feb 112013
 

Aardbeien telen is één van mijn favorieten. In de loop der jaren heb ik wel een zeventigtal soorten getest en voor mezelf notities bijgehouden.

Daarom deel ik graag mijn “Aardbeien top 10 juni dragers”

1 Korona: het beste ras voor de liefhebber.
De smaak van de vruchten is subliem, de vruchten zijn zacht en smeuïg  De vrucht is zeer sappig, bij het bijten loopt het sap wel eens langs de kin. De soort is weinig of niet gevoelig voor de bekende wortelziekten en weinig vatbaar voor echte meeldauw (witziekte) Kortom het ras voor de liefhebber die wenst biologisch te kweken en een sublieme smaak het allerbelangrijkst is.

korona_aardbeien
2 Darcelect: een populaire tuinderssoort.
Een meststofvreter. De opbrengst is hoog tot zeer hoog met extra grote vruchten welke bij goed doorrijpen een aparte lekkere gekruide smaak hebben. Deze soort is redelijk gevoelig voor wortelziekten wat voor de liefhebber zeker een nadeel is.
3 El Santa: het standaardras voor de handel.
Een heel lekkere smaak met een geparfumeerd na aroma. De vruchten verdragen door hun stevigheid uitstekend het transport en ze bewaren goed in de koelcel. Het grote minpunt is de zeer grote gevoeligheid  voor wortelziekten.   Voor de liefhebber te voorkomen door een zeer ruime vruchtwisseling en niet langer dan twee jaar te laten groeien.

4 Elvira: een prachtige, gezonde soort aardbei met een lekkere nasmaak. De vruchten zijn bij volledige rijpheid te zacht om te commercialiseren. Voor ons liefhebbers primeert gelukkig de smaak en de plantgezondheid boven de verhandelmogelijkheden.
5 Gariguette: de vroegste aardbei. Langwerpig van vorm met een ingezonken aanzet onder het vruchtkroontje. De smaak bij een vervroegde serrekweek is lichtzoet. Bij een openluchtteelt, mooi zonnig weer en goed laten doorrijpen is de smaak toch wel heel zoet, net zoals in het zuiden waar de soort veel gekweekt wordt.

Gariguette_aardbeien
6 Sonata: een soort met een korte geblokte vruchtvorm, lekker zoet van smaak, niet te vroeg. Stevig van plantbouw met grote bladeren. De plantgezondheid voldoet

sonata aardbeien
7 Vima Zanta: een oude soort. De vruchtkleur is donkerroood tot paarsrood. Bij volledige rijping is dit nog steeds een stevige vrucht en zeer zoet van smaak.

vima zanta aardbeien
8 Gigantella Maxim: een donkerrode vrucht van enorme afmetingen, de smaak is bij zonnig weer voortreffelijk. De plantgezondheid is goed. Bij deze soort is het een plezier om op een korte tijd een enorme hoeveelheid vruchten te plukken.

gigantella maxim aardbeien
9 Lambada: een buitenbeentje wat betreft de smaak. De vruchtgrootte is normaal tot groot. De vruchten zijn bij goed doorrijpen zeer lekker maar zijn voor het transport te zacht. De soort is licht gevoelig voor witziekte, maar weinig gevoelig voor wortelziekten.

Lambada aardbeien
10 Clery: bijna de vroegste. Wordt langs de Middellandse Zee veel gekweekt. Voor een serrekweek bij ons is de smaak lichtzoet maar hard van structuur. Als  de vruchten lang aan de planten rijpen en bij een lekker zonnetje zijn ze echter zoet tot zeer zoet met een speciaal gekruide smaak. De vollegrondkweek is zoet en de zoetheid neemt toe volgens de hoeveelheid zon. De planten moeten regelmatig nagezien worden op aardbeienspint.

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  31 reacties aan “De 10 beste aardbeirassen.”

Reacties (28) Pingbacks (3)
 1. Raar dat ik hier de doordragende en uistekende “charlotte” niet tegenkom in de lijstjes !

  • Geachte, dit is de lijst met de 10 beste juni dragers en daar komen inderdaad geen dagneutrale soorten in voor. Charlotte is een dagneutrale soort en kan in een andere lijst voorkomen ‘de 5 beste doordragende soorten’. Je moet ook weten dat de lijst ondertussen wat is verouderd en dat er nu ongeveer een nieuwe lijst moet komen. Elk jaar komen er wel nieuwe soorten bij en gaan er anderen weer vanaf maar ok ik zal binnenkort vernieuwde lijsten publiceren. Groeten Tuinman Peter

  • Heb de Charlotte ook staan maar kan er nog niet veel over zeggen. Het is een verbetering van de Mara des Bois en uitgegeven door Marionet dacht ik. Verder is er nog de ‘Joly’, ‘Magnum’, ‘Malling Centenary’ en ‘Sibilia’ om in het oog te houden. Ik heb alleen de Magnum kunnen bemachtigen en kan ik testen tov mijn andere moderne rassen.

 2. Peter
  Ik heb dit jaar een probleem met de smaak en geur van mijn aardbeiën ze ruiken naar mest koemest? Ik vermoed dat ik weet waar het vandaan komt weet niet of het waar is. ik namelijk biologische meststof (fijne korrel) gestooid op mijn aardbeién terwijl er al vruchten aanhingen dacht dat het zou regenen maar het bleef lang zonnig,Zou dat kunnen heb anders geen verklaring.
  Heb al jaren el Santa’s met lekkere mooie vruchten en een lekkere aroma geur.Nu niet.klopt mijn gedachte? grAd

  • Nog nooit zoiets gehoord. Groeten Tuinman Peter

   • Ik ben er nochtans van overtuigd dat je smaakvollere vruchten kunt kweken met een organische meststof dan met een puur scheikundige voeding. Probeer maar smaakvolle tomaten te vinden vanuit hydrocultuur. Probeer maar weinig bitter witloof te vinden vanuit puur hydrocultuur. Groeten Tuinman Peter

 3. Ik ben blij dat je Lambada in je selectie staan hebt. Ik heb de soort helaas verloren door een paar jaar inactiviteit in de tuin. Het probleem is dan de soort weer te vinden: de producenten wisselen jaar na jaar van soort, met een paar vaste waarden, maar die zijn niet altijd even smakelijk. Naast Lambada had ik ook (maar ik ben niet 100% zeker van de naam) Samba, die even smakelijk was. Die is ook al onvindbaar geworden.

 4. Iemand die nog een adres heeft voor aardbei ‘Favori’?

 5. Hoe komt het dat verschillende planten nu weer nieuwe vruchten dragen niet een paar maar tientallen,heb elsanta’s en hebben veel aardbeien gegeven deze zomer,ik heb dit nog nooit gehad. gr Ad

  • Zijn er nog mensen die dit voor hebben? Ik kan het niet direct uitleggen. Maar je bent niet de eerste die dit komt te vertellen. En ik vroeg het mij ook al af hoe dit kan. Want Elsanta’s zijn natuurlijk geen doordragers. Bloemen bij aardbeien worden geïnduceerd door korte dag zo rond half augustus. En komen dan pas na de winter te voor schijn.
   Waren het frigoplanten Ad? Die je in het voorjaar uitplantte? Of een gewone planting vorig jaar in augustus. Of misschien een tweejarige teelt.
   Nog iemand die hier ervaring mee heeft?

   • Het zijn eenjarige planten vorig jaar eind jullie geplant van eigen planten dit doe ik almeer dan tien jaar en met succes gr Ad

   • Het is een natuurlijk verschijnsel waarbij aardbeien na een periode van hoge en lage temperaturen, groeistoten en groeistilstanden door vb regen na een lange droge periode over gaan tot het produceren van bloemstengels die nog produceren in 1 en hetzelfde groeiseizoen. Vorig jaar(2013) kwam dit fenomeen zeker voor na de zeer droge zomer. De vruchten komen tot rijping en zijn dikwijls anders van vorm dan de eigenlijke soort. Een extra mini oogst is handig meegenomen. Voor dit fenomeen is er een wetenschappelijke benaming maar deze ontsnapt mij. Groeten Tuinman Peter.

 6. Peter
  Ik daag je uit voor een nieuwe rassentest.
  Er zijn inmiddels in de segmenten juni dragers en doordragers weer grote stappen voor uit gemaakt.
  Flevoplant heeft 13 jaar geleden een veredelings bedrijf opgestart en uit dit progamma komen nu hele mooie rassen .
  Wij gaan de uitdaging aan.

  • geen probleem, hoe beginnen we er aan? Groetjes Tuinman Peter

  • Jos, via je site heb ik grote interesse om bepaalde doordragers die totaal niet witziektegevoelig zijn en een smaaksoort label krijgen in mijn proeven op te nemen. Groetjes Tuinman Peter

   • Peter
    Zeg maar hoeveel rassen je nodig hebt.
    Doordragers kun je het beste vroeg in het voorjaar planten.
    Wij hebben een paar hele leuke meeldauw(witziekte) resistente doordragers en die qua smaak in jouw top 5 mee kunnen.

    Als je het leuk vind mag je wel eens langs komen,leid ik je rond in de wondere wereld van de aardbei,wat betreft vermeerdering en veredeling.

   • Wat is hieruit voortgekomen?

 7. Ik koop de laatste twee jaar mijn aardbeiplanten bij Joost en Joep Henselmans. Ze hebben de website http://www.aardbeiplantje.nl. Veel soorten en ze verzenden ook. Ze telen de planten zelf en tot nu toe altijd nog goede kwaliteit ontvangen. Website is http://www.aardbeiplantje.nl

 8. P>S woon in west Brabant gr.Ad

 9. Heel interesant maar waar kan ik de rassen;Vima Zanta. en Gigantella maxim kopen. heb zelf El Santa’s doen hetgoed.heb zware kleigrond in mijn moestuingr Ad

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)