet nat regenen.
      Lees ook eens het tweede deel van het artikel groeimilieu in de kas
      Denk eraan : vocht afvoeren is even belangrijk, zoniet belangrijker dan temperatuur regelen.

  5. Aan Martha
    Aan Gerard

    Voor fruitvragen kan je steeds terecht bij collega Guy op zijn website http://www.houtwal.be en op zijn discussieforum “Fruit” bij Tuinkrant Klik hier

  6. Plet avatar
    Plet

    Beste allemaal,
    Ik ben een beginnende tuinier. Ik heb een redelijk grote tuin, wil nu de tuin gaan inrichten (meer groente kweken en fruitbomen planten). Alle bladgroenten, peentjes, pompoen, uien,en tomaten vind ik lekker.
    Ik ben gek op nectarines, pruimen, appels en kersen en wil graag enkele van deze fruitsoorten in de tuin. Wil graag leisoorten dat ook als tuinafscheiding kan dienen. Echter ik weet niet hoe en waar te beginnen met plannen en kopen. Ook al omdat je afhankelijk bent van de verschillende seizoenen.
    Afgelopen jaar heb ik cherry tomaten en prinsesse bonen geplant. Die bonen spruitjes zijn binnen een week opgevreten door een of ander dier??????
    De tomaten hebben zoveel opgeleverd dat ik ze heb weggegeven. Ik heb wel wat zaden gewonnen. Dit geeft wel een lekker gevoel.
    Dit jaar ga ik weer tomaten zaaien, maar ik wil nog meer groente in de tuin. Ik heb nog wat bonen ‘zaden’over van afgelopen jaar. Ik ga het weer proberen. Ik denk dat ik dit jaar de bonen in huis voortrek en pas als ze groot genoeg zijn buiten zet.
    Kan iemand die ervaring heeft met fruitbomen mij vertellen waar ik lei-fruit of lage stam- fruitbomen kan kopen en waar ik op moet letten.
    Ik heb wat tijdschriften en boekjes bekeken maar ben wat onzeker hierover.
    Alvast bedankt
    Groet,

    Martha

  7. Gerard Mulder avatar
    Gerard Mulder

    beste tuinders, gaarne advies. Ik heb een grote kas gekregen waarin ik kiwi’s en kersen ( als lei-planten)wil zetten. In mijn oude kas had ik al nectarines ( geleid)staan.heeft iemand ervaring hiermee, zoja kan men mij adviseren of dit mogelijk is en welke soorten zijn aan te bevelen en hoe te handelen? De nectarine gaf veel vruchten alleen verloor het al het blad richting zomer.Het blad krulde op, er kwamen gaten in en verdorde geheel. Enig idee wat dit kan zijn? het ging niet ten koste van de vruchten want die zijn zeer talrijk.
    Bij voorbaat dank voor de medewerking en veel succes met de mooie en interessante publicaties.

  8. Dag Alb
    nu is het een beetje laat om aardappelen, wortelen en vele andere groenten waarvan sprake in dit artikel in de tunnel te zetten. Het wordt daarin te warm denk ik.
    Je kiest vanaf mei beter voor de “warme” groenten zoals tomaten, komkommers, courgettes, paprika, en ook wel boontjes.

  9. alb de lepper avatar
    alb de lepper

    wij hebben een plastic tunnel van ca 2m hoog en 4 m. breed. Wij willen daar groente in kweken en ook aardappels. Is dit mogelijk zonder het plastic van de tunnel te verwijderen?

  10. […] artikel Groenten telen onder beschutting in februari gaf eigenlijk al de aanzet tot de primeurteelten, waarvan we nu de vruchten plukken. Terwijl buiten […]

  11. Teirlynck Willy avatar
    Teirlynck Willy

    Dank zij deze site kan ik nu véél meer uit mijn serre halen dan vroeger. Op dit moment staan de wortelen (amsterdamse bak) goed in de groei, alsook bloemkolen( weeuwenteelt) en eten wij al van onze eerste radijsjes. De salades gaan een beetje trager daar de temperaturen de laatste dagen aan de lage kant liggen. Ook via deze site heb ik de manier van tomaten planten in grote potten(10L) overgenomen en kan ik ze vroeger uitplanten. Terwijl zij verdergroeien in deze potten kan de rest in de serre rustig laten verdergroeien en is er geen haast bij om deze zo vlug mogelijk te oogsten om tijdig de tomaten te kunnen verplanten. Zo haal ik meer uit mijn serre en door deze afwisseling is bodemvermoeidheid door éénzijdige beplanting veel minder.Ook veel goeie raad van andere tuinliefhebbers en deskundigen helpen om betere resultaten te behalen. Daarvoor mijn beste dank.

  12. ad van as avatar
    ad van as

    Bij mij haalden de muizen op een nacht alle spinazie
    zaadjes uit de grond (opgegeten). Heb muizenklemmen gezet en heb er al 6 gevangen. (in de volle grond buiten)
    vgr Ad van As

  13. ad van as avatar
    ad van as

    Beste Henk,
    ik had vorig jaar hetzelfde, had in mijn schuur broccoli en sla en bloemkoolplantjes verspeend, de helft was ’s nachts afgedekt met een glasplaat en de rest niet, deze waren door de muizen opgevreten. Dit heb ik ondekt door muizentarwe weg te zetten dagelijks was het schaaltje leeg. Dus ‘sn achts afdekken de eerste weken.
    gr Ad van As

  14. beste lezers
    ik heb vrijdag 29 feb 6 plantjes andijvie en 4 ijsberg sla plantjes in de kas gezet ik ga zaterdag kijken en alles is weg zouden dat muizen kunnen zijn hoewel ik geen sporen zie wat zou het kunnen zijn.
    groetjes henk

  15. ad van as avatar
    ad van as

    Beste lezers ik plant al 5 tot 6 jaar achter elkaar rond 20 Febr vroege aardappelen,ook nu heb ik op 19 febr 1 rijtje aardappelen geplant onder plastiek.(Doré)15 stuks.
    Ik hoogst altijd rond 20 mei.tot nog toe ging het altijd goed,hopenlijk dit jaar ook. Ik hou je op de hoogte
    vgr Ad van As

  16. Beste Jozef
    Aardappelen planten buiten in maart kan onder plastiekfolie (gaatjesplastiek) of vliesdoek.
    Op voorwaarde dat
    – de grond voldoende droog is om te bewerken.
    – de aardappelen voldoende voorgekiemd zijn
    – dat wil zeggen stevige, groene scheuten
    – er een afdekking met plastiekfolie gebeurt.
    Wacht de meest gunstige omstandigheden af tijdens de maand maart. Het is belangrijker te planten in goede omstandigheden met goed voorgekiemd pootgoed dan extra vroeg te planten.

  17. jozef van cauwenberge avatar
    jozef van cauwenberge

    mag ik rode eerstelingen al buiten planten onder plastiek

  18. Aan Nicole
    http://www.vreeken.nl heeft wel wat.
    Zoek bij de ui-achtigen naar het woordje zoet.
    http://www.vlaamszaadhuis.com heeft ook enkele rassen die omschreven worden als zoet.
    Het zijn ook dikwijls rode, langwerpige, italiaanse rassen maar ook dikwijls de grote Engelse/Amerikaanse rassen (Kelsae,Exhibition) die soms voor wedstrijden gebruikt worden.
    Dit zijn echter allemaal zaden, geen pootgoed.

  19. Hallo Arseen
    Ik ken het ras Franceline niet, maar ik vind links en rechts dat het geen vroeg ras is?
    Dan is de teelt in de kas niet logisch. En kan voor problemen zorgen met te veel loofgroei en te kleine aardappelen. Voor de teelt in de kas is het best vroege rassen gebruiken. Deze hebben in weinig groeidagen oogstbare aardappelen. Late aardappelen hebben meer groeidagen nodig en tegen dan wordt het te warm in de kas denk ik. Je kan het natuurlijk wel proberen, en oogst zal er wel zijn. Maar niet zoals je ditzelfde ras buiten zou planten.
    groetjes
    Luc

  20. arseen avatar
    arseen

    hallo mag ik nu al mooie gekiemde aardappelen planten mijn denkend zijn dat laate planters of geeft dat niet van het ras franceline rode wel in de serre planten
    d.b.v. arseen

  21. nicole avatar
    nicole

    Hallo,
    kan ik zoete ajuin zelf kweken,en waar kan ik eventueel plantgoed kopen?
    groetjes nicole

  22. Beste Jozef
    de zouten stapelen zich na verloop van tijd op in de kas.
    Je kan de bovenste 15-20 cm van de grond om de twee jaar vervangen.
    Of je kan de grond regelmatig, jaarlijks tot tweejaarlijks spoelen, met 60 tot 100 liter per m² water.
    Maar je leest er veel over in het artikel grond in de kas

    en in dit artikel Sneeuw in de groentekas

  23. jozef van cauwenberge avatar
    jozef van cauwenberge

    Moet de aarde in de serre op geregelde tijdstippen veranderd worden? Wat beveelt U me aan?

  24. Als de vorst volgende week wat minder wordt en als de grond niet te nat is, kan je inderdaad volgende week planten als de plantjes groot genoeg zijn.
    Maar vergeet niet de plantjes eerst af te harden : zet ze overdag buiten gedurende een kleine week en ’s nachts in de kas. Daarna kun je ze enkele dagen volledig buiten laten, om ze dan tenslotte uit te planten.
    Ik weet dat het inkorten van de wortels gedaan wordt. Maar persoonlijk vindt ik dit niet nuttig. Zo min mogelijk wonden maken lijkt mij best.
    Of misschien dat iemand toch goede ervaringen heeft met het inkorten van de wortels?

    groetjes,
    Luc

  25. hoi
    ik heb 5 januari(door de tip te hebben gelezen tuinbonen eten februari niet vergeten)mijn tuinbonen in de kas gezet ze staan er prachtig bij. mijn vraag is ik zie wel eens mensen de wortels afknippen is dat nodig of kan ik ze zo in de grond zetten
    groetjes….henk

  26. Aan Ad,
    hartelijk dank voor de tip van de ” raapstelen” of “bladmoes”, deze teelt is bij ons in Vlaanderen haast niet gekend.

  27. Hallo Maarten
    in potjes opkweken is voor veel groenten geen probleem.
    Alleen, die cm water….
    Blijven ze steeds in het water staan, dan wordt de aarde te nat. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het water geven “in schaaltjes onderaan de pot”, omdat soms vergeten wordt deze na een uurtje af te gieten. Zoniet krijg je wortelverstikking. Je kan dus langs onder water geven, maar dan mag het water er niet langer dan een uurtje blijven staan. Beter is langs boven water te geven, zorg voor een ruime gietrand.

    groetjes
    Luc

  28. Hallo,

    Ik heb op mijn dakterras een koude bak staan waarin ik groenten wil kweken. Ik wil de groenten opkweken in plastic potjes en omdat het me ivm de waterhuishouding handig lijkt zet ik al deze potjes in een lage kunststof bak waarin een cm water staat. Kan deze methode werken of wordt de aarde in de potjes zo te nat ?

  29. ad van as avatar
    ad van as

    Door Ad van As
    ik mis hier nog de vroege kelen (bladmoes) die bij mij in de platte bak al boven de grond staan,deze zijn zeer mals en smakelijk zovroeg. vgr ad

  30. Beste bo,
    Een probleempje dat soms voorkomt bij de teelt van radijs onder beschutting is de vorming van te veel
    en vooral te lange bladeren. Geschikte
    rassenkeuze biedt uitkomst
    voor dit probleem. Vooral de radijzen van het type “broei” hebben kort loof en zijn gekend voor hun vroegheid. Deze rassen met kortloof zijn ideaal voor de zeer vroege teelt onder glas vanaf januari. Er zijn ook rassen die enkel geschikt zijn om vollegrond te zaaien vanaf maart, die hebben meer loof en zijn niet geschikt om onder glas te telen. Dit alles is echter dikwijls niet duidelijk aangeduid op de verpakkingen van de diverse radijssoorten die in de handel aangeboden worden.

    Wat ik in de korte tekst hierboven bedoelde is dat, als je modernere rassen kiest om vervroegd te telen onder glas, het dan zowiezo rode én ronde rassen zullen zijn omdat op de oudere soorten geen veredelingswerk gedaan wordt en dit nog steeds de soorten zijn van tientallen jaren geleden. Bij de oudere rassen zijn bij alle kleurvariaties soorten die onder glas kunnen geteeld worden, enkel in januari en februari wel te verstaan. Daarna worden deze soorten best in open lucht gezaaid.
    Het blijkt hoe dan ook een heel karwei om uit te zoeken of een ras “ideaal” is voor onder glas of in tunnel. Let bij oudere rassen op de aanduidingen “broei” en “kortloof”

    Ik denk dat de langwerpige soort radijs die jij hebt, voor meer kans op succes, beter in open lucht geteeld wordt, dit kan binnenkort vanaf begin maart.

  31. Waarom mag je alleen maar rode en geen rood-witte of witte vervroegt kweken want ik heb alleen zaad van langwerpige radijs witpunt

  32. Schueremans Marcel avatar
    Schueremans Marcel

    Mag ik de creatoren van deze site via deze weg bejubelen
    Ik ben nog een leek op gebied van telen maar het begint al op iets te lijken dank zij julie en de lezers hun raad . Vriendelijke groeten .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.