Neusrot bij tomaat : nu voorkomen.

neusrotWie kent het niet. De onderkant van de tomaten wordt bruin en droogt in. Het kan voorkomen zowel bij zeer jonge vruchten als bij uitgegroeide vruchten. Deze laatste worden dan noodrijp. Wie er vroeger al last van had neemt best zijn voorzorgen.

Waar op letten?

  • Geen te hoge zoutconcentratie van de grond. De zoutconcentratie kan te hoog geworden zijn door jaren na elkaar in dezelfde grond te telen en te bemesten. Immers in een kas spoelen de mineralen niet uit. Dus de serre (kas) spoelen (artikel) met zowat 80 liter water per m². Over het waarom en hoe kunt u lezen in het artikel De grond en het groeimilieu in de serre (kas)
    U leest er ook over andere bodemproblemen in de kas. Zo is het ook mogelijk de bovenste grondlaag in de kas te vervangen. Indien er geen ziekten in de grond voorkomen is het voldoende de bovenste 15 à 20 centimeter te vervangen, want daar bevindt zich het meeste zout.
  • De pH moet voldoende hoog zijn zijn. Bekalken met zeewierkalk is nodig. Zeker om de twee jaar, maar als je het al lang niet meer gedaan hebt, jaarlijks. Lees hier over het waarom en hoe van bekalken.
  • Niet te droog kweken, maar ook niet te nat want dan zijn de wortels zwakker.
  • Zorgen voor een goede doorgroei van de planten, misschien groeien de wortels niet meer goed door de wortelziekte “kurkwortel (artikel +foto’s)” genaamd. Zijn de dikke wortels bruin op het einde van het seizoen? Dan is het kurkwortel. Gebruik geënte planten indien mogelijk of kweek in grote potten, ingegraven in de grond waar u verse grond in doet. Lees meer in de serie pottenteelt van tomaten van Herman de Moor.
  • Zuidkant van de serre afschermen met schaduwdoek (of afwitten) vanaf de eerste warme periode om zo te grote verdamping te vermijden. Hou het dus zo koel mogelijk in de serre, zonder evenwel tocht te veroorzaken, want dan wordt de verdamping weer groter.

Op het eerste zicht lijkt het moeilijk te verstaan dat al deze factoren elkaar beïnvloeden bij het optreden van neusrot. Maar je moet weten dat neusrot eigenlijk verdroging of vochttekort is in de plant. De plant haalt het vocht dan uit de vrucht. Als deze vrucht niet sterk genoeg is (te weinig kalk in de celwanden) dan gaat de celwand van de vrucht kapot.

Wil je er echt helemaal het fijne er van weten? Lees dan het artikel “Het hoe en waarom van neusrot bij tomaten”


Reacties

15 reacties op “Neusrot bij tomaat : nu voorkomen.”

  1. dedeyster gerard avatar
    dedeyster gerard

    Teveel water kan de tomaten doen openspringen, er zijn soorten die er gevoelig aan zijn heb het ondervonden, maar als je veel bemest moet je zo wie zo meer water geven, ik heb coeur de boeuf staan, deze soort is gevoelig aan water, het zijn nochtans heel goede tomaten, maar met een beetje zoeken lukt het wel

  2. Als de tomaten aan de plant neusrot hebben, kun je de rest van die tomaat dan nog wel eten? De rest ziet er nl nog wel heel mooi uit! Ik vind het zo zonde om alles weg te gooien..Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. dedeyster gerard avatar
      dedeyster gerard

      als de neusrot noch niet tot het binneste is doorgedrongen kan de tomaat volgens mij nog geeten worden

      1. Dank je wel voor de reactie! ik ga ze gewoon roosteren, de niet aangetaste stukjes van de tomaatjes dan. Toch wel jammer: ik heb ze iedere dag een gieter vol gegeven, maar de zomer was misschien te heftig voor ze..

  3. dedeyster gerard avatar
    dedeyster gerard

    Een 3 tal jaren had ik last van neusrot, vorig jaar ging er wel 3/4 verloren. Dit jaar heb ik grondverbeteraar ingewerkt en veel bemest, tot nu toe heb ik 1 tomaat ontdekt met neusrot. Ik heb ondervonden als men mooie en kloeke planten heeft tamelijk vrij is van neusrot, anders zou ik er geen verklaring voor hebben.

    1. Inderdaad Gerard, bedankt voor de tip, een goede doorgroei, met sterke wortels en een sterke plant is belangrijk om geen neusrot te hebben. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij geënte planten.
      groetjes,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  4. Dag Tim

    de oorzaken staan hierboven.
    Droogte, zwakke wortels, te warme serre, te rechtstreekse zonnestraling, kalkgebrek….
    Om te weten wat het bij jou is, zou je moeten beschrijven hoe en waar je tomaten teelt.
    Het was/is een hele warme zomer, de kans op neusrot is veel groter dan vorige twee jaar. Met aardbeien dichtbij heeft het zeker niet te maken. Romatomaten zijn gevoeliger.

  5. tim de beer avatar
    tim de beer

    ik heb voor het eerst dit jaar tomaten geplant, en volgens mij hebben ze bij mij ook last van neusrot. er word wel vaker een paar meter verderop aardbeien geteelt. nu vraag ik mij af hoe dit dan kan en hoe ik het kan verhelpen!

  6. […] zal nu aan het licht komen. Bij tomaten kan tijdens dit weertype de basis gelegd worden voor neusrot, die pas veel dagen later zichtbaar wordt. Enkele eenvoudige […]

  7. sim.Lapeire avatar
    sim.Lapeire

    Ik reageer op een vorig bericht ivm “zaad onderstammen”

    Wij hebben 4 zakjes zaad met telkens 15 zaadjes aangekocht bij Vreeken’s Zaden Dordrecht. Dus we moesten 60 plantjes hebben!

    ipv 15 zaadjes zaten in 2 zakjes slechts 12 zaadjes,

    1 zakje had 15 zaadjes waarvan maar 9 kiemden (maar zeer mooie plantjes)
    1 zakje had 15 zaadjes waarvan 15 mooie gekiemde plantjes.

    We hebben dus maar 48 plantjes ipv 60. (48 zeer mooie plantjes)

    Heeft nog iemand zulke ervaringen. Het ras is “Armada” F 1

    In totaal hebben we dus maar:

    1. Rene Beij avatar
      Rene Beij

      Een mooi resultaat lijkt mij, ooit ergens gelezen, dat maar 80 procent van het zaad opkomt.

  8. Rene Beij avatar
    Rene Beij

    Nu had ik vorig jaar 6 verschillende soortrn tomaten, ong 50 planten,
    Alles buiten (woon in italie) en maar 1 soort had hier last van.
    Oorzaak?

    1. Dag Rene

      Ik had vorig jaar ook een tiental rassen staan en slechts bij één ras wat neusrot gezien : het waren Roma tomaten.
      Het is inderdaad algemeen aanvaard dat pruimtomaten gevoeliger zijn voor neusrot.
      Maar ik veronderstel dat er bij u wel meer Roma tomaten stonden? Of toch niet?

      1. Rene Beij avatar
        Rene Beij

        De enige die het echt hadden, waren de San Marzano.
        Weet voor de rest niet welke onder de Roma tomaten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.