feb 112013
 

In dit bericht van Tuinman Peter :
– Zaaien paprika’s
– Verspenen paprika’s

– Het rijpen van de plantgrond.
Half februari is voor mij  de beste tijd om paprika’s te zaaien. Paprika’s kiemen ongeveer na 2 tot 3 weken op een temperatuur van 20 of  meer graden. Na het kiemen en verspenen duurt de plantenteelt nog tot half april voor de serreteelt en tot half of beter nog einde mei voor de buitenteelt.
Hoe zaai ik paprika’s?
Ik zaai in  een ondiep schaaltje of een miniserretje voor de huiskamer en gebruik zaai- en stekgrond(zeer belangrijk).
Zorg ervoor dat er minimaal één cm ruimte is tussen de zaadjes, zo krijgen we later stevige plantjes die we eenvoudig kunnen verspenen zonder het jonge wortelgestel te beschadigen. De zaden dek ik af met een laagje van 1 tot 2 mm zaai- en stekgrond, dit dan goed bevochtigen met een plantenspuitje en klaar is kees. Het belangrijkste is nu dat de temperatuur voldoende hoog is en blijft tot de plantjes ontloken zijn. Na de opkomst mag de temperatuur iets zakken tot 18 a 20 graden, tijdens de dag iets luchten mag, dit om stevige plantjes te verkrijgen. Natuurlijk is licht ook zeer belangrijk.
Hoe verspeen ik paprika’s?
Ongeveer 4 weken na opkomst kunnen de afgeharde plantjes worden verspeend. Dit doen we in van meststoffen voorzien potgrond voor groenten en kruiden.Ik verspeen in een rond bloempotje van 10,5 cm, na het verspenen ruim bevochtigen en terug warm plaatsen. De beste standplaats is zo dicht mogelijk voor het venster (binnenshuis) of in een goed verwarmde serre (18 graden). Voor de verdere plantenkweek zijn er  geen specifieke belagers te verwachten. Soms gebeurt het, dat bij een iets minder klare standplaats voor het venster, er een invasie van bladluis voorkomt. Deze bestrijd ik dan door het bestuiven met Lava-biopholin of door het spuiten met een biologisch insecticide.  Preventief  de gekende biologische slakkekorrels strooien bij opkweek in de kas kan verrassingen vermijden.
Verder afharden:
Vanaf april, bij warme dagen breng ik de  nog jonge plantjes tijdens de dag naar buiten om te wennen aan meer zonlicht, een lagere luchtvochtigheid en een lagere temperatuur. Vergeet niet om de nog jonge plantjes in de vooravond terug binnen te brengen. Eind april zijn de plantjes flink uitgegroeid en kan er overwogen worden om  te planten in de serre. Buiten doen we dit pas ten vroegste half mei buiten, als het weer het toelaat, anders einde mei.
Het “rijpen” van de grond
Een weinig gekend fenomeen is het rijpen van de grond.
Enkele weken voor het planten al zal ik de grond bemesten met een organische meststof (bv MIX 2 van DCM) aan ongeveer 1 kg per 10 m². Ondergronds zal nu een omzetting gebeuren tot bruikbare voeding voor de jonge planten. Dit fenomeen heet het rijpen van de grond. Doe je dit niet dan verlies je enkele weken groeikracht daar organische meststoffen eerst moeten omgezet worden naar opneembare voedingselementen (mineraliseren) alvorens ze door de plantenwortels kunnen opgenomen worden.
Planten
Daar komt in deze rubriek “Tips uit de Biotuin van Tuinman Peter” nog een artikel over.
(Planten in een serre, planten in de open lucht in vollegrond, planten in open lucht in grote potten voor op het balkon of de terras)
The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  30 reacties aan “Hoe ik mijn paprika’s zaai en opkweek.”

Reacties (28) Pingbacks (2)
 1. Paprika planten opkweken in de propagator gaat ook goed. Met ecopotmaker de kleine potjes van papier vullen met potgrond, 1 zaadje per pot, 8 potjes per bak, klein model propagator. 2 keer per dag water geven, droogt wel erg op, maar wel stevige planten. Na 4 weken uitplanten in pot gemaakt van papier, om lege pot hak bruine bonen gedaan, papieren pot gevuld met potgrond. Zo beschadig je minder de wortels, betere hergroei ?

 2. Ik heb rode paprika buiten geplant,en ook een deel in de serre .Diegene die buiten staan,zijn heel groot geworden,echter nog niet rood(rode soort gekocht)
  Evenwel die in de serre,krijgen vertakkingen en vertakkingen,en veel bloemen die er na een tijdje meestal afvallen, en enkel hier en daar een mini paprika niets meer.Help,help.Met dank

  • Riet, het stuifmeel van tomaat en paprika gaat kapot(wordt onvruchtbaar) boven een aantal graden warmt, buiten heb je daag geen last van, binnen in de serre of tunnel kan dat wel. Nog groene paprika’s buiten zullen rood worden bij het rijpen, alles komt goed. Groeten Tuinman Peter

 3. ik zelf ben vorig jaar begonnen met zaaien van tomaten en paprika’s en dat lukt zeer goed ,ik heb zeer goede opbrengst gehad en dat is leuk ,
  ik zaai in huis ,voor een zeer groot raam ,veel zon en warmte van buitenaf ,het is in men huis echt nooit warm ,
  hoogste is 20 en s’nachts 15 ,en ik verpot ze 3 keer eer ze buiten gaan ,omdat ze sterker worden en mooie stam hebben ,nu staan ze ook al zeer mooi ,nooit teveel water geven ,want dan worden ze bleek en zeer nis ,er is veel werk aan ,maar het is hobby ,en zien van een zaadje tot een dikke vleestomaat is leuk
  dit jaar heb eens een nieuwe soort gezaaid
  ananastomaat ;voor in een serre ,dus ben benieuwd ,
  het zijn oranje en veel vlees erin ,zo staat toch vermeld ,ik laat het eens weten als gelukt zal zijn !!!!!
  zijn wel andere vorm van blad en stam !!
  Laurette

 4. Hoi,
  Ik heb een paprika plant in de tuin staan. Hij heeft heel veel paprika’s. Meer dan wij eten. Daarom geef ik er ook veel weg. Het lijkt me erg leuk om een paprika plant zelf te laten groeien. Kan dit van de plant die ik al heb? Hoe moet dit? (Ik ben een beginneling begrijp je al 😉 )

  • Sabine, een paprikaplant kun je binnen in de huiskamer overwinteren(wel eerst snoeien), de volgende lente komt deze plant terug tot bloei en vruchtvorming. De normale manier van vermeerderen is echter zaaien en dit gebeurt tussen einde januari en einde maart om plantbare planten te bekomen tegen de 2-de helft van mei. Vroeger mag je buiten niet gaan planten. Groetjes Tuinman Peter.

 5. ik gebruik al jaren Mix 3 van dcm, en ik ben daar zeer te Vreden over.ik gebruik ze in de serre en ook buiten.

  gr Etienne.

 6. Is het mogelijk om paprika te telen zonder kunstmeststof ( vb de MIX 2 ) of vraagt deze plant extra ondersteuning ?

  Alvast bedankt

  • Mix 2 is een organische meststof, geen scheikundige. Organische meststoffen zijn opgebouwd uit natuurlijke voedingsstoffen. Paprika is een groente zoals al de anderen en het hangt van je verwachte oogst af of je moet bijbemesten. Kan een plant groeien zonder? Ja, maar wat verwacht je van oogst? Groetjes Tuinman Peter

 7. Dag Peter,
  In je artikel had je het over meststoffen die je gebruikt bij het verspenen van je paprikaplanten. Kun je aangeven om welke meststoffen het gaat?

  • Je moet dit opsplitsen: verspenen doe je in reeds bemeste potgrond(die koop je zo kant en klaar), uitplanten in de serre of volle grond die je in grond die je een paar weken op voorhand bemest is met een organische meststof en deze moet dan eerst rijpen in de grond alvorens ze opneembaar is door de paprikawortels. De soort: ik gebruik steeds MIX2 van DCM(mijn favoriete meststof voor de groententuin) andere merken zullen ook kant en klare organische meststof hebben voor vruchtgewassen. Groetjes Peter

 8. Beste Peter
  Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en zaai nooit eerder tomaten en paprika dan eind maart.Ik heb een kas die centraal verwarmd is, dan ben ik zeker dat het geen misgewas wordt, als ik vroeger zaai dan moet ik er harder stoken ,dan kan ik beter tomaten kopen.

 9. beste heer
  ik kom met de volgende vraag ik wil tomaten en
  paprika plantjes zaaien hier thuis tegen de raam
  en boven de chauffage dus met de temperatuur
  zit ik wel goed maar s avonds word de chauf afgezet
  duus koelt he af en wat kan ik dan best doen dank u

  • Beste ik zou tegen de avond de zaaikistjes afdekken met een velletje vliesdoek, dit houd de warmte langer vast, naar de morgen toe zal het flink afkoelen, niets aan te doen. Andere lezers werken met een elektrisch dekentje, bestaat er een kleinere versie voor het hoofd? Dit is misschien de oplossing. Er bestaan natuurlijk mini zaaiserretjes voor de huiskamer met ingewerkte bodemverwarming, dit is de beste oplossing. Anderzijds moeten we onze plantjes ook niet te veel gaan bemoederen, gezonde planten kunnen tegen een stootje, vroeger waren er ook niet zo van die technische hulpjes en er werden toen ook planten gezaaid en gekweekt? Een vroegere mentor zei: je moet kweken met de zon, je moet zaaien en kweken als de zon warmte geeft, anders gezegd, is het naar uw mening te koud om te zaaien met uw middelen, dan moet je gewoon iets later zaaien als het dan warmer is. Groetjes Peter

   • Hallo
    Ik heb dit jaar voor het eerst tomaten en paprika gezaaid op 8 maart. Ik heb zaai- en stekgrond gebruikt in plastic potjes met gaatjes onderaan en met een deksel. Ik heb na het zaaien de potjes langs onder warm water laten opzuigen. Dekseltje erop en dan een plaatsje gegeven op de chauffage. ‘s nachts werd die ook afgezet, maar dat heeft de zaadjes niet geremd om na een dag of 6 te kiemen. Dus dat gaat perfect. Ondertussen zijn we begin april en heb ik de zaailingen verspeend in aparte potten en staan ze in dezelfde ruimte voor een groot schuifraam en ze doen het goed. Het enige waar ik me, misschien onterecht, zorgen om maak is dat het raam noord-oost gericht is en ze alleen ‘s morgens volle, opkomende zon krijgen. De rest van de dag krijgen ze wel licht, maar geen direct zonlicht. We zullen zien wat het geeft. mvg, Kris

 10. Piet, je mag vroeg en meer vroeg planten maar er zijn een aantal dingen die zeer belangrijk zijn in verband met de bevruchting van tomatenbloemen. Als de eerste tros bloeit moet het stuifmeel tijdens de nacht minimum een 12 tal graden warm hebben anders is het steriel en krijg je een waardeloze onderste tros. Komt dit voor dan kun je evengoed 2 weken later planten en de eerste tros onmiddellijk mee hebben. Veel mensen willen in een onverwarmde serre veel te vroeg planten zodat de onderste tros niet is bevrucht. Plant je dan in de 2de helft van april (de eerst tros bloeit dan rond 10 mei en de nachttemperaturen kunnen dan al beter zijn, een garantie heb je alleen als er een verwarminstoestel staat met een termostaat die aangaat vanaf 12-14 graden)dan kun je tomaten zaaien 6 tot 8 weken voordien, vroeger is niet nodig.
  Groetjes Peter

 11. Dag Peter,

  Heb deze vraag hier al elders gesteld maar geen reacties en misschien heb jij er ervaring mee. Normaal zaai ik altijd mijn tomaten tussen half februari en half maart, een beetje volgens het moment dat de kriebels beginnen. Maar wat zou de invloed zijn als ik 1 maand vroeger zaai bv eind januari op de 1e oogst (1 week? twee weken

  Groetjes

  Piet

  • Het is volledig in uw handen, moeten die planten dienen om te planten in de serre of in uw tuin in open lucht? Een antwoord volgt verder op uw antwoord, groetje Peter.

   • Dag Peter,

    In de serre natuurlijk. Anders zou ik wel een beetje heel vroeg zijn met zaaien. ga dit jaar eens zelf de test doen en heb nu reeds de helft van de planten uitstaan en half maart zal ik de andere helft zaaien en ne keer kijken hoeveel het scheelt in vroegrijpheid. Dan weet ik of het de moeite loont om een maand extra voor de plantjes te zorgen.

    Groetjes

    Piet

 12. Beste peter, bedankt voor je waardevolle info, ik kijk uit naar verdere berichten. Ik heb nu via interent “logos gemini” gekocht bij Het Vlaams Zaadhuis (ergens bij gent dacht ik). Heb je toevallig ervaring met die variëteit? Hier is een linkje naar die pagina. Volg ik gewoon wat jij hierboven beschrijft? Bedankt alvast voor een reactie.

  http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/paprika-blokpaprika-logos-gemini-20-zaden/groenten/paprika/blokpaprika

  • De zaden van Vlaams Zaadhuis zijn naar mijn testen zeer goed, deze soort ken ik niet maar volgens mij is dit een serresoort maar deze kun je ook buiten in de tuin planten met goed resultaat, groetjes Peter

 13. Beste Peter.

  ik heb grote zoete punt paprika’s mee ge bracht uit de winkel, die zaden kan ik die gebruiken voor te zaaien of lukt dat niet.zo niet welke soort kan ik dan best kopen.

  gr Etienne.

  • Zaden uit vruchten uit de winkel kun je best gebruiken maar je weet de genetica niet immers zaden van F1 soorten zijn niet zaadvast, wat niet wil zeggen dat je daar geen oogst van krijgt maar om zeker te zijn kun je beter zaden aanschaffen, vb. Corno di toro rosso van webshop zaadhandel van der wal, uitstekend is ook zaden van ‘de nieuwe tuin’. Groetjes Peter

 14. Hallo Peter
  Het zaaien van de paprika’s en de tomaten doe ik ook altijd vanaf half februari,maar is het voor de tomaten mischien te vroeg ?
  Over het rijpen vav de grond,daar had ik nog niet van gehoord maar ga dat zeker toepassen.
  Groetjes
  Adriaan

  • Voor tomaten voor de serre zaai ik vanaf einde feb., voor volle grond niet vroeger zaaien dan 15 maart. Paprika heeft een zeer langzame plantenkweek daarom zo vroeg zaaien. Groetjes Peter

 15. dank voor deze waardevolle info. Ik ben beginner, vorig jaar was ik veel te laat met het zaaien van paprikazaad. mag ik van u weten waar ik goed zaad kan kopen, c.q. bestellen?

  mijn dank,
  Marieke

  • Voor België: VT zaden in het plaatselijke zadenverkoopspunt, zeer goed zaad voor serre soorten.
   Voor openluchtsoorten, Zaadhandel van der wal, Groetjes Peter

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)