De aardappelplaag overwint?

Op het gevaar af jullie te vervelen, hier nogmaals de laatste geluiden uit het veld over de aardappelplaag (Phytophtora infestans). Het blijft nu éénmaal de gemoederen bezig houden. Dat blijkt uit de vele reacties onderaan dit artikel.
De toestand is dan ook stilaan dramatisch te noemen. Het is zo’n jaar waar alle goed bedoelde preventiemaatregelen een maat voor niks dreigen worden. Ook minder gevoelige rassen worden aangetast. Enkel wie tijdig begonnen is met preventieve maatregelen kan de strijd nog winnen. Volgend op dit kort advies, kunt u heel veel reacties lezen van lezers ivm aardappelplaag.

Hoe is de toestand in jullie tuin? Valt het toch nog mee? Of is de strijd al lang verloren? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com (Lees de vele reacties die al binnen zijn verderop in dit artikel)

Veel mensen staan weigerachtig tegenover gewasbescherming. De keuze is natuurlijk ieder voor zich. Maar verwijder in ieder geval steeds zieke planten om besmettingen te vermijden.

Wat te doen in deze uitzonderlijke omstandigheden?
Voor de vroege aardappelen is vanaf nu het advies : het loof verwijderen.

Voor de tomaten in de glazen kas is het advies : de serre nooit volledig sluiten, wat de temperatuur ook is. Daarbij de ramen zo wijd mogelijk open laten, zonder dat de planten echter nat regenen. Een goede verluchting en luchtcirculatie is uiterst belangrijk bij kastomaten. Nooit condens op de ruiten laten komen.
Het weer is uiterst slecht en de eerste meldingen van aardappelplaag in de kas zijn er al. Volgens mij zijn oude rassen gevoeliger dan hybriderassen. Hoe dan ook, hou de kastomaten goed in de gaten. Hier kan je nog tijdig ingrijpen, maar dan wel bij het eerste vlekje.

Voor de buitentomaten is het advies zoals gegeven in dit artikel Aardappelplaag nu ook bij tomaten
waar ook de producten vermeld staan. Hier niet afwachten, maar preventief behandelen. En afwisseling in producten is absoluut nodig. Zieke delen verwijderen om herbesmetting te voorkomen
Hierbij een belangrijk aandachtspunt : sommigen gebruiken nog andere middelen, die alleen maar erkend zijn in aardappelen. Dit is ten strengste verboden. In het artikel staat duidelijk vermeld welke producten in tomaten mogen gebruikt worden. Laat u niet misleiden door de verpakking: er staat wel tegen aardappelplaag, maar er staat niet bij dat het ook in tomaten mag gebruikt worden. Het moet duidelijk vermeld staan dat het ook voor tomaten bruikbaar is.

Voor de late aardappelen blijft het advies : wekelijks spuiten en blijven zoeken naar afwisseling van producten. Het is voor de particulier dit jaar echt niet makkelijk om late aardappel te behandelen. Duur wordt het in ieder geval en je kan je afvragen of het sop hier wel de kool waard is, zeker gezien er nog geen beter weer voorspelt wordt. Staak je de strijd, verwijder dan onmiddelijk het loof om knolinfectie te voorkomen.

Johan schrijft

Hallo!

Ben vroeg preventief beginnen spuiten (doe ik elk jaar). De vroege aardappelen vanavond volledig gerooid – daar was geen aantasting, ze waren volgroeid.Halflate varieteit (Agria) vertoont nu lichte aantasting. Latere varieteit (Desiré) slechts sporadisch een spat plaag. Worden morgen nog eens grondig gespoten. Heb 3 veschillende producten staan die voor voldoende afwisseling moeten zorgen.

Wat betreft tomaten: in mijn oude zelfgemaakte serre nog nooit aantasting gehad, in een nieuw aangekochte plastictunnel wel op één plant lichte aantasting. In die tunnel zal ik latern geen tomaten meer planten!

Johan, dit bevestigt mijn voorzichtige veronderstelling dat in een goed verluchte serre aardappelplaag veel minder kans maakt. Dit jaar is natuurlijk niets meer zeker.

Jan Walta schrijft :

Hallo, mijn vroege aardappels (première) drie weken terug gerooid, niks aan de hand, geen ziekte, ruim gepoot 70cm tussen de paden en 40cm tussen de poters
Drie meter naast me bij de buren een brok ellende: gepoot eerstelingen(veel te laat met veel bemesting)tot gevolg veel loof wat al gouw omviel en veel telang nat bleef, mijn late piepers staan er nog goed bij(e b a ), paar keer gespoten, en staan ruim, wat tochheel belangrijk is, hopelijk kan ik ze laten zitten tot september, we wachten af. gtjes jan walta

Jan noemt hier drie belangrijke preventiemaatregelen voor normale jaren : vroeg planten, ruim planten en een kort, stevig gewas.

Marie schrijft :

Te laat gesproeid, het loof van onze aardappelen(eersteling) is helemaal verdort. Ik wacht op wat droger weer om ze uit te doen.Wat met het loof? Groetjes Marie

Marie, het loof niet inspitten of op de composthoop, meegeven met het huisvuil of naar het afvalpark van de gemeente brengen.

Frans schrijft

Mijn aardappelen zijn licht aangetast. Bij nazicht blijken de knollen dik genoeg te zijn. Mijn vraag: mocht de plaag uitbreiden denk ik er aan het loof dood te spuiten omdat ik denk dat de plaag dan niet tot in de knollen kan komen, is dit een goede redenering? Ik denk dat hierdoor de plaag dan niet meer verder kan gaan?
En afgestorven loof is minder in volume dan uitgetrokken loof om het weg te werken.
Ik zou dan wel de aardappelen nog een 14 dagen laten narijpen na het dood spuiten
graag een reactie op mijn vraag en ook proficiat voor de goede website groetjes.

Inderdaad Frans, verwijderen van het loot is het beste nu voor vroege aardappelen, de aardappelen 14 dagen in de grond laten zorgt later voor een betere bewaring. Doodspuiten van het loof hoeft volgens mij niet voor kleinere oppervlakten en vroege aardappelen.

Jaak schrijft

Ook ik heb de strijd verloren tegen deze boosdoener.

Ik moet er wel aantoevoegen de ik GEEN maatregelen getroffen heb, dus dikke bult is eigen schuld.

Volgend jaar zal ik wel aandachtiger zijn , hopelijk is er tegen dan een degelijk product dat toegelaten is in de BIOTEELT.

Dit jaar heb ik een 35 à 40 percent minder opbrengst, en moesten de aardappels ongeveer 3 weken langer op het veld gestaan hebben het zou OK geweest zijn, maar dat vervelende beestje was me te vlug af.

JAAK

Jaak, wist je dat in België (NIET in Nederland dus) producten op basis van koper toegelaten zijn in de gecontroleerde bioteelt? Deze producten moeten wel preventief toegepast worden.

Henk schrijft:

Na een week vakantie alle loof tot aan de grond verwelkt. Had de aardappels niet behandelt (Frieslanders) Heb nu in 2 dagen alles gerooid hoeveelheid viel mee en maar 3 rotte aardappels.Ik heb ze goed laten drogen en blijf ze controleren.

Marita schrijft

Heb vandaag de planten geïnspecteerd. Toestand momenteel: ik heb één buitentomaat die een zwart plekje vertoont op de stengel (heb tussen de vlagen gespoten op die plant) en dezelfde aardappelplant blijft aangetast. Het verslechtert niet opvallend, maar ik hoop dat de fungiciden hun werk doen en het niet voortgaat.

Rino schrijft

Op de volkstuin in Breda Zuid zijn alle aardappelen en tomaten buiten de kas aangetast. Bij sommigge aardappelrassen ook al in de knollen en bij de tomaten zijn ook de vruchten al aangetast. Zowel bij planten die bespoten zijn als bij onbehandelde planten.

Misschien heeft het er mee te maken dat sommiggen afval niet afvoeren maar laten liggen. Tevens planten vooral de allochtone tuiniers veel te dicht. (tomaten op 30×30 tussen de aardappelen).

Maurits schrijft

Zowel mijn aardappelen (sorry, rasnaam vergeten) als mijn tomaten gaan ten onder aan deze ziekte.
De aardappelen heb ik van de week gerooid. Het loof was al ver heen, maar de aardappels zagen er voortreffelijk uit. Mooi van vorm, regelmatig en middelgroot. Wel veel klein grut ertussen.

Ik probeer nog de naam van het ras te achterhalen overigens. Ben wel benieuwd hoe lang ze zich goed houden. Daar het een klein perceeltje betrof van 20m2 zal ik weinig bewaarproblemen hebben, want als rasechte aardappeleter is de kist gauw leeg.

De tomatenplanten, staande in een kas met open deur en open dakraampje, sterven af. De tomaten die er aan hangen zijn nog groen, maar sommige vertonen al bruine plekken. Het loof valt af gelijk in een droge zomer aan de loofbomen.

Voor mij is niet de centrale vraag: wat en wanneer en hoeveel bestrijden. Deze vraag komt ieder keer terug. Kunnen we ons niet beter richten op preventie?

Het weer valt niet te bestrijden, maar mogelijk kunnen we ons meer richten op resistentie e.d. Graag zou ik daar de aandacht op willen vestigen.

Inderdaad, richten op preventie, helemaal mee eens. Maar tijdens een rotseizoen zoals dit is alle preventie, vrees ik, een maat voor niks. Er wordt op deze site regelmatig aandacht besteed aan preventie : je kan de maatregelen terugvinden bijna helemaal onderaan dit artikel Aardappelplaag in opmars.

Ann schrijft

Ik heb nu minder goed nieuws, ik heb het zitten denk ik, of beter mijn planten. 8 ervan vertonen plekken op de bladeren twee ervan op de steel.

Ik heb ze zover mogelijk weggezet van de rest, daardoor staat ze helaas ook niet meer in de serre ( een deel stond zowiezo gewoon onder een afdak als het te lang regende)

Doe ik nu best de aangetaste planten volledig weg en zie ik het nog wat aan of….toch spuiten? Ben ik het eigenlijk verplicht van te spuiten?

Ik heb nu alle slechte bladeren weggeknipt en telkens ik andere planten ging controleren mijn handen goed gewassen alsook mijn snoeischaar. Ik doe er enkele foto’s bij.

Niemand kan verplicht worden om te spuiten, maar dan moet je de gevolgen verwerken en alle zieke plantendelen onmiddelijk verwijderen. Ik kan begrijnpen dat niet iedereen er op gebrand is om te gaan spuiten, maar dan wel de nodige maatregelen neemt om besmetting te voorkomen.

Hier de foto’s van Ann (klik voor vergroting)

Sjef Silvertand schrijft

Sjef is een doorwinterde tuinier en was destijds ook semi-professioneel bezig, hij heeft mij gevraagd nog eens duidelijk zijn professionele visie in verband met bespuiting van aardappelplaag kenbaar te maken. In een jaar als dit kan ik zijn visie wel volgen…

Het begint met gekeurde aardappels te poten.
Als aardappelplanten zich onderling in de rij gaan raken,wordt de eerste keer gespoten(de kans dat er infectie optreed is dan heel groot).
Spuit men niet, dan is de aardappelplant heel gevoelig, als de plant drie dagen bij vochtig warm weer, nat blijft of water op het blad blijft staan,dan gaat het proces beginnen.
Na acht a tien dagen wordt er weer gespoten met een fungide. Waarom? In die acht a tien dagen is de aardappelplant gegroeid in die week heeft zich een nieuw blad gevormd (bladkrans) en die moet beschermd worden met de spuit vloeistof en dat gaat zo door tot de wachttermijn van twee tot drie weken voor de oogst! Koop een gecombineerd breedwerkend middel tegen de schimmelziekte Phytophtora. Let er op dat de naam erop staat en de beschrijving duidelijk is.

Een reactie van Roger

Ik heb op 15/2 berbers geplant als vroege en tegelijkertijd heb ik een nieuwe aardappel van de aveve(bio-halflate) geplant.

Tijdens die droogte heb ik veel gesproeid en wanneer de natte periode begonnen is kreeg ik plots loof om U tegen te zeggen (grote planten.)

Ik vroeg mij af of ik nu loof aan het kweken was of aardappelen.

Al bij al, en met de geruchten over de plaag besloot ik deze week mijn aardappelen te oogsten en niet te wachten tot ze begonnen te rotten

Mijnn eerstelingen heb ik dinsdag uitgedaan. Goede oogst maar wel met bruine plekken.

Vandaag vrijdag ben ik aan mijn halflate begonnen en , daar ook vond ik dat het tijd was dat ze uit de grond waren. Ook plekken maar een uitzonderlijke oogst.
Er waren er bij van meer dan 1 kilo.

Voor halflate heb ik , in principe te vroeg geoogst maar , in functie van het aantal kilos denk ik dat ik een goede beslissing genomen heb.

Succes aan iedereen met “de patat”

Josepha schrijft

Onze vroege aardappelen zijn allemaal gerot.De late aardappelen is nog af te wachten er zijn er al bij met ranken in .Het ziet er niet goed uit voor de aardappelen oogst ze zullen duur worden.Men zegt dan soms dat is niets dan eten we friet.Groeten

Josepha

Jan Visser doet uitvoerig verslag.

Ja, hoe is de toestand van de aardappels?

Ik had in maart 2 verschillende rassen gepoot: de vroege “Frieslander” en middelvroege “Parel”. Resp. 2,5 en 1,5 kg poters.

Begin/half juni dacht ik, de berichten over Phytophtora lezend op het net, weet je wat, laat ik maar eens flink spuiten. Alhoewel het weer tot dan toe nog niet eens zo slecht was geweest. Bovendien heb ik de gewoonte om de aardappels ruim uit elkaar te zetten, 60 a 70 cm, zodat de wind er goed tussen kan komen.

Het loof zag er nog goed uit, toonde hier en daar de normale tekenen van afsterven. Eind juni dacht ik laat ik het zekere maar voor het onzekere nemen en rooien! Prachtige opbrengst! In totaal 93 kg, mooi van formaat ook. Goed laten drogen en toen in platte kisten opgeslagen in donker. Na een week, toch nog eens kijken. En ja hoor! Zeker 2 kg aangetaste en rotte aardappels verwijderd!

Na een aantal dagen, weer overgieten en nu zeker 5 kg weggegooid! Iedere 3 a 4 dagen loop ik alle kisten eens even door en ik vang steeds weer wat. Duidelijk is dat de Frieslanders hier het meeste last van hebben. Van de Parels maar een enkele.We zitten hier op de klei, beste grond. De aardappels hebben niet na het rooien in de regen gelegen. Ik houd me angstvallig aan 1:3 teeltwisseling. Tot nog toe heb ik nog nooit last gehad van de ziekte. Maar ik heb dus dit jaar te vroeg gejuicht! De ziekte zat er blijkbaar al in en zet zich gewoon door ondanks de droge opslag.

jan visser

te barendrecht, ten zuiden van rotterdam.

Dank voor dit leerzame verslag Jan, Parel is dus minder gevoelig voor aardappelplaag in de knol.


Reacties

5 reacties op “De aardappelplaag overwint?”

  1. albert van 't Schip avatar
    albert van ’t Schip

    Hier op Tenerife teel ik voor eigen gebruik altyd 2 keer per jaar aardappelen.Per keer wel tot 100kg.poters(Up-to-date,Rooster en de Red Cara.Ze worden biologisch geteeld.Eerst gaat er compost in de grond(E.M. methode)en daarna spuiten we afwisselend met een kopermiddel en stuiven we met zwavel.We bewateren met druppelbevloeing en als bemesting geef ik compost-thé mee.By ond gaat al het oude loof naar de schapen en dan mag er gerust ziektes in zitten,door de E.M.compostering methode waarby de temperatuur haast tot 70ºC oploopt gaan alle ziektes dood.
    Om wat meer te weten te komen kan men http://www.agriton.nl en ook http://www.multikraft.at intikken en dan gaan alle deuren open.Succes!!

  2. Beste Lambert

    kweekt u dikwijls aardappelen op hetzelfde perceel? Mijn gedachten gaan uit naar een wortelaantasting, met name Verticillium of misschien aaltjesaantasting.
    Is het schadebeeld ondertussen erger geworden? Sterven de planten volledig af? Of blijven ze kleiner, maar sterven ze niet af. Kijk alleszins ook eens bij één van die slechte planten naar de wortels? Misschien zijn die bruin?
    Een foto maakt het allemaal veel makkelijker. Stuur eventueel een foto van de plant bovengronds en een gerooide plant naar lezersbijdrage@plantaardig.com.

    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  3. Help.

    De meeste van mijn aarappelplanten doen het goed, behalve sommige ertussen die vallen zomaar “flauw”.
    Volgens mij is het geen ziekte die je kunt zien, geen watergebrek, gewoon slappe planten.
    Weet iemand hier iets van?????

    Bij voorbaat dank,

    Lambert Schoemaker

  4. hallo Huib,
    misschien is het een ver gevorderde vorm van schurft, erger dan op de foto in dit artikel klik hier
    groetjes
    Luc

  5. Huib avatar
    Huib

    Dag hobbyisten,
    Vijf weken geleden heb ik de eerste aardappels, Lekkerlanders, gerooid uit de kas.
    Een mooie aardappel geen vlekjes.

    Gisteren en vandaag heb ik de aardappels, eersteling, van de koude grond gerooid. Bijna alle aardappels zijn nu voorzien van een bruine roestlaag.

    Het loof ziet er goed uit en is niet aangetast met een virus.
    Ik heb geen idee wat hier aan de hand is.
    Een boer uit mijn omgeving zegt dat het niet erg is.
    Een andere hobbyist zegt dat men het vroeger juist goed vond dat er roestvlekjes op de knollen zitten.
    Kan iemand mij uit de droom helpen.
    Ik heb paardenmest gebruikt.

    De tomaten in de kas, zelf opgekweekt, doen het goed. Geen virus.

    Met vriendelijke groet.

    Huib.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.