Gezonde groenten in januari?

Wie dacht dat in het putje van de winter het aanbod aan seizoensgroenten beperkt was, zal, na het lezen van dit artikel zijn mening toch moeten aanpassen.  Je krijgt in dit bericht een handig overzicht van 15 typische wintergroenten, de gezonde effecten ervan en een paar tips wat je er mee kunt doen. Ik heb er nog wat foto’s en nuttige links aan toegevoegd. Ik was ook benieuwd welke van deze wintergroenten bij u momenteel misschien nog uit eigen groentetuin komen.
Doe  mee aan de nieuwe enquête in de rechterzijbalk van deze website.

De tekst van dit artikel werd geschreven door Willemijn Wissekerke en afgelopen week ook gepubliceerd op www.valtaf.nl. Met dank voor de toestemming.

Boerenkool
Bevat per 100 gram 41 kcal en 2,5 gram vezels.
Boerenkool is de wintergroente met de meeste vitamines en mineralen en daarom super gezond! Het bevat vooral veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, vitamine C, vitamine E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Boerenkool geeft veel energie, zorgt voor een goede weerstand, zorgt voor botaanmaak en voorkomt bloedarmoede.
Leuk om te weten: Boerenkool is echt typisch Hollands, het wordt vrijwel nergens anders ter wereld gegeten.
Kooktip: Roerbak de boerenkool eens met een ui en stukjes chorizo. Eet het met gekookte aardappeltjes of puree.

Knolselderij
Bevat 32 kcal per 100 gram. Is de wintergroente met de meeste vezels, namelijk 4,9 gram per 100 gram. Bevat daarnaast veel ijzer en werkt daarmee positief om bloedarmoede te voorkomen.
Leuk om te weten: knolselderij kun je ook gebruiken als smaakmaker in plaats van het kruid, bladselderij.
Kooktip: Maak er puree van, dat is weer eens wat anders dan standaard aardappelpuree. Snijd de knolselderij in stukken, kook ze gaar en maak een puree met een beetje boter, melk, peper en zout. Knolselderij is vrij heftig van smaak dus je kunt het eventueel mengen met aardappelen en er dan puree van maken om het wat zachter te maken.

Koolraap
Bevat 12 kcal per 100 gram en is daarmee een van de wintergroenten met de minste calorieën. Bevat weinig vezels maar wel veel vitamine C en zorgt daarmee voor een goede weerstand.
Leuk om te weten: Deze groente is meestal erg goedkoop.
Kooktip: Grill de koolraap samen met andere wintergroenten zoals wortel en knolselderij. Lekker met gebakken aardappeltjes en zelfgemaakte groene pesto.

Verwar koolraap, niet met keukenraap. Koolraap is in België heel weinig gekend, wil je er meer van weten : klik dan op koolraap

Pastinaak
Bevat 69 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels. Bevat daarnaast veel vitamine B1, B3, magnesium, zink en fosfor. Zorgt daarmee voor een goede weerstand en voldoende energie.
Leuk om te weten: Pastinaak groeit als wortel onder de grond. Deze gaat niet dood als het een tijd lang hard vriest. Je kunt nu dus nog steeds volop pastinaak eten.
Kooktip: Maak eens pastinaaksoep. Fruit een ui en voeg daar de stukjes pastinaak aan toe, bak kort mee en giet er vervolgens bouillon op. Laat dit een tijd doorkoken en voeg vlak voor het einde wat kookroom light toe. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout of bereid het volgende recept : soep van pastinaak en wortel

Pompoen
Bevat 14 kcal per 100 gram en 1,1 gram vezels. Is rijk aan vitamine B1 en geeft daarom veel energie.
Leuk om te weten: Winterpompoen moet je langer koken dan zomerpompoen. De winterpompoenen zijn vooral erg geschikt in stoofschotels, soep of sauzen.
Kooktip: Je kunt van pompoen natuurlijk ideaal soep maken maar gebruik pompoen ook eens als groente in een Mexicaanse wrap. Pompoen is ook erg lekker met geitenkaas.
 
Winterpostelein
Bevat 16 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels. Is verder rijk aan vitamine A, foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium en zorgt daarmee voor een goede weerstand, botopbouw en voorkomt bloedarmoede.
Kooktip: Maak er een pasta mee met zongedroogde tomaatjes, gebakken rauwe ham, ui, knoflook en Parmezaanse kaas.

Prei
Bevat 22 kcal per 100 gram en bevat erg veel vezels, namelijk 4 gram per 100 gram. Bevat ook veel vitamine B1, B6, foliumzuur en vitamine E. Prei geeft je daar door veel energie.
Leuk om te weten: Prei kun je heel lang bewaren, soms wel tot een paar maanden. Doe dit dan wel gekoeld en bij voorkeur in een papierenzak of kranten. Nooit in plastic want dat wordt vochtig.
Kooktip: Verwerk prei in een roerbakgerecht of maak er een tortilla mee met aardappelschijfjes, ei en 30+ kaas.
Recepten met prei

Rode bietjes
Bevat 23 kcal per 100 gram en 2,9 gram vezels. Rode bietjes bevatten niet zo veel vitamines en mineralen maar zijn wel lekker om af en toe te nemen. Leuk om te weten: Winterbieten kun je bijna nooit rauw kopen maar alleen gekookt of gestoomd. Zomerbieten kun je wel rauw kopen.
Kooktip: In plaats van ze na het koken warm eten kun je ze laten afkoelen en er een heerlijke maaltijdsalade van maken met onder andere blokjes gekookte aardappel, gemengde sla en geitenkaas. Meng hier een dressing naar keuze doorheen, de voorkeur heeft een standaard dressing van olijfolie en (balsamico) azijn of bekijk het volgende recept Soufflé van rode biet

Rode kool
Bevat 17 kcal per 100 gram en 2,9 gram vezels. Bevat daarnaast veel vitamine C wat je veel weerstand geeft.
Kooktip: Roerbakken met appeltjes. Breng op smaak met kaneel en een beetje appelstroop.

 
Savooienkool
Bevat 29 kcal per 100 gram en 2,2 gram vezels. Het is rijk aan vitamine B6 en vitamine C. Dat zorgt voor een goed immuunsysteem en een goede weerstand.
Kooktip: Vul de koolbladeren met een mengsel van rundergehakt, ui en paprika. Lekker met gekookte aardappeltjes.

Witte kool
Bevat slechts 11 kcal per 100 gram en is daarmee de slankste wintergroente van januari. Bevat 2,8 gram vezels per 100 gram en is daarnaast rijk aan vitamine C. Dat is goed voor je weerstand.
Leuk om te weten: Van witte kool wordt zuurkool gemaakt. De voedingswaarde veranderd dan echter wel, zuurkool bevat per 100 gram nog maar 8 kcal. Het gehalte aan vitamine C blijft gelijk.
Kooktip: Maak er een salade van door de kool fijn te snijden en te mengen met een frisse yoghurtdressing en rozijnen. Lekker met gebakken tartaar en ovenaardappeltjes of kijk bij recepten met kool

 
Schorseneren
Bevat 81 kcal per 100 gram en is daarmee de meest calorierijke wintergroente, dit komt vooral omdat het in verhouding veel minder water bevat dan andere soorten groente. Bevat 1,5 gram vezels per 100 gram. Schorseneren zijn rijk aan ijzer en voorkomen daarmee bloedarmoede.
Leuk om te weten: Schorseneren worden ook wel winterasperges genoemd. Dit komt vooral door het uiterlijk, de smaak is toch wel anders. Laat je niet misleiden door de buitenkant, een schorseneer is een wortel en heeft daarom een bruine schil. Je moet hem schillen en dan is schorseneer wit.
Kooktip: Maak er een puree van en eet dat met witte vis zoals kabeljauw.
of bereid het volgende recept : gebakken schorseneren met steranijs

Spruitjes
Bevat 26 kcal per 100 gram en 2,6 gram vezels. Spruitjes zijn net als boerenkool een van de wintergroenten met de meeste vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine B1, B2, B6, foliumzuur, vitamine C en selenium. Je krijgt hier veel energie van en het zorgt voor een goede weerstand.
Kooktip: Maak er stamppot van met aardappelpuree, magere spekjes en 30+ kaas.

Veldsla
Bevat 20 kcal per 100 gram en 2,5 gram vezels. Veldsla is erg rijk aan vitamine C en bevat veel foliumzuur en ijzer. Is daarom goed voor je weerstand en voorkomt bloedarmoede.
Kooktip: Lekker in een stamppot met aardappelpuree en gerookte zalm snippers.

Witlof
Bevat 12 kcal per 100 gram en 1,2 gram vezels. Witlof is net als koolraap een van de caloriearmste groenten. Het bevat vooral heel veel water.
Kooktip: Maak er een lekkere frisse salade van met veel fruit zoals appel, peer, kiwi, druif, banaan en mandarijn. Lekker met een kerriedressing.
Recepten met witloof
 

 
Wortel
Bevat 17 kcal per 100 gram en 2,8 gram vezels. Wortelen zijn erg rijk aan vitamine A. En daarom goed voor je immuunsysteem en je weerstand.
Kooktip: Kook de wortel zoals je normaal ook doet maar breng op smaak met een mengsel van een beetje boter en verse bieslook. Combineert ook lekker met maïs.
Tip: Wist je dat je wel voorzichtig moet zijn met het koken van groente? Door het koken verliest groente wel tot 50% van zijn hoeveelheid vitamines. Het is daarom het beste om groente altijd kort te koken in zo min mogelijk water. Maak van het kookvocht je saus zodat je de vitamines niet met water en al wegspoelt.

De tekst van dit artikel is, met toestemming, overgenomen van 


Reacties

20 reacties op “Gezonde groenten in januari?”

  1. T.Rozenberg avatar
    T.Rozenberg

    Wij hebben dit jaar 2010 voor het eerst groenten geweckt uit eigen tuin dat is voor wat wij tot nutoe open gemaakt hebben in goede staat en dus eetbaar.
    Wij hadden ook bloemkool in supermarkt gekocht en deze geweckt maar die was zuur geworden in de flessen maar ja dan weet je niet hoe ze bemest zijn geweest .
    Dus uit eigen tuin is het beste.

    T.Rozenberg.

  2. Hallo ,Dat kan mijn site is http://www.zonnehoekje.nl
    Zo even de mail’s wisselen.
    Groet Thea

  3. Hallo,dat kan na de vorst en nu onze mailadres even wisselen?

  4. g klein hazebroek avatar
    g klein hazebroek

    Ik zou ook graag eeuwige koolplantjes willen bestellen

  5. Gertien avatar
    Gertien

    Tot mijn grote verrassing kwam er onder het pak sneeuw dat 3 a 4 weken in onze groentetuin lag, nog eetbare winterramenas te voorschijn! Heerlijk.

  6. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Hallo Thea,
    Helemaal super. Hierbij mijn emailadres zodat we na de vorst kunnen communiceren over de uitwisseling.
    groetjes, Joke

  7. Thea avatar
    Thea

    Hallo Joke,
    Je kan van mij wel stekken krijgen,0,50 per stuk.
    Na de vorst kan het.
    Het kan verstuurd worden …..x0,50+ porto.
    De stek in stek poeder en zo in een bloempot en na de beworteling dan in de volle grond.
    Met vriendelijke groet,
    Thea

  8. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Hallo Thea,
    Had nog nooit gehoord van eeuwige moes dus ik heb gelijk even gegoogled. Perfecte aanvulling! Ook voor mijn kippen die in de winter graag groen verorberen. Zij eten ook biologisch en met 23 kippen loopt dat als de vorst eenmaal is aangebroken best in de papieren.
    Nu op zoek naar een plant/plantjes. Enig idee waar ik die kan kopen?

  9. Thea avatar
    Thea

    Hallo Joke,heb je ook eeuwig moes,deze soort krijgt geen zaad,moet via zij/kop stek gestekt worden.
    Ik heb deze eeuwig moes,kan gekookt en rauw gegeten worden. Deze staat ook nog in de volle grond.

  10. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Ik heb ook aardperen. Ook rauw als salade heel lekker.

  11. Thea avatar
    Thea

    Ja,aardperen, knoflook en bladkool heb ik nog in de tuin.
    Groet Thea

  12. […] This post was mentioned on Twitter by GroentenInfo and GroentenInfo, GroentenInfo. GroentenInfo said: Gezonde groenten in januari? http://goo.gl/fb/TJrg […]

  13. Rosa avatar
    Rosa

    En er zijn ook nog aardperen uit de tuin te halen! Ook zeer wintervast.

  14. maurice avatar
    maurice

    Persoonlijk vind ik ook wortelpeterselie zeer interessant en goed vorstbestendig

  15. Allé vooruit, op 19 gezet, maar hoger ga ik niet :-)
    Heb je zoals Gerda, nog andere groenten in de tuin, zet ze dan in deze commentaarlijn.
    Het lijkt mij alvast een interessante enquete, niet gedacht dat nog zoveel mensen uit eigen tuin halen in januari. Veel volkstuintjes hebben op dit moment een nogal kale aanblik.
    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  16. Gerda avatar
    Gerda

    En we hebben ook nog doorlevende waterkers, kervel, plukselder en peterselie

  17. eric avatar
    eric

    Dat boerekool typisch “hollands” is, lijkt me overdreven. Als kind kende ik in het Gentse de “konijnensavooi” en later kende ik in de Kempen de “krolkool”. Beiden zijn een streekeigen benaming voor de “boerenkool”.We aten ze -net als spinazie – gemend onder stampaardappelen, meestal met worst of varkenskottelet.Was een lekkernij.

  18. Mirjam avatar
    Mirjam

    Hoi,

    Nu kunnen we maar 10 keuzes maken bij de winter-enquête en ik zie dat ik meer groenten heb. Kun je nog meer aanpassen?

  19. Bedankt voor de melding Marian, het was inderdaad de bedoeling meerdere groenten aan te duiden. Ik heb het aangepast.
    groetjes,

    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  20. Marian avatar
    Marian

    Ik wil graag de Winter-Enquete invullen maar ik mag maar 1 keuze maken, en ik heb toch meerdere groente op ‘voorraad’…. kunnen jullie dat aanpassen of is het de bedoeling om maar 1 keuze te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.