Groenten in de wind

Update 2007 Een omstuimige wind deze week. Vorig jaar, iets later in mei deed zich net hetzelfde voor. Vandaar dat ik nog even dit artikel op de voorpagina zet…… (Opvallend dat het loof van de aardappelen dit jaar al heel wat meer uitgegroeid is dan vorig jaar). Ook tomatenplanten die hier en daar al buiten staan kregen het deze week hard te verduren.

Hieronder het bericht van vorig jaar.
Koolplantjes die niet erg diep geplant waren en ook nog niet aangeaard zijn krijgen het bij wind hard te verduren. U mag koolsoorten wat dieper planten dan de bovenkant van de kluit, het hart moet wel boven de grond blijven. De bladeren van de jonge plantjes kunnen in wel eens zodanig veel wind opvangen dat de planten afdraaien. Sommige tuinders binden ze in het begin vast aan een plantstokje.

Broccoli_wind
Door harde wind gaan koolplanten wel eens plat tegen de grond. Hier broccoli (jawel de broccoli uit het botervlootje)

Broccoli_wind_afdraaien
Op de foto zie je goed dat de plant door de wind aan het tollen gaat. Er is een klein kuiltje ontstaan door de ronddraaiende beweging van de plant. Dit verschijnsel is gekend als ‘afdraaien’ en de beschadigde planten noemt men ‘afdraaiers’.

Aanaarden
Aanaarden gebeurt best tijdig, maar kan ook nog na zo’n winderige dag. Broccoli telen?

Spinazie_schuurschade_wit
Spinazie kan door windschade wel eens witte vlekken vertonen. Deze schade is ontstaan door schurende zandkorrels en pletsende regen. Spinazie telen?


Tuinbonen_wind
Al denk je dat die stengel van tuinboon wel heel sterk is, dan sta je toch versteld wat er gebeurt als de wind eens stevig uitpakt. Tuinbonen moeten dus absoluut ondersteund worden.. Sla op het einde van de rijen of om de drie meter paaltjes in de grond. Span aan weerszijden van de rij een touw tussen de paaltjes. Tuinbonen telen?

Aardappelloof_wind
Het jonge aardappelloof kreeg de afgelopen weken steeds zacht en groeizaam weer voorgeschoteld. Niet verwonderlijk dat het gewas er verwaaid bijligt. Inclusief afgeknakt blad en zelfs hier en daar een stengel. Dat herstelt zich wel. Aardappelen telen?


Ook windschade in uw tuin? Laat het weten via de link Reageren? Vragen? hier onmiddellijk onder.


Reacties

5 reacties op “Groenten in de wind”

  1. Wanneer je niet hebt nagedacht over de standplaats van een teelt of de eventuele bescherming kun je aardig wat schade krijgen. Zie de bijhorende foto’s van schade aan een veld mais op een zeer winderige plaats. Echt een mikado effect.

  2. Vorig jaar 2012 had ik veel uitval bij mijn paprika in open lucht, dit door de wind. Dit jaar 2013 heb ik mijn paprika’s bij het planten onmiddellijk een stevige stok gegeven en zijn ze op 2 plaatsen reeds aangebonden. De plantplaats heb ik ook zorgvuldig uitgekozen. In de luwte van mijn snijbloemen(Dianthus barbatus). Zo zie je maar dat de standplaats kiezen in functie van de groente even belangrijk is als stevig aanbinden. Dit jaar geen windschade. De vorige week kregen we pittige windvlagen maar mijn oogst heeft het volledig overleefd. Groetjes Tuinman Peter.

  3. Vroeger, in mijn schooltijd en tijdens mijn ervaring als professionele teler werd er steeds voor gezorgd dat een koolplant geen elleboog had. Aanaarden kon dit probleem minimaliseren. Nu kweek ik al mijn koolgewassen onder insectengaas(tegen koolvlieg, rupsen) En ineens is het probleem van windgevoeligheid verdwenen. Kolen met een gebogen stengel zijn helemaal geen probleem daar het insectengaas ook er voor zorgt dat er veel minder wind is. Ook zijn de kolen vastgehouden door het gaas, zo heb ik geen enkel probleem met jonge koolplanten die reeds bij het planten een elleboog hebben. Zo zie je maar dat een belangrijk probleem een oplossing kan vinden in een niet verwachte hoek.
    Groetjes Tuinman Peter.

  4. […] hier maar waaien. Hopelijk hebt u de koolsoorten aangeaard. Dit artikeltje is opnieuw actueel. http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-in-de-wind/ Groenten in de wind http://www.plantaardig.com Een omstuimige wind deze week. Hier en daar wat schade in […]

  5. […] Net zoals bij alle koolsoorten is  wel goed te planten met het hart van de plant net boven de grond, zo vermijd je het  “i afdraaien van koolplanten door de wind (artikel en foto’s)” […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.