Er stond een bericht over coloradokevers in De Telegraaf.
Coloradokever bedreigt aardappels

29/05/2008 WAGENINGEN – De Nederlandse aardappelteelt wordt bedreigd door een toename van het aantal coloradokevers. Dat stelt onderzoeker Roelof Naber van advies- en onderzoeksbureau DLV Plant. Door het warme weer neemt het aantal kevers in de winter niet meer af. De dieren, die zich voeden met aardappels, worden door boeren gevreesd vanwege de onherstelbare schade die zij aan de gewassen kunnen aanrichten.

„Het grote probleem van het diertje is dat hij geen natuurlijke vijanden heeft”, legt Naber uit. „De larven zijn wel te verdelgen. Maar de kevers zelf zijn tegen eigenlijk alle mogelijke bestrijdingsmiddelen bestand.”

Lees het volledige artikel: Kever bedreigt Nederland’

De kevers overwinteren in de grond op 20 – 50 cm diepte op percelen waar aardappelen hebben gestaan en komen van eind april tot eind mei weer te voorschijn. De kevers kruipen of vliegen naar jonge aardappelplanten, en zijn daarom eerst vooral langs randen van percelen te vinden. Wanneer de dagtemperaturen tot boven 17 °C oplopen beginnen de vrouwtjes eieren af te zetten. De legperiode duurt twee à drie weken, en in die periode kunnen de vrouwtjes 300 – 700 eieren produceren. (Bron De levenscyclus van de Coloradokever)

imageDeze foto komt van Nostalgienet.nl, vroeger was de coloradokever immers één van de grootste bedreigingen van de levensnoodzakelijk aardappelteelt. Bekijk ook het filmpje uit 1948 over de coloradokever : klik hier

Eén kever kan dus honderden vraatzuchtige larven produceren. Als hobbytuinder is het dus zaak de kevers van de eerste generatie te vangen of te vernietigen, zodat de eiafzet beperkt blijft. De larven die toch aanwezig zijn moeten opgespoord worden en vernietigd.
Update : Joop maakt er ons in zijn uitgebreide reactie hieronder op attent dat eitjes vernietigen ook belangrijk is, vooral omdat ze toch in groepjes afgezet worden.

Hoe pakt u het eventuele probleem aan? Gebruikt u bestrijdingsmiddelen of toch maar vangen? Laat het weten aan onze lezers in de reacties.

Update augustus 2008: dit is het resultaat van de enquete die liep bij 384 moestuinbezitters bij GroentenInfo tussen 1 juni en 4 augustus 2008. Meer dan de helft heeft nooit last van coloradokevers. Daarbij komen nog 20 % die zeker niet ieder jaar last hebben deze vervelende kever. Slechts 11 procent heeft toenemende last van coloradokevers.  En 13 procent evenveel last als vroeger.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  20 reacties aan “Ook last van coloradokevers?”

Reacties (19) Pingbacks (1)
 1. We hebben al meer dan 100 coloradekevers +larven en eijes verwijderd maar ze blijven komen, er staat n emmer met afwaswater bij de aardappelen, daar gaat meteen alles in.

 2. Beste mensen: Niet zo moeilijk doen hoor… Vroeger, in de jaren `50, stuurden ze een paar schoolklassen de erpelvelden in en gaven die kinders een stuiver per kever of larref… Kevers foetsie en die jong blij met een zakcent. De beste insecticide die er is en nog eekooloogies ook…. Groetjes, Gerard.

  • een tip voor wie de bladeren met de Colorado kevereitjes wil verwijderen. bij valavond richten de bladeren zich ten hemel (komen bij manier van spreken recht te staan)zodat men ze beter kan zien.en dan plukken maar.
   met vriendelijke groeten.
   fil.

 3. wij hebben geen aardappelen maar onze buur wel. sinds begin deze week hebben wij een plaag. ze zitten op de gevel op het terras. wij vernietigen ze met de voet. gewoon plat trappen. Ze zijn ook verlekkerd op de tabaksplant. Ik heb deze gewoon uit de tuin verwijderd.
  Ik vraag me wel af hoe lang ze zullen blijven komen.
  Ik ben nu reeds drie dagen niet anders dan coloradokevers aan het vernietigen.

 4. Gezien de Coloradokever geen natuurlijke vijanden heeft is vangen en vernietigen de enige optie voor de biotuinder. Zelfs kippen hebben geen interesse.
  In de biologische beroepsteelt wordt in zeer ernstige aanvallen BT (Bacillus thuringiensis) ingezet. BT staat voor de amateurtuinder niet ter beschikking. Dit produkt is duur en wordt alleen in noodgevallen gebruikt. Daar de houdbaarheid van BT beperkt is kan een bevriende bioboer je wel helpen met overschotten. BT is biologisch volledig akseptabel maar moet toch met overleg ingezet worden daar overdreven gebruik leidt tot resistentie bij de Coloradokever.

 5. Ik heb nu een paar jaar een tuintje, ik zet naast de aardappelen sperziebonen en in de buurt aubergine, de coloradokever vind de aubergine lekkerder dan de aardappelen. Kevin, pas op met brandnetel gier verdun 1 liter gier op 10 liter water om de planten extra mest te geven, om te vernevelen: 1/2 liter op 10 liter water en dan bij voorkeur regenwater. Het risico van verbranden is erg aanwezig.

 6. Colorado Kevers en hun legsels worden door mij opgespoord en in een Emmer water gedaan waar overgebleven Tabak mot in zit. Een gier {thee}dus. Als ik iets te verbranden heb restjes papier e.d. dan gaan de bladeren waar de eitjes op zitten in het vuur. De volgroeide Colorado Kevers worden ter plekke dood gedrukt. En neen geen biologische middel gevonden of er moeten kippen in de moestuin rondscharrelen dat is geen optie.

  • Natuurlijk heb ik Brandnetel gier. Heermoes gier gier geprobeerd. Maar dan ook tegen luis is gewone Zachte groene zeep oplossing een probaat schoonmaak middel. Werkelijk na één dag was mijn Tuinbonen planten schoon van luis, dat is een prachtig aangezicht. Vroeger werden de aardappelplanten bespoten/besproeien met petroleum. Tja op zout en aardolie producten groeit echt niets!

 7. Als je onderaan het volgende artikel de commentaren doorneemt, dan lees je nog veel over brandnetel gier.
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/rekenblad-maak-zelf-uw-meststof/

 8. Beste mensen, ik ben beginnend amateur teler en nu heb ik gehoord dat als je brandnetels in een emmer met water doet en dit laat rotten en dan het water over de groenten spuit blijven de niet welkomende beestje weg. Ga dit van het jaar eens proberen ben ik gelijk biologisch bezig. Veel tuin plezier!! M.v.g Kevin

 9. als ik er tegen kom, gewoon de plant op zijn geheel eruit en in de microgolf steken, zo ben je zeker dat ze vernield zijn, na het rooien, de grond met een roofing brander afbranden moet je wel hulp hebben om de grond om te harken zo kun je de aarde “steriliseren”. doei

 10. Hallo Marcel,

  Sinds de jaren ’90 is het niet meer wettelijk verplicht die beestjes te bestrijden. Helaas.

 11. Denieske, Misschien uw buur even informeren dat het bestrijden van deze kever en larven, wettelijk verplicht is. mvg marcel

 12. Hallo,
  ik vang die zoveel mogelijk maar bespuit ze ook met een product tegen coloradokevers, heb er nu al zeven gevangen en nog geen larven gezien; ik kijk wel alle dagen en neem die dan weg,tot nu gaat het wel er zijn er niet veel ,maar bij de gebuur zitten er wel en die kijkt daar niet naar en zo komen die over bij mij, vorig jaar had hij geen enkel blad meer ze waren allemaal opgegeten, voila dat was het.
  groetjes denieske

 13. Joop,Deze methode die jij beschrijft is voor de amateurteler de enige en juiste oplossing. Ikzelf doe het ook op deze manier. Maar wat bij de beroepstelers?mvg marcel

 14. Ik heb er tot nu toe 7 gevangen , maar heb geen larven gezien.

 15. Coloradokevers zijn inderdaad een ramp. De kevers eten weliswaar nauwelijks van de planten, maar de snel groeiende larven kunnen de planten vernietigen. Later in het jaar eten ze ook van de andere nachtschade-achtigen als aubergines, vooral de bloemen moeten het dan ontgelden. Tomaten hebben er overigens geen last van.
  Mijn bestrijding van coloradokevers gaat als volgt.
  Allereerst op eitjes controleren en zoveel mogelijk kevers vangen, met behulp van een plastic bakje met een laagje water. Zonder water kruipen de kevers weer uit het bakje. Zodra ze aangeraakt worden laten ze zich vallen. Dus het bakje precies er onder houden. Even de plant controleren of ze al de gele eitjes aan de onderkant van het blad hebben afgezet. Meestal zijn er meerdere legsels op een plant. Deze stuk drukken of het blad met eitjes afplukken. Als alle eitjes vernietigd zijn is het probleem over. Anders dagelijks naar larven zoeken en deze weer opvangen in het bakje of dooddrukken. Net jagen, eigenlijk wel leuk. De kans is klein dat je de larven allemaal in een vroeg stadium, wanneer ze zo klein zijn als speldenknoppen, zal zien. Maar ze groeien razend snel, ten koste van de planten.Alleen als je dit dagelijks kan doen is dit een oplossing.
  Als je niet dagelijks kan controleren, b.v. als je met vakantie gaat, is spuiten helaas de oplossing. Persoonlijk ben ik erop tegen maar ik zie hoe anderen het doen. Er zijn in ons dorp een aantal specifieke spuitmiddellen als Regent Actara en Bancol te krijgen, die op het eerste gezicht andere insecten niet uitroeien. Anders wordt zo’n gruwelijk universeel middel als B58 gebruikt (effectief, maar beter zou zijn een toegestaan middel). Als dan toch gespoten wordt, doe er dan direct wat bladbemesting in de vloeistof. Gelukkig heb ik voldoende tijd om de larven handmatig te verwijderen en dus is spuiten niet nodig. Maar ik vind het toch veel beter om de larven, eitjes en kevers te verwijderen. Een bijkomend voordeel is dat je dan direct kunt genieten van de heerlijke vroege aardappels, want je wilt toch niet van die bespoten planten eten. Volgens boeren in de omgeving zou het minder worden na de bloei van de aardappels. Ze komen overigens terug in september, maar dan richten ze nauwelijks schade aan, behalve aan de aubergine bloemen.

 16. ik meen dat ze eenvoudig te verdelgen zijn met
  een insecticide

  ik lees ook dat ze bestand zijn tegen de meeste
  insecticide ( daar heb ik toch mijn twijfels over )
  maar ik zou toch eerst proberen met een plant
  te behandelen en de uitkomst na 3 dagen bezien.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)