Eenmaal de vakantieperiode volop bezig is valt de verkoop van nieuwe groenteplantjes in het tuincentrum volledig stil. Ga deze week zeker nog eens kijken. Waarschijnlijk komt u volgende week te laat. Let wel, het is volgende week zeker nog niet te laat om diverse groenten te planten of te zaaien, maar de tuincentra houden er meestal wat vroeger mee op. Tijdens de hoogzomer worden de groenteplantjes zeer zeldzaam in het tuincentrum, zo heb ik de afgelopen jaren ervaren. Ook het rek met zaden wordt vanaf nu niet meer aangevuld. Er kan nog heel wat in juli en augustus, maar neem uw voorzorgen en koop nu uw plantjes en vooral zaden. De tabel met de uiterste zaai- en plantdata voor diverse groenten kan u hierbij helpen.
Wat is er nu nog te koop? Deze zag ik bij mijn bezoek aan twee verschillende tuincentra. Het kan dat u niet alles vindt op één plaats.Diverse slasoorten (kropsla, lollo rossa, eikenblad enz..)suikerbrood (groenlof), knolvenkel krulandijvie, grofbladige andijvie, bloemkoolplantjes, broccoliplantjes, prei, snijselder, savooikool, knolselder, rode kool en spruitkool. Voor de laatste drie is het wel al wat aan de late kant om te starten, de opbrengst zal heel wat minder zijn.

Behalve knolselder, rode kool en spruitkool, kunt u nu ook nog al deze plantjes zelf opkweken. Want veel groentesoorten kunnen ook nog begin augustus of later uitgeplant worden. Koop nu ook nog de zaden, want ook deze raken straks stilaan uitgeput en de voorraad wordt in de tuincentra niet meer aangevuld.

Er valt nu ook nog heel wat te zaaien : zo maken boontjes maken nu hun beste zaaiperiode mee. Je kan ook nog wortelen, rode biet, snijbiet en allerlei soorten snijsla ter plaatse zaaien.


Wilt u weten wat u tijdens de hoogzomer kan zaaien en planten, raadpleeg dan de tabel “zaaien en planten in juli en augustus“. Zo kunt u perfect plannen wat er op de deadline nog de grond in kan, als zaad of als plantje.

 

 

 

Hoe is het in uw tuincentrum, hebben zij nu nog groenteplantjes te koop? Houden zij er binnenkort ook mee op, ondanks dat je heel wat groenten nog kan planten in na half juli en in augustus?

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Starten met een moestuin in juli?”

Reacties (3) Pingbacks (1)
 1. ik heb altijd last van knolvoet maar dit jaar gaat het perfect in zeeland doen ze dit al jaren 250 gram soda op 10 liter water en dan in ieder putje van de plant een halve liter kan ook bij de wortelen het gaat perfect

  • Knolvoet, wat doe je eraan
   Ja, er is , WERKELIJK!!, een methode , die ikzelf al 35 jaar geleden uitteste en met succes! De, bij de oogst van de bloemkolen, gemaakte dia’s kan ik helaas niet zo gauw vinden (tussen ca. 3000 dias!)

   ZONDER GIF!

   Je hebt nodig:
   –Ammonia 25% (=max. sterkte) (b.v. verkrijgbaar via een grondstofleverancier uit de verfproduktie-industrie!)
   –water(schoon!)

   Was het zat , dat in mn bak elke koolsoort sterke knolvoet vertoonde!

   Schimmels houden van zure grond? deze grond was neutraal.

   Zuur X Alkalisch>>> dus:

   Per m²

   A) 1 liter Ammonia 25% over deze opp. verdelen (NIET versproeien!! Nevel is bijtend en kan je de adem even benemen!) Klein gietertje nemen met fijne broes!
   >>> anders 25% water erbij doen, dan wordt de hoeveelheid makkelijker te verdelen, maar ik heb het zonder gedaan en daarom ook deze resultaten.
   >>>dan dit water weer terughouden van de laatste, water, gift.
   B) DIRECT daarna 1 liter schoon water over de behandelde 1 m² verdelen.
   C) DIRECT daarna plastic over de behandelde opp. leggen en zorgen dat er geen verdamping kan plaatsvinden(aan de zijden goed afgrendelen met bv latten met stenen verzwaard.

   Beste resultaat wanneer dit zo snel mogelijk na de oogst gebeurd (nazomer,herfst)!! Aanwezige schimmel en sporen worden volledig gedood! Helaas ook de wurmen!
   Na een week kunnen de vrijgekomen gronden weer beplant worden. Misschien een herhaling in voorjaar( April, mei) als extra zekerheid, daarna niet nog eens bemesten!

   Test:
   — Plattebak met 6 ramen
   — 3 raamgedeelten behandeld; 3 raamgedeelten NIET behandeld
   — gekochte plantjes bloemkool
   … snel werd zichtbaar dat er door deze behandeling een flinke dosis stikstof aanwezig was !! Blauwgroen blad!
   … planten werden groter en veel sterker en bij veel warmte werd al zichtbaar dat de andere bloemkolen knolvoet hadden. (slappe bladeren)

   Oogst:

   Gedeelte behandeld: bij 1 plant één klein stukje verdikte wortel; alle anderen kompleet vrij van knolvoet!!
   Gedeelte ONbehandeld: ALLE planten vol knolvoet! (stinkend!) kleine vruchten!

   Pas op!!

   Ammonia is NIET giftig, maar wel een loog en dus handschoenen gebruiken en oppassen voor inademen!! Niet bij windstil weer doen en ook niet bij teveel wind!

   Probleem:

   Ik werkte toen bij een verffabriek, dus geen probleem!
   Het kostte toen f 0,34 per liter, dus een goedkope grondstof(hiermee wordt ook kunstmest gemaakt!)

   dus het verkrijgen van deze 25%- sterkte is helaas niet meer mogelijk voor mij (gepens.)

   XXXX Mocht iemand een adres weten, waar je het kunt kopen…?
   Graag doorgeven!!!!

   Ammonia uit de winkel is….? maar 4%-ig!!
   Niks waard, denk ik! Heb het wel nu, 5 sept., geprobeerd in het plantgat, waar een kool knolvoet vertoonde. (is een andere tuin!)
   300 ml/per gat 30 cm doorsnee. geen water erover, wel afgedekt!
   !! eerst grond rul gemaakt om de nodige diepte te bereiken !!

   TIP:
   1) spul van Ecostyle is PUUR bedrog… BEVAT: “steenmeel”!! ” is “fantastisch” tegen knolvoet”! Hetzelfde wordt ook gebruikt! En ook gezegd bij hun middel tegen wortelvlieg!!
   Schandalig.. en dat voor 7,95€!! En erbij vermelden dat het een familiebedrijf is met een “BETROUWBARE BEKENDHEID”

 2. Bedankt! mijn moestuin wordt al een beetje leeg en ik zat te twijfelen wat nog te zaaien.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)