Tuinbonen worden traditioneel in het vroege voorjaar in open lucht geteeld.
Zaaien
Voor de vroegste teelten wordt voorgezaaid onder koud glas.
Tuinboon kiemt vanaf 5 graden en kan lichte vorst verdragen. Vanaf eind januari kan u voorzaaien in potjes, op een zaaibed in de koude bak, of in een verplaatsbare kist of bloembak met minimum 10 cm grond in. Druk de bonen een of twee centimeter in de grond en breng er drie centimeter grond op. Er mag inderdaad diep gezaaid worden, ook bij ter plaatse zaaien.
Afharden
Voorgezaaide tuinboon moet op een koele (10-12°C)en lichtrijke plaats geteeld worden om korte, gedrongen planten te bekomen. Vooraleer uit te planten moet er afgehard worden. Dit betekent enkele dagen bij goede weersomstandigheden overdag buiten zetten (of de koude bak openen). En wanneer de weersomstandigheden het toelaten ook eens ‘s nachts buiten laten staan. Na een tiental dagen kunnen de planten dan op het plantbed worden uitgezet.
Uitplanten
Als de plantjes zo’n 10 centimeter hoog zijn wordt er in maart (van zodra de grond bewerkbaar is) uitgeplant. Naast het klassieke éénrijensysteem (70 x10) kunt u ook uitplanten op dubbele rijen met een tussenafstand van 20 en een zaaiafstand van 20. Tussen de dubbele rijen zit 60-70.
Bekijk hier het teeltschema van tuinboon
Grondsoort
Tuinboon doet het goed op veel verschillende grondsoorten. Ook armere gronden zijn geschikt. Zware, maar goed gedraineerde, gronden geven de grootste oogst, lichte gronden zijn meer geschikt voor de vroege teelten. (Dit is voor veel teelten zo)
Meer bemesting
Tuinboon mag, in tegenstelling tot andere peulgewassen, toch wat bemest worden. Geef tien liter compost per m² of strooi 40 g/m² samengestelde meststof (samenstelling ongeveer 12+12+18). De ideale pH voor tuinbonen is hoog en schommelt tussen 7-7,5, deze waarden zijn dan ook niet altijd haalbaar. Tijdig bekalken is voor tuinboon wel aan te raden.Je kan zowat 6-8 weken voor de voorziene plantdatum tuinbonen zaaien in potjes, na ze eerst een nachtje voorgeweekt te hebben in water. Deze grote zaden kunnen heel wat water opnemen.

Je kan twee zaden in één kleiner potje zaaien. Of je kan grotere potten nemen en daar een tiental zaden inleggen. Of je kan zaaien in een zaaikist of zelfs de koude bak.

Fotoreportage

Tuinbonen zaaien en planten.

De zaden worden twee maal zo groot  nadat ze een nachtje in het water gelegen hebben.

Na het vullen van de potjes of sets van potjes de potgrond aandrukken zodat de zaden wat dieper komen te liggen.

Twee zaadjes per potje leggen, of grotere potten nemen en daar een tiental zaadjes inleggen.
Dit is dan om later als afzonderlijke planten uit te planten.

Na een week of zo komt er een witte wortel tevoorschijn.

Na twee weken (ten vroegste) komt het stengeltje en de eerste blaadjes boven. Bemerk dat de zaadlobben onder de grond blijven, dit in tegenstelling tot slabonen en erwten.

Een mooie opkomst

Deze planten zijn klaar om af te harden, dat wil zeggen, gewoon worden aan de buitentemperatuur gedurende een tiental dagen.

Als de weersomstandigheden het toelaten kan geplant worden. Tuinbonen zijn niet gevoelig voor de vorst. Maak een ruim plantgat

De plantjes hebben dan al stevige wortels. Haal de planten voorzichtig uit de pot.

Met twee zaden per potje plant je de volledige potkluit in een voldoende diep plangat. Er mogen wel geen bladeren in de grond gaan natuurlijk. Deze 'tweelingen' planten we op 70x20 centimeter.

Om losse planten te kunnen poten maken we een sleufgat, dat wil zeggen, een smal, maar diep plantgat.

Tuinboon, heeft sterke, dikke wortels, het kan geen kwaad de plantjes die dicht opeen gezaaid zijn uit elkaar te halen en elk afzonderlijk uit te planten, bijvoorbeeld op 70x13 centimeter

De plantjes zijn makkelijk en zonder veel gevaar voor schade uit elkaar te halen.

 

 

 



Lees alles over het verdere teelt en het oogsten en doppe van de tuinbonen in het artikel tuinbonen, van bloei tot oogst :
Fotoreportage over teeltverloop en oogst en verwerking van tuinbonen.. Je vindt er ook info over bonenkever en bladrandkever

Tip Het probleem van de bonenluis komt in dit artikel aan bod, Tuinbonen : luizenprobleem onderschat? samen met tientallen tips van andere moestuinders.

 

Keer terug naar de startpagina van deze website