www.plantaardig.com

 

Tomaten, F 1 hybriden.

Waarover gaat het?

Tijdens de zomer van 2007 werden enkele hybriderassen van tomaten visueel met elkaar vergeleken. De bedoeling van dit artikel is aan te tonen dat je met F1 hybriden het beste rendement haalt van de gedane inspanningen.
Wilt u ook mooie, stevige, dieprode tomaten van de beste kwaliteit? Teel dan tomaten "F1 hybriden" en teel ze in de kas. Per plant is de productie hoger, groeien de planten langer door (acht trossen is makkelijk haalbaar), en zijn er veel meer ziekteresistenties (zoals beschreven in
dit artikel van groenteninfo). Succes gegarandeerd, en met een heel klein beetje geluk komen bespuitingen er niet aan te pas. Wie het meeste rendement wil van zijn arbeid  moet voor F1 hybriden kiezen. Niet alle F1 hybriden zijn echter even goed.
Daarom een vergelijking van deze rassen Pyros F1; Crystal F 1; Riviera F1; Tamaris F 1; Sampei F1; Ferline F1; Shirley F1. Ook werden een twintigtal geënte planten (op onderstam Resistar) geteeld, maar daarover meer in een volgend artikel. Waar je deze rassen kan kopen vind je in het artikel over tomaten zaaien.

 

Er werden geen metingen gedaan, maar enkele kenmerken werden visueel beoordeeld. Dit zijn de criteria die je misschien kan gebruiken om te beslissen of een ras al dan niet voldoet. Daarbij werd één belangrijke parameter niet onderzocht, de smaak.

Parameters om te vergelijken

  • de vruchtkleur en doorkleuring : Mooie (donker)rode kleur? Egaal gekleurd?

  • de vruchtvorm: Dit  is natuurlijk een persoonlijke smaak en de laatste tijd lijken de geribde vruchten wel in de mode, met name de Coeur de Boeuf types, maar ook de verbeterde Marmande typen zijn al op de markt. Beide types zijn nu ook als hybriden verkrijgbaar. (respectievelijk Riviera F1 en Martin F1)

  • de stevigheid van de vrucht en de gevoeligheid voor barsten : Stevige vruchten die lang kunnen bewaren zowel aan of van de plant?

  • bladgrootte en bladdichtheid, bladmassa : Veel bladmassa wijst op een sterke groeikracht. Té veel is ten nadele van de vruchtvorming. Te korte en smalle bladeren wijzen er op dat de plant aan groeikracht inboet.

  • vruchtzetting en aantal vruchten per tros : Is de zetting goed? Komen alle vruchten per tros tot ontwikkeling? Hoeveel bloempjes zijn er per tros?

  • de  groeikracht, in het begin en na 5 trossen : soms gaat de groeikracht zienderogen achteruit als je meer dan vijf trossen wil telen. De dikte van de stengel in de kop van de plant is een aanwijzing voor de groeikracht die de plant dan nog bezit. Bij veel rassen wordt de kop “dun” als er al meer trossen aan de plant zitten. De bladeren worden korter en smaller.

  • vruchtgrootte : dit is afhankelijk  van het type tomaat die je kiest, wel zouden kleinere tomaten meer vruchten per tros moeten geven. Net zoals vleestomaten best geen tien vruchten per tros geven, dan moet je trossnoei doen.

Teeltsituatie

Er werd gezaaid op 11 maart, alles over de zaai vind je in dit artikel over tomaten zaaien. De plantjes werden ingepot in potten van 9 cm op 3 april. Tien dagen later werden de planten nog eens open gezet om fileren te voorkomen. Vanaf einde maart gebeurde de verdere opkweek in de kas. Dank zij het zachte voorjaar kon er al geplant worden op 23 april. Dit kan je nog eens nalezen in het artikel tomaten planten. De plantafstand bedroeg 80 x 50 cm. De planten werden gesteund met touwen die opgehangen zijn aan een metalen gewasdraad bovenin de kasconstructie. Er werd regelmatig gediefd en ingedraaid.
De tomaten worden geteeld in een hoge en ruime kas. De bemesting bestond uit 9 kg/are patentkali en 6 kg/are ammoniumnitraat, zeer goed ingewerkt en verdeeld over de bovenste 30 cm van de grond, om groeiremming door verhoogde meststofconcentratie te voorkomen. De grond is humusrijk en er werd geen organische bemesting toegediend. Vandaar de relatief grote hoeveelheden minerale bemesting. De pH van de zandgrond was 6,2 en was in orde. Er werd water gegeven met een gietdarm op regelmatige tijdstippen. Er werd, vanaf de bloei vierde tros, een drietal  keer bijbemest door  kaliumnitraat op de watergeefstrook te strooien, vlak voor het water geven. De luchtramen stonden steeds gedeeltelijk open, dag en nacht. Bij temperaturen hoger dan 25°C in de kas werd gelucht om de temperatuur zoveel mogelijk op dit niveau te houden.
Door het voldoende luchten traden, ook tijdens dit moelijke jaar, geen schimmelziekten op. Bespuitingen waren dan ook niet nodig. Er werd witte vlieg opgemerkt, maar er werden geen bespuitingen uitgevoerd.
Op 10 juni waren er al vijf tot zes trossen bij de verschillende rassen. Rond 10 juli waren er de eerste rijpe vruchten. Het verschil tussen de vroegste en laatste soorten bedroeg minder dan een week en werd bij de proeven niet in rekening gebracht. Op  21 juli hadden alle rassen tussen 8 en tien trossen bereikt. Er werd getopt op 1 augustus op ongeveer negen tot tien trossen.

Ferline F1

Dit ras is vooral gekend omwille van zijn vermeende tolerantie tegen aardappelplaag. Het zaad hiervan kreeg ik van Herman.
(In zijn openluchtteelt van 2006 was er niet veel te merken van deze tolerantie! (klik hier).)

Groei.
Ferline bleek in ieder geval de sterkste groeier van allemaal.  De internodieën (afstand tussen de bladeren) van Ferline zijn heel kort, wat een voordeel is voor lagere serres. Maar dit geeft wel, in combinatie met de lange, grote bladeren een te vol gewas. Er is heel veel blad, met lichtgele vlekken, geen magnesiumgebrek, maar groeivlekken. Een te vol gewas is nadelig voor de vruchtvorming, bladplukken kan nodig zijn.

Vruchten
De trossen zijn onregelmatig van vorm en groeiwijze. Dit is ook een gevolg van de sterke groeikracht. De vruchten zijn niet al te groot (vergelijkbaar met Cristal), en niet perfect rond. Per tros zijn er meestal slechts een vier tot maximaal vijf vruchten met daarbij nog enkele kleintjes (waarschijnlijk slechte zetting van deze vruchtjes). Vruchten licht geribd en niet helemaal rond . Kwaliteit (stevigheid en kleur) van de vruchten is uitstekend.
De indruk bij Ferline is dus dat de kg-opbrengst minder is dan de rassen Cristal, Sampei en Tamaris. De lagere productie is het gevolg van minder vruchten per tros. Rassen met dit vruchttype moeten meer dan 4-5 vruchten per tros kunnen geven.

Ferline op 10/06
Ferline06-gewas-trosFerline06-tros

Ferline op 21/07

ferline-gewas-stengel-21ferline-gewas-21 ferline-tros-groen-rijp-21 ferline-bakje-21

Cristal F1 

Groei
De groeikracht valt in het begin goed mee,  maar dit neemt heel sterk af vanaf de zesde tros! Dan zie je duidelijk dat deze plant groeikracht tekort komt. De bladeren worden korter en de kop van de plant wordt dun.  De hoeveeldheid vruchten die zich ontwikkelen per tros neemt dan ook af. Bij nazicht op het einde van het seizoen bleek kurkwortel hier de grote oorzaak van de verminderde groeikracht. Je kan daarover lezen in het artikel kurkwortel bij tomaten. Het lijkt er op dat dit ras gevoeliger is voor kurkwortel.

Vrucht
De vruchten zijn middelgroot, met 6-7 per tros. Ze zijn zeer stevig en perfecte kleuring. Enkel de grootte kan, voor wie echte vleestomaten gewend is, wat tegenvallen. Dit wordt gecompenseerd door meer vruchten per tros. Cristal is immers niet van het type vleestomaat, maar behoort tot de klasse van de ronde tomaten. Het zijn middelgrote vruchten.  Op verse grond en voor wie niet hoger wil dan 5-6 trossen is dit ras toch een aanrader omwille van zijn stevigheid, bewaarbaarheid en intens rode kleur en ronde vorm.  De productie tot zes trossen is duidelijk hoger dan Ferline, met name door het groter aantal vruchten.

10/06 Cristal F1 

Cristal06-gewas Cristal06-tros

21/07 Cristal F1
cristal-gewas-21 cristal-tros-groen-rijp-21 cristal-bakje-21

 

Tamaris F1

Groei
De groeikracht is redelijk, maar minder dan Ferline en Sampei. Daarmee bedoel ik dat de groeikracht zeer goed is tot minstens zeven trossen, beter dan Cristal. De grote afstand tussen de internodieën zorgt voor een luchtiger gewas. Vanaf de achtste-negende tros neemt de groeikracht wel wat af.

Vrucht
Heeft grotere vruchten dan Cristal, maar kleiner dan Sampei, met net iets minder vruchten (5-6 per) tros dan Cristal, waardoor de productie voor de eerste zes trossen misschien vergelijkbaar is met Cristal.  Na de zesde tros is Tamaris duidelijk beter. De kleur  en de stevigheid zijn zeer goed. 

10/06 Tamaris

Tamaris06-gewas Tamarisl06-tros

21/07 Tamaris

tamaris-gewas-21 tamaris-tros-groen-rijp-21 tamaris-bakje-21

Sampei F1

Groei
De groeikracht blijft goed, zelfs op negen trossen. Ook bij dit ras is er een grote afstand tussen de internodieën, nadeel in lager serres, maar wel een luchtiger gewas. Deze soort heeft ook wat korter blad, de groeiwijze  is dus eerder generatief, maar, verrassend, toch voldoende krachtig.

Vrucht
Dit ras heeft zeer grote vruchten, maar toch mooi rond, een “grovere” sortering zoals de vakmensen dat noemen. Met 5-6 per tros. De groeikracht is gewoon goed te noemen. De vruchten zijn stevig. De kleur is iets bleker rood. Enige nadeel is de licht neiging tot wat meer groen rond het kroontje. Maar dat gaat weg als de vrucht volledig tot rijping komt.

10/06 Sampei

Sampei06-gewas Sampei06-tros

21/07 Sampei
sampei-gewas-stengel-21
sampei-gewas-21 sampei-tros-groen-rijp-21 sampei-bakje-21

Shirley F1

Toevallig dit zaad ontvangen als toegift bij een bestelling bij de zaadfirma.

Groei
Met zeer kort blad en en eerder zwakke groeikracht, van in het begin al. Later (na 5-6 trossen) gaat de groeikracht helemaal onderuit. De plant heeft ook al vroeg last van magnesiumgebreksverschijnselen.

Vrucht
Grote trossen met tot tien vruchten per tros, soms vertakte trossen met nog meer vruchten. Dit ras  geeft vrij kleine vruchten, kleiner dan Cristal, met lange, soms vertakte trossen.  De vruchtkleur is heel goed, de stevigheid is iets minder goed. Dit ras is enkel geschikt om te telen tot vijf-zes trossen en voor wie een vrij kleine tomaat wenst.

10/06 Shirley

Shirley06-gewas Shirley06-tros

21/07 Shirley

shirley-gewas shirley-tros-groen-rijp-21 shirley-bakje-21

Riviera F1

Het is een Coeur de Boeuf type.

Groei
Bladvorm en bladkleur zijn licht afwijkend van hoe een tomaat er normaal uitziet. Een vrij sterk gekruld blad met een eerder grijsgroene kleur. De groeikracht en de bladgrootte blijft goed tot op het einde van de teelt, acht tot negen trossen.

Vrucht
Dit ras maakte in het begin zeker geen goede indruk omwille van de eigenaardige vrucht zetting. Riviera maakt namelijk grote trossen met zeer veel bloemen, waarvan er uiteindelijk slechts vijf per tros zetten en ontwikkelen.  Van de gezette vruchten blijven er soms enkele vrij klein. Waarschijnlijk heeft ook dit te maken met de moelijkere bestuiving en vruchtzetting. Bij een slechte bestuiving groeit het vruchtbeginsel minder groot door te weinig zaadvorming.
Maar, uiteindelijk, door de grootte van de vruchten, de groeisnelheid en de groeikracht lijkt het er valt de totale productie wel goed mee.
De vruchten zijn  sterk geribd. Kleuring en stevigheid is goed. De smaak werd door verschillende mensen als uitstekend en vrij zoet bestempeld, op voorwaarde dat de vruchten goed rijp waren.

Riviera 10/06

Riviera06-gewas Riviera06-tros

Riviera 21/07

coeur-de-boeuf-tros-groen-21 coeur-de-boeuf-tros-rijp-21 

 

Pyros F1

Groei
Pyros heeft een  goede groeikracht met grote bladeren en dikke stengel, maar, opvallend, een  sterk verminderde vruchtzetting vanaf zesde tros.

Vrucht
De vruchten zijn zeer groot. Het ras behoort tot de “groene” rassen, wat je kan zien aan de donkergroene zone rond het kroontje. De vruchten zijn zeer zacht en de kleuring verloopt moeilijk (gevlamde tomaten). Er zijn verspreid over de vrucht gele vlekken. Dit komt nadien gedeeltelijk goed, maar ondertussen is de vrucht dan veel te zacht. De vruchten barsten makkelijk als je ze aan de plant wil laten rijpen. Dit ras blijft  enkel geschikt voor wie een mooie rode kleur en stevigheid van de vruchten niet belangrijk vind, bijvoorbeeld voor verwerking in soepen en sausen. De totale productie lijkt dan ook, dank zij de vruchtgrootte, goed te zijn.

Pyros06-gewas Pyros06-tros

pyros-gewas-21 pyros-tros-groen-rijp-21 pyros-bakje-21

Premio F1

Een goede trostomaat
Dit ras werd later gezaaid. Het ras heeft een zeer goede groeikracht, maar de vruchten zijn wat klein.
Wel een aanrader, voor wie een mooie trostomaat wil. Trossen van 6-8 vruchten die rode en stevige vruchten geven. Doordat het een trostomaat is zal de productie minder zijn dan de andere soorten.

Teelt, opvolging, foto's en tekst door Luc Dedeene.

Meer info over groenten? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief via www.plantaardig.com