Het (natte)(droge) weer

Voor de tuinbouw is deze zomer er één van grote tegenstellingen: na de hittegolf de zondvloed.

Aardbeien
In Zundert en omgeving, waar op honderden hectares aardbeien worden geteeld, is het een drama.
Dat zegt althans Jan van Dongen, voorlichter van de plaatselijke veiling CLTV: „Bij de hitte van juli zijn we ernstig gedupeerd door het feit dat we niet mochten beregenen uit de Bovenmark en de Aa of Weerijs. „Daardoor hebben ze nu weinig blad en kleine vruchten. Die zijn door de regen week, zacht en ook minder lang houdbaar. In kilo’s plukken we nu dertig tot veertig procent minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.“

Vollegrondsgroenten
Ook niet blij is tuinder Jan Pertijs uit Etten-Leur. Pertijs is voorzitter van de vakgroep vollegrondstuinbouw van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie ZLTO. Hij noemt de situatie in zijn sector ‘belabberd’: „In de hitte van juli werden bladgewassen snel slap en bij bijvoorbeeld broccoli en bloemkool bleef de bloemvorming achter.
Nu het weer is omgeslagen, staat de vollegrondsteler voor andere problemen: „Je wilt je laatste teelt zetten, maar dit is geen weer om te planten of te zaaien.“

Akkerbouw
De akkerbouw op de klei in West-Brabant kan de omslag in het weer nog best verwerken, al moet er de komende dagen het liefst niet veel neerslag meer vallen. Kees Coppens uit Noordhoek, gewestelijk voorzitter van de ZLTO: „Het zal niet meevallen om de laatste restjes tarwe en stro binnen te halen, maar met de suikerbieten en de uien is nog niet veel aan de hand. Die konden na juli wel een beetje water gebruiken, zal ik maar zeggen. Er is nu de laatste weken 150 millimeter gevallen. Dat is niet uitzonderlijk, al moet het niet veel meer worden.“

Aardappelen
Problemen zijn er volgens Coppens wel met de aardappelen. Die zijn onder invloed van de weersomstandigheden opnieuw gaan schieten (doorwas): „Dat zal zorgen voor glazige aardappelen. Veel meer rassen dan tot nu toe gedacht zullen daar last van hebben. Het probleem is ook dat het te nat is om de akker op te gaan om bespuitingen uit te voeren. (tegen aardappelplaag)“

Situatie Zeews-Vlaanderen het slechtst
Hoe anders reageert zijn collega-ZLTO-bestuurder Joris van Waes in Philippine in Zeeuws-Vlaanderen, gemeten vanaf 1 augustus de natste plek van Nederland. Maar daar is dan ook een halve meter méér regen gevallen dan in West-Brabant.
„De sloten staan vol en de plassen staan op het land. Dan weet je dat de grond verzadigd is. Het kan niet anders of aardappelen, uien en bruine bonen zijn op sommige plekken al aan het rotten. Ik sprak een collega die van zijn vijf hectare uien er al drie heeft afgeschreven. Er staat ook nog veel tarwe in Zeeland en die begint langzamerhand door te schieten. “

Het volledige artikel is te lezen in  BN/DeStem, dit is een bewerkte versie 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.