jul 132012
 

Dinsdag zag ik ongeveer 40 moestuintjes in Koksijde. Hierbij geef ik u enkele vaststellingen en bedenkingen die mij opvielen wat betreft de stand van het gewas, de groei en de gezondheid van de tomaten. Met een link naar meer info over wat al dan niet waargenomen is.

Misschien krijgt u de indruk bij het lezen van dit artikel dat het allemaal kommer en kwel is, wat zeker niet de bedoeling is. Er was ook heel wat goeds te zien natuurlijk.

 

 1. De klassieke buitentomaten (ronde en vleestomaten), zonder bescherming hebben een sterke achterstand opgelopen. De beste  hebben nu drie trossen en de tomaten op de eerste tros zijn ergens halfweg de groei. Toch zullen we binnenkort moeten toppen.  En lijkt het erop dat het aantal trossen minder zal zijn en de oogst later.
 2. Wie zijn tomaten onder een afdakje teelt heeft niet alleen minder kans op aardappelziekte, maar ook een groeivoorsprong dit jaar. Kerstomaten en snoeptomaten groeien beter bij kouder weer. Bekijk ook het fotoalbum : tomaten droog houden, een must!
 3. Ondanks het slechte weer de afgelopen week hier in deze regio, heb ik toch maar één geval van aardappelziekte/aardappelplaag in open lucht gezien. Waarschijnlijk komt dit door de lage temperaturen. Blijf hoe dan ook 100 % op uw hoede! De aantastingen komen dikwijls pas in augustus. Lees ook : de resultaten van de grote enquete aardappelplaag bij tomaten.
  Tomaten-koksijde-aardappelziekte
 4. Ook een geval van beginnende aardappelziekte in een kas/serre was te zien. Niet te verwonderen dat dit onder een druppende goot was. Het blad blijft heel lang nat en de temperatuur is hoger in de kas. Als uw planten daarentegen droog blijven, dan is de kans op aardappelziekte in de kas heel, heel klein. Digimax A50 / KENOX Q2
 5. De kou en tocht heeft duidelijk een invloed op de groei van sommige rassen. Het fenomeen van paarse koppen die overgaan in een groeistop, zoals uitvoerig beschreven door Herman de Moor in zijn artikel heb ik na drie jaar opnieuw gezien en dit op meerdere plaatsen. Herman schreef toen “Vandaag moet ik concluderen dat inderdaad lage temperaturen tijdens de teelt de oorzaak is maar eveneens koude wind of langdurige tocht waaraan de tomatenplant blootgesteld wordt. Al naargelang de ernst van de aantasting gaat het over paars wordende bladeren (beginnend aan de onderkant van het blad) van het bovenste deel van de plant (de meest recente bladeren dus) of slechts enkele kleinere jonge blaadjes in de kop van de plant. Ook mijn eigen snoeptomaatjes in de vierkante moestuin lijken er last van te hebben. Lees meer over dit fenomeen.
 6. De tomaten in de kas hebben niet zo’n grote achterstand ten opzichte van vorige jaren. Soms staan ze zeer weelderig, soms ook niet. Meestal staan ze mooi groen. In enkele gevallen is bladpluk nodig.
 7. Neusrot bij tomaten was, dacht ik, een jaarlijks probleem dat altijd wel ergens in één of andere kas opduikt. Maar dit  jaar zag ik het nog niet. Niet verwonderlijk natuurlijk daar de verdamping beperkt is. Eén van de oorzaken van neusrot is dat de plant om één of andere reden te weinig water kan opnemen. Volledig uitleg over neusrot hier.
 8. Bladvlekkenziekte is duidelijk aanwezig  bij tomaten in de kas. In drie serres was deze schimmelziekte nu al aanwezig. Dikwijls komt deze pas opzetten ergens half augustus. Bladvlekkenziekte is een typische probleem bij oude tomatenrassen. De meeste hybriderassen zijn resistent. Of beter, recentere hybriderassen, want ik zag het eergisteren ook op de F1 hybride “Pyros”. Let op : dit is niet hetzelfde als de aardappelziekte. Bladvlekkenziekte komt eerder voor in de kas, terwijl de aardappelziekte eerder een probleem is van de buitentomaten. Bladvlekkenziekte is dan ook dikwijls te wijten aan te weinig luchtcirculatie. Aardappelziekte aan te lang nat blijven van de bladeren door regen. Nog een verschil is dat bladvlekkenziekte niet overgaat op de stengels of vruchten, aardappelziekte wel. Wil je het fijne weten over de twee schimmels die in de huidige kwakkelzomer de kop kunnen opsteken, lees dan dit artikel over Cladosporium en Phytophthora.
 9. Het fenomeen van de virusziekten steekt opnieuw in alle hevigheid de kop op. Dit jaar opgemerkt in veel kasteelten, maar ook in heel veel openluchtteelten. Het lijkt erop dat dit fenomeen sinds ik daarover een artikel schreef in 2008 een toenemende probleem is.  Zo waren bij een dame die al jaren tomaten teelt in een glazen serre, alle planten aangetast. Ieder jaar teelt zij zelf opgekweekte planten. Dit jaar kocht zij ook enkele planten. Bij deze planten heeft zij het fenomeen voor het eerst vastgesteld. Uit onwetendheid heeft zij dan de gewasverzorging verder uitgevoerd, ook bij de zieke planten. Geleidelijk aan waren alle planten, meer dan twintig, aangetast! Als je één iets moet onthouden over virusziekten is het dat je deze planten niet meer mag aanraken als je daarna ook aan de gezonde planten wil werken.  Lees zeker nog eens het artikel over virus bij tomaten.
 10. Heel merkwaardig : voor het eerst zag ik tomatenplanten die zich herstelden van een virusziekte! Tot op heden was mijn advies om de het gezonde deel van de plant te laten staan en de viruszieke kop van de plant uit te snijden. Om daarna deze planten niet meer aan te raken. Groot was mijn verwondering toen ik deze plant zag. Onderaan zag ik de kenmerken van de virusziekte en bovenaan bladeren die opnieuw gezond zijn. Hoe dan ook is het zeker dat dit niet steeds het geval zal zijn en dit echt wel een uitzondering is. Maar je kan het altijd proberen natuurlijk, als je de planten maar niet meer aanraakt en geen bladluizen toelaat die ook het virus kunnen overbrengen.
 11. Zelfs bij dit minder veeleisende weer doen geënte tomaten in de kas het dikwijls beter. Deze tuinder bewijst nogmaals dat drie stengels per plant niet onmogelijk is als je geënte planten teelt.
 12. Ik zag één enkele serre die beschermd was met temperzon. Gelukkig maar! Deze zomer is echt geen zomer om een zonnescherm op de kas aan te brengen. Het bevordert alleen maar de vorming van schimmels en een tere, gevoelige plant. Wat wel opviel was dat donkere serres dit jaar in het nadeel zijn. De planten in die serres hadden veel, zacht blad en een matige vruchtzetting.
 13. Ieder jaar zie ik het opnieuw, maar het blijft mij steeds verbazen : de aanwezigheid van bladluizen bij tomaten. Eigenlijk zouden tomaten helemaal niet gevoelig moeten zijn voor bladluizen. In mijn kas hadden de aubergines dit jaar bladluizen, de tomaten ernaast werden niet aangetast.  Een zwakkere groei kan de infectie door bladluizen bevorderen. Een bladluisaantasting herken ik in één oogopslag door de aanwezigheid van de witte vervellingshuidjes. Die vallen veel meer op dan de groene bladluizen op de groene bladeren.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  73 reacties aan “Hoe gaat het met de tomaten? Een stand van zaken.”

Reacties (73)
 1. Hallo. Dit forum is vorig jaar 2013 niet verder gezet. Ik vind het nochtans heel interessant te horen hoe het met de tomaten gaat bij iedereen.
  In mijn serre(tje) (foto’s zie hoger met de aardappelziekte, 31 juli 2012) heb ik nu een 10-tal planten. Twee daarvan zijn van die speciale dubbele hybriden, gekocht op de markt. Er hangen al enkele tomaatjes aan maar de vruchtzetting gaat toch weer heel moeilijk. Soms suggesties? Borsteltje, met vinger overgaan of alleen aan de draad schudden?? Graag jullie antwoord, ook hoe het bij jullie gaat met de tomaten.
  Roger

 2. Dag Disire, ik denk dat hij te veel water geeft.een tomaat is wel een watervrucht maar je mag toch niet te veel water geven. komkommers hebben dat ook niet graag te veel water.

  gr Etienne.

 3. Ik heb een vriend die zijn tomaten zijn bijna allemaal gebarsten , ze zijn wel goed gevormd maar barsten voor dat ze rood zien. Weet er iemand daar een reden voor wat het zou kunnen zijn?
  Groetjes
  Desire

 4. Beste tomatenkwekers. Met de tomaten heb ik maar een probleem die ik dit jaar niet heb. Namelijk kaswitte vlieg . 2 jaar na elkaar was het niet te doen in mijn kas. Ongelooflijk, het was niet te bestrijden. Maar dit jaar heb ik de raad van het vzh opgevolgd. Namelijk 4 tabaksplanten in de serre en 4 gele lijmstroken opgehangen. Ik heb 4 komkommers en 24 tomaten in de kas staan- 3 rassen- corazon – coeur de beuf – en country taste – komkommer ras marenka. De planten in de grond en de tabaksplanten in een pot van 2.50 l. De tomaten geef ik water in aveve ringen en onder de tabaksplanten een waterteil van 30 mm omtrek. Dagelijks water te geven , tussen de tomatenringen leg ik houthaksel op de grond dus ,geen onkruid en gecontroleerde watergifte per plant. Zijn er kwekers die dat al gedaan hebben? Bij mij is hett probleem volledig opgelost. Bijen heb ik in mijn serre maar geen witte vlieg meer. De tabaksplanten kan men verplaatsen door dat ze in een pot staan. Die planten groeien gewoon mee met de tomaten en de onderste bladen neem ik weg om dat ze te breed gaan. Delaere Guido

 5. Beste mensen ik heb de raad goed gevolgd van Piet en Luc, en wat een oogst.wij zijn al tomaten aan het plukken van vorige week al.mooie prachtige trossen en ook al veel aperitieftomaatjes en ook komkommers klein en groot.ik heb ook geen last meer van schimmels aan de voet van de plant, eigenlijk gaat alles prima in de serre.ik heb er ook een andere doek in gehangen zo dat ik wel meer licht heb ook, de vorige doek was te dik en liet te weinig licht door zo dat ik geroken planten had.maar alles is op gelost.bedankt Piet en Luc voor jullie goede raad.

  gr Etienne.

 6. Hallo allemaal.
  Ik zie dat Piet zelfs al rijpe tomaten heeft. Hoe doe je dat zo vroeg? Bij mij in de serre begint de eerste tomaat en het eerste cerisetomaatje lichtjes te kleuren.
  Hier en daar zie ik wel eens een vlekje op een blad, dat ik uiteraard verwijder. Ik hoop dat dit weer geen begin van aardappelplaag is, zoals vorig jaar (zie mail hierboven van 29.7.2012, onder nr 7). Het zicht is in elk geval niet te vergelijken met de foto’s die ik toen doorgestuurd heb.
  Er hangen wel enkele mooie trossen maar er zijn ook ganse trossen die ontbreken. Ik schud ze telkens ik in de serre kom, 2à 3 keer per dag. Ik heb de indruk dat het helpt met van bloemetje naar bloemetje te lopen met je vinger. Wel heb ik veel last van luizen. Er staat 1 Romatomaatplant en die heeft er het meeste last van en bijna geen vruchten. Zou het kunnen dat die luizen de bevruchting verhinderen? Ik heb al eens licht gesproeid met Pyrethrum die ik nog staan had, dat geeft een lichte verbetering.
  Groetjes en benieuwd naar jullie ervaringen.
  En Piet, veel succes met de verbouwingen!
  Roger

 7. Hallo Iedereen,

  Ik zag de reactie van arjan en ik kon het niet laten om even de stand van zaken bij mijn tomaatjes door te geven.

  Gisteren heb ik de eerste rijpe tomaten kunnen trekken, duidelijk weer niet al te vroeg dit jaar maar des te lekkerder dat ze smaakten.
  Van de aperitief tomaatjes zijn de eerste een 10 tal dagen geleden geoogst.

  Plaag heb ik nog niet gezien, trouwens met het weer van de laatste dagen is de druk ook zeer laag.

  Het enige probleempje dat ik heb is dat er van een aantal planten de bovenste bladeren een beetje verbrand zijn. Ik vermoed dat het eigenlijk een beetje mijn schuld is door te weinig watergift. Wegens tijdsgebrek wordt het watergeven al eens uitgesteld en gebeurt het al eens haastig en de verbranding is net bij de planten waarbij de bidon (zie hierboven) niet leeggelopen was

  groetjes
  Piet

 8. Hallo, de beste oplossing voor al de schimmel/rot problemen is de kas volledig te bestraten en in potten te kweken , doe dit al jaren zo en ieder jaar verse goede grond in de potten (wel allemaal even afwassen)
  en altijd veel lekkere tomaten geoogst.dit jaar zitten er weer veel trossen in . groeten

 9. dat is ook een goed idee van die bidon van 5l zou ik ook wel eens kunnen doen.en wat denkt u over een druppel sisteem per plant.

  gr Etienne.

 10. Dag Etienne en Roger,

  veel zit ik momenteel niet op de website aangezien ik samen met mijn vrouwke een hoeveke gekocht hebben en daar vollop aan het voorbereiden zijn tegen dat we de bouwvergunning hebben. Natuurlijk zijn vragen welkom en ge ziet dak nog altijd de topic volg waar ik al commentaar op gegeven heb.

  betreft het water geven heb ik nogal een rare methode maar ik vind dat het goed lukt, vroeger werkte ik met flessen maar die verstopten zo nu en dan en dus ben ik overgegaan (tweetal jaar terug) op volgend systeem.

  rond de stam van zowel mijn tomaten, paprika’s, meloen etc maak ik een geultje in de vorm van een cirkel (diameter +/-30 cm) en daar zet ik dan een bidon bij van 5 liter waar ik onderaan een klein gaatje ingeboord heb (1 a 2 mm). Dus als ik water geef vul ik die bidon met 5 liter water en die loopt dan traag leeg in het geultje met als gevolg een mooie hoeveelheid water per plant per watergifte en toch geen natte voetjes. En natuurlijk verstopt dat gaatje ook wel ne keer maar dan duw ik er een stokje of boortje door en loopt het opnieuw. Ik vind dat handiger dan flessen maar elk zijn mening natuurlijk.

  groetjes

  Piet

 11. Beste mensen, ik heb de raad van Piet en Luc goed op gevolgd en gedaan wat zij mij aan reden en tot nu toe ziet het er goed uit.ik heb dat in het achter jaar de serre 2 spaden diep uit ge graven en verse grond uit de tuin er in gedaan.ik heb de serre volledig af gewassen met ontsmetting alle potjes goed afgewassen en de soort genomen die ze mij aan raden en dat is Tamaris.ik heb ook die zwarte grond doek weg ge laten zo dat alles nu goed kan opdrogen.en de planten uit geplant volgens dat zij mij aan raden geen grond tegen de kluit en geen water geven tegen de stam, zo dus ik heb er flessen tegen ge stoken zo dat ik langs daar water kan geven, en de stam blijft droog.de tomaten beginnen nu aan hun 3 de tros en ik moet zeggen ze staan er heel kloek bij.zo dus ik zal nu wel zien als de vruchten dikker worden wat het word, maar het ziet er goed uit.

  gr Etienne.

 12. Hallo allemaal. Piet en Luc nog altijd present? Vorig jaar heb ik hier op 29 juli gepost ivm de plaag op mijn tomaten. Ik heb dan gespoten met Revus en zo toch nog een deel kunnen redden. Misschien kunnen we dit jaar ook mekaar wat op de hoogte houden.
  Ik heb alvast de raadgevingen van Luc en Piet gevolgd en een aantal groen weggedaan in de buurt van mijn serre zodat ze meer licht krijgt. Sinds de tomatenplanten erin staan hou ik ook de deur altijd open. Daarnaast een automatisch raam en een manueel raam dat nu met de warmte helemaal open staat. Ik heb ook aan de oostkant nog een bovenglas weggenomen in de nok. Nu met de warmte heb ik terug schaduwdoek gehangen. Als het terug slechter weer wordt zal ik die wel een beetje omhoog trekken.
  Ik heb ook enkel plantjes van de markt, hybrides en dubbele. Maar geen speciale meer in de serre die ik zelf kweekte en die zwakker zijn. Ik hoop zo de serre plaagvrij te houden. Maar als het moet zal ik deze keer vroeg genoeg spuiten met Revus volgens de raadgevingen van Piet. Tot nu (derde bloemtros gaat open op de meeste planten) geen problemen.
  Eventuele raadgevingen of bevindingen altijd welkom.
  groetjes
  Roger

 13. Ik heb vandaag 12 oktober, een spontane forse tomaatplant in een verwaarloosde pot met grond, gemengd met compost!
  Wat kan het leven gemakkelijk zijn. De pot staat nu nog in de tuin. Ik zal hem snel achter warm glas zetten.

 14. Beste Piet en andere mensen
  Om mooie dikke tomatenpuree te bekomen doe ik dit al jaren als volgt:
  de tomaten worden ontdaan van hun kroontje en in grove stukken gesneden. In de snelkookpan doe ik een weinig water en de stukken tomaat komen hierin, maar in een stoommandje (overal te koop);De pot wordt gesloten en de inhoud laat ik een paar minuutjes stomen. Hierdoor laten de tomaten een groot deel van hun sap los, dat verbazend klaar vocht blijkt te zijn. Wat overblijft wordt fijngemaakt met de passevit en de bekomen puree warm ik terug zeer heet op om daarna in kraaknette potten te doen die ik heel erg vol doe en onmiddellijk sluit. Bij het afkoelen sluiten de deksels vanzelf verder, wat zichtbaar is omdat ze lichtjes naar binnen getrokken worden. De potten bewaren heel lang, nu heb ik nog potten staan van vorig jaar. En ze nemen geen plaats in de diepvriezer !!
  Het is wel wat werk, maar we wachten tot we een goeie hoeveelheid tomaten hebben zodat we deze klus slechts een tweetal keren doen per jaar.
  De potten moeten wel een metalen schroefdeksel hebben en met flessen bv van fruitsap gaat het ook. Het loont echt de moeite !
  Groetjes
  Yvette

 15. Piet,

  Ik snijd mijn tomaten door en verwijder de harde kern en daarna kook ik de tomaten een tijdje in een pan met een halve centimeter water, af en toe doorroeren. de vellen gaan dan los van de tomaat en soms vis ik die eruit en een andere keer gaat alles in de zgn. pasvite (zeef) in een schaal laat ik de puree dan afkoelen om de puree vervolgens in diepvries zakken te doen en in de vriezer te zetten. zo hebben we lange tijd puree voor zelfgemaakte heerlijke tomatensoep.

  • Dank u voor de tip

   Piet

   • Mieke,
    Heb uw tip deels gevolgd en nu is tomatenpuree maken ‘piece of cake’. Ik zet een kom op met warm water, intussen begin ik de tomaten te wassen, en snij ik het kroontje diep uit. Als het water kookt leg ik enkel (7tal) tomaten in het kokend water en tel langzaam tot 10 (10 sec) dan haal ik ze er weer uit en smijt ze in de wasbak die gevuld is met koud water. Dan pel ik de tomaten (pel valt er bijna af) snij ik ze in stukken. Wanneer alles gepeld is zet ik ze in een kom (bv 12 liter) op het vuur met onderaan een half litertje water en breng ze aan de kook. Na een half uurtje koken, de mixer er in, nog een kwartiertje laten koken en dan in potten zoals yvette hieronder zegt. Dit gaat veel sneller dan met de juicer, enig nadeel is dat de zaadjes er nu in blijven maar dat nemen we gerust bij. Als het kleine hoeveelheid is pel ik ze op bovenstaande manier, in stukken snijden en zo in de diepvries.

    bedankt voor de tips

    groetjes

    piet

 16. Een raar vraagje,

  Nu de tomaten vollop rijpen is de tijd van inmaken weer aangekomen.
  Hoe doe je dat het efficients, en met zo weinig mogelijk afwas.
  Zelf maken we tomatenpuree met een juicer. De rauwe tomaten worden in een juicer gegooid en dit 3 tot 4 keer tot alle puree verwijderd is en er in het afvalbakje enkel nog pellen en zaden zitten. Ik vind dat dit echter veel te traag gaat en ik zou graag een betere methode vinden om puree te maken.

  Graag jullie ervaring met het inmaken van tomaten, trouwens heeft er iemand zo’n bessen-tomatenmolen van het vlaams zaadhuis? En werkt dit efficient?

  Alvast bedankt en groetjes

  Piet

 17. Hallo allemaal. Ik ben jullie allemaal het vervolg van mijn verhaal verschuldigd. Allereerst beste dank aan Luc en Piet want het is door hen dat ik deze oplossing gekozen heb.
  Zoals hierboven gezien had ik zeer veel last van tomatenplaat ondanks alle voorzorgen (zoals Etienne, die ik perfect begrijp- bij ons zeggen ze ‘ik zou het allemaal een sjot geven’ (dikke stamp)).
  Ik ben altijd tegenstander geweest van spuiten maar het was nu spuiten of tomatenteelt opgeven.
  Ik heb nu op 01.08 alle rijpende cerisetomaatjes,de peterselie, de magere Coeur de Boeuf plantjes en alle tomaten of bladeren die aangetast leken uit mijn serre (2*3m) gehaald. Dan gespoten met Revus (ong 0.12ml !!..) in ong 1.5 l water. Zoals Piet schrijft (goed idee!) dus in meer water dan voorgeschreven maar wel ongeveer alles verspoten. Dit maakt het heel wat gemakkelijker: ge zijt op uw gemak dat ge zeker rond komt. De dag erna nog enkele blaadjes verwijderd, aangetast, maar die waren veel droger dan vroeger. Vandaag 05.08,2012 is er zo goed als geen aantasting meer en zie ik eindelijk kleurende tomaten zonder bruine plekken (na het spuiten geen enkele tomaat met bruine vlekken).
  Mijn voorlopige conclusie: volgend jaar spuit ik terug, dan preventief met Revus in juni. Ik heb ook zoals Etienne heel wat ontbrekende of zeer magere trossen omdat de vruchtzetting niet goed was. Dus dat is nog goed te bekijken (temperatuur??) maar dat is een ander probleem.
  Spijtig dat ik mijn principes van niet spuiten moet opgeven (ben ook 60+ ,Etienne, en dat gaat dat moeilijk hé) maar toch liever dan helemaal stoppen met tomatenteelt . En zoals mijn echtgenote zegt: als ge ze in de winkel koopt weet ge niet wat er allemaal opgespoten is… ik hou jullie op de hoogte van het vervolg, en alle reacties welkom

  Laatste opmerking:
  ik vind het wel spijtig dat ge als amateur van de goedkeurende instanties zoudt moeten spuiten met een product met wachttijd 14dagen terwijl een product met wachttijd 3 dagen door de heren nog niet goedgekeurd is…en over het waarom info vinden door de goedkeurende instanties, vergeet het maar. Ik zal nu maar stoppen want anders wordt het politiek…

  • Beste allen,
   Die Revus is da een chemisch middel, ik veronderstel van wel ?! Ik ben niet zo’n voorstander van chemiek. Bordeause-pap zou in de biologiische teelt worden aanvaard.
   Inderdaad groenten uit de winkel of supermarkt … je echter niet wat daar allemaal mee gebeurt is maar per slot van rekening … “dood gaan” moeten we toch allemaal, alleen kun je de elastiek wat rekken door “zo gezond als mogelijk te leven”
   Mvg, Erwin

   • Dag Erwin,

    Een ding weet ik zeker:

    De tomaat die ik uit mijn serre trek is niet gespoten en dus voedselveilig. Moest ik moeten spuiten doe ik volgens de aanwijzingen die in de landbouw gekend zijn en niet in de hobby teelt, en het liefst met een biologisch middel indien mogelijk.

    De groenten die in de winkelrekken liggen worden heel veel gecontroleerd op residues, De boer die ze gespoten heeft heeft een spuittoestel dat gekeurd wordt naar perfecte verdeling. De boer wordt geadviseerd door professionelen in de fyto. De boer wordt op regelmatige basis gecontroleerd door allerlei instanties (oa favv, ckc, etc). Dat er toch nog eens iets fout gaat in de voedselveiligheid is zeer zeker waar, maar de kans is klein.

    Maar waar ik het meest bang van ben om te eten is de tomaat die komt uit de kas van een hobbyteler die met biologische producten werkt en denkt dat deze niet gevaarlijk zijn. Hier worden de wachtijden niet gerespecteerd en de dosis niet gerespecteerd (door ongelijkmatige verdeling (ene plant wordt meer bespoten dan andere, teveel spuitvloeistof verspuiten etc).

    Dit is zeker geen verwijt aan de hobbyisten maar ik kan er maar op timmeren. Pas op met alle middelen, chemisch of biologisch heeft niets te maken met het gevaar die schuilt in dit product.

    groeten

    Piet

  • Dag Roger,

   Ben blij dat je geholpen bent. Voor volgend jaar kan je volgens mij gerust weer proberen zonder te spuiten (misschien is het weer veel beter, en de plaagdruk veel lager)maar je moet ze dagelijks opvolgen en controleren en bij de eerste plaag behandelen. Wanneer je met bordelaise pap of cuprex werkt is het beter van preventief te sproeien. De reden is dat revus zowel een zeer goede curatieve als preventieve werking heeft en de twee koperproducten(kopersulfaat en koperoxycloride) eerder een preventieve en slechts in mindere mate een curatieve.

   AAN ALLEN wil ik toch nog eens het volgende meegeven. Ik heb de indruk dat velen hier denken dat middelen toegestaan in de biologische teelt minder gevaarlijk of minder giftig zijn dan de chemische middelen. Ik heb zelfs het vermoeden dat velen denken dat ze helemaal niet gevaarlijk zijn. Niets is minder waar, het feit of een middel erkend is in de biologische teelt heeft niets te maken met giftigheid, lage milieu impact, of voedselveiligheid. Om het voorbeeld van de bordelaise pap te nemen: Dit is een van de meest giftige fungiciden, dit product is massaal gebruikt in de biologische teelt van druiven en is verantwoordelijk voor een van de grootste bodem verontreinigingen met koper op grootte schaal in Frankrijk. Dit is wel degelijk een zeer gevaarlijk goedje, dat je zeker perfect moet doseren en zeker de wachttijd(14 dagen) moet respecteren. Dus zowel biologische als chemische middelen dien je met de zelfde voorzichtigheid en vakkennis in te zetten.

   Om nog een vergelijk te maken tussen bordelaise pap en Revus.
   Bordelaise pap is in 2 gevaren categoriën ingedeeld nl.: irriterend en milieu-gevaarlijk. Revus is in geen enkele categorie ingedeeld. Ik vermeld dit niet om te pleiten voor chemische middelen maar om aan te tonen dat je met biologische middelen evengoed moet oppassen, ze zijn even gevaarlijk.

   Hopelijk is een gewaarschuwd man er nu twee waard.

   Groetjes

   Piet

   • Beste Piet,
    Dat u graag timmert is mij overduidelijk.
    Niettegenstaande ben ik u dankbaar voor uw over-duidelijke uitleg. U hebt mij overtuigd !
    Doch nog een vraagje : waarom mag een bedrijf zoals Naturen beweren biologisch toelaatbaar te zijn en dat hun produkt , na gebruik, de eerste 14 dagen niet mag geoogst worden en dat een produkt zoals Revus, er al na 3 dagen mag geoogst worden en toch niet als biologisch worden beschouwt ?
    PS : ik, als hobbieist, leef ZEKER de voorschriften na die op de bijsluiters staan vermeld. In tegendeel : ik bespuit mijn tomaten pas om de 3 weken.
    Ik hoop dat we van elkaar nog veel kunnen leren. Ik ben pas een 6-tal jaren bezig in mijn kleine moestuin en moet nog vééééél leren. Daarvoor had ik andere interesses die nu nog zeer nauw aan het hart liggen doch ik moest deze opgeven.
    Mvg, Erwin

   • Dag Erwin,

    Alle fyto middelen worden getoetst aan allerlei criteria alvorens ze kunnen erkend worden. Al deze criteria gelden voor alle middelen en moeten ervoor zorgen dat de producten niet gevaarlijk zijn voor de consument, zomin mogelijk het milieu belasten, etc etc. Om aan bepaalde voorwaarden te kunnen voldoen, wordt er een wachtijd geformuleerd, dit is de tijd die nodig is om ervoor te zorgen dat de groente volgens de opgelegde criteria naar residues goed bevonden wordt, deze wachttijd is ook mede bepaald door de maximum dosering die toegelaten is voor een product. Dit betekend dat bij het product Revus met de maximum toegelaten dosis men na 3 dagen geen enkel residuewaarde meer vind die hoger is dan de norm. Dus vanaf dan wordt de groente als veilig bestempeld. Lees dus goed : die 3 dagen zijn enkel geldig als je niet meer gespoten heb dan de toegelaten dosis, vandaar mijn pleidooi om zeer egaal alle planten evenveel te bespuiten, met een rugsproeier is dit zeer moeilijk en is het zelfs in vele gevallen aangewezen de wachtijd te verdubbelen. In de landbouw zijn de spuitmachines computergestuurd op de snelheid van de trekker zodanig dat er op iedere m² evenveel gesproeid wordt(dus veel egaler spuitpatroon dan de hobbyiest).

    Waarom wordt Revus niet erkend als biologisch middel.

    Om erkend te worden als biologisch middel zijn er een aantal extra criteria. Ooit heb ik dit vanbuiten moeten leren maar ik ken ze zeker niet meer allemaal maar de eerste en belanrijkste was: De actieve stof moet op een of andere manier voorkomen in de natuur. En dit is voor Revus niet het geval, de actieve stof is een molecule die door de mens uitgevonden (samengesteld) is.
    verder weet ik zijn er criteria dat het productie proces zo ecologisch mogelijk moet zijn (energie verbruik, transportafstanden etc)en het product zelf moet zo weinig mogelijk schade brengen in het ecosysteem.
    Bordelaise pap is een beetje het zieke broertje in de rij, de actieve stof komt voor in de natuur maar is eigenlijk zeer zwaar belasten voor de ecosystemen, vooral voor waterorganismen en zwaar belasten voor de bodem. De reden dat deze erkenning nog niet ingetrokken is zou ??? zijn omdat er geen biologische alternatieven zijn.
    Anderzijds kan je ook stellen dat niet alle chemische middelen zwaar milieu belastend zijn, maar ze kunnen nooit als biologisch bestempeld worden omdat de actieve stof zo niet in het milieu voorkomt.

    Ikzelf geef ook de voorkeur aan biologisch middelen als ik kan omdat ze in de meeste gevallen het ecosysteem minder zouden moeten belasten. Maar voor de veiligheid voor de mens zijn zowel de chemische middelen als de biologisch middelen getoetst naar residuwaarden en worden de middelen geacht veilig te zijn mits respecteren wachtijd en dosis.
    Er zijn trouwens perfect chemische moleculen die helemaal niet gevaarlijk zijn voor de mens en die een wachtijd hebben van 0 of 1 dag(en), zoals er ook biologische zijn die een zeer korte wachtijd hebben.
    Je moet het zo zien, in de natuur worden er ook zeer sterke giffen (denk maar aan slangen) geproduceerd en als ze er in de fyto een product mee kunnen maken worden deze, mits ze aan alle andere criteria voldoen , als biologisch gecatalogeerd.

    Als ik het goed voor heb gaat de overheid ingrijpen in de fyto wereld vanaf 18 aug dit jaar. Vanaf dan (met een overgangsperiode van 2 jaar) moeten alle producten ingedeeld worden in de prof of amateur categorie, zo zullen er geen professionele producten meer te krijgen zijn in amateur verpakkingen. Dit om fouten in de amateurwereld te vermijden

    Groetjes

    Piet

  • ja Ogee het is in mijn serre heel triestig, ik heb zelf al een paar tomatenplanten uit getroken waar niets aan hing. Ik spuit ook nooit in de serre, maar ik heb wel al twee jaar kurkwortel aan de planten.ik heb dat nog nooit gehad en ik teel al 30 jaar biologisch tomaten. Maar ik ga zeker doen wat Piet en Luc mij aan raden, en ik ga ook wat veranderen in de serre ik heb ook een doek hangen speciaal voor de zon te dempen, maar ik kan die niet open schuiven zo dus als het een donkere dag is en wij hebben deze zomer al veel donkere dagen gehad kan ik die niet open schuiven, en ik en mijn vrouw gaan dat veranderen. Ik ga een rail in mijn serre monteren in de nok en mijn vrouw gaat die doek verwerken en ringen op naaien dat ik die aan die rail kan hangen en verschuiven.zo dus als het een donkere dag is schuiven wij ze open is het zonig en warm dan schuiven wij ze dicht. Zo dus zal ik bij
   donkere dagen toch wat meer licht hebben als die doek open is.

   gr Etienne.

   • Beste Piet,
    Bedankt voor uw meer dan duidelijke uitleg.
    Dit is wat ik noem “klare wijn schenken”.
    Ik ben bekeerd ! Succes verder.
    Groeten, Erwin.

 18. Beste Etienne,
  Zijn komkommer en tomaten géén vijanden van elkaar ?
  Mij is gezegd door een prof tomatenteler dat komkommer evenals aardappelen ziekten zouden aantrekken. Mijn overbuur zet ook altijd komkommers in zijn serre samen met tomaten en ook dit jaar heeft hij al zijn tomaten moeten opruimen wegens de plaag. Ik heb het persoonlijk gezien … triestig. Bij mij gaat alles tot op heden goed. Zowel binnen als buiten de serre. Slokkop dat ik ben wil ik altijd zoveel mogelijk planten plaatsen op een zo klein mogelijk oppervlak. Zo staan er 12 tomatenstruiken in een serre van amper 2 x 3 m.
  Ik weet, das teveel … volgend jaar minder. Ik doe wel aan bladsnoei. Ik bespuit mijn planten wel om de 3 weken met bordeause-pap tot ze volgroeit zijn. Mijn planten kweek ik in 10 L potten en krijgen regelmatig org meststoffen, opgelost in water, toegediend. Ik heb slechts een 6-tal jaren ervaring en tot op heden slechts 1 jaar mislukking gehad.
  Buiten heb ik ook tomaten staan. U ziet : ik heb nooit genoeg. Deze staan onder een plastiek afdak. De regen kan er niet rechtstreeks aan. Ik ben een 60-plusser wil nog altijd grààg bijleren, ook van jongere mensen. Graag reaktie !
  Mvg Erwin

  • Beste Erwin

   Omdat komkommer geen familie is van tomaat kan komkommer zeker de aardappelplaag naar de tomaten brengen. Het enige nadeel dat je aan komkommer kan toeschrijven in een kleine kas, is dat die sneller groeit, waardoor die eventueel de tomaat zal overschaduwen, waardoor die minder goed opdroogt. Zorg dus dat je de komkommer aan de juiste kant van de tomaten plant.
   12 tomatenplanten op 6 m² lijkt mij eigenlijk perfect, want als je te ruim plant bekom je kwaliteitsproblemen door te veel zon op de vruchten. Maar bij weelderige groei moet je inderdaad bladpluk doen bij deze plantdichtheid van 2 planten per m².
   Wat betreft de bespuitingen kan ik alleen maar verwijzen naar de reacties van Piet, waar ik mee akkoord ben.
   Goed idee van die regenafdekking, ter info voor de andere lezers, deze link https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150888459567016.400201.146574957015
   Succes met uw tomatenteelt! En laat zeker niet na uw tips met ons te delen!
   groeten,
   Luc

  • Beste Erwin.

   ik teel al 30 jaar tomaten en er hebben altijd komkomers bij gestaan, en nooit problemen gehad zo dus ik denk niet dat dat de reden is.het zal wel te maken hebben met de grond en ik zal moeten zoeken wat het is. Maar de mensen
   van de groenten info hebben mij al hele goed raad gegeven die ik zeker zal opvolgen.Maar het is goed Erwin dat je mee denkt wat het probleem zal
   zijn.met meerdere staan wij sterker he Erwin. En als je hier blijft lezen en opvolgen dan zal je zeker nog veel bij leren.ik leer ook nog bij hoor je kan
   niet alles weten he en je bent nooit te oud voor bij te leren ik ook niet hoor en ik ben ook een 60- plusser.

   groeten.

   Etienne.

   • Beste Etienne,
    De informatie die ik heb bekomen is van een prof-kweker en die had deze raad gekregen van een landbouwkundig ingenieur van de landbouwschool ??? Deze teler heeft verschillende jaren een deel van zijn serre ter beschikking gesteld voor proefstation.
    Ik kan u slechts mededelen wat ik aan info ook heb gekregen. Spreekt de wetenschap zich vaak niet tegen ? Succes verder.
    Mvg, Erwin

 19. beste.

  probeer eens met tomaten in pot te telen !
  dit doe ik al enkele jaren.
  het is goed te doen .
  de ganse uitleg hoe en wat te gebruiken vind u bij groenteninfo.

  met vriedelijke groeten .
  fil.
  p s dan moet er geen grond uitgevoerd worden enkel potten ingraven.enz enz.

 20. Dag Etienne,

  Bij de prof serristen wordt dit probleem verholpen door de bodem van de serre te laten ontsmetten. Een gespecialiseerde firma komt een product in de bodem injecteren. Dit product dood dan de schimmelsporen en aaltjes. De dampen van het product komen ook boven de grond uit en ontsmetten ook de bovenbouw. Echter bij u als hobyist zullen ze natuurlijk niet willen langskomen wegens de kleinschaligheid.

  Aan bovenstaande heb je dus niets maar ik probeer daarmee duidelijk te maken dat je er alles moet aan doen zowel in de grond als boven de grond om de schimmelsporen af te doden.

  Dus zou ik beginnen met in het najaar de serre volledig op te ruimen en alle materiaal dat in de serre gebruikt is af te wassen met een ontsmettingsmiddel.
  Daarna zou ik de volledige bovenbouw van de serre ook afwassen met een ontsmettingsmiddel of wat bleekwater in het waswater.
  Dan komt de bodem aan de beurt, de volledige bodem 2 spades diep verwijderen en vervangen door bodem waar de schimmel zeker niet in voorkomt. Pas dus op met eigen tuingrond (mogelijke besmetting door gebruikt gewasresten etc).

  Wanneer je niet kiest voor 100% biologische teelt zijn en nog wel een paar chemische lap en tap middelen.

  De basis voorjaarbemesting kan je deels uitvoeren met kalkcyanamide, die ik een kunstmeststof die ondergewerkt in de grond een licht onstmettende werking heeft. Er wordt geclaimd dat dit een fungicide werking heeft en kan dus schimmelsporen afdoden.

  Als 2 chemisch middel kan je de serre ontsmetten door zwavel te verbranden of te verdampen. Indien mogelijk hang je al de steunstokken en andere materialen die je wilt gebruiken dit jaar in de serre zodanig dat ze mee ontsmet zijn.

  Bovenstaande middelen zijn zeker niet 100% afdodend maar alle beetjes helpen.

  Dan heb ik nog ietst wat ik wil vermelden maar waarover je zelf je conclusies moet trekken.
  In nederland is het gebruik van maneb tegen voetroet erkend tot eind 2012,zowel bij het planten als tijdens groeiseizoen, in belgie is dit niet erkend. Wil je er meer over weten moet je de woorden maneb en tomaat eens googelen. En op de websit telerzone.nl vind je ook wel het een en ander.

  Hopelijk helpt het je een beetje vooruit

  groetjes

  Piet

  • Dag Piet.

   ik vind het heel fijn dat je mij wilt helpen dat probleem op te lossen. Ik zal de serre volledig leeg maken en ik zal ze afwassen met wat bleekwater
   in het water. Ik doe dat wel elk jaar de serre afwasen zo wel van binnen als van buiten, niet met bleekwater maar wel met een biologiche zeep. En ik heb de serre 2 jaar terug volledig leeg gehaald en nieuwe aarde in gevoerd, maar wel uit mijn eigen tuin. Ik voer altijd grond uit de tuin op
   verschilende plaatsen, zo gezegd waar de perselen al leeg liggen in het achterjaar. Ik zou het liefst zo natuurlijk mogelijk houden en geen chemiche
   brul gebruiken, wij moeten tenslotte toch eten van die grond he Piet. Maar als dat zou helpen wil ik wel in het achter jaar op nieuw de grond uit de
   serre halen, zou dan de grond buiten ook besmet zijn met die schimmel, in de winter gaat toch ook de vorst er over zou dan die schimmel niet kapot zijn. Is er dan echt niets voor dat probleem een beetje natuurlijk op te lossen.Ik vraag mij eigenlijk af hoe ik daar aan gekomen ben aan die schimmel. Ik was alles af met ontsmeting, de bakjes waar ik in zaai de bloempotjes waar ze ik in uit plant worden allemaal goed af gewassen met ontsmetingszeep en heet water. Zou het ook kunnen dat de grond die ik gebruik voor te zaaien en de planten in potjes te steken dat die besmet is zou toch ook kunnen of ben ik mis. In ieder geval ik ga zeker doen wat u aanbeveelt, en ik hoop dat ik het volgende jaar wat een beter jaar zal hebben dan nu, want ik zal niet veel tomaten hebben hoor het is echt triestig te zien hoe de planter er bij staan, en veel bloemen waar geen vrucht in komt. En het eigenaardige is er
   staan komkomer bij en die dragen plezier om zien heel veel komkommers, maar tometen niets. bedankt he Piet.

   vriendelijke groeten.

   Etienne.

   • Beste Etienne,
    het is inderdaad heel speciaal dat er telkens opnieuw een voetschimmel optreedt in uw tomaten. Dit is eigenlijk, bij tomaten, een niet zoveel voorkomend probleem. Vraag blijft welke schimmels het precies is, zoals aangegeven in het bericht van 2010.
    Je kan nog steeds een stukje stengelvoet van een plant in een plastic zakje steken met een paar druppeltjes water erbij.
    Hoe dan ook, zelfs met het verversen van de grond kan “de” schimmel terugkeren, maar het is alvast een stap vooruit.
    Het verversen van de grond is een goede teeltmaatregel ter preventie van kurkwortel en het verminderen van het zoutgehalte van de grond. Voetrot kan ook al voorkomen op grond waar voor het eerst tomaten geteeld wordt.
    Ik haal nog eens enkele preventiepunten aan, naast al de preventiepunten die je zelf al gebruikt.
    – Geen aarde tegen de plantvoet bij het uitplanten.
    – Geen meststoffen tegen de plantvoet tijdens de teelt
    – Geen water op de plantvoet
    – Geen doek dicht tegen de plant, maar voldoende ruimte laten dat die kan opdrogen
    – Het telen in potten, geeft goede resultaten, zoals je ook hier leest bij Erwin.
    – Met mate water geven en ’s ochtends en bij zonnig weer water geven.

    Aangezien het een sterk en aanhoudendd probleem is en jij duidelijk alles met heel veel voorzorg aanpakt, moet de oorzaak liggen in een klein iets, daarom zou ik durven voor te stellen om het zwarte worteldoek volgend seizoen achterwege te laten om zo de plantvoet beter te kunnen laten opdrogen. Ik weet dat dit een vreemd voorstel is, waar velen waarschijnlijk een bedenking bij hebben.

    groeten,
    Luc

   • Beste Luc.

    bedankt voor uw recties en uw goede raad. Maar ik heb het ook al gedacht van
    volgend jaar die grond doek er eens iut te laten. Het valt op dat ik het de
    laaste jaren meer en meer krijg die schimel, en het zou wel eens kunnen dat
    u gelijk hebt over die grond doek. Maar ik ga toch in het najaar de grond er
    uit halen en nieuwe in doen in de serre en ik ga ook die doek veranderen voor de zon zo dat ik meer licht binnen krijg. Al hoe wel die doek had ik vroeger ook en dan had ik geen problemen met de tomatenplanten, het is maar begonnen 2 jaar terug die problemen. Maar ik ga zoeken tot ik het vind en
    met jullie raad denk ik wel dat wij een hele grote stap voor uit gaan. Bedankt
    mensen die mij al goede raad gegeven hebben ik zal ze zeker op volgen, en ik
    hou jullie op de hoogte.

    groeten.

    Etienne.

 21. ja het is juist het zelfde.dan heb ik er alles uit gehaald uit de serre van grond, en verleden jaar was het betere maar nog niet zoals het moet en dit jaar is het hele maal niets.en ik heb terug die schimmel.wat zou ik daar een kunnen doen voor dat te bestrijden.

  gr Etienne.

 22. ik heb verleden jaar de kas volledig uit gegraven een dike spade diep.en nieuwe grond in ge voert uit de groenten tuin.en dat doen ik om de 2 jaar, ik zou echt niet weten hoe die schimmel binnen in de serre kan.of er moet een schimmel zitten in de grond waar ik de tomaten in zaai, en de grond dat ik gebruik voor de tomaten in op te potten.die grond zit natuurlijk in zakken, als dat zo is zou dat toch niet mogen want welke grond moet ik dan gebruiken voor mijn tomaten te zaai en op te potten.

  gr Etienne.

 23. beste mensen wat er in de serre gebeurt weet ik niet maar er zijn een 5 tal planten die hun bladeren laten hangen en die planten staan ongeveer 2m hoog en ze gaan kapot.hoe het komt weet ik niet,maar ik heb het vroeger nog nooit gehad.het is een raadsel voor mij.er hangen ook weinig vruchten aan, zo dus het is voor mij een pech jaar ik zal zeker niet veel tomaten hebben.als er mensen zijn die het zouden weten wat het is dan zou ik graag hun mening horen wan ik weet het niet.

  gr Etienne.

  • Etienne,
   is dit over de hele lengte van de plant?
   Of zijn er onderaan nog goede bladeren. Het zou kunnen stengelrot zijn door Botrytis. Bekijk eens goed de stengel van beneden tot boven. Waar beginnen de verwelkte bladeren. Zie je iets verdachts waar de verwelking start?
   Foto’s kunnen ons nog sneller vooruit helpen, stuur ze eventueel naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  • de bladeren hangen over de hele plant slap.ik heb ze van daag uit gedaan die planten, en inderdaad ik heb weer stengel rot juist boven de grond.hoe dat komt weet ik niet want ik heb nog niet veel bewatert.zit dat nu in de grond of zit het in het zaad van de tomaten.zou ik daar iets aan kunnen doen voor dat te voor komen.

   gr Etienne.

  • Voetrot als de tomaten al zo groot zijn is zeer uitzonderlijk. Dit zit niet in het zaad van de tomaten. Of dit nu in de grond zit, dat hangt ervan af welk soort voetrot het is. Maar het is zeker mogelijk dat deze schimmel (bv Phytophthora voetrot, Fusarium voetrot) in de grond aanwezig blijft naar de volgende jaren toe. Naar de toekomst toe zou je kunnen werken met potten in de grond zodat er rond de stengel steeds verse grond is of met geënte planten die ook veelal bestand zijn tegen voetrot. Hoe je met potten kan werken lees je in het artikel van Herman. http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-teelt-van-kastomaten-in-potten/
   Als je wil weten welke schimmel het is kan je een stukje van 10 cm aangetaste plantvoet in een plastiekzak steken en kijken welk soort schimmel er op groeit.
   Uit uw commentaar meen ik op te maken dat dit niet de eerste keer is, die voetrot.
   Soms kan zo’n plant nog gered worden door ze aan te aarden, zodat er nieuwe wortels ontstaan boven waar ze afgerot is.

 24. Dit is het tweede jaar dat ik probeer tomaten te kweken in een ACD-serre met 2 bovenramen, 1 automatisch en 1 manueel. Vorig jaar had ik veel tomatenplaag. Heb dit jaar de grond 40cm vervangen en veel meer gelucht. Sinds juni heb ik ook een zijglas achteraan eruit gehaald om meer circulatie te hebben. Toch heb ik sinds enkele weken weer plaag. Bladeren verkleuren en sterven af. Heb ook enkele aangetaste stammen eruit gehaald en aangetaste tomaten weggegooid. Ik heb 2 soorten: hybriden van de markt en speciale hybriden met dubbele stam van Aveve. Die laatste zouden beter bestand zijn tegen ziekten.
  Ik had hier gezien dat de kans op plaag in een serre heel klein is.
  Nochtans heb ik duidelijk plaag. Niet alleen op planten die wat vocht hadden (de draaibare ramen van de ACD serre laten regen door!!!) maar ook op planten waar geen druppel vocht op valt. Ik geef water via een omgekeerde afgesneden fles zodat de stammen geen vocht krijgen.
  Zijn er mensen die ook deze problemen hebben in een serre? Graag jullie bevindingen goed of slecht.
  Ik vrees dat het bij mij evolueert naar spuiten volgend jaar….
  groetjes en benieuwd naar jullie reacties

  • Hallo,

   Ik denk niet dat het merk van serre enige invloed zal hebben op het ontwikkelen van de plaag. Wat is er belangrijk bij plaag: vocht en warmte, dus de plaag ontwikkeld minder goed in warme en vochtige omstandigheden. Ikzelf probeer dus mijn tomatenplanten zo droog mogelijk te houden en dus ook smorgen’s wanneer ze nat zijn van de douw zo vlug mogelijk te laten opdrogen. Nu blijft mijn serre dus maximaal open staan zowel bij dag als bij nacht zodanig dat ze indien ze nat staan door dauw zo rap mogelijk opdrogen wind en lage Relatieve Vochtigheid. Tevens probeer ik geen water te geven kort voor de nacht (ik zeg wel probeer, maar afhankelijk van het tijdstip dat ik thuiskom van mijn werk kan het soms wel aan de late kant te zijn) zodanig dat de waterdamp niet kan aanslaan aan de planten.
   Mocht je toch gaan sproeien (behandelen)in de serre weet dan het volgende, aangezien het niet regent in de serre moet je de bespuiting niet zoveel herhalen als buiten, wel tijdig de nieuwe groei beschermen want bv mancoseb is een kontactmiddel en werkt dus enkel op be blaadjes die behandeld zijn.
   Hopelijk heb je hier iets aan

   Groeten

   Piet

  • Bedankt Piet. Bij mij staat de serre ook dag en nacht open (deur open, glasje eruit en dakvenster op een kier). Ik geef nooit water na 15u…
   Enkele vraagjes: heb jij niets van plaag? En heb je gesproeid tijdens de groei of nu? Eventueel met welk middel? Soms ook Cuprex of bordelaise pap of …?
   Bedankt voor de reactie. En ook hoe is het met de andere tuinders, geen problemen met de tomatenplaat?

  • Dag Ogee
   Het lijkt erop dat jij al het nodige doet om geen plaag te hebben, en toch…
   Heb je nog een idee waar de ziekte begonnen is? Eventueel onder de luchtramen? Als je dan een stergroeiend gewas hebt met veel bladeren dat moeilijk opdroogt, dan kan het zijn dat de ziekte zich van daaruit verder zet. Wat de rassen betreft durf ik te stellen dat, als het grootvruchtige tomaten zijn, er weinig verschil is in gevoeligheid voor de aardappelziekte. Wel is er een verschil wat betreft bladvlekkenziekte.
   Verder kan ik je ook de tips die Piet neerschreef aanbevelen.
   Het zou interessant zijn eens foto’s door te sturen van het gewas (algemeen beeld) in de serre en detail van een plant. Dan zouden we misschien nog meer zien. Dit kan eventueel naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  • Dag Ogee,

   Nee ik heb geen plaag in de serre en ik heb ook niet gesproeid. Bij mijn ouders hebben ze 1 serre waar er plaag in zit en we denken dat ze reeds onder controle is door 1 x te spuiten met revus (normaal wordt er daar ook niet gespoten in de serre zolang er geen besmetting is). Maar voor de zekerheid zei pa dat hij op dag 8 na spuiten nog eenmaal zou behandelen met tanos, de door u vermelde producten zijn natuurlijk ook goed (echter ik dacht dat beide producten eigenlijk vooral preventief werkten en minder curatief maar dat ben ik niet 100%zeker). Bij mijn ouders denken we een aantal redenen te kennen voor de plaag : 1e aan de achterdeur van de serre staan aardappelen waar er plaag in zit, 2e de serre staat deels in de schaduw tot halfweg voormiddag en het is aan de schaduwkant dat het begonnen is, 3e wegens overschot van planten heeft mijn pa 1 rij meer geplant waardoor ze eigenlijk te dicht bij elkaar staan en 4e het is in de aardappelen een ….jaar voor de plaag dus het zal ook wel een …..jaar zijn voor de plaag in de tomaten.

   Groetjes

   Piet

   PS Je bent toch wel zeker dat het over plaag (phytophthora infestans) gaat. Je moet eens afbeeldingen van die ziekte googelen en vergelijken, als de besmetting reeds een paar weken oud is moeten er zeker al vlekken op de stengels en vruchten zitten. Bij bladvlekkenziekte die ook bruine vlekken kan geven ga je geen vlekken vinden op de stengels en vruchten. Stuur in ieder geval ne keer een paar foto’s op zoals hieronder gevraagd, dan zien we in ieder geval al iets

   • Hallo Piet. Interessante info. Dus je ouders hebben gespoten met Revus. En hoe is het resultaat? Ik vroeg al aan Luc om meer info want ik vind niet terug dat het toegelaten is voor tomaten. Hetzelfde met Tanos.
    Ter info: ik heb geen aardappelen staan, wel schaduwdoek en een deel groen in de omgeving. Ik zal volgens jullie raadgevingen zorgen dat het groen wat meer ruimte laat.
    Laat aub iets weten hoe het verder gaat na de bespuiting(en) met de tomaten.
    groetjes
    Roger

    Groetjes
    Roger

  • Hierbij enkele van de foto’s die Roger stuurde.
   Hij schrijft : “Hallo,
   hierbij een aantal foto’s. De algemene foto vd serre is uit het zuiden genomen. Op het einde zijn enkele foto’s van de verwijderde bladeren.
   vriendelijke groetjes en bedankt voor alle hulp!

   Roger “
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/20120730_Tomaten_ra1231a005.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/20120730_Tomaten_ra1231a003.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/20120730_Tomaten_ra1231a011.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/20120730_Tomaten_ra1231a001.jpg[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/20120730_Tomaten_ra1231a007.jpg[/img]

   • Wat die laatste foto betreft, dit lijkt mij ook aardappelziekte op de stengel te zijn. Alhoewel ik dat meestal hogerop in de plant zie. De planten zijn te oud om nu nog voetrot te krijgen, dus denk ik ook aardappelziekte, maar helemaal zeker ben ik op deze foto niet. Als dit plaag is op de stengel, dan is dit minder goed nieuws, want dit zet door tot binnenin de stengel.

   • hoi
    ik denk eerder aan botrytis

  • Dag Roger
   dit is inderdaad heel duidelijk aardappelziekte, aardappelplaag (Phytophthora infestans)
   Ik weet niet of dit schaduwdoek altijd in de kas hangt? Dan is dit alvast een oorzaak van de grotere gevoeligheid in uw serre. Verder maak ik mij ook zorgen om de bomen. Deze staan immers niet alleen aan het noorden maar ook aan het westen. Dit neemt licht weg en ook wind, waardoor toch een luwer klimaat in uw serre.
   Er zijn dus een aantal factoren die het drogen beletten. Verder vraag ik mij af waar de automatische raamopener zit? West of Oost, deze zou toch moeten aan het oosten zitten.
   Er zijn hier dus een aantal redenen in het spel die Piet in zijn reactie ook al aangaf. De regen die binnen komt, het moeilijk opdrogen, minder licht, een dicht gewas en misschien aardappelen in de buurt. Het moet gezegd, op zich groeien de planten goed, dit zie ik aan de dikke stengel van de planten. Een behandeling is aan te raden. Koperproducten hebben een wachttijd van 14 dagen. Revus is sinds dit jaar erkend in tomaten en heeft een wachttijd van 3 dagen.
   groeten,
   Luc

   • Dank Luc voor de raadgevingen, en ook Piet. De schaduwdoek hangt sinds mei in de serre. De serre heeft veel licht en vorig jaar had ik verbranding. Denk je dat het doek zelf voor verspreiding van de ziekte zorgt? De toppen van de tomaatplanten zitten tegen het doek en krijgen inderdaad vlug bruine vlekjes. Het product Revus lijkt zeer interessant, zeker door de korte wachttijd. Maar ik vind nergens terug dat het erkend is voor tomaten, ook niet op de fiches van het product zelf (Compo, Syngenta,…). Kan je iets van referentie of meer info doorgeven aub?
    Groetjes
    Roger

   • Roger,
    het doek zorgt voor schaduw, wat dit jaar echt niet nodig is. Ik raad aan een doek te hangen als de temperaturen buiten boven de 24-25°C gaan. Dikwijls is een doek zeer goed om de felle zon tegen te houden, dit jaar niet dus. Het doek brengt de ziekte niet over, zeker niet. Maar net zoals afwitten van de serre mag je dit niet standaard gebruiken.
    Tik hier eens revus bij handelsmiddel in en je zult zien. Het gaat hier om Revus en niet Revus Garden, alhoewel dit hetzelfde product is. Enkel voor tomaten onder glas.
    http://www.fytoweb.fgov.be/rech/RecherCherProd.asp
    groeten,
    Luc

   • Klopt inderdaad. Ik ga het product aanschaffen en proberen. Zo kan ik misschien toch mijn oogst nog redden!!
    Ik hou jullie op de hoogte
    Roger

   • Ik heb ondertussen Revus Garden aangeschaft bij tuincenter Aveve. Revus is er niet want is enkel voor professioneel gebruik. Revus Garden is enkel goedgekeurd voor amateur gebruik-aardappelteelt. Maar zoals Luc al zei is het hetzelfde product. Ik zal het dus gebruiken voor mijn tomaten volgens de professionele hoeveelheid: 2.4ml in 10 l water voor 100m², dus voor mijn povere 5 m²: 0.12ml in 0.5l water !!

   • Sorry Roger dat ik even afwezig was maar ik zie dat je al verder geholpen bent. betreffende het gebruik van revus had ik er niet bij stilgestaan dat het een professioneel product was, het komt namelijk uit het sproeilokaal van mijn schoonvader die professioneel aardappelteler(boer) is. Ik wil wel nogmaals benadrukken dat de dosis die te gebruiken is altijd uitgedrukt is in oppervlakte of lopende meter haag. De dosis revus in overdekte tomatenteelt is 240 ml per ha haag. Dit betekend inderdaad in uw geval voor 5 m³ 0.12 ml. Respecteer aub deze hoeveelheid per behandel beurt. Als ik ga sproeien en ik moet zo’n hoeveelheid meten doe ik dit met een injectiespuitje van 1 ml. De hoeveelheid water dat je gebruikt om dit te verspuiten maakt in feite niets uit je moet ervoor zorgen dat je het zo egaal mogelijk verdeeld over alle planten. Ikzelf ga altijd de waterhoeveelheid gaan verhogen zodanig dat ik de planten een 3 tot 4 keer moet overspuiten eer ik alle vloeistof kwijt ben, zo beperkt ik de variatie op behandelingshoeveelheid.
    En nog een gouden tip voor een succesvolle behandeling, hoe vroeger ontdekt, en hoe vroeger behandeld hoe meer kans op succes.
    Trouwens tanos is ook een professioneel product, ook via schoonpapa.

    Groetjes

    Piet

 25. hallo kan iemand mijn buurvrouw helpen? haar tomaten in de serre hebben vreemde knobbels en bobbels op de stammen ,ze groeien niet meer en de vruchten rotten.nog nooit gezien alvast bedankt monique

 26. Voorlopig geen ziektes, en eindelijk beginnen ze rood te worden, binnen enkele dagen kan ik de eerste voor 2012 plukken. Ze zijn gezaaid op 17/3/2012 en staan in tunnelserre.

  groeten

  Piet

  • Dank voor uw bijdragen, hier en elders op de site. Welk tomatenras teel je Piet? Al veranderd, of al jaren hetzelfde?
   groeten,
   Luc

   • Het is al een paar jaar op rij Tamaris(heb eens de archieven geraadpleegd en blijk al van 2006 te zijn, ik verschiet er zelf van). Heel vroeger zaaide ik moneymaker en marmande, dan ben ik overgestapt naar pyros f1 van aveve en heb dit jaren gekweekt. Dan ben ik eens gaan schoppen in waarschoot en heb ik tamaris, estiva en hobby f1 geprobeerd en daaruit tamaris over gehouden. Ik vind het een heel mooie tomaat van grootte en model, tevens vroegrijp als je ziet dat ik pas half maart gezaaid heb en in de 6-7 jaar dat ik ze aanplant heb ik nog nooit last gehad van de plaag of andere belangrijke ziektes.

    groeten
    Piet

 27. ik zaai myn tomaten in twee beurten dat wil zeggen begin april en eind april ;waarom doe ik dat wanneerde eerstezaai tegen slaat ik nog altijd kan rekenenop delaatste beurd ;wat nu mijn planten betreft inde serre heb ik de vroege planten de eerstekroon byna geen vrucht daar boven wel maar ookniet de volle kroon zoals andere jaren dit is volgens mij tewyten aan de koude en het slecht bevrucht geraken doorbyen en homels die ge in die periode byna niet aanwezig waren enook het afrypen gebeurd zeer traag dit is myn antwoord op de toe stand van de tomaten
  gr stan

 28. maar er hangen onder aan ook weinig vruchten aan, en ook planten waar de trossen zeer hoog hangen.er is een plant bij die heeft maar twee trossen.ik heb van af de planten bloemen hadden ze 2 a3 keer per week ge trilt met een borstel elke plant.en toch zijn er weinig vruchten.maar ik heb uw artikel goed gelezen en ik heb er wel uit ge leert zoals de bloemen trillen bij zonnig weer, dat wist ik niet dat dat ook een rol speeld met de vrucht zetting.in eider geval bedankt van uw goede informatie.

  gr Etienne.

  • Sommige rassen hebben het ook moeilijker met de vruchtzetting. Is het een bekend ras? Een Coeur de Boeuf bijvoorbeeld geeft heel veel bloemen, maar slechts een deel ervan geeft vruchten.
   Trillen is niet echt met een borsteltje, het is de bedoeling dat de bloemetjes goed “schudden”.

   • ik tik met een borsteltje tegen de stam van de plant zo dat de bloem trossen goed schudden, ik borstel er niet mee over de bloemen ik tik er wel mee op de stam van de plant zo dat alles goed schud.de soort is wel degelijk zoals u zegt een verbetert ras van coeur de boeuf het is Riviera f1.ik ben er niet zo kontend van.kan u mij een goed ras aan raden van tomaten.

    gr Etienne.

   • Ah, Rivièra, heb ik ook nog geteeld. Is inderdaad geen gemakkelijk ras. Alle Coeur de Boeufs hebben wel eens wat problemen met de vruchtzetting. Je vraagt om een goed tomatenras? Dat geen Coeur de Boeuf is? Dan zou ik eens proberen met Paola (Aveve) Tamaris (Vlaams Zaadhuis) , beide rassen geven een goede groei en goede vruchtzetting, Tamaris nog net iets beter. Er zijn natuurlijk nog heel veel soorten tomaten. Maar als het u enkel te doen is om opbrengst van mooie, rode, ronde tomaten zonder kwaliteitsproblemen, dan is Tamaris goed, zoals Piet ook al schreef.
    Je vindt een beschrijving van Tamaris en Riviera hier http://www.plantaardig.com/groenteninfo/tomatenrassen-F1.htm
    en van Paola hier http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomatenrassen-paola-een-waardige-vervanger-van-cristal-n-van-pyros/

   • bedankt groenten info, voor u duidelijke antwoorden.ik ga zeker naar die rassen uit kijken.ik heb ook een doek hangen in de serre voor de zon tegen te houden, maar als de zon niet schijnt vind ik dat nog al donker in de serre.en daar om ga ik dat veranderen zo dat ik die doek kan open schuiven als er geen zon is en als er te veel zon is dicht kan doen, en ik denk dat dat ook beter zal zijn voor de planten.

    gr Etienne.

 29. Dag Etienne,
  dit is een slechte vruchtzetting. Misschien hangen er al veel tomaten onderaan de plant? Dan is het normaal dat er bovenop moeilijker tomaten groeien.
  Misschien is er ook een andere reden, maar het is bijna zeker een slechte vruchtzetting. Lees ook eens het artikel daarover.
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-over-de-bestuiving-en-vruchtzetting/

 30. ik heb een paar planten waar de bloemen gewoon afkniken,het steeltje waar de bloem aan hangt word bruin en de bloem valt er af.wat zou daar de reden van zijn.

  gr Etienne.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)