In de nieuwsbrief van Flandria groenten verscheen een interessant overzicht over welk kruiden de beste smaakmakers zijn voor verschillende groenten. Kruiden maken de groenten frisser, pittiger, pikanter en soms zelfs beterder verteerbaar. Vele kruiden bevatten bovendien vitamines en mineralen. In de keukenkast hebben we een vast gamma gedroogde kruiden die we meestal voor alle soorten groenten gebruiken en waar we zelden van afwijken. Zelfs in het gamma verse kruiden die in lente en zomer op hun best zijn, blijven we overwegend behoudsgezind.

Maar ook tussen groenten en kruiden zijn er ideale combinaties. Daarom zetten we deze combinaties op een rijtje. Als je ooit eens zonder je favoriete kruid zit dan vind je hier een alternatief.

Overzichtslijst

· Flandria-aardappelen: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, laurier, lavas, marjolein, munt, oregano, peterselie, rozemarijn en tijm.

· Flandria-asperges: bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, grote pimpernel en kervel.

· Flandria-aubergines: tijm, rozemarijn, marjolein en oregano.

· Flandria-bloemkool: bieslook, dille, koriander, laurier, peterselie, rozemarijn en venkel.

· Flandria-broccoli: basilicum, citroenmelisse, dille, dragon, look, koriander, laurier, marjolein, oregano, peterselie, tijm.

· Flandria-courgettes: basilicum, dille, dragon, marjolein en rozemarijn.

· Flandria-bonen: bonenkruid, dille, dragon, marjolein, munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm.

· Flandria-spinazie: bernagie, dragon, kervel, marjolein, munt, rozemarijn, salie en zuring.

· Flandria-tomaten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dillezaad, dragon, kervel, knoflook, laurier, marjolein, munt, oregano, peterselie en salie.

· Flandria-uien: basilicum, dragon, marjolein, oregano, salie en tijm.

· Flandria-wortelen: kervel, peterselie.

· Flandria-witloof: basilicum, laurier, peterselie, tijm.

· Flandria-roodloof: bieslook, dille, kervel

· Flandria-salades: basilicum, bernagie, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, korianderblaadjes, lavas, marjolein, munt, blaadjes van de Oostindische kers, peterselie, postelein, tijm, zuring.

· Flandria-selder: anijs, bieslook, dragon, kervel, lavas, peterselie en salie.

· Flandria-champignons : basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, marjolein, peterselie, rozemarijn en tijm.

· Flandria-komkommer : basilicum, dille, dragon, marjolein en rozemarijn.

· Flandria-paprika’s: tijm, rozemarijn, marjolein en oregano.

· Flandria-kolen: bernagie, bonenkruid, dille, karwij, marjolein, munt, oregano, peterselie, Roomse kevel, salie en tijm.

· Flandria-prei: lavas, kruidnagel, kervel

Kruidentips
Gedroogde kruiden hebben een sterkere smaak dan verse kruiden. Gedroogde kruiden in poeder zijn daarenboven sterker dan verkruimelde kruiden. Een goede leidraad voor het gebruik is de volgende: ¼ koffielepel gedroogde kruiden in poeder = 1 koffielepel verkruimelde gedroogde kruiden = 3 koffielepels verse kruiden.

Verse kruiden krijgen onze voorkeur. Ze hebben subtiele en delicate geuren en smaken. Hun aroma’s ontwikkelen zich vrij snel bij het opwarmen, maar ze kunnen ze ook weer snel verliezen. Voeg verse kruiden toe aan soepen, bouillons en stoofpotjes 45 minuten voor het eind van de bereiding. Voor de bereiding van koude dressings, salsa en marinades hebben ze meer tijd nodig om hun aroma’s af te geven. Meng de ingrediënten en zet ze een nacht op een koele plaats.

Snijd de kruiden zeer fijn, hoe meer snijdoppervlakte, hoe meer hun smaak vrij zal komen. Voeg fijngehakte kruiden toe aan het kookwater van groenten of het pocheervocht van vis. Zo parfumeren ze al tijdens de bereiding het hoofdingrediënt. Of deponeer ze in een stoffen zakje dat je laat meekoken en voor het serveren verwijdert. Verse kruiden zijn ideaal om gerechten mee af te werken. Strooi ze net voor het serveren op warme sauzen, salades, gekookte of gebakken vis of meng ze onder een stamppot.

Bak verse kruiden niet mee in de pan bij vis en vlees. Ze verbranden snel en geven bittertoetsen aan de bereiding. Voeg ze pas op het eind van het bakken of grillen toe.

Heb je teveel verse kruiden, vries ze dan in. Spoel de kruiden, dep ze goed droog en verpak ze in plastic zakjes. Hak ze niet, dan heb je het minste kwaliteitsverlies. Bij het invriezen verliezen kruiden wel hun knapperigheid, verwerk ingevroren kruiden daarom enkel in warme bereidingen.

Met dank aan Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Iedere groente zijn kruiden”

Reacties (2)
  1. Als ik dille of tijm zaai komt het altijd goed op en daarna gaat het niet goed de dille verdwijnt helemaal en van de tijm blijven meestal maar een of twee plantjes over wat kan hiervan de oorzaak zijn?

    Groeten Margriet

  2. Ik gebruik bij wortelen ook wel een takje tijm en gedroogde koriander

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)