1. Maak een goede planning. Stel op voorhand een boodschappenlijst samen met de hapjes die je wilt serveren en de ingrediënten die je nodig hebt. Zorg voor voldoende wijnglazen, bordjes, cocktailglaasjes, ijsbakjes, wijnkoelers, dienbladen, servetten, cocktailprikkers. Kies de muziek die je wilt spelen.

2. Kies een assortiment hapjes met verschillende vormen, structuren, smaken en kleuren. Bereid zowel krokante hapjes (bvb. loempia, bruschetta, toast), als hartige hapjes (bvb. met olijven, ansjovis, sardines, haring), romige hapjes (bvb. met roomkaas, gerookte zalm), stevige hapjes (bvb. pizza, kleine hamburgers, worstenbroodjes, sushi) en als afsluiter eventueel een zoet hapje. Voorzie ook vegetarische hapjes. Vermijd hapjes waarmee je snel kunt morsen. Als je geen culinaire duizendpoot bent, houd het dan bij vertrouwde hapjes die binnen je mogelijkheden liggen. Experimenteren op een receptie kan wel eens voor mislukkingen zorgen.

3. Voorzie kleine porties. Een perfect vingerhapje moet je in één tot maximum twee beten in de mond kunnen steken.

4. Stem het aantal hapjes af op het aantal gasten dat je ontvangt. Serveer elke gast 4 tot 6 vingerhapjes per uur. Heb je 20 mensen gedurende 3 uur over de vloer dan heb je 12 tot 18 hapjes per persoon nodig. Dat zijn 240 tot 360 hapjes!

5. Maak voor jezelf uit hoe lang je in de keuken wil staan en wat je allemaal op voorhand kunt klaarmaken. Zorg desnoods voor hulp, want een doorsnee huiskok kan gemiddeld 8 hapjes klaar maken. Bovendien is het aangewezen dat minstens de helft van die hapjes van tevoren zijn klaargemaakt. Maak een tijdschema klaar wanneer je wat wil serveren.

6. Kies de passende drank: champagne of mousserende wijn, witte en rode wijn, plat en bruisend water, vruchtensap en eventueel frisdrank. Wil je cocktails serveren, beperk je dan tot 2 of 3 soorten die van tevoren gemixt zijn en in de koelkast worden bewaard.

7. Begin twee dagen voor de receptie met de bereiding van de hapjes of onderdelen ervan die je van tevoren kunt klaarmaken. Bewaar ze in luchtdicht afgesloten dozen in de koelkast.

8. Koop een dag op voorhand de ingrediënten die supervers moeten zijn of die het snelst bederven, zoals groenten, salades, kruiden, vis, oesters en garnalen. Bewaar ze in de koelkast. Bereid eventuele marinades, zo kunnen hun smaken beter op elkaar inwerken. Snijd vlees of vis die je wilt marineren in blokjes, reepjes of staafjes en leg ze in de marinade. Zet ze minstens 12 uur in de koelkast. Maak de ruimte klaar waarin de receptie plaats zal vinden. Zet glazen en leg servetten. Zorg voor bloemen of andere decoratie. Koel alvast de drank die je wilt serveren. Zorg dat er voldoende ijsblokjes zijn.

9. Start de ochtend van de receptie met het snijden van de groenten die niet snel verkleuren, het bereiden van de dipsauzen, vinaigrettes en dressing. Bewaar ze in goed afgesloten recipiënten in de koelkast. Start ’s middags met het maken van alle hapjes die niet snel bederven. Frituur eventueel de frituurhapjes op voorhand zodat je ze net voor het serveren in de oven kunt opwarmen. Zo vermijd je dat er ’s avonds een frituurgeur in huis hangt. Bereid warme hapjes eventueel tot ze net niet gaar zijn. Ook zij kunnen dan nog even in de oven worden opgewarmd. Een uur op voorhand kan je toast, crackers en broodjes besmeren en het beleg klaarleggen zodat je dat maar op het laatste moment moet toevoegen. Verwarm een half uur op voorhand de oven voor. Ontkurk al enkele flessen wijn. Laat de champagne of schuimwijn pas ploppen als de eerste gasten arriveren.

10. Serveer de hapjes zoals je een menu serveert, eerst de koude hapjes zodat eventuele laatkomers geen slappe hapjes krijgen. Bedien dan vervolgens de lichte hapjes, dan de hartige en de meer stevige waarin het vet de alcohol opneemt, en tot slot de zoete hapjes. Serveer de hapjes niet door elkaar, maar één soort per keer.


De serie “Walking dinner met groenten” werd mogelijk dank zij Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  5 reacties aan “Walking dinner met groenten.”

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)