Recepten met witloof


Witloof, een groente met kleur én smaak
U weet vast en zeker dat het eerste witloof uit Brussel kwam en de naam “Brussels loof” kreeg. Maar kent u ook de legende van deze groente? De boeren teelden midden 19de eeuw  cichoreiwortels waar een soort goedkopekoffie van gemaakt werd. Tijdens een uitzonderlijk zachte winter, begonnen de overgebleven wortels te kiemen tot witte eetbare kroppen. Eerst aten de boeren er zelf van en nadien begonnen ze ze op de vroegmarkt aan te bieden. Al heel snel was de groente een succes in binnen- en buitenland!
Andere nuttige weetjes over witloof:
• Iedereen kent gestoofd witloof, gegratineerd of met ham omwikkeld witloof. Maar probeer ook eens witloof als aperitiefhapje met warme vulling. Of zelfs als dessert: de bittere smaak van witloof past perfect in zoetzure gerechten zoals een cake!
• Witloof kleurt heel snel groen door contact met het licht, laat dus zoveel mogelijk de blauwe verpakking er rond om te beschermen. Het bleke blad is ook minder bitter dan de groene scheuten.
• Witloof bevat een hoog gehalte aan vitamine A, B12 en C. Het is ook arm aan calorieën en mag dus naar hartelust gegeten worden. Witloof is ook gekend voor zijn cosmetische eigenschappen: uw huid wordt er heel gezond door!
• Witloof is zeer heilzaam voor de lever en gal; het zuivert het bloed, de nieren en de milt.

Dit zijn de recepten met witloof :


Deze mini-website werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

Andere mini-websites met recepten

Feestelijke gerechten met veel Groenten en Fruit

35 x Lunchbereidingen met groenten en fruit

Wokken met groenten

Koken in kleur met groenten

Recepten uit de hele wereld

Welke groenten bij wild?

Recepten met vergeten groenten

Groenten in de oven

Walking dinner met groenten

Groenten op en bij de barbecue