De vroegste bloemkool telen.

De vroegste teelt van bloemkool, ook wel weeuwenteelt genoemd kan onder koud glas opgekweekt worden. Deze vroege bloemkolen worden in januari-februari in de kas of plastiektunnel uitgeplant. Heel dikwijls wordt vanaf eind februari tot half maart buiten geplant in de streken waar het klimaat en de grondsoort dit toelaat. Over de weeuwenteelt is al een uitgebreid artikel verschenen : De weeuwenteelt van bloemkool.
Hierna wordt de weeuwenteelt om onder glas uit te planten wat verder uitgediept.

Er wordt gezaaid begin oktober. Doe dit bij een temperatuur van 15-20°C tot aan de kieming. Teel daarna verder koel, maar met voldoende licht. Zo voorkomt u dat de plantjes teveel rekken (fileren). Eerst worden de plantjes verspeend in perspotten of kleine bloempotjes. Doe dit als u de eerste echte blaadjes ziet, meestal in de tweede helft van oktober.

Foto’s verspenen

Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden.

Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.

Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter.

Plant bij vier echte blaadjes over in potten met diameter 12 cm. (Dit is meestal in de tweede helft van november)
Zorg er tijdens de verdere opkweek voor dat de planten voldoende kunnen opdrogen zodat er geen schimmelinfecties op de bladeren kunnen ontstaan. Vooral valse meeldauw kan een probleem vormen in het najaar. Er moet dus bijna continu gelucht worden, ook al om een te losse plant te voorkomen.
Gedurende de volledige opkweek en tijdens de teelt hoeven we niet te vrezen voor vorstschade. Door de vorst kan het wel dat er uitdroging optreedt. Voorzie de planten daarom van voldoende vocht in de pot als er zich een vorstperiode aankondigt. In alle andere omstandigheden zijn we eerder spaarzaam met water tijdens de opkweek.

Foto plantmateriaal vroege bloemkool.

Dit is het plantmateriaal zoals het eruit ziet in januari

Het uitplanten inde kas of plastiektunnel kan gebeuren in januari tot half februari. Deze bloemkool zal kunnen geoogst worden in de maanden april of mei. De plantafstand hoeft niet zo ruim genomen te worden. Omdat vroege bloemkool wat kleiner van omvang blijft is 60*50 een goede afstand.

Foto planten bloemkool.

Plantgaten maken

Een goed doorwortelde potkluit

Hou de bladeren wat bijeen en hou de plant in het plantgat, vul aan met aarde. Diep planten mag bij bloemkool, maar het hart van de plant moet boven de grond blijven. Zo blijft de plant makkelijker recht.

Goed aandrukken en daarna aangieten.

Problemen met plagen zijn er bij deze vroege teelt nauwelijks, tenzij u vorig jaar al eens problemen had met koolvlieg in de kas want dan kunnen de overblijvende poppen ontluiken.
Er wordt best kalk gestrooid in het late najaar (of indien dicht bij de teelt, zeewierkalk gebruiken). Er wordt bemest met 1,5 kg stikstof per are. Gebruik bijvoorbeeld een samengesteld meststof 12-12-17 aan een dosis van 12 kg per are en werk deze goed in. (120 gram per m²).


Reacties

17 reacties op “De vroegste bloemkool telen.”

  1. vandaele piet avatar
    vandaele piet

    Hallo,

    Ik heb hier niet hetzelfde probleem met verschrompelen van de plantjes. Ik zaai in persblokjes en het moment dat ze boven komen zijn het net verbrande, zieke plantjes. Zaai ik gewoon in een schaaltje heb ik net het zelfde probleem.
    Vraag me af of ik wel in potgrond mag zaaien, of wat de reden zou kunnen zijn. De broccoli ernaast groeit prima en perfect. Krijg ik de plantjes zover om een nieuw blaadje te maken dan zijn ze vertrokken en groeien ze prima. het betreft wel januari zaai/februari zaai en geen weeuwenteelt. het ras is fremont.

    groeten

    Piet

    1. beste

      zaai eens in zaai en stekgrond van aveve.
      dat kan andere resultaten geven.
      laat eens weten na de proef of het beter is!
      vriendelijk groetend.
      fil.

  2. Jaap avatar
    Jaap

    Dank voor de duidelijke beschrijving. Bij mij gaat het steeds mis met de bloemkool. Op het moment dat zo ongeveer de eerste echte blaadjes zo ongeveer gevormd worden verschrompelen de plantjes. Ze hebben volgens mij vocht genoeg. Wat kan de reden zijn? Ik had netjes in oktober gezaaid, 1 plantje leek het te redden maar is inmiddels ook dood.
    Is verspenen altijd nodig? Als je ruim zaait kan deze stap toch beter over geslagen worden of zie ik dat verkeerd?

    1. Dag Jaap,

      Is dat na het verspenen dat ze verschrompelen?
      Voor weeuwenteelt kan je best, ofwel rechtstreeks in een grote pot zaaien, ofwel verspenen. Om te vermijden dat bij zaaien op de pot teveel lege potten hebt, of dat je per pot iedere keer twee zaadjes moet leggen is zaaien in zaaibakje verspenen de beste optie. Het zorg er ook voor dat het plantje verse aarde ter beschikking heeft.
      Misschien staan de zaailingen te nat? En sterven de worteltjes af? Een foto kan je nu waarschijnlijk niet meer opsturen. Leg eens uit hoe je te werk gaat. Dan kan ik misschien meer zeggen. Het kan ook zijn dat ze aangetast zijn door echte meeldauw. In een vochtige kas is het gevaar hiervoor groot.

  3. steve vo avatar
    steve vo

    Ik had in het najaar nog 5 bloemkoolplantjes in de grond gestopt. (met het idee om ze voor de grote vorst als kippenvoer aan te wenden)
    Het waren nog wat achterblijvers van de herfstteelt.
    door het zachte najaar, zijn die nakomers mooi in groei gekomen.
    De planten zijn nog niet op de normale grote, maar wel mooi gezet.
    Nu staat er een bloemkool in van 5 tot 7 cm dik.
    (Met achterblijvers heb je vaak kans dat de bloemkolen zich te snel ontwikkelen in de krop.)
    Nu is mijn vraag of ik ze zou oogsten als er strengere vorst aankomt of gewoon laten staan.
    Het zijn al geen specifieke winterbloemkolen.
    Dus ik vermoed dat ik ze toch best oogst als het streng gaat vriezen. Ik heb vroeger nog winterbloemkolen geteelt. Ik ben ermee gestopt.
    Als ik vroeg in het voorjaar bloemkolen plant, heb ik die maar een tweetal weken later, dan winterbloemkolen voor de winter te planten.

  4. Bij ons zit er alleen maar grote bladeren aan, geen bloemkooltje te vinden. Het kan dus ook geweldig mislukken.
    De boerenkool daarintegen doet het geweldig.

    1. ALEX avatar
      ALEX

      Beste ELS wanneer het hart van de bloemkool nog steeds mooi wit is kan er nog een bloemkool inkomen.
      ALEX

  5. ALEX avatar
    ALEX

    Om goede resultaten en weinig problemen is eens te overwegen winter bloemkool te planten.Tussen 15 dec en nu reeds 6 bloemkolen geoogst en nog 6 komen eraan.
    ALEX

  6. Francois avatar
    Francois

    Beste,

    Zou je nu half Januari al bloemkolen buiten kunnenplanten?

    1. Beste Francois.
      Zou ik nu nog niet planten. De allervroegste weeuwenteelt in de kusstreek wordt geplant vanaf 20 februari bij goed weer en anders eind februari – begin maart. Probeer uw planten zo koel mogelijk te zetten zodat ze niet te snel groeien. Bij droog weer eventueel in open lucht buiten zetten. Want ik veronderstel dat de planten wat te groot aan het worden zijn?

  7. Dag Luc,
    Bedank voor deze wel heel snelle reactie, laten we deze missing dus maar catalogeren onder leergeld, al blijft het natuurlijk spijtig, 50 potetciële (vroege) bloemkolen.
    Ik ga ze dit jaar zeker afdekken met plastiek.
    vriendelijke groeten
    rene

  8. Dag Rene, voor mij zou dit de regel zijn, ook al om zeker te spelen :
    Als het ook overdag blijft vriezen en dat gedurende meer dan één dag, dan kan je best de winterbloemkool afdekken.
    Want dan gaat de thermometer ’s nachts makkelijk naar -6°C en dat lijkt me de temperatuur waaronder er wel schade kan optreden.
    Maar ook hier geldt : als een iets hogere temperatuur dan -6 lange tijd blijft aanduren dan is er ook schade.
    Mijn mening is dan ook, als er dit jaar vorstschade is bij winterbloemkool, dat dit eerder te wijten zal zijn aan de langdurige vorst, veeleer dan aan de strenge vorst.
    Afdekken als het ook overdag blijft vriezen is dan ook zeker nodig.
    Verder :
    Of er al dan niet sneeuw ligt, of er al dan niet een gure wind staat zal de vorstgevoeligdheid wel degelijk beïnvloeden.
    Ook de grootte van bloemkoolplant voor de winter heeft zijn invloed. Zijn ze te groot, dan zijn ze extra vorstgevoelig.

    met vriendelijke groeten
    Luc Dedeene
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  9. beste,
    vanaf hoeveel graden -°C bevriezen de bloemkolen, in volle grond, ?
    Ik had 10 aug 2009 gezaaid (Walcheren -unieke selectie , te oogsten in het voorjaar), in dec had ik 50 (vijftig )mooie grote planten in de tuin staan, ze zijn bijna allemaal bevroren
    vriendelijke groeten
    rene

  10. Jaap Berkhout avatar
    Jaap Berkhout

    Bij de weeuwenteelt moet in Nederland tussen de 23ste en 26ste september worden gezaaid. Dit i.v.m. de snelle vermindering van het aantal lichturen in die tijd. Een week later zaaien heeft tot gevolg dat pas in november kan worden verspeend, hetgeen een remming van de groei veroorzaakt en wel zodanig dat de koolplanten pas in maart d.a.v. voor planting in de volle buitengrond gereed zijn. Bij zaaiing tussen de 23ste en 26ste september kan vanaf plm. 21 oktober worden verspeend en vanaf eind januari/begin februari d.a.v. in de kas worden uitgeplant. Een en ander werd al jaren geleden uitgetest door mijn buurman, zijnde een eminent beroepstuinder. Zelf pas ik ook in de praktijk toe als moestuinder. Goed en geschikt bloemkoolzaad (Mechelse of Alpha) is echter een vereiste, daarenboven een goede kiemkracht.

  11. Beste,
    Deze winter kreeg de winterbloemkool het hard te verduren, waardoor de kwaliteit al van in het begin dikwijls niet goed is.
    De plotse temperatuuromslag en relatief hoge temperaturen zorgden er in sommige jaren voor dat de bloemkolen te los uitgroeiden, waarschijnlijk is dat dit jaar opnieuw het geval. Zowel de harde winter als het de warmte en droogte van april lijken hier in het spel.

    vriendelijke groeten

    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  12. noteboom avatar
    noteboom

    Wij hebben winterbloemkool geplant half september 2008. Deze bloemkolen waren ongeveer 10 dagen geleden goed om te eten. Maar er was één probleem de kolen waren wel afgedekt, maar ze groeien helemaal los van boven.

    met vr. gr.
    h.j.noteboom Genemuiden

  13. […] Vroege bloemkool planten van plantmateriaal uit de weeuwenteelt. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.