feb 112013
 

Aardeien zijn één van mijn favoriete teelten. In de loop der jaren experimenteerde ik met meer dan 70 rassen. Hierbij mijn persoonlijke top 5 voor wat betreft de doordragers.

Ik raad aan om de meibloesems weg te knippen om een steviger gewas te kweken tegen de tweede en latere bloei. Vroeger waren doorbloeiende aardbeien van een minderwaardige kwaliteit, met de nieuwere soorten en de trend om te kweken op een kleinere oppervlakte is het zeker aan te bevelen om doordragende rassen te overwegen. Het is wel nodig om zeer kritisch te zijn tegenover veel nieuwe soorten uit zaad, ze zijn dikwijls minderwaardig.

1 Mara des bois: een zeer zoet smakende soort.
De vruchten zijn kleiner van omvang. Een zeer lekkere soort. De vruchten zijn aan de zachte kant, minder goed te transporteren.
2 Ostara: een oude soort met grotere vruchten, veel aangeplant. De smaak is normaal tot goed. De vruchten zijn iets steviger van structuur dan Mara des Bois.

3 Szesanne: een eigen selectie. De smaak is goed tot zeer goed, de vruchten groot in aantal en diameter
4 Cirafine: een langwerpige vruchtvorm. Een harde vrucht, goed voor transport. Bij een goede rijping een zoete smaak. Zeer resistent voor echte meeldauw (witziekte) in het najaar. Een goede gulden middenweg-soort.

cirafine_aardbeien
5 Charlotte: korte dikke vruchten, bij voldoend rijping zeer zoet. De vruchten zijn stevig van structuur. Zeer hoge opbrengst. Een nieuwere topsoort.

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  33 reacties aan “Aardbeirassen, doordragers. Mijn Top 5.”

Reacties (30) Pingbacks (3)
 1. Iemand die nog een adres heeft voor aardbei ‘Favori’?

 2. Dag Peter, ik zou graag aarbeien planten.
  Ik zou een combinatie van de eenmaaldragende per jaar combineren met de doordragende . Daarbij zou ik ook bosaardbeien planten. Heb je en tip voor welk soort bosaardbeien? Ik ben woonachtig te jabbeke west-vlaanderen, heb je een tip waar ik kan aankopen?

  • Rudi, eerdaags wordt er een nieuw artikel geplaatst hier op de site met de nieuwste rassen uit de proeven van 2015. Met stip: junidragers: corona, Daroyal, Darselect en voor de doordragers: Favori en Mara des Bois. Voor de bosaardbeitjes is er maar 1 goed ras bij mij bekend: Baron Solemacher. Hopende met deze extra info van dienst te zijn, Groeten Tuinman Peter
   Daroyal en Favori koop je bij aardbijplantje.nl en al de rest is te koop bij Tuincenter Defever met alweer nieuwe doordragers voor 2016

 3. Ik heb er nu al ongeveer 20 getest en elk jaar vallen er af. Dit jaar vallen er af:

  Lambada
  Mme Moutot
  Surprise des Halles
  Pineberry
  Belrubi
  Ostara

  Ik teel voornamelijk in verhoogde bakken met grond en een automatisch druppelsysteem. Van voeding geef ik zeewierkalk, koe-kippen-paard, kristalon oranje (Ka-36).
  Daarnaast ga ik volgend seizoen terug op volle grond telen ook voor sommige soorten. Vooral die met korte stelen en kleine vruchten.
  Frau Mieze op de 2 want wil het verschil proeven.

  Tardive de Leopold (volle grond)
  Red Gauntlet (volle grond)
  Mt Everest (volle grond)

  Frau Mieze Schindler (volle grond/stelling)

  Figaro (stelling)
  Elianny (stelling)
  Rumba (stelling)

  Mara des bois (doordrager/stelling)
  Mariguette (doordrager/stelling)
  Charlotte (doordrager/stelling)
  Anais (doordrager/stelling)
  Annabelle (doordrager/stelling)
  Nova Gento (doordrager/stelling)

  • Zijn zoete aardbei-soorten vroege soort Gariguette late soorten charlotte,cirafina,

   • Michel, dit is volgens de aardbeiproeven 2014. Volgens de aardbeiproeven 2015 ligt het toch iets anders.
    Zoete soorten:- junidragers: garigette(jammer, lage opbrengst), Lambada, (lage opbrengst), Korona geeft dan een veel beter rendement, een gezonde plant en een zeer lekkere vrucht.
    -doordragers: de beste van 2015 is Favori(zeer zoet, een hoge opbrengst en een gezond gewas), Charlotte(geeft een hoge opbrengst maar is toch minder van smaak).
    Cirafine geeft een zeer late oogst met een iets lagere opbrengst. Michel, zo zie je maar dat de soorten elk jaar veranderen. De proeven van 2016 bevatten weer nieuwe soorten. De smaakevolutie bij de doordragers is hier het grootst, we kunnen zeggen dat er veel betere rassen in aantocht zijn. Bij de bosaardbeien is er weinig verandering. Het is en blijft nog steeds de soort ‘Baron Solemacher’ tot er nieuwe soorten zich aanbieden. Ziehier de verduidelijking, Groeten Tuinman Peter

 4. Beste Peter,

  Een vraag vanuit tropisch suriname.
  Is het mogelijk om hier in suriname aardbeien te kweken? En zo ja welke ras zou het hier het beste doen?

  • Op de evenaar worden in verschillende landen aardbeien gekweekt Burundi, Ruanda en Kongo doen dit op een hoogte van ongeveer 1000 m, In
   Togo werden aardbeien op een hoogte van 400 m gekweekt. Ik heb nog geprobeerd aardbeien te kweken, maar het klimaat is nogal vochtig en
   toen beschimmelden de bestaande rassen. Ondertussen zijn heel wat nieuwe rassen opgedoken, die vooral beter tegen stootjes kunnen en waarschijnlijk ook minder gevoelig voor lange vochtigheid, dan meer rassen die doorbloeien waardoor betere bloemzetting. En dan vermoed ik
   dat pottenteelt en onder scherm (tegen regen, maar ook tegen de te sterke zon rond de middag)ook meer kans op succes zullen geven. Ik ga
   mijn vrienden in Togo vragen welk rassen zij kweken en in hoeverre zij succesvol kunnen genoemd. In Togo hebben ze wel een meer uitgeproken
   droog seizoen. Ik vraag me ook af of het ras die we hier in china hebben ook niet zou geschikt zijn. Het is een zeer vroege bloeier en een ras die met een vrij korte dagperiode (13 uur of ietsje meer) toch goede resultaten geeft.
   Persoonlijk zou ik heel wat rassen uitproberen, en daarvan eventueel de beste houden. Een mogelijkheid is natuurlijk dieper in het binnenland op een hogere hoogte aardbeien te kweken, maar ik vermoed dat weinig liefhebbers daar willen wonen.
   Beste groeten uit China
   Johan Ramon

 5. 12 April de eerste Ostara’s buiten geplant met bloem en al.
  Sinds begin Februari opgekweekt van uit koelplant in potjes in koude kas
  Ben benieuwd maar de vooruitzichten zijn goed.

 6. Arthur, kun je mij op gepaste tijd in uw nieuw kweekproces uit zaad en later ook bij de oogst iets laten weten. Ik wil ook wel eens weten hoe het verloopt in de aardbeienkweek op andere locaties overal rond de wereld. Groetjes Peter

  • Dag Peter
   Interessante website. En blijkbaar heb je al wat mensen die ze raadplegen. Mijn ervaring is dat in tropische landen het niet gemakkelijk is om aardbeien van bij ons te kweken, tenzij op hoogtes boven de 1500 tot 2000 m boven de zeespiegel. In Burundi en congo bieden ze regelmatig aardbeien aan, uit de heuvels, de smaak is zeer goed, maar de aardbeien vallen nogal klein uit. Ik heb ooit wat planten meegedaan naar Togo, aardbeien kweken lukte wel, maar ik moet aan mijn vrienden daar eens vragen hoe het er nu mee staat. Ik ga je hun ervaring mededelen. Hier in China kweken ze ook aardbeien, die zijn nu rijp en worden overal aangeboden. Zo te zien bieden ze één soort aan, hier toch in de streek. En de vruchten zijn vrij hard, de smaak lichtjes zoet, maar niet zo aromatisch. Ik heb toch liever mijn eigen aardbeien. ik vermoed echter dat als alle goede Chinezen, die snel geld willen maken, de vruchten iets te vroeg afgetrokken worden. De aardbeien bloeien hier reeds sinds midden januari en nu zijn we in volle oogstseizoen. Ik vermoed dat dit extra vroege bloeiers zijn, andere soorten dan bij ons.
   Nog de beste groeten en tot ziens
   Johan Ramon uit China

   • Dag Johan, wat een verrassing, ik had niet gedacht nieuws uit China te krijgen over aardbeien. Je tomatenzaad(Johan’s bruine Chinese) is perfect gekiemd, verspeend en de eerste planten staan reeds in de winkel. Er volgt later nog een 2-de zaaiing. Groetjes Peter.

 7. Beste Peter,
  Ik woon op Curaçao
  Zou graag wat zaadjes aardbei (tegen betaling) opgestuurd willen krijgen (via luchtpost) gewoon in een envelop
  Plantjes moeten tropen bestendig zijn
  svp . laat mij gauw weten of dit mogelijk is / of andere oplossing
  Ben een hobby-ist – géén handelaar
  vr gr Arthur

  • Dag Arthur, ikzelf ben niet bezig met het versturen van zaden maar kheb wel snel eens gezocht.
   info@tabernal-zaden.nl en sluis Garden hebben goede herbloeiende soorten als zaad in hun assortiment en volgens mij sturen ze dat ook op naar alle delen van de wereld. Ik heb wel niet gezegd dat ik ervaring heb met doordragende aardbeirassen op Curacao. In mijn opzoekingswerk wordt er steeds gesproken over dag neutrale rassen, op deze rassen heeft de lengte van de dag geen invloed, daarom zou ik niet weten wat er kan verkeerd gaan bij de kweek van aardbeien op zo’n wondermooi eiland. Groetjes Peter

   • Beste Peter,
    Bedankt voor de tip / heb al (mail) contact gehad met tabernal zaden.
    heb een 4 tal soorten/rassen besteld
    ga U op de hoogte houden van de vorderingen
    Indien U eens deze kant opkomt voor vakantie – laat mij weten
    vr gr Arthur – thumbs up voor het goede werk dat U doet

 8. graag verneem ik welke aardbeiplanten nu nog kunnen
  aangeplant worden . Soort en leverancier ?
  MERCI

  • we zijn nu op de kalender 8 maart en je kunt nu nog alle soorten aardbeien planten. Voor de juni dragers kun je planten vanuit potjes alsook vanuit gekoelde planten.
   Voor de doordragers heb je nog meer tijd, daar we met deze soorten mikken op de bloei en vruchtvorming vanaf de zomer en nazomer. Alle soorten van de top 10 junidragers en de top 5 doordragers zijn nu te koop en plantbaar. De planten zijn overal te koop(tuincentra, postorder). Zoek eventueel iemand die gespecialiseerd is in de verkoop van een groot aantal soorten. Groetjes
   Peter

 9. Beste Peter,
  Ik ben in het bezit van een aantal 2 jaar geleden gekochte
  aardbeiplanten zonder rasaanduiding. Ik heb ze gekocht omdat het zeer grote aarbeien zou voortbrengen , dit bleek inderdaad ook zo te zijn! De aardbeien werden soms 4 maal zo groot als de normale elsanta, hoewel de totale productie wat tegenviel. De smaak was ook goed.
  De planten zijn ook erg grof van vorm met zeer grote bladeren, dikke stelen,sterk behaard en een zwaar rhizoom .Ik heb al heel wat sites van aardbeiplantenbedrijven bezocht maar ben er nog steeds niet achter welk ras dit kan zijn .O ja de vruchten zijn niet kegelvormig maar lijken op kleine handtasjes en de kleur van het blad is ook geler dan van mijn andere rassen.
  Beste Peter misschien kunt u mij wel vertellen wat voor dit ras dit zou kunnen zijn. Groeten louis

  • Ik moet je ook het antwoord schuldig blijven, aarbei rassen herkennen en benoemen is van zo veel factoren afhangende dat het niet mogelijk is na een paar regels zomaar te zeggen welke soort het is. Groetjes Peter

 10. Vorig jaar heb ik op de lokale markt voor het eerst aardbeiplanten aangekocht.
  de Darselect soort, en week later waren ze uitverkocht en heb ik dan nog aangevuld met Elsanta. Deze laatste heb ik tot november nog kunnen plukken.
  Zal daar nog na de strenge vorst nog iets van overblijven of plant ik best nieuwe ,heb daar wel nog wat scheuten van in potjes geplant maar is blijkbaar niet veel van overgebleven.Wat doe ik het beste dit jaar. Alvast bedankt voor de reactie

  • Ik woon in Noord-Nederland en heb vorig jaar ook Darselect geplant en ondanks de zeer strenge vorst
   hebben ze het toch overleefd.
   Dit seizoen heb ik de planten onder vliesdoek gezet gedurende de winter.
   Overigens vraag ik mij af wannner je de darselect of elsanta hebt geplant,omdat ze normaal eind juni zijn uitgebloeid.
   Je kunt ze volgens mij gewoon laten staan , meestal
   lopen ze gewoon weer uit .
   groet Louis

   • Geachte, je moet een onderscheid maken tussen de normale teelt en de teelt uit gekoelde planten. Dirk heeft volgens de bloei en oogsttijd gekoelde planten gekocht en tot bloei en oogst laten komen in het najaar. Deze planten kun je perfect laten overwinteren en de volgende lente schieten die terug uit maar dan als de normale teelt bloei april en vruchten einde mei begin juni. Groetjes Peter

 11. hoi Peter, ik heb een volks tuin aan de kust,geestgrond, heel vruchtbaar, welke late aardbei kan ik het beste telen?, het is gelegen in egmond net achter de duinen,de korona heb ik al met goed succes, grtes jan

 12. beste vriend, zijn uw aardbeien namen precies dezelfde in nederland, alleen lambada heb ik onder deze naam

  • De aardbeinamen zijn in Nederland identiek hetzelfde, veel soorten worden zelfs geïntroduceerd en gekweekt in Nederland. Geen nood binnenkort beschrijf ik per week nog een aantal soorten tot alle 70 besproken zijn. Groetjes Peter

 13. Wat zijn de andere soorten dooordragers die je hebt gezaaid? Ik heb in December Sarian f1 en Temptation f1 gezaaid , kiemen zeer langzaam maar het zijn nu (12 febr.) al aardige plantjes , zijn ook al verspeend. Ik kreeg het advies om in december al te zaaien op de floriade van een aardbeiplanten teler.

  • Dat zijn nu net de 2 soorten die ikzelf ook gezaaid en getest heb, nog andere zaaisoorten heb ik als plant gekocht en besproken. Veel licentiehouders verkopen niet de zaden maar wel de planten(handel drijven) Binnenkort geef ik per week een bespreking van mijn 70 geteste soorten dus nog even geduld. Groetjes Peter

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)