sep 042015
 

Houtsnippers, een afvalproduct uit de bosbouw of tuinaanleg.

In maart kocht ik bij een bevriend tuinaannemer voor een zacht prijsje een grote aanhanger houtsnippers van Eik en Populier. Echt een mooi en zuiver product. De paden in mijn bostuin werden er rijkelijk mee belegd zodat een regendag toch droge voetjes geeft, ook mijn kippen lopen in hun perk droog rond. Nadat elk plekje in mijn tuin een mulchlaag kreeg had ik nog 1 kubieke meter over net genoeg voor mijn paddenstoelenproef. Ik ga paddenstoelen kweken op loofhoutsnippers, 4 paletten samengevezen tot een vierkante bak met een inhoud van 1 kubieke meter.  Ik vulde de bak met een derde snippers, op deze hoogte heb ik geënt met een kweekset voor Paddenstoelen (Stropharia). Dan de rest van de bak opgevuld tot 1m hoog. Volgens de voorschriften op een begeleidende site, rijkelijk water geven, standplaats schaduw en verder vochtig houden dit voor de gehele zomer bij droogte. Zo gedaan, ergens in juli merkte ik dat er mycelium tot bovenaan groeide. Wat was ik blij, er groeide mycelium tot bovenaan! Ergens begin augustus bracht ik een laag dekaarde aan(noodzakelijk voor deze specifieke soort). Dit is een 3cm dikke laag potgrond met een hoge pH en bodemleven (levende buxuspotgrond van DCM). Twee weken later zag ik dat er zich in die dekaarde mycelium vormde. Het was alleen wachten op vochtiger en koeler weer. Einde augustus kwam dit weer er aan. Op een dag ontdekte ik knoopvorming. Yes, ze komen(hopelijk de juiste soort) en ziehier het resultaat.

De site die mij heeft begeleid: homegreen.nl

Hierna volgen de foto’s.

Het resultaat op 31 augustus reeds 2 kg paddenstoelen geoogst. Meer kondigt zich aan.

3-30-2015 (2)

3-30-2015

24-8-2015

25-8-2015

26-8-2015

28-8-2015

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken”

Reacties (1)
  1. 3 september 2015, de eerste vlucht paddenstoelen heeft 4 kg opgeleverd. Amaai.
    Nu is de grote vraag, komt er nog een 2e vlucht en of meer? Alleen dit jaar of eventueel volgend jaar. Wanneer mag ik die kweek opruimen? Tuinman Peter

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)