Zeventien jaar geleden is het volgens de weerman. Ook in 1988 was er een zomer met ontelbaar veel dagen met ondermaatse temperaturen en op té regelmatige basis een grote portie regen. Dat dit gevolgen zal hebben voor de tomatenoogst in de particuliere tuintjes laat zich raden. Er is niet alleen de oogstverlating. In juni waren er door het droge warme weer, weinig problemen met de aantasting door de aardappelplaag. Maar in het putje van de zomer kregen we dan wel te maken met een plotse opstoot van aardappelplaag in de openluchtteelten van tomaat. Daarnaast werden we op grote schaal geconfronteerd met een zware aantasting door bladvlekkenziekte. Wat ook al een tijdje geleden was. Wie geen preventieve maatregelen nam ziet zijn oogst sterk verminderen.
Lees het uitgebreide artikel met uniek fotomateriaal.

Juni 2014
De zesde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is nu overal verkrijgbaar!
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie! Koop nu online via de webshops vermeld op deze pagina of koop nu zonder verzendkosten bij Bol.com Laatste review, 28 mei, op Bol.com : Eindelijk het tuinboek waar ik op zat te wachten!

  4 reacties aan “Kwakkelzomer brengt aardappelplaag en bladvlekkenziekte in de tomaten.”

Reacties (2) Pingbacks (2)
 1. Een vraag,
  bij mijn schoonbroer zijn tomaten vallen van de 3de rand de bloemen allemaal af, de verdere groei is volledig geremd ze drogen op. (hij is een tuinder met ervaring)
  Zijn tomaten staan zoals de mijne in een serre.
  Het ras weet ik niet, zeker geen geënte tomaten.
  Wat zou dit kunnen zijn.
  Ikzelf heb geënte tomaten reeds voor het vierde jaar op rij, deze haal ik bij Van De Putte in Olsene, en heb tot nu toe geen problemen.

  • Beste Ivan,
   het is niet makkelijk om basis van deze gegevens een diagnose te stellen. Voorlopig hou ik het op bodemmoeheid door kurkwortel en verhoogde zoutconcentratie.
   Ik ga ervan uit dat de planten in het begin goed groeiden en dan stilvielen in groei.
   De manier waarop het beschreven wordt is wel nogal drastisch bij bodemmoeheid, zoals alle bloemen die afvallen en het opdrogen. Misschien is er toch iets gebeurt met klimaat/grond die dit plots veroorzaakt heeft?
   Meer gegevens over bodemmoeheid in tomaat, met bijhorende links naar kurkwortel en zoutconcentratie vind je op dit adres

   Wat meer details via een foto zou een juistere diagnose opleveren. Stuur deze naar lezersbijdrage@plantaardig.com
   groetjes,
   Luc

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)